Forum Martorii lui Iehova

Martorii Lui Iehova => Practici => Subiect creat de: sceptic din Noiembrie 27, 2011, 11:06:41 pm

Titlu: Psihologia din spatele religiei
Scris de: sceptic din Noiembrie 27, 2011, 11:06:41 pm
Căutând să vad dacă carțile lui Steven Hassan, un renumit psiholog în domeniul cultelor, sunt traduse în română am găsit următorul articol bazat pe cartea sa Releasing the Bonds: Empowering People to Think for Themselves (aproximativ Desfăcând legăturile: Împuternicindu-i pe oameni să gandească pentru ei înșiși):

Citat din: Radu Ciocan
Sunt cateva intrebari care necesita un raspuns:
- de ce o persoana ar dori sa intre intr-o secta.
- cum de o persoana “sanatoasa la cap” poate sa practice lucruri neobisnuite precum urinoterapia, sa sinucida intr-un cadru organizat sau sa creada ca liderul miscarii la care adera este trimisul divin.

Este important de inteles ca manipularea distructiva pentru a transforma un om absolut normal intr-o persoana cu totul noua, cu o ideologie si personalitate cu totul schimbate (a se citi “spalt creier”) se produce gradual.

Sectele racoleaza folosind deceptia. Daca unui om normal i s-ar prezenta de la inceput toate practicile bizare (credinte in diverse entitati supranaturale, comportamente bizare, haine ciudate, sau alte practici extreme precum sinuciderea) ar refuza din start orice comunicare sau apartenenta la respectivul grup.

Steven Hassan, in cartea “Releasing the Bonds: Empowering People to Think for Themselves”, propune un model care explica pasii graduali ai manipularii si spalarii pe creier:

Modelul B.I.T.E. (Behavior Control, Information Control, Tought Control, Emotional Control)

1. Controlul comportamental

Controlul realitatii fizice ale indidividului – locuitul la comun (comune, temple, ashramuri) cu alti membri din cadrul grupului. Nu este neaparat interzisa parasirea acestui loc dupa dorinta proprie, dar faptul ca noul adept isi petrece multe ore pe zi cu alti membri din acea grupare influenteaza modul de gandire si personalitatea lui.
Alte caracteristici sunt: modul cum se imbraca, ce fel de mancare mananca, ce fel de bauturi sunt agreate in cadrul grupului. Unele secte adopta alimentatia vegetariana, unele interzic orice fel de bautura alcoolica sau alte alimente cu caracter dependent. Somnul este un factor important pentru a slabi perosnalitatea unei persoane. Cu cat o persoana este lipsita de somn, cu atat se simte mai slabita si va fi mai susceptibila la sugestii manipulative.
Dependenta financiara – unele secte descurajeaza tot ce tine de materialism si poate impune adeptilor sa nu mai munceasca pentru un venit in bani. Este incurajata munca voluntara. Astfel se creaza dependenta financiara fata de secta si noul adept va petrece mult mai putin timp sau chiar deloc pentru vacante, divertisment sau alte placeri personale.
Timp major petrecut cu sesiuni de indoctrinare folosindu-se ritualuri de grup. Adeptii vor trebui sa ceara permisiunea persoanelor cu autoritate din secta pentru decizii importante din viata lor. Se impune treptat nevoia de a raporta orice ganduri si sentimente catre superiorii din organizatie. Se foloseste tehnica de rasplata si pedeapsa pentru modificarea comportamentala a individului. Individualismul este descurajat iar gandirea de grup primeaza.

2. Controlul informatiei

Folosirea deceptiei – vor ascunde special anumite informatii care vor pune organizatia intr-o lumina nefavorabila. Vor distorsiona informatia pentru a parea acceptabila, sau vor minti pur si simplu.

Accesul la materiale non-secta este minimizata sau total descurajata. Membrii organizatiei vor citi doar materiale din cadrul organizatiei sau dintr-un domeniu similar cu doctrinele lor.
Este descurajata citirea de informatie ce face apel la ratiune si gandire critica (stiinta – psihologie, sociologie, fizica, etc). Membrii care au iesit din organizatie sunt ostracizati si contactul cu ei este descurajat sau interzis.


Separarea informatiilor – insider vs. outsider – doctrine interne.
Informatia prezentata nu este gratuita, are caracter secret. Informatia difera pentru fiecare nivel al organizatiei. Liderul decide ce trebuie stiut de catre membri.

Spionatul altor membri este incurajat. Deasemenea este incurajat si sistemul de “para” pentru ca liderii sa afle care sunt membrii gare au o gandire in contradictoriu cu doctrinele organizatiei. Se practica raportarea gandurilor, sentimentelor sau actiunilor ce sunt in contradictoriu cu doctrinele organizatiei.

Folosirea neetica a confesiunilor. Informatiile aflate despre “pacate” sunt folosite impotriva membrilor care se abat de la gandirea de grup. Ei sunt invinuiti (uneori in fata grupului) de propriile lor ganduri “impure”.

3. Controlul gandurilor

Se internalizeaza gandirea ca doctrina grupului este cea “adevarata” iar tot ce exista in societate este fals si decadent. Se foloseste metafora “Harta este realitatea”. Se incurajeaza o gandire de tipul alb si negru – bine vs. rau, noi vs. ei.
Folosirea unui limbaj intern. Numai gandurile “bune”, “pure” sau “cum se cuvine” sunt incurajate. Sunt descurajate ganirea critica si rationala, si criticismul constructiv.

Se folosesc extensiv practici precum: rugaciunea, vorbirea in limbi, cantatul, meditatia, incantatiile. Nu se folosec critici aduse liderului, a doctrinei chiar daca sunt bune sau folositoare.

4. Controlul emotional

Bombardare cu dragoste (love bombing) si controlul relatiilor. Noul adept va fi bombardat la inceput cu dragoste si prietenie excesiva de catre actualii membrii ai organizatiei.
Daca o persoana are probleme, intotdeauna este vina ei, niciodata nu este vina liderului sau al grupului. Se foloseste in excess vina. Vina de identitate – cine esti tu (nu iti traiesti viata la adevarat potential), vina fata de familie, trecut, de prieteni, de gandurile “impure”, de sentimente sau actiuni; vina fata de societate si a cadrului istoric.
Se foloseste in exces manipularea prin frica: frica de a gandi independent, frica de lumea de “afara”, de dusmani, etc. Se folosesc de exremele emotionale.
Indoctrinarea de fobii: programarea de frici irationale pentru parasirea grupului, sau chiar daca se chestioneaza autoritatea liderului. Vor fi consecinte grave daca se va parasi grupul: vor fi “posesiuni demonice”, vor ajunge in “iad”
, vor avea “boli incurabile”, “accidente”, vor “innebuni”, sau vor avea “mii de reincarnari si karma negativa”.
Nu exista fericire sau implinire in “afara” grupului. Din perspectiva grupului, persoanele care pleaca sunt “slabe”, “nedisciplinate”, “nespirituale”, “spalate pe creier de catre familie sau consilieri”, sedusi de bani, sex, rock and roll.

Este de remarcat că articolul de față nu a fost redactat avându-i în vedere pe martori, însă li se potrivește ca o mănușă.
Am subliniat aspectele care li se aplică. Majoritatea.

Întreg articolul poate fi găsit aici:
http://www.raduciocan.ro/2008/09/comportamentul-sectar-si-spalarea-pe-creier (http://www.raduciocan.ro/2008/09/comportamentul-sectar-si-spalarea-pe-creier)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Noiembrie 27, 2011, 11:23:05 pm
Da asta ii definitia Organizatiei Martorii Lui Iehova.[articolul tau] Eu nu am putut sa ma adaptez niciodata, de aceea nici nu am facut eforturi de a accede la functii.Insa pur si simplu nu inteleg cum uni pot fi asa de orbiti,chiar nu mai judeca cu capul[au ceva avantaje] sau sint senili?
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: Cineştiecine din Noiembrie 28, 2011, 09:40:59 am
Pe mine mă înspăimântă când citesc aşa ceva!  Nu mai eşti stăpân pe propria ta viaţă. Simt asta :((
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Ianuarie 12, 2012, 10:43:37 pm
Religii aberante si cretine >:(

http://adpres.ro/?p=24414 (http://adpres.ro/?p=24414)

Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: Cineştiecine din Ianuarie 13, 2012, 07:07:55 am
Religii aberante si cretine >:(

http://adpres.ro/?p=24414 (http://adpres.ro/?p=24414)
Doamne fereşte! Deci se poate şi mai rău!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din Ianuarie 13, 2012, 07:27:27 am
Sceptic sint bucuros sa citesc ;"articol bazat pe cartea sa Releasing the Bonds: Empowering People to Think for Themselves ".putini ajung la cunoasterea acestor lucruri si cei care ajung de multe ori nu prea inteleg mesajul !Iar cei destepti (inteligenti in puterea firii ) se folosesc de aceste metode pentru a -si induce in eroare confratii!!!Sistemul intradevar functioneaza pe astfel de principii si mai sint chiteva care sint folosite cu o mare abilitate de corporatiunile care se folosesc de puterea globalizarii pentru a detine o concurenta chit mai mica si un profit chit mai mare.Acum depinde de fiecare chit este de capabil sa inteleaga aceste lucruri si la puterea de concepere si intelegere sa se automentina in ceea ce cunoaste si sa nu se lase influientat si folosit de altii pentru un scop egoist si chiar inrobitor!!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Ianuarie 22, 2012, 09:43:05 am



