Autor Subiect: Psihologia din spatele religiei  (Citit de 30803 ori)

Offline sceptic

  • Administrator
  • Slujitor auxiliar
  • *****
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 372
    • Adevărul despre Martorii lui Iehova
Psihologia din spatele religiei
« : Noiembrie 27, 2011, 11:06:41 pm »
Căutând să vad dacă carțile lui Steven Hassan, un renumit psiholog în domeniul cultelor, sunt traduse în română am găsit următorul articol bazat pe cartea sa Releasing the Bonds: Empowering People to Think for Themselves (aproximativ Desfăcând legăturile: Împuternicindu-i pe oameni să gandească pentru ei înșiși):

Citat din: Radu Ciocan
Sunt cateva intrebari care necesita un raspuns:
- de ce o persoana ar dori sa intre intr-o secta.
- cum de o persoana “sanatoasa la cap” poate sa practice lucruri neobisnuite precum urinoterapia, sa sinucida intr-un cadru organizat sau sa creada ca liderul miscarii la care adera este trimisul divin.

Este important de inteles ca manipularea distructiva pentru a transforma un om absolut normal intr-o persoana cu totul noua, cu o ideologie si personalitate cu totul schimbate (a se citi “spalt creier”) se produce gradual.

Sectele racoleaza folosind deceptia. Daca unui om normal i s-ar prezenta de la inceput toate practicile bizare (credinte in diverse entitati supranaturale, comportamente bizare, haine ciudate, sau alte practici extreme precum sinuciderea) ar refuza din start orice comunicare sau apartenenta la respectivul grup.

Steven Hassan, in cartea “Releasing the Bonds: Empowering People to Think for Themselves”, propune un model care explica pasii graduali ai manipularii si spalarii pe creier:

Modelul B.I.T.E. (Behavior Control, Information Control, Tought Control, Emotional Control)

1. Controlul comportamental

Controlul realitatii fizice ale indidividului – locuitul la comun (comune, temple, ashramuri) cu alti membri din cadrul grupului. Nu este neaparat interzisa parasirea acestui loc dupa dorinta proprie, dar faptul ca noul adept isi petrece multe ore pe zi cu alti membri din acea grupare influenteaza modul de gandire si personalitatea lui.
Alte caracteristici sunt: modul cum se imbraca, ce fel de mancare mananca, ce fel de bauturi sunt agreate in cadrul grupului. Unele secte adopta alimentatia vegetariana, unele interzic orice fel de bautura alcoolica sau alte alimente cu caracter dependent. Somnul este un factor important pentru a slabi perosnalitatea unei persoane. Cu cat o persoana este lipsita de somn, cu atat se simte mai slabita si va fi mai susceptibila la sugestii manipulative.
Dependenta financiara – unele secte descurajeaza tot ce tine de materialism si poate impune adeptilor sa nu mai munceasca pentru un venit in bani. Este incurajata munca voluntara. Astfel se creaza dependenta financiara fata de secta si noul adept va petrece mult mai putin timp sau chiar deloc pentru vacante, divertisment sau alte placeri personale.
Timp major petrecut cu sesiuni de indoctrinare folosindu-se ritualuri de grup. Adeptii vor trebui sa ceara permisiunea persoanelor cu autoritate din secta pentru decizii importante din viata lor. Se impune treptat nevoia de a raporta orice ganduri si sentimente catre superiorii din organizatie. Se foloseste tehnica de rasplata si pedeapsa pentru modificarea comportamentala a individului. Individualismul este descurajat iar gandirea de grup primeaza.

2. Controlul informatiei

Folosirea deceptiei – vor ascunde special anumite informatii care vor pune organizatia intr-o lumina nefavorabila. Vor distorsiona informatia pentru a parea acceptabila, sau vor minti pur si simplu.

Accesul la materiale non-secta este minimizata sau total descurajata. Membrii organizatiei vor citi doar materiale din cadrul organizatiei sau dintr-un domeniu similar cu doctrinele lor.
Este descurajata citirea de informatie ce face apel la ratiune si gandire critica (stiinta – psihologie, sociologie, fizica, etc). Membrii care au iesit din organizatie sunt ostracizati si contactul cu ei este descurajat sau interzis.


Separarea informatiilor – insider vs. outsider – doctrine interne.
Informatia prezentata nu este gratuita, are caracter secret. Informatia difera pentru fiecare nivel al organizatiei. Liderul decide ce trebuie stiut de catre membri.

Spionatul altor membri este incurajat. Deasemenea este incurajat si sistemul de “para” pentru ca liderii sa afle care sunt membrii gare au o gandire in contradictoriu cu doctrinele organizatiei. Se practica raportarea gandurilor, sentimentelor sau actiunilor ce sunt in contradictoriu cu doctrinele organizatiei.

Folosirea neetica a confesiunilor. Informatiile aflate despre “pacate” sunt folosite impotriva membrilor care se abat de la gandirea de grup. Ei sunt invinuiti (uneori in fata grupului) de propriile lor ganduri “impure”.