Leaving the Watchtower [Jehovah's Witness] (http://www.youtube.com/watch?v=30SmlQdsOms#)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Februarie 29, 2012, 08:46:42 am
ce-mi spui, de fapt, este că vrei să fii dorit. Vrei să fii aplaudat, să fii atrăgător, vrei ca toate maimuticele să alerge după tine. Îţi iroseşti viaţa. Trezeşte-te! Nu ai nevoie de aşa ceva. Poţi fi fericit pe deplin şi fără asta. Anturajul tău nu va fi prea încântat să audă acest lucru, deoarece tu deviiînfricoşător când deschizi ochii şi înţelegi. Cum să controlezi un astfel de om? El nu are nevoie de tine; nu se simte ameninţat de critică ta; nu-i pasă de ceea ce crezi sau spui despre el. El rupe toate lanţurile; nu mai este o marionetă. Este înfricoşător. “Deci,trebuie să scăpăm de el pentru că spune adevărul; nu mai cunoaşte frica; a încetat să maifie uman.” Uman! Iată! În sfârşit, o fiinţă umană! El şi-a curmat sclavia, a evadat din închisoarea lor.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: page din Februarie 29, 2012, 09:54:27 am
imi place acest topic.informatiile sunt f. f. utile.  :)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Februarie 29, 2012, 10:03:19 am
Si eu bietu care speram cati place de mine  ;D ;D ;) :D sint si eu un biet fazan cu pene multicolore si sclipiri diafane,  captusit cu cristale zvaroski....scuze eram distrat!  :D ;) :) ::)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: Dagothur din Februarie 29, 2012, 10:24:25 pm
Din păcate pentru musulmani, genul ăsta de excese nu face decât să îi transforme în ţinte pentru ironia şi dezgustul altor religii. Că ăla făcea o crestătură mică în creştetul copilului....treacă-meargă. Am văzut dobitoci de multe feluri, nu mă miră nimic. Dar pun pariu că cel puţin 10 indivizi din adunătura aia s-au crestat cu acelaşi cuţit înaintea lui. Şi aş paria că cel puţin un zelot din ăia plângăreţi e purtător fie de HIV, fie de hepatită.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: Dagothur din Februarie 29, 2012, 10:29:45 pm
Cât priveşte modelul BITE, cred că Bethelul din America are un departament special (Departamentul Coerciţie şi Strâns Şurubul) care are drept treabă să încadreze doctrina societăţii în tiparul lui Hassan. Nu de alta, dar prea se potrivesc de minune! Să nu le fie de deochi, nici o religie nu e mai coercitivă ca a martorilor. Mai stupide ar fi, dar mai constrângătoare nu. 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Februarie 29, 2012, 11:38:17 pm
@ Drago bine zici!

In Romania nu exista religie mai constringatoare si mai apasatoare...ca Martorii lui Iehova!
Mai da la unii le place au capatat dependenta saracii...ei vor fi salvati, noi vom fi exterminati  ;D ;D  ce  fazani de rasa  :D ,ce fericiti vor fii ei cind ne vor ingramadii in gropile comune  io io ioi  :D ;)
Sa nu ne miram ca rata de retentie la martori e cea mai mica dintre toate sectele ...de acolo putini ies la "pensie" :D Speram sa se trezeasca la sentimente mai bune.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din Martie 01, 2012, 12:30:14 am
Azi omenirea este dependenta de religie si interesele sint multiple!Si baietii destepti cu carisma stiu sa profite fiinca prin programele de instruire teologica mai au si cele pshihologice si astfel stiu sa se expuna ,sa domine si sa robeasca semenul cu zimbetul pe buze si sa-l faca dependent cum sint dependenti de fumat,de bautura sau alte lucruri expuse cu o mare putere de reclama!Cineva trebuie sa profite si cineva sa robeasca!! :)Si putini inteleg acest lucru!!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: ilie din Martie 01, 2012, 01:06:25 pm
Am zis eu vreodata ca Martorii nu vor sfarsi intr-un genocid ca in Ruanda?Si ce daca?Cate genocide,a-ti numarat in istorie?Dar genocidul final?Matei 24:9?Mai este ceva de spus?Au cuvantul ATEII!Totul este manipulare cum ar zice OMA!Salutari!!!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Martie 01, 2012, 01:32:05 pm
Pai Ilie draga,  vezi ce va paste?Asa ca faceti efortul sa iesiti afara, ca acum sinteti pe lista neagra.
Si ar fi pacat sa fiti niste martiri ai unei secte; ca daca ar fi sa fii pentru dumnezeu, atunici mai facem un efort ;) :D
Desi ateii ar zice, care Dumnezeu?.....si am murii fara asigurarea ca am facut ce trebuie.
Complicata viata asta. ??? :P ::)
Sti, cu alta viata n-ui sigur ca te mai intilnesti,si sigur nu in corpurile astea,asa ca este o decizie grea. ??? :P

Si inca ceva Ilie, martorii is invatati ca vor trece peste Armaghedon cu viata ,de versetul ce ai amintit nu fac caz s-a n-ui sperie  :D  Asa ca Tulai vai doamne ce om mai  vedea... :o care om vedea...daca se va vedea ceva si cind ar putea fi asta.
Cica generatiile noastre om vedea "ceva"  ;)  lumina de la capatul tunelului cu care sintem amagiti de mii de ani. ;)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: calea din Martie 03, 2012, 01:19:04 pm
http://exm.uv.ro/documente/unde.html (http://exm.uv.ro/documente/unde.html)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: page din Martie 03, 2012, 03:09:18 pm
http://exm.uv.ro/documente/unde.html (http://exm.uv.ro/documente/unde.html)
un articol care ne face "sa crestem". ai scris adevarul.
Dumnezeu sa te binecuvanteze!
 :)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: page din Martie 03, 2012, 03:25:04 pm
„Doamne... la cine să ne ducem? Tu ai cuvintele vieţii veşnice. Şi noi am crezut şi am ajuns la cunoştinţa că Tu eşti Hristosul, Sfântul lui Dumnezeu.” (Ioan 6:67-69)
 :)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Martie 03, 2012, 08:57:10 pm
Religia face dependenta si mai multe ia vedeti  :o



 O capcana ar fi inlocuirea tuturor dependenţelor cu dependenţa de D-zeu si grupul religios, mai pe şleau, fanatismul religios. Cum sti ca ai ajuns un fanatic religios? Atunci cand devii obsedat de religie, D-zeu, salvare in viata de apoi, pacat, lege, atunci cand in loc sa traiesti viata personala, nu mai faci nimic altceva decat sa delirezi chestiuni religioase. Asta nu e scapare de dependenţe. Ci seamana a delir mistic, iar persoana captiva, dependenta de fantasme religioase e blocata in timp si spatiu, asa ca islamistii, care dupa cum stim, in afara de cei cu puţul de petrol in gradina, sunt saraci, puturoşi, nu muncesc, nu pot munci, mintea le e parazitata de fel si fel de deliruri. Deci cand din dependent de lucruri si oameni am ajuns dependent de religie, stiu asta daca nu ma simt liber, nu poti munci, pierd jobul, persecut familia personala, incerc mereu sa-i invat pe altii "caile salvarii" desi nimeni nu mi-a cerut asta si in final raman pe loc, sarac spiritual, sarac material, si eventual respins si singur. D-zeu nu are nevoie de avocati sa-L apere permanent. Se poate apara si singur. Cei care isi imagineaza ca Allah nu se poate apara singur, sunt islamistii. Altii care isi imagineaza ca YHWH nu se poate apara singur, sunt fanaticii religiosi de pe forumurile de religie de pe internet. Acestia, stau de ani si ani de zile, intr-o continua contrargumentatie si spaima, ca daca cumva cineva le desfiinteaza d-zeul lor iubit, îi desfinteaza si pe ei. De fapt acesti oameni, fanaticii, se simt lepadati, si ei cred ca facand ui D-zeu serviciul de avocat neplatit si nechemat vor fi cumva acceptati. Pentru fanatici, D-zeu e proiectia parintelui bun pe care probabil nu l-au avut si dupa care tanjesc.


Va continua!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: ilie din Martie 03, 2012, 10:18:17 pm
Corect,Gaby!Sunt multi care cauta sa "puna umarul"la carul lui Dumnezeu,sa nu care cumva sa se rastoarne,si sa "cada chivotul"din el!!!Intentia lor poate parea buna,ca si intentia lui Uza, care incercand sa previna rasturnarea chivotului,a fost ars!In chivot erau legile lui Dumnezeu!Unii,au ucis in numele lui cristos,crezand ca aduc un serviciu lui Dumnezeu.;ca apara legea lui Dumnezeu!Altii,fiind fanatici,au aceeasi atitudine de intoleranta,si exclud crestinii din adunari...(congregatii,),crezand la fel, ca apara legea lui Dumnezeu.!!!Ii ucid "spiritual"pt. ca nu o mai pot face fizic...este acelasi spirit fals...Isus a aratat exact acest lucru!!!matei 23:33-35.sanatate.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Martie 09, 2012, 12:35:23 pm

Si iata si acum niste "resorturi de rangul II": (cum le numeste Brodie)

Instinctul apartenentei - oamenii sunt fiinte sociale, deja am mai spus-o. Din pricina avantajelor pe care le-a adus pentru supravietuire traiul in comun(itati), avem cu totii formata aceasta pornire instinctiva, de a socializa. De la socializare la apartenenta, e doar un pas neinsemnat(apartenenta grupeaza nevoie de siguranta/evitarea a pericolului cu nevoia de socializare).
Pare foarte ok, nu? - ceva deosebit de pozitiv...si totusi apartenenta, includerea intr-un grup presupune si excluderea celor din afara grupului (de-aia avem tari si alte forme de organizare, care "ne dau" apartenanta).
Apartenenta ne da siguranta acceptarii de catre grup, si exista o multime de meme care speculeaza nevoia asta. Ganditi-va de exemplu la cultele care dau individului apartenenta la un grup de alesi si in acelasi timp, il si izoleaza de restul societatii. Dintr-un asemenea cult e foarte greu de iesit (chiar daca e foarte abuziv), pentru ca individul va fi adesea respins de restul lumii insa acceptat de grup.
Rasismul, xenofobia, sexismul si homofobia sunt atitudini (mem-complexe) derivate din nevoia oamenilor de apartenanta la un grup (si grupul trebuie sa aiba caracteristici si "valori" comune membrilor sai).
http://analiza-tranzactionala.blogspot.com/2011/09/memetica-despre-virusi-mentali.html (http://analiza-tranzactionala.blogspot.com/2011/09/memetica-despre-virusi-mentali.html)


Concluzia ...sintem virusati la greu!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Martie 09, 2012, 02:42:57 pm

În cazul religiei, situaţia e cu totul alta. Acest memeplex se aseamănă mai degrabă cu virusul HIV, atacând, printre altele, şi sistemele defensive ale minţii gazdei, şi în majoritatea cazurilor producând o infecţie cronică, care nu va fi vindecată în timp. În plus, de obicei parazitul infectează gazdele cât acestea sunt tinere şi au "sistemul imunitar" ( scepticismul ) deficitar - copiii, prin natura lor, sunt foarte predispuşi să accepte ca real orice li se spune de către adulţi; aşadar, infecţia cu acest memeplex este mult mai profundă.

Există mai multe memeplexuri-religii, şi majoritatea lor exploatează frica naturală de moarte a gazdelor, promiţând celor ce acceptă memele necesare o viaţă care va continua şi după moarte. De obicei, faptul că infecţia se face cât gazda nu are sisteme imunitare anti-memetice suficient de dezvoltate, combinat cu atracţia momelii memeplexului şi cu tendinţa de a menţine tradiţiile, sunt suficiente pentru a asigura perpetuarea parazitului. Unul dintre beneficiile aduse gazdelor de memeplex este de a asigura ( încă ) un element comun de cultura şi deci de recunoaştere a celor apropiaţi- "dacă avem aceeaşi religie, suntem din acelaşi neam, sau din neamuri apropiate, avem aceleaşi gene, deci suntem din aceeaşi tabara".

Dar câteva dintre memeplexuri au evoluat puţin mai departe, şi au dezvoltat o memă suplimentară. Creştinismul şi islamismul, ambele derivate din iudaism, conţin câteva instrucţiuni, în aparenţă minore,, dar care au transformat modul pasiv de infectare memetică, prezent la alte religii. Concret, este vorba de instrucţiunea de a răspândi memeplexul în mod activ, indiferent de provenienţa potenţialelor gazde. Aici se face trecerea de la "există un avantaj şi pentru gazda" la "totul e destinat beneficiului memeplexului", iar religia a renunţat la rolul de "indicator al culturii comune", sau mai corect, a lărgit definiţia celor din "aceeaşi cultură" la "au acelaşi memeplex" - prioritar devine memeplexul, nu gazda. În plus, modalitatea cea mai simplă de a transmite memeplexul unor gazde care deja aveau alte meme s-a dovedit a fi calea violenţei - ameninţarea cu eliminarea fizică a celor ce rezistau la infecţie. Astfel, în urma valului de "convertire" au supravieţuit doar cei ce au adoptat memeplexul, religiile concurente memetic fiind anhiliate.
Fireşte, au fost necesare mutaţii şi din partea memeplexurilor pentru a fi transmise mai uşor ( de pildă, în creştinism, suprapunerea unor sărbători proprii peste cele deja existente - sărbătorirea naşterii cristosului peste, sau în locul Saturnaliilor romane ). Astfel, aceste două memeplexuri au ajuns mult mai agresive în răspandire decât alte religii, fiind în prezent principalele două religii dominante în lume, după numărul de gazde infectate.

http://www.opinii.md/articol/3229/memetica-si-virusologie-religia/ (http://www.opinii.md/articol/3229/memetica-si-virusologie-religia/)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: page din Martie 09, 2012, 08:59:49 pm
http://analiza-tranzactionala.blogspot.com/2011/09/competenta-emotionala-claude-steiner.html (http://analiza-tranzactionala.blogspot.com/2011/09/competenta-emotionala-claude-steiner.html)

Competenţa emoţională (Claude Steiner)

interesanta abordare...
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Martie 20, 2012, 06:25:50 pm
În general, oamenii nu caută să-şi eleveze conştiinţa. Dimpotrivă, ei trăiesc prin mintea colectivă a societăţii, prin psihologia maselor, urmând orbeşte mulţimea din jurul lor. Conştiinţa este un fenomen individual - pe care trebuie să-l creezi singur. Societatea nu te poate ajuta; dimpotrivă, ea te va împiedica în toate modurile posibile să devii cât mai conştient. Societatea nu are nevoie de oameni rebeli, ci de roboţi care să respecte status-quo-ul, stabilimentul, biserica, statul. O fiinţă rebelă este periculoasă, deoarece ea nu va accepta nimic care i se impune din exterior, nimic care este în contradicţie cu trăirea ei interioară - şi va crea această revoluţie interioară şi în ceilalţi.


http://manipulareaomenirii.blogspot.com/ (http://manipulareaomenirii.blogspot.com/)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Martie 21, 2012, 02:53:15 pm
 
 4
Un drogat este o ființă jalnică, căzută într
-
un puț adânc și întunecos, populat cu ființele
fabuloa
se ale imaginației sale semisălbatice. stimulate de creierul limbic. Uneori, starea sa esteatât de gravă încât pare a fi posedat de un duh rău, sălbatic, irational, pervers etc. Zadarnicrugăm drogatul cu substanțe chimice sau cu mituri religioase să accepte leacurile vindecătoare, începând cu argumentul rațional și terminând cu medicamentele propriu
-
zise. Cel mai înțeleptgest este să coborâm în puțul său întunecos, să
-
i servim drogul preferat, amestecat cu puțin medicament vindecător. Treptat, mărim doza
 
de medicament și reducem doza de drog dinpilulele administrate cu stăruință și blândețe. După ce depășim un anumit prag critic, drogatulcere tot mai mult medicament și tot mai puțin drog. Eu am folosit această tehnică psihologică timp de 19 ani, de când
 
am devenit scriitor șir ezultatele ei sunt cât se poate de încurajatoare.Desigur, medicamentele servite de mine auf ost sugestii pozitive, argumente raționale,informații științifice exacte, raționamente de bun simț etc. Veți întâlni multe astfel de„medicamente” în următoarele două părți ale acestui volum.
 

http://www.scribd.com/doc/46428318/Mantuirea-de-dup%C4%83-Cumplita-R%C4%83tacire-Pavel-Coru%C8%9B#%C4%83-Cumplita-R%C4%83tacire-Pavel-Coru%C8%9B (http://www.scribd.com/doc/46428318/Mantuirea-de-dup%C4%83-Cumplita-R%C4%83tacire-Pavel-Coru%C8%9B#%C4%83-Cumplita-R%C4%83tacire-Pavel-Coru%C8%9B)
 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: lycurgos din Aprilie 23, 2012, 11:39:58 pm
 Ati fi surprinsi sa vedeti ce carti de psihologie si manipulare detin liderii religiilor,inclusiv celebrii"supraveghetori de circuit".Subordonatilor li se dau cartile pe care numai ei au dreptul sa le primeasca de la sclav.De exemplu "Ghidul scolii de minister teocratic"este identic cu un manual de oratorie,din cadrul "scolii"CIA,cu exceptia termenilor religiosi bineanteles.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din Aprilie 23, 2012, 11:49:21 pm
Si de ce ar trebui sa fie cineva surprins?Pentru a avea succes si a uni peste 7 milioane de oameni  este nevoie de o astfel de instruire.problema nu consta numai in faptul de a-i uni ,dar si de a ajunge pe profit si putere de manipulare  fara sa intelegi acest lucru!Cei care a-ti ajuns sa intelegeti trebuie sa fiti foarte feericiti ca a-ti scapat din lantul robiei ,dar e nevoie si de o reabilitare  pentru a devirusa  memoria calculatorului ,pentru a avea putere de gandire si propasire in conectare cu cei din jur!! ;) :)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Mai 15, 2012, 05:56:02 pm
 