3. Controlul gandurilor

Se internalizeaza gandirea ca doctrina grupului este cea “adevarata” iar tot ce exista in societate este fals si decadent. Se foloseste metafora “Harta este realitatea”. Se incurajeaza o gandire de tipul alb si negru – bine vs. rau, noi vs. ei.
Folosirea unui limbaj intern. Numai gandurile “bune”, “pure” sau “cum se cuvine” sunt incurajate. Sunt descurajate ganirea critica si rationala, si criticismul constructiv.

Se folosesc extensiv practici precum: rugaciunea, vorbirea in limbi, cantatul, meditatia, incantatiile. Nu se folosec critici aduse liderului, a doctrinei chiar daca sunt bune sau folositoare.

4. Controlul emotional

Bombardare cu dragoste (love bombing) si controlul relatiilor. Noul adept va fi bombardat la inceput cu dragoste si prietenie excesiva de catre actualii membrii ai organizatiei.
Daca o persoana are probleme, intotdeauna este vina ei, niciodata nu este vina liderului sau al grupului. Se foloseste in excess vina. Vina de identitate – cine esti tu (nu iti traiesti viata la adevarat potential), vina fata de familie, trecut, de prieteni, de gandurile “impure”, de sentimente sau actiuni; vina fata de societate si a cadrului istoric.
Se foloseste in exces manipularea prin frica: frica de a gandi independent, frica de lumea de “afara”, de dusmani, etc. Se folosesc de exremele emotionale.
Indoctrinarea de fobii: programarea de frici irationale pentru parasirea grupului, sau chiar daca se chestioneaza autoritatea liderului. Vor fi consecinte grave daca se va parasi grupul: vor fi “posesiuni demonice”, vor ajunge in “iad”
, vor avea “boli incurabile”, “accidente”, vor “innebuni”, sau vor avea “mii de reincarnari si karma negativa”.
Nu exista fericire sau implinire in “afara” grupului. Din perspectiva grupului, persoanele care pleaca sunt “slabe”, “nedisciplinate”, “nespirituale”, “spalate pe creier de catre familie sau consilieri”, sedusi de bani, sex, rock and roll.

Este de remarcat că articolul de față nu a fost redactat avându-i în vedere pe martori, însă li se potrivește ca o mănușă.
Am subliniat aspectele care li se aplică. Majoritatea.

Întreg articolul poate fi găsit aici:
http://www.raduciocan.ro/2008/09/comportamentul-sectar-si-spalarea-pe-creier
« Ultima Modificare: Noiembrie 27, 2011, 11:18:55 pm de sceptic »
Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziţie cu cu cel care afirmă şi crede că a găsit. - Miguel de Unamuno

Offline GABRIELL

  • Membru al Corpului de Guvernare
  • *************
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 1.607
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #1 : Noiembrie 27, 2011, 11:23:05 pm »
Da asta ii definitia Organizatiei Martorii Lui Iehova.[articolul tau] Eu nu am putut sa ma adaptez niciodata, de aceea nici nu am facut eforturi de a accede la functii.Insa pur si simplu nu inteleg cum uni pot fi asa de orbiti,chiar nu mai judeca cu capul[au ceva avantaje] sau sint senili?
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline Cineştiecine

  • Bătrân de congregație
  • *******
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 448
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #2 : Noiembrie 28, 2011, 09:40:59 am »
Pe mine mă înspăimântă când citesc aşa ceva!  Nu mai eşti stăpân pe propria ta viaţă. Simt asta :((

Offline GABRIELL

  • Membru al Corpului de Guvernare
  • *************
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 1.607
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #3 : Ianuarie 12, 2012, 10:43:37 pm »
Religii aberante si cretine >:(

http://adpres.ro/?p=24414

Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline Cineştiecine

  • Bătrân de congregație
  • *******
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 448
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #4 : Ianuarie 13, 2012, 07:07:55 am »
Religii aberante si cretine >:(

http://adpres.ro/?p=24414
Doamne fereşte! Deci se poate şi mai rău!

Offline vio16

  • Slujitor auxiliar
  • ******
  • Data Înregistrării: Dec 2011
  • Mesaje postate: 348
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #5 : Ianuarie 13, 2012, 07:27:27 am »
Sceptic sint bucuros sa citesc ;"articol bazat pe cartea sa Releasing the Bonds: Empowering People to Think for Themselves ".putini ajung la cunoasterea acestor lucruri si cei care ajung de multe ori nu prea inteleg mesajul !Iar cei destepti (inteligenti in puterea firii ) se folosesc de aceste metode pentru a -si induce in eroare confratii!!!Sistemul intradevar functioneaza pe astfel de principii si mai sint chiteva care sint folosite cu o mare abilitate de corporatiunile care se folosesc de puterea globalizarii pentru a detine o concurenta chit mai mica si un profit chit mai mare.Acum depinde de fiecare chit este de capabil sa inteleaga aceste lucruri si la puterea de concepere si intelegere sa se automentina in ceea ce cunoaste si sa nu se lase influientat si folosit de altii pentru un scop egoist si chiar inrobitor!!