Doza de DIVINITATE
Se cunoaște deja că mintea umană, pentru un confort psihic intensificat și în special în
condiții de stres, își creează singură realități virtuale. Nevoia de confort generează oferta.
Conștiința se adaptează, asigurând cât mai rapid o astfel de construcție a iluziilor!
Nevoia de echilibru, de stingere a conflictelor interioare, este susținută atât de
CUNOAȘTEREA REALITAȚILOR imediate cât și de ILUZIA REALITĂȚILOR!
Atât realitatea cât și iluzia realității, sunt percepute asemănător. Mintea umană zburdă
….și prin țara lui Verde Împărat sau tărâmul lui Făt-Frumos, fără să facă diferența între
BASM și REALITATE.
În acest sens, fără să aibă vreodată DOVADA DIVINITĂȚII,
umanitatea a trăit și trăiește …în iluzie!
Confortul de a trăi, cu mintea… în țara spiridușilor…asigură accesul la iluzie,
însă numai cunoașterea realităților te pune în contact cu Universul.
Textul de mai jos surprinde dependența, impusă prin constrângere (manipularea minții) într-o
fază evoluată, și anume…..conștientizarea acesteia, ca o stare de fapt. El este de fapt
un pamflet, menit să accentueze starea de …trezire la realitate!
Mesajul de revoltă al unui dependent de …DIVINITATE!
Facă-se voia TA….DOAMNE….că eu sunt prost, nu pot să gândesc, nu am nici o
responsabilitate asupra faptelor mele!
Dacă viața mi-a dat o palmă înseamnă că asta a fost voia TA…eu nu sunt vinovat!
Tu ești cel ce mă călăuzește pe mine spre bine sau spre rău, EU sunt doar o marionetă, o
papușă prostă ce nu răspunde de consecințele acțiunilor sale.
Facă-se voia TA….DOAMNE…că eu nu am neuroni mulți, TU ești cel mai deștept, eu sunt
prostul Universului și NU ÎNȚELEG MULTE…Toate în lumea asta îți sunt subordonate;
războaiele, foametea, ura, sunt urmări ale deciziilor tale înțelepte, noi oamenii, NU SUNTEM
RESPONSABILI de aceste lucruri…suntem iresponsabili!
Dacă, atunci când eram maimuță arboricolă, credeam în ZEUL SOARELUI, acum, maimuța
savantă din mine….crede în tine DOAMNE…..TU ești limita superioară, peste tine nu pot să
trec…..pentru că mintea îmi este paralizată de frică!
Mi-e atât de frică….încât….aș fi distrus dacă TU, iluzia minții mele….nu ai exista!
Am aflat de la tata, mama, frați, surori, societate….că tu exiști undeva!….
Am crescut de mic cu frica de TINE…
Am fost drogat, din fașă, cu acestă frică…iar acum sunt dependent de ea!
Nici nu știam să sug la sân când…. m-au dus la
biserică, și, fără voia mea, au început să mă drogheze,
puțin câte puțin. Familia, societatea, de oricâteori
doream să NU iau drogul, mă băgau într-un colț
și…..îmi injectau, perfid, doza de divinitate.
Spuneau că numai așa ….îmi asigur fericirea!
ACUM SUNT DEPENDENT
DE ACEASTĂ
ILUZIE!
Sunt disperat dacă ….nu am acest drog, mintea
mea nu mai funcționează normal…dacă nu-l am!
 
copyright©2009-2012 http://www.thefundamentaluniverse.ro (http://www.thefundamentaluniverse.ro) 118
Este un tip ce dorește să-mi arunce drogurile la WC….el nu-și dă seama câtă fericire îmi
produce acest drog. El nu vede cât de fericiți suntem cu toții, noi ceilalți, din jurul lui!
Să ne unim cu toții, să îl izolăm. Individul nu trebuie să ne arunce DZRB de divinitate (doza
zilnică recomandată de biserică)…la WC! Mai mult, tipul ăsta face pipi, necontenit, pe drogurile
noastre…și simt un gust amar, de fiecare dată când o face…
VREAU UN DROG CURAT!…nu plin de….”””at!
VREAU UN DROG CURAT!…nu plin de….”””at!
Haideți, să intrăm cu toții în sevraj, să fim puternici….să-l oprim pe acest individ, ce a
anunțat deja un centru de… dezintoxicare! Cică se activează conștiința, ceva interior, și, într-o
singură secundă, este declanșat mecanismul autoimun al organismului! Metoda este simplă, se
bazează pe resursele noastre interne, pe anticorpii cunoașterii ce vor depista rapid…drogul,
acționând instantaneu, ca un vaccin!
Reacțiile, la trezire, am auzit că sunt foarte
ciudate, șocante!…El spune că, brusc, toate
simțurile încep rapid sa se dezvolte, vom vedea o
altă lume, vom înțelege cum este construit
Universul, deodată înțelegem că realitatea în care
trăim…noi dependenţii, este de fapt o iluzie!
Brusc ni se lumineaza mintea, un fel de văl ce se
ridică de pe ochii noștrii, conștientizând că…
drogul este răspunzator de incapacitatea
noastră de a înțelege și cunoaște Universul!
Vom înțelege de ce vânzătorii de iluzii, de droguri ale minții… sunt bine apărați, vom
înțelege că aceștia au avut întotdeauna piață de desfacere…pe noi, masa de consumatori!
EU SUNT DEPENDENT DE ACEASTĂ
ILUZIE…SUNT FERICIT ÎN EA…
de aceea vreau să-mi iau doza zilnică
recomandată de biserică…
… să o administrez și copiilor mei!
EU NU VREAU SĂ MĂ TREZESC
LA REALITATE!
Eu nu refuz gogoșile bisericilor,
…eu nu vreau SĂ ȘTIU, SĂ CUNOSC,
…pentru că …mi-e FRICĂ!
*****************************************************
Dacă ți-e FRICĂ…de întuneric…
aprinde lumina și vei cunoaște, frica va dispare într-o secundă,
brusc vei vedea, vei înțelege…și te vei bucura!
MIE nu-mi este frică, pentru că, de acum, eu sunt ancorat în
realitate, eu cunosc, eu știu, eu văd,
… eu am… DOVADA înțelegerii….pe masă!
copyright©2009-2012 http://www.thefundamentaluniverse.ro (http://www.thefundamentaluniverse.ro)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din Mai 16, 2012, 06:48:21 am
Discutind pe o tema psihologica  se pot aduce multe comentarii si totul este relativ!influientele sint foarte puternice  dupa cum in partea electrica  apar campurile magnetice si putini le cunosc efectele. :)
Teoriile pentru unii lucra dupa cum si hipnoza  are putere la unii ,dar nu la toti .Viata in perspectiva  personalitatii umane ajunge complexa si greu de inteles pentru multi  fiinca puterea de manipulare este foarte mare si cu mult interes.Ca la cei care doresc pe unele triburi sa le mentina  in ritualul lor fara sa aiba acces la informare si schimbare :)Si se vede ca pe parte religioasa  efectele se expun cel mai puternic si putini realizeaza  acest lucru .
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Mai 20, 2012, 10:04:10 am
 
 

Doza de DIVINITATE
Se cunoaște deja că mintea umană, pentru un confort psihic intensificat și în special în
condiții de stres, își creează singură realități virtuale. Nevoia de confort generează oferta.
Conștiința se adaptează, asigurând cât mai rapid o astfel de construcție a iluziilor!
Nevoia de echilibru, de stingere a conflictelor interioare, este susținută atât de
CUNOAȘTEREA REALITAȚILOR imediate cât și de ILUZIA REALITĂȚILOR!
Atât realitatea cât și iluzia realității, sunt percepute asemănător. Mintea umană zburdă
….și prin țara lui Verde Împărat sau tărâmul lui Făt-Frumos, fără să facă diferența între
BASM și REALITATE.
În acest sens, fără să aibă vreodată DOVADA DIVINITĂȚII,
umanitatea a trăit și trăiește …în iluzie!
Confortul de a trăi, cu mintea… în țara spiridușilor…asigură accesul la iluzie,
însă numai cunoașterea realităților te pune în contact cu Universul.
Textul de mai jos surprinde dependența, impusă prin constrângere (manipularea minții) într-o
fază evoluată, și anume…..conștientizarea acesteia, ca o stare de fapt. El este de fapt
un pamflet, menit să accentueze starea de …trezire la realitate!
Mesajul de revoltă al unui dependent de …DIVINITATE!
Facă-se voia TA….DOAMNE….că eu sunt prost, nu pot să gândesc, nu am nici o
responsabilitate asupra faptelor mele!
Dacă viața mi-a dat o palmă înseamnă că asta a fost voia TA…eu nu sunt vinovat!
Tu ești cel ce mă călăuzește pe mine spre bine sau spre rău, EU sunt doar o marionetă, o
papușă prostă ce nu răspunde de consecințele acțiunilor sale.
Facă-se voia TA….DOAMNE…că eu nu am neuroni mulți, TU ești cel mai deștept, eu sunt
prostul Universului și NU ÎNȚELEG MULTE…Toate în lumea asta îți sunt subordonate;
războaiele, foametea, ura, sunt urmări ale deciziilor tale înțelepte, noi oamenii, NU SUNTEM
RESPONSABILI de aceste lucruri…suntem iresponsabili!
Dacă, atunci când eram maimuță arboricolă, credeam în ZEUL SOARELUI, acum, maimuța
savantă din mine….crede în tine DOAMNE…..TU ești limita superioară, peste tine nu pot să
trec…..pentru că mintea îmi este paralizată de frică!
Mi-e atât de frică….încât….aș fi distrus dacă TU, iluzia minții mele….nu ai exista!
Am aflat de la tata, mama, frați, surori, societate….că tu exiști undeva!….
Am crescut de mic cu frica de TINE…
Am fost drogat, din fașă, cu acestă frică…iar acum sunt dependent de ea!
Nici nu știam să sug la sân când…. m-au dus la
biserică, și, fără voia mea, au început să mă drogheze,
puțin câte puțin. Familia, societatea, de oricâteori
doream să NU iau drogul, mă băgau într-un colț
și…..îmi injectau, perfid, doza de divinitate.
Spuneau că numai așa ….îmi asigur fericirea!
ACUM SUNT DEPENDENT
DE ACEASTĂ
ILUZIE!
Sunt disperat dacă ….nu am acest drog, mintea
mea nu mai funcționează normal…dacă nu-l am!
 
copyright©2009-2012 http://www.thefundamentaluniverse.ro (http://www.thefundamentaluniverse.ro) 118
Este un tip ce dorește să-mi arunce drogurile la WC….el nu-și dă seama câtă fericire îmi
produce acest drog. El nu vede cât de fericiți suntem cu toții, noi ceilalți, din jurul lui!
Să ne unim cu toții, să îl izolăm. Individul nu trebuie să ne arunce DZRB de divinitate (doza
zilnică recomandată de biserică)…la WC! Mai mult, tipul ăsta face pipi, necontenit, pe drogurile
noastre…și simt un gust amar, de fiecare dată când o face…
VREAU UN DROG CURAT!…nu plin de….”””at!
VREAU UN DROG CURAT!…nu plin de….”””at!
Haideți, să intrăm cu toții în sevraj, să fim puternici….să-l oprim pe acest individ, ce a
anunțat deja un centru de… dezintoxicare! Cică se activează conștiința, ceva interior, și, într-o
singură secundă, este declanșat mecanismul autoimun al organismului! Metoda este simplă, se
bazează pe resursele noastre interne, pe anticorpii cunoașterii ce vor depista rapid…drogul,
acționând instantaneu, ca un vaccin!
Reacțiile, la trezire, am auzit că sunt foarte
ciudate, șocante!…El spune că, brusc, toate
simțurile încep rapid sa se dezvolte, vom vedea o
altă lume, vom înțelege cum este construit
Universul, deodată înțelegem că realitatea în care
trăim…noi dependenţii, este de fapt o iluzie!
Brusc ni se lumineaza mintea, un fel de văl ce se
ridică de pe ochii noștrii, conștientizând că…
drogul este răspunzator de incapacitatea
noastră de a înțelege și cunoaște Universul!
Vom înțelege de ce vânzătorii de iluzii, de droguri ale minții… sunt bine apărați, vom
înțelege că aceștia au avut întotdeauna piață de desfacere…pe noi, masa de consumatori!
EU SUNT DEPENDENT DE ACEASTĂ
ILUZIE…SUNT FERICIT ÎN EA…
de aceea vreau să-mi iau doza zilnică
recomandată de biserică…
… să o administrez și copiilor mei!
EU NU VREAU SĂ MĂ TREZESC
LA REALITATE!
Eu nu refuz gogoșile bisericilor,
…eu nu vreau SĂ ȘTIU, SĂ CUNOSC,
…pentru că …mi-e FRICĂ!
*****************************************************
Dacă ți-e FRICĂ…de întuneric…
aprinde lumina și vei cunoaște, frica va dispare într-o secundă,
brusc vei vedea, vei înțelege…și te vei bucura!
MIE nu-mi este frică, pentru că, de acum, eu sunt ancorat în
realitate, eu cunosc, eu știu, eu văd,
… eu am… DOVADA înțelegerii….pe masă!
copyright©2009-2012 http://www.thefundamentaluniverse.ro (http://www.thefundamentaluniverse.ro)

 

 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din Mai 21, 2012, 01:04:53 am
Gaby oricum foarte multi nu fac diferenta între BASM și REALITATE.
Iar cei care o fac profita de cei care nu pot sa faca aceasta diferentiere.Si mesajul este explicat in evanghelia lui Matei capitolul 23 .Dar faptul ca Biblia se citeste fara un interes specific de informare cei mai multi nu inteleg.Chiar daca  multi nu mai doresc sa creada in mesajul Scripturii nu fac altceva decat sa fie in dezavantaj .Este dupa cum multi nu cunosc  Legea Juridica si cand intra intr-o problema ,conflict apeleaza la un ADVOCAT  specializat in domeniu si doreste sa fie reprezentat.Noi uitam ca din cauza neglijentei noastre si a dezinteresului  nu sintem capabili sa cunoastem LEGEA JURIDICA.
"Legea este elaborata, adoptata si urmarita in aplicarea ei de catre o institutie  Parlament."
http://www.scribd.com/ancalex/d/30065921-SOCIOLOGIE-JURIDICA (http://www.scribd.com/ancalex/d/30065921-SOCIOLOGIE-JURIDICA)
Si totusi ce vedem ca se intimpla?Este respectata?la ce cunostinte ne expune? Si cate derivate sint create?
Iata ce gasim scris ;
"Daca nu ai idee cat de cat de drept te indepartezi de sociologie, cu cat intri in realitatea juridica, ainevoie de sociologie pentru a-ti revigora discursul, pentru a vedea impactul dreptului in societate."
Ei ,la fel stau lucrurile sicu informatia descrisa pe paginile Scripturii.Iar legile umane juridice sint extrase din aceasta carte Biblia.Dar datorita degradarii umane vedem ce se intimpla si la ce se ajunge.Totusi sa nu uitam ca omul are o inteligenta aparte si sanse sa descopere in ce greseste ,daca este interesat si doreste sa-si foloseasca inteligenta ca o creatura umana si nicidecum ca o creatura animala,care detine interes doar sa manince ,sa se imulteasca si sa-si apere personalitatea in jungla in care se gaseste ;fie mai primitiva ,ori mai moderna.
Gaby ,ai scris;"Atât realitatea cât și iluzia realității, sunt percepute asemănător."
Omul prea putin percepe realitatea ,fiinca daca ar percepe-o nu am vedea si intilni ceea ce se intimpla si este.Faptul ca omul percepe doar o iluzie a realitatii ,se ajunge la ceea ce putem sa vedem si frustrarile care sint ,chiar daca omul neaga acest lucru.Daca omul ar percepe realitatea ar cunoaste puterea divinului si a calitatii pozitive care prin mesajul Scripturii este descris astfel;"22. Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia,
23. blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege. .."
Interesant ca aceste calitati prea putin omul ajunge sa le insuseasca pedeplin ,dar pe celelate le detine cu o mare usurinta;"19. Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea, 20. inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide, 21. pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile si alte lucruri asemanatoare cu acestea."indiferent cat de inteligenta este persoana umana.
Si acum as dori sa vad si sa citesc ;DIN CE CAUZA UNELE LUCRURI APAR IN VIATA UMANA ASA IN MODUL NEGATIV SI CELELATE VIN DOAR PRIN SACRIFICIU SI O LUPTA  CONTINUA?
Voi ce ziceti? Si ce se poate scrie ca raspuns la aceste intrebari cu scop informativ?


Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Mai 28, 2012, 12:24:53 pm
http://www.baricada.ro/preview_arhiva_video.php?id=973&keepThis=true&TB_iframe=true&height=550&width=760 (http://www.baricada.ro/preview_arhiva_video.php?id=973&keepThis=true&TB_iframe=true&height=550&width=760)

Material video pentru trezirea personala, din fantezia numita RELIGIE...care o fi ea !
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din Mai 28, 2012, 04:25:17 pm
Religia este pentru manipulare si folosirea omului de catre om in schimb CREDINTA ESTE ALTCEVA  si este scris ;
5. De aceea, dati-va si voi toate silintele ca sa uniti cu credinta voastra fapta; cu fapta, cunostinta;

6. cu cunostinta, infranarea; cu infranarea, rabdarea; cu rabdarea, evlavia;

7. cu evlavia, dragostea de frati; cu dragostea de frati, iubirea de oameni.

Dragii mei deci daca nu se ajunge la implinirea acestor versete  inseamna ca religia multora dovedeste  scopul pentru care este intemeiata si pentru ce este formata.Deci nu va inselati  daca mesajul acestor versete nu este in viata aplicat  viata umana este ca la cei din jungla!!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din Mai 28, 2012, 04:35:28 pm
Ap.Petru continua si scrie ;"8. Caci, daca aveti din belsug aceste lucruri in voi, ele nu va vor lasa sa fiti nici lenesi, nici neroditori in ce priveste deplina cunostinta a Domnului nostru Isus Hristos.

9. Dar cine nu are aceste lucruri este orb, umbla cu ochii inchisi si a uitat ca a fost curatat de vechile lui pacate.

10. De aceea, fratilor, cautati cu atat mai mult sa va intariti chemarea si alegerea voastra; caci, daca faceti lucrul acesta, nu veti aluneca niciodata.

11. In adevar, in chipul acesta vi se va da din belsug intrare in Imparatia vesnica a Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. "
Conditiile sint bine definite ,dar oamenii nu le cunosc si nici nu stiu pentru cine sa obteze fiinca mai apare si partea negativa despre care ap.PAVEL SCRIE;"13. Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos. 14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina.
15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor. "
Deci  cei care ajung inselati pot intelege de cine sint si cu ce scop sint robiti.Asa a fost si cu prima pereche in gradina Edenului si rezultatele sint cele prezente si defectuose.Se vede ca e mai bun acest sistem si de multi acceptat ,iar daca se doreste o remediere multi  o neaga si nu o doresc fiinca este  foarte greu a trai in puterea ADEVARULUI ,FACERII DE BINE SI A IUBIRII PE CEI DIN JUR .De fapt fiecare pe cararea pe care si o croieste asa calatoreste ;unii accepta una mai spinoasa ,altii mai intorchetata si altii plina de salbaticiuni .cei care gasesc drumul curatat  ajung usor la destinatie si se feresc de aceste carari periculoase care mereu le aduc obstacole in viata si dezamagiri.!Fiti intelepti si faceti deosebire intre bine si rau ;intre stricat (alterat) si un lucru valabil si de calitate ;Luati ce este bun si folositor.

Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Iunie 10, 2012, 09:38:29 am
Religia = ignoranta + lipsa de imaginatie
 

Credinciosii sint lipsiti de imaginatie. Oamenii de stiinta incearca sa-si imagineze, inductiv sau deductiv, cum functioneaza lumea, imagineaza metode de verificare a teoriilor lor. Un credincios cu putina imaginatie sint convins ca ar ajunge cu timpul sa gindeasca stiintific.

Totusi religia nu e neaparat o consecinta a imaginatiei ci a ignorantei. Fara ignoranta omul n-are nevoie de credinta. Oamenii trebuie sa-si explice logic fenomene inexplicabile. Oamenii, spre deosebire de majoritatea animalelor, inteleg ca exista o legatura cauza si efect intre ce se intimpla in jurul nostru. Cind intilnesc un efect pe care nu si-l pot explica incep sa caute o cauza, iar daca cauza nu e evidenta atunci singura explicatie pe care o gasesc (in ignoranta si lipsa de imaginatie) este supranaturala. Fulgerul a fost cindva tot un fenomen supranatural dar explicatia sa stiintifica a invins pina la urma. N-am inteles nici de unde vin animalele si oamenii pina cind Darwin a formulat o explicatie.

Acelasi lucru se va intimpla pina la urma cu toate: omul v-a gasi o explicatie pentru ce se intimpla in jurul nostru si religia v-a disparea.

Credinta in supranatural e pe jumatate explicabila pina in momentul cind omul gaseste o explicatie naturala. Problema este cu aceea care resping aceste explicatii naturale in favoarea unora supranaturale.
 Pai stiti de ce aveti atita nevoie de credinta ? Simplu...sa crezi in BASME, e ne voie de credinta la greu!
Asa ca chinuitiva :))) sa credeti :)  :o 8) :P
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Iunie 10, 2012, 09:42:00 am
 
Credem in stiinta asa cum credem in religie
 

Habar n-am dacă teoria stringurilor e corecta. Nu ştiu nici măcar ca teoria relativităţii e fără greşeală.

Cred în ştiinţa, în puterea ei de a da rezultate, cu aceeaşi tărie cu care creştinii cred în cartea lor primitivă.

Pentru ca nu am timp (şi nici răbdare) sa verific personal tot ce susţine ştiinţa cred în nenumăraţii savanţi care au demonstrat fiecare bucăţică din ea. Într-un curînd am încredere în “ei”.

Deosebirea fata de credinţa oarbă în religie este că dacă chiar vreau sa testez oricare dintre teoriile stiinţifice pot sa pun burta pe carte şi, în 10-20-30 de ani, pot sa acumulez destule cunoştinţe ca să o testez, să o verific personal în timp ce creştinoizii nu reuşesc de milenii să verifice absolut nimic.
  :o ??? :P 8) ciocu mic  ;D :D ;) :) :-X
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Iunie 10, 2012, 11:04:50 am
 

La dracu cu ei

Nu prea-mi place cind cineva imi zice ateist.

Nu exista cuvint pentru cei care nu cred in Mos Craciun si nici pentru cei care nu cred in Zina cea Buna. De ce oare exista cuvint pentru cei care nu cred in zei? Probabil pentru ca atei sint minoritari?

Cei care baga capul in nisip si nu vor sa auda sau sa vada realitatea au o denumire pentru cei ce nu stau incolonati si “cred”.

Cireasa de pe tort mi se pare ca tocmai ei sint acum impotriva pasapoartelor “cu cip” care cica le-ar reduce libertatea. Sint ei liberi?

Nici macar “moderatii”, cei care inteleg ca nu poti crede orice timpenie a religiei, nu sint mai luminati dupa parerea mea. Macar fundamentalistii sint consecventi si daca tot au ales sa traiasca in bezna religiei o imbratiseaza cu toata inima si in totalitate. Ceilalti, probabil majoritatea, fara a avea vreo logica sau o justificare, interpreteaza “invatatura” in functie de interesele lor, de starea sufleteasca sau vremea de afara, jumatate intelegind ca e o idiotenie, jumatate impietriti de frica de a nu fi altfel ca ceilalti idioti sau de ce o sa li se intimple cind nimanui nu o sa-i mai pese.

Probabil in “intelepciunea” lor li se pare fenomenal de bine sa ajungi mos de 70 de ani in rai si sa petreci cu babe de 85, evident dupa ce in viata reala nu se mai putea apleca sa-si lege sireturile.

Citeodata ma gindesc ca nu frica de moarte ii impinge pe oameni spre religie ci dorinta de a redeveni tineri, de a “recupera” cele pierdute in viata tocmai din cauza ei.

Cind te condamna la o eternitate in iad de fapt isi doresc, dupa principiul “sa moara si capra vecinului”, sa traiesti si tu viata pe care o au ei, viata care li se pare un iad si de care nu pot scapa.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din Iunie 15, 2012, 11:42:29 pm
Reflectând la istoria Martorilor lui Iehova!
http://exm.uv.ro/documente/mi_3.html (http://exm.uv.ro/documente/mi_3.html)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Iunie 23, 2012, 06:01:30 pm
Dand metafora lui laoparte intelgem ca religiile si crestinismul nu este decat o poveste in care ne este prezentat un arhetip pe care sa-l urmam, imitam ; arhetip care nu este altceva decat sacrificiul, martirismul… cel mai nenatural gest…

Mai mult acesta centralizare a ideologiilor prin religie va face ca toti oamenii sa gandeasca la fel, sa actioneze la fel, astfel vor fi usor controlabili si manipulati global printr-un set fals de valori si reguli comune impuse de elita globala. Scopul fiind evident controlul si exploatarea muritorilor de rand fara stirea acestora.

Urmarind documentarul acesta vei observa ca la fiecare precesie cosmica, aproximativ la fiecare 2000 de ani, elita globala schimba religia si setul de reguli dupa care trebuie sa actioneze populatia.

Taurul, dupa 2000 de ani Berbecul (Moise), dupa 2000 de ani Pestele (Iisus), acum dupa aproape 2000 de la Iisus/Pestele – Varsatorul (New Age, ecumenism etc).

De ce mitra Papei de pe cap are forma de peste ?
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Iunie 23, 2012, 06:04:33 pm
http://schimbarea.blogspot.ro/2008/02/15-martie-2008-ziua-z.html (http://schimbarea.blogspot.ro/2008/02/15-martie-2008-ziua-z.html)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 01, 2012, 12:51:36 pm
Același efect poate fi folosit și pentru a influența populații întregi. Salutul „Heil Hitler” spus zilnic ar fi încurajat mulți germani obișnuiți să devină din ce în ce mai deschiși la ideologia nazistă. Obligația de a cânta în mod repetat un imn național, îi va face pe oameni să devină din ce în ce mai patrioți. Punându-i pe copii să spună o rugăciune în fiecare dimineață, va crește probabilitatea ca ei să adopte credințe religioase.




 
 
 
 
 
Adevărul despre controlul minții
July 8th, 2012
La sfârșitul războiului Coreean, 21 de prizonieri de război americani au ales să rămână în Coreea comunistă, asumându-și în mod deschis să rămână de partea inamicului care a ucis sute din camarazii lor. De asemenea, un număr surprinzător de mare de personal american care s-a întors acasă a expus cu entuziasm beneficiile comunismului. Familiile și prietenii acestor persoane erau uimiți, și jurnaliștii de peste tot se înghesuiau în Coreea să transmită povestea. Câțiva cercetători au sugerat că coreeni le-au spălat creierii militarilor americani cu ajutorul luminilor intermitente, al hipnozei sau al medicamentelor care afectează creierul.

Toți s-au înșelat.

Cea mai recentă carte a mea, „Rip It Up”, examinează relația curioasă dintre comportament și gând. Experiențele tale zilnice îți spun că gândurile tale cauzează comportamentul tău într-un anume mod. Fericirea te face să zâmbești iar nefericirea te face să te încrunți. Totuși, decade de cercetări au evidențiat că și exact opusul este adevărat – comportamentele creează gânduri. Când zâmbești, te simți fericit și când te încrunți te simți nefericit. Același efect se aplică și în cazul gândurilor. Ajută-i pe oameni să se comporte ca și cum ar avea o credință anume, și bingo!, vor începe chiar să creadă acel lucru.

Interviurile ample cu prizonierii de război întorși din Coreea, au dezvăluit faptul că autoritățile Chineze au utilizat acest principiu.

Puțin după ce i-au capturat, gardienii chinezi i-au rugat pe militari să noteze câteva afirmații procomuniste (”Comunismul e minunat” și ”Comunismul este calea către viitor”). Mulți americani au fost bucuroși pentru această obligație pentru că cerința li se părea trivială. Peste câteva săptămâni, gardienii au cerut prizonierilor să citească afirmațiile cu voce tare pentru ei înșiși. Câteva săptămâni mai târziu, americanii au fost rugați să citească afirmațiile în fața colegilor lor prizonieri, și să se angajeze în dezbateri false, argumentând de ce credeau că afirmațiile erau corecte. La final, au fost oferite fructe proaspete și dulciuri oricărui soldat care era pregătit să scrie eseuri procomuniste în newsletter-ul închisorii. Încă o dată, mulți prizonieri se bucurau să se conformeze cerințelor.

Chinezii nu trebuiau să recurgă la metodele de spălare a creierului. În schimb, pur și simplu s-au asigurat ca prizonierii să fie încurajați permanent să sprijine comunismul, apoi să dezvolte credințe care erau potrivite cu comportamentul lor.