Offline GABRIELL

  • Membru al Corpului de Guvernare
  • *************
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 1.607
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #6 : Ianuarie 22, 2012, 09:43:05 am »
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline GABRIELL

  • Membru al Corpului de Guvernare
  • *************
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 1.607
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #7 : Februarie 29, 2012, 08:46:42 am »
ce-mi spui, de fapt, este că vrei să fii dorit. Vrei să fii aplaudat, să fii atrăgător, vrei ca toate maimuticele să alerge după tine. Îţi iroseşti viaţa. Trezeşte-te! Nu ai nevoie de aşa ceva. Poţi fi fericit pe deplin şi fără asta. Anturajul tău nu va fi prea încântat să audă acest lucru, deoarece tu deviiînfricoşător când deschizi ochii şi înţelegi. Cum să controlezi un astfel de om? El nu are nevoie de tine; nu se simte ameninţat de critică ta; nu-i pasă de ceea ce crezi sau spui despre el. El rupe toate lanţurile; nu mai este o marionetă. Este înfricoşător. “Deci,trebuie să scăpăm de el pentru că spune adevărul; nu mai cunoaşte frica; a încetat să maifie uman.” Uman! Iată! În sfârşit, o fiinţă umană! El şi-a curmat sclavia, a evadat din închisoarea lor.
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline page

  • Slujitor auxiliar
  • ******
  • Data Înregistrării: Feb 2012
  • Mesaje postate: 330
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #8 : Februarie 29, 2012, 09:54:27 am »
imi place acest topic.informatiile sunt f. f. utile.  :)

Offline GABRIELL

  • Membru al Corpului de Guvernare
  • *************
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 1.607
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #9 : Februarie 29, 2012, 10:03:19 am »
Si eu bietu care speram cati place de mine  ;D ;D ;) :D sint si eu un biet fazan cu pene multicolore si sclipiri diafane,  captusit cu cristale zvaroski....scuze eram distrat!  :D ;) :) ::)
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline Dagothur

  • Pionier special
  • ********
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 549
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #10 : Februarie 29, 2012, 10:24:25 pm »
Din păcate pentru musulmani, genul ăsta de excese nu face decât să îi transforme în ţinte pentru ironia şi dezgustul altor religii. Că ăla făcea o crestătură mică în creştetul copilului....treacă-meargă. Am văzut dobitoci de multe feluri, nu mă miră nimic. Dar pun pariu că cel puţin 10 indivizi din adunătura aia s-au crestat cu acelaşi cuţit înaintea lui. Şi aş paria că cel puţin un zelot din ăia plângăreţi e purtător fie de HIV, fie de hepatită.

Offline Dagothur

  • Pionier special
  • ********
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 549
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #11 : Februarie 29, 2012, 10:29:45 pm »
Cât priveşte modelul BITE, cred că Bethelul din America are un departament special (Departamentul Coerciţie şi Strâns Şurubul) care are drept treabă să încadreze doctrina societăţii în tiparul lui Hassan. Nu de alta, dar prea se potrivesc de minune! Să nu le fie de deochi, nici o religie nu e mai coercitivă ca a martorilor. Mai stupide ar fi, dar mai constrângătoare nu. 

Offline GABRIELL

  • Membru al Corpului de Guvernare
  • *************
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 1.607
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #12 : Februarie 29, 2012, 11:38:17 pm »
@ Drago bine zici!

In Romania nu exista religie mai constringatoare si mai apasatoare...ca Martorii lui Iehova!
Mai da la unii le place au capatat dependenta saracii...ei vor fi salvati, noi vom fi exterminati  ;D ;D  ce  fazani de rasa  :D ,ce fericiti vor fii ei cind ne vor ingramadii in gropile comune  io io ioi  :D ;)
Sa nu ne miram ca rata de retentie la martori e cea mai mica dintre toate sectele ...de acolo putini ies la "pensie" :D Speram sa se trezeasca la sentimente mai bune.
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline vio16

  • Slujitor auxiliar
  • ******
  • Data Înregistrării: Dec 2011
  • Mesaje postate: 348
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #13 : Martie 01, 2012, 12:30:14 am »
Azi omenirea este dependenta de religie si interesele sint multiple!Si baietii destepti cu carisma stiu sa profite fiinca prin programele de instruire teologica mai au si cele pshihologice si astfel stiu sa se expuna ,sa domine si sa robeasca semenul cu zimbetul pe buze si sa-l faca dependent cum sint dependenti de fumat,de bautura sau alte lucruri expuse cu o mare putere de reclama!Cineva trebuie sa profite si cineva sa robeasca!! :)Si putini inteleg acest lucru!!

Offline ilie

  • Pionier special
  • ********
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 540
Re: Psihologia din spatele religiei
« Răspuns #14 : Martie 01, 2012, 01:06:25 pm »
Am zis eu vreodata ca Martorii nu vor sfarsi intr-un genocid ca in Ruanda?Si ce daca?Cate genocide,a-ti numarat in istorie?Dar genocidul final?Matei 24:9?Mai este ceva de spus?Au cuvantul ATEII!Totul este manipulare cum ar zice OMA!Salutari!!!