Cercetătorii au obținut același efect și în laboratoarele lor. În anumite studii, participanții au completat chestionare despre credințele lor politice, apoi au fost rugați să țină un scurt discurs în favoarea unui partid politic față de care manifestau oponență. Peste două săptămâni, participanții au ajuns la concluzia, că partidul din opoziție nu era totuși atât de rău.

Aceiași procedură a fost aplicată și în multe alte contexte, cu persoane care au ținut discursuri despre avort, fumat, conducere sub influența băuturilor, sau creșterea puterii poliției. Cu fiecare ocazie, comportându-se de parcă chiar credeau într-un anumit argument, se ajungea la rezultate pe care sute de motive rezonabile nu le-au reușit, participanții schimbându-și atitudinile cu repeziciune, în favoarea poziției pe care erau rugați s-o susțină. Și mai mult, schimbarea a fost atât de mare, încât participanții de multe ori au negat că ar fi avut vreodată convingerile originale, iar în momentul în care li se arătau chestionarele originale, argumentau că formularele erau false sau spuneau că nu au înțeles întrebarea.

Același efect poate fi folosit și pentru a influența populații întregi. Salutul „Heil Hitler” spus zilnic ar fi încurajat mulți germani obișnuiți să devină din ce în ce mai deschiși la ideologia nazistă. Obligația de a cânta în mod repetat un imn național, îi va face pe oameni să devină din ce în ce mai patrioți. Punându-i pe copii să spună o rugăciune în fiecare dimineață, va crește probabilitatea ca ei să adopte credințe religioase.

De fiecare dată, oamenii s-ar putea simți ca și cum doar  “interpretează un rol”. În realitate însă, comportamentul lor lasă un efect adânc și de durată asupra gândurilor și credințelor lor.

Tot ce trebuie să faci pentru a convinge pe cineva să creadă în ceva, este să-l faci să se poarte ca și cum ar crede.

 (Sursa: Articol apărut în Newstatesman.com, scris de Richard Wiseman. Profesorul Richard Wiseman este psiholog la Universitatea Hertfordshire. “Rit it up” a fost publicat de Macmillan în data de 5 Iulie; http://www.newstatesman.com/blogs/lifestyle/2012/07/truth-about-mind-control (http://www.newstatesman.com/blogs/lifestyle/2012/07/truth-about-mind-control))

 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 24, 2012, 06:55:52 pm
Tehnica manipularii la cultele religioase                     PRIMA PARTE   ;)

de Bogdan Mateciuc

Ce este un cult?

Un cult este un grup sau o miscare caracterizata printr-un devotament sau dedicare exagerata fata de o persoana, o idee sau un lucru, folosind tehnici manipulative de convingere si control care nu sunt etice (de exemplu, izolarea de prieteni si membri ai familiei, debilitare, folosirea unor metode pentru a mari sugestibilitatea si supunerea, controlul informatiei, anularea individualitatii sau a judecatii critice, promovarea dependentei totale fata de grup si teama de a-l parasi, etc.) în scopul atingerii scopurilor conducatorilor de grup în defavoarea membrilor, a familiilor lor sau a comunitatii. (West & Langone, 1986)

 

Caracteristicile unui cult distructiv

Structura piramidala autoritara, cu puterea de decizie concentrata la vârf.
Conducator(i) carismatici sau mesianici (“mesianic” însemnând fie ca se considera dumnezei, fie ca numai ei interpreteaza Scripturile asa cum ar voi Dumnezeu; conducatorii sunt auto-numiti.
Înselare pentru racolare si /sau colectare de fonduri.
Izolare de societate - nu neaparat o izolare fizica, ci una psihologica: restul lumii nu sunt mântuiti, nu sunt crestini, nu sunt transformati; singura sursa valabila de informare este grupul.
Folosirea tehnicilor de control al mintii (vom folosi criteriile Doctorului Robert Jay Lifton din cap. 22 al cartii sale Reforma gândirii si Psihologia Totalitarismului pentru a vedea daca cele opt metode psihologice si sociale sunt prezente în cazul unui cult).
Controlul mediului: Controlul mediului si al comunicarii din cadrul mediului.

Manipulare mistica: Cauta sa promoveze modele specifice de comportament si emotive astfel încât acestea sa para ca provin în mod natural din interiorul mediului, în timp ce conducatorii grupului se afiseaza ca fiind agentii alesi ai lui Dumnezeu, ai istoriei sau ai unei forte supranaturale, pentru îndeplinirea obiectivelor mistice, a “principiilor dumnezeiesti”, astfel încât cultul si credintele sale devin singura cale de mântuire (sau iluminare).

Pretentia de curatenie: Lumea este împartita strict în curati si pacatosi, între binele absolut (grupul si învatatura lui) si raul absolut (orice este în afara grupului). Persoana trebuie sa se schimbe în permanenta pentru a se conforma normei grupului; tendinte spre rusine si vina sunt folosite ca pârghii emotionale pentru a-i influenta si manipula pe membri.

Marturisi: Practica din interiorul grupului depaseste caile de exprimare religioase sau terapeutice, pâna la punctul în care grupul devine un cult în sine; sesiuni în care o persoana îsi marturiseste pacatele, însotit de modele de criticism si auto-criticism, cu un accent deosebit pus pe schimbarea personala.

Cunoastere exclusivista: Mediul totalitar favorizeaza senzatia ca învatatura sau ideologia grupului comporta o aura de sfintenie, cum ca aceasta ar reprezenta cea mai înalta viziune morala privind viata; chestionarea sau criticarea acestor principii este interzisa; se cere reverenta fata de ideologie /doctrina, fata de învatatorii grupului, de fondatori; grupul ofera o senzatie de siguranta tinerilor deoarece simplifica foarte mult lumea exterioara si raspunde unor nevoi contemporane, combinând un set de principii dogmatice cu o pretentie de cunoastere cu privire la adevar.

Limbaj modificat: Cuvintelor le sunt date noi întelesuri - lumea din afara nu foloseste cuvintele sau expresiile în acelasi fel; se creeaza un limbaj al grupului, cu expresii specifice. Daca învatatorii provin dintr-o alta tara, membrii ajung sa preia expresii straine limbii lor materne.

Doctrina este mai importanta decât persoana: Daca cineva pune sub semnul întrebarii credinta grupului sau pe conducatorii acestuia, acela este facut sa simta ca este ceva în neregula cu el, pentru simplul fapt ca pune întrebari - se creeaza o atmosfera negativa în jurul celor care pun întrebari, sunt evitati sau sunt ei însisi chestionati si criticati, în loc sa li se raspunda la întrebari. Se considera ca doctrina /ideologia grupului este mai valabila, mai adevarata decât orice alt aspect al caracterului omului sau decât experienta personala. Fiecare trebuie sa-si aseze experienta proprie sub “adevarul” grupului. Daca cineva pune întrebari sau chestioneaza, i se va spune ca pune întrebari pentru ca el este mândru, rau sau pacatos. Acceptarea neconditionata a ideologiei cultului este prezentata ca smerenie. Conflictele interne devin astfel foarte puternice.

Asezarea de granite: Dat fiind ca grupul poseda adevarata învatatura despre viata, cei care nu fac parte din grup sunt rai, pacatosi, nu sunt mântuiti, merg în iad sau îsi traiesc viata degeaba; o persoana începe cu adevarat sa-si traiasca viata numai daca se alatura grupului; manipularea temerii ca daca cineva paraseste grupul, atunci aceasta echivaleaza cu parasirea lui Dumnezeu, pierderea mântuirii, sau i se va întâmpla ceva rau. Grupul este “elita”, iar cei din afara sunt “lumea”, “pacatosii”, cei care nu au “lumina”, etc.

 

Premize pentru convertire

Farber, Harlow & West (1957) au lansat termenul de "sindrom DDT" pentru a descrie transformarea la nivelul gândirii suferita de prizonierii din razboiul din Coreea: debilitate, dependenta, teama. Lifton (1961), care a studiat de asemenea modificarea gândirii folosita în universitatile din China, a demonstrat ca procesul nu necesita afectiuni sau probleme fizice. Cultele contemporane, care nu dispun de ajutorul statului, au mai multe în comun cu aceasta transformare a gândirii decât cu situatia prizonierilor de razboi, în sensul ca ele nu folosesc forta fizica. Pentru a-si controla subiectii, ele recurg la subterfugii si la domeniile naturale de intersectie între ele si individ. Cultele induc stari de dependenta pentru a obtine controlul asupra membrilor si folosesc metode de pedeapsa psihologica pentru a întretine acest control. Procesul, dupa opinia mea, poate fi descris pe scurt ca un sindrom DDT modificat: debilitate, dependenta, teama.

Desi procesul descris aici este complex si variat, cele de mai jos reprezinta schema clasica de aderare la un astfel de cult:

Individul vulnerabil se întâlneste cu grupul.

Conducatorul (conducatorii) grupului se prezinta pe sine ca un binevoitor care îi poate îmbunatati viata.

Individul raspunde pozitiv, are parte de o crestere a respectului de sine si a sentimentului de securitate, acestea având loc pe fundal psihologic. Individul poate fi considerat ca "racolat".

Prin intermediul împartasirii de experienta, a marturisirilor si a exemplelor individualizate, conducatorul(ii) grupul capata acces la punctele tari si la cele slabe ale individului.

Prin marturisiri ale membrilor grupului, prin denigrarea “concurentei” (alte biserici sau grupuri religioase), prin accentuarea constanta a amintirilor rusinoase ale individului si a altor slabiciuni, prin îndoctrinarea treptata cu sistemul de gândire strict si închis al cultului, se afirmă superioritatea grupului ca un adevar fundamental.

Marturisirile membrilor, întarirea încrederii individului în grup, amintirea discreta a slabiciunilor individului si diferite forme de presiune îi creeaza individului sentimentul ca bunastarea lui viitoare, sub toate aspectele, depinde de respectarea credintelor grupului, mai exact a “programului de schimbare”.

Aceste tehnici de influentare sunt însotite de o minare subtila a respectului de sine al individului (de exemplu prin exagerarea pacatoseniei faptelor pe care individul trebuie sa le marturiseasca), suprimarea sau slabirea gândirii critice prin alocarea de sarcini care sa ocupe cât mai mult din timpul liber al individului si prin repetarea constanta ca numai lucruri rele se pot întâmpla daca nu se respecta reteta de “transformare” sau mântuire a grupului. Aceste manipulari îl fac pe individ sa-si exprime loialitatea fata de grup si sa se angajeze sa se schimbe conform cu schema locala. De acum el sau ea va fi considerat ca fiind “pe cale” (ca mergând pe calea “mântuirii”, “iluminarii”, “curatirii”, etc.). Dependenta individului fata de grup este deja creata si afirmata implicit sau explicit. Mai mult, el sau ea accepta autoritatea grupului în definirea binelui sau a raului, în inima individului precum si în ceea ce priveste lumea.

Convertitul face apoi obiectul asteptarilor nerealist de mari din partea grupului. Se afirma “cu dragoste” potentialul de care este el capabil, în timp ce membrii grupului marturisesc cu putere nivelurile la care au ajuns ei sau idolii lor (conducatorii sau fondatorii grupului). Misiunea de capatâi a grupului (o falsa mântuire) justifica toate asteptarile denaturate.

Deoarece cuvântul grupului este întotdeauna adevarat iar gândirea “negativa” nu este acceptata, esecurile individului sunt numai si numai ale lui, în timp ce îndoielile personale sau criticile sunt eliminate sau redefinite ca pacate personale. Individul are parte de o alienare tot mai mare. Firea lui de dinainte de a veni în cult este eliminata; îndoielile cu privire la grup sunt eliminate din gândire; este mentinut sentimentul de vinovatie de a nu te ridica la nivelul asteptarilor grupului. Singura adaptare posibila este fragmentarea si compartimentizarea. Nu este surprinzator deci ca multi doctori considera disocierea ca reprezentând miezul tulburarilor si disfunctionalitatilor legate de culte (Ash, 1985).

Alienarea individului va atrage dupa sine ruperea psihologica, daca nu si fizica, de lumea exterioara, în special de familie. Informatiile din exterior ameninta sa tulbure falsul sistem de valori si echilibru al individului, pe care acesta le-a preluat de la grup în încercarea de a se conforma cerintelor implicit afirmate ale grupului. Aceasta alienare accentueaza dependenta individului fata de grup.

Grupul sprijina echilibrul disociativ al individului, încurajând activ dependenta acestuia, de exemplu prin exagerarea “pacatelor” din trecut si a conflictelor cu familia, prin denigrarea celor din afara, prin folosirea de cântece /cântari care sa abata orice gândire critica si prin oferirea de posibilitati prin care individul poate ocupa un anume loc în structura grupului (de exemplu a lucra în beneficiul grupului, a vinde reviste pe strada, a munci pentru construirea /întretinerea locului de adunare).

Grupul favorizeaza dependenta crescânda a individului, prezentând pericole si tragedii care se vor întâmpla daca individul sau o forta din afara (vizita unui membru al familiei, de exemplu) tulbura echilibrul disociativ care îi permite lui sau ei sa functioneze în acel sistem închis. De obicei pedeapsa este de natura psihologica sau metafizica. În unele culte, la initiativa conducatorului grupului sau a unor membrii “fierbinti pe cale”, individul este ostracizat, evitat si catalogat ca având un “duh rau” sau ca fiind rebel. Mai mult, individul este avertizat ca daca continua în acea atitudine critica, îsi pierde mântuirea si, în general, îl asteapta iadul. Trebuie amintit ca aceste amenintari sau pedepse apar în contextul unei dependente fata de grup si al unei alienari psihologice (separari) fata de sistemul de suport din trecut. Aceasta face avertizarile grupului mult mai puternice decât avertizarile folosite de gruparile religioase traditionale, de genul “vei ajunge în iad daca mori având un pacat de moarte”.

Rezultatul acestui proces, atunci când este dus pâna la capat, este o persoana care vrea sa para foarte fericita, dar care ascunde o suferinta adânca. Cu un zâmbet nenatural pe fata, persoana va marturisi cum i s-a schimbat viata si chiar cum “fratii” au devenit oxigen pentru ea. În aceste cazuri dependenta este totala iar persoana nu concepe sa-si traiasca viata separat. Întâlniri cât mai frecvente, petrecerea timpului împreuna presarata cu marturisiri personale, toate creeaza un univers închis si îi dau individului senzatia ca nici nu ar putea trai fara grup. Am discutat cu multi fosti membri de culte care, atunci când au parasit adunarea si au vorbit cu alti fosti membri, a fost surprinsi sa constate ca multi dintre “fratii” lor zâmbeau si ei fals, cu totii crezând ca ei sunt singurii care nu se simt de fapt bine.

Cine adera la aceste culte si de ce?

Contrar parerii generale ca membrii acestor culte sunt “ciudati”, cercetarile si dovezile arata ca majoritatea acestor membri sunt persoane relativ normale, desi o treime se pare ca au avut parte de usoare tulburari psihice înainte de convertire. Trebuie mentionat, de asemenea, ca un studiu recent efectuat de Institutul National de Sanatate Mintala arata ca aproximativ 20% din populatia generala are sufera de cel putin o tulburare psihica.

Membrii de cult includ tineri, batrâni, bogati, saraci, educati si neinstruiti. Nu este usor de identificat tipul de persoana care adera la un cult. Oricum, experientele clinice si studiile efectuate arata ca marea majoritate a celor care au aderat sufereau de un stres semnificativ (deseori legat de crizele normale ale adolescentei si ale primei tinereti, cum ar fi idile esuate, esecuri la scoala sau confuzii profesionale) înainte de venirea în aceste culte. Deoarece capacitatea lor de a face fata problemelor vietii era redusa, aceste persoane stresate erau mai deschise decât altele la ofertele de “cai catre fericire”.

Alti factori care pot indica o persoana influentabila de catre un cult includ:

dependenta (dorinta de a fi al cuiva; lipsa de încredere în sine)
labilitate psihica (incapacitatea de a spune Nu sau de a manifesta scepticism sau îndoiala)
naivitate (capacitate redusa de a analiza critic afirmatiile cuiva, ceea ce vede, aude sau gândeste, etc.)
toleranta foarte mica fata de ambiguitate (nevoie de raspunsuri absolute, nerabdarea de a obtine raspunsuri)
deziluzie culturala (înstrainare, nemultumire de conditia sociala)
cautarea de sensuri spirituale
singuratatea si lipsa prietenilor; cultul ofera peste noapte o viata sociala.
ignoranta fata de felurile în care un grup poate manipula individul.
Atunci când persoanele vulnerabile pentru unul din aceste motive întâlnesc un astfel de grup care practica tehnici de control al mintii, convertirea se poate produce relativ usor, în functie de cât de bine se potrivesc doctrina grupului, mediul social si practicile de control al mintii cu punctele sensibile ale individului. Persoanele labile, de exemplu, pot fi foarte susceptibile la activitatea de convingere a grupului deoarece le este teama sa conteste orientarea dogmatica a cultului.
 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 24, 2012, 07:00:05 pm
                                      Partea doua....Hrana spirituala  ;)  :)

Convertirea la aceste culte nu reprezinta rezultatul unei alegeri, ci a unei caderi, alunecari sau atrageri. Punctele vulnerabile nu sunt de natura sa “conduca” individul catre un anume grup. Grupul se foloseste de aceste puncte slabe si îi amageste pe indivizi pentru a-i convinge sa se alature si sa renunte la modul lor de viata anterior. Manipularea de catre grup pe baza punctelor slabe ale persoanei nu este de obicei un lucru rational, gândit sau planificat, ci un mecanism tacit rezultat din mediul strict si închis.


Cum se schimba cei care adera la culte?

Dupa ce convertitii se înroleaza într-un cult, modul de gândire, de simtire si de actiune al cultului devine o a doua natura, în timp ce aspectele importante anterioare venirii în cult sunt suprimate sau se atrofiaza prin abandonare. Noi convertiti încep sa-si formeze o carapace datorita asaltului propagandistic al cultului. Încep sa apara ca “defazati”, rigizi si stereotipici în raspunsuri, cu un vocabular limitat, cu o capacitate redusa de analiza si fatis distanti în relatiile cu ceilalti. Multi parinti au spus: “Acesta nu e copilul meu!”. Astfel de constatari întaresc opinia ca membrii unor astfel de culte sunt un fel de “zombi” sau niste roboti. Desi aceasta descriere este o exagerare, ea reflecta totusi faptul ca manipularile cultice formeaza în timp o forma denaturata de constiinta la unele persoane.

Cu timpul, convertitii reduc din distanta fata de restul lumii, din “defazaj”. Învata diferite metode sau adopta atitudini de suprafata pentru a combate opinia generala despre ei si pentru a-i minti mai usor pe altii si pe sine. Deseori ei pierd legatura cu persoanele cunoscute anterior venirii în grup, ca rezultat al opozitiei cultului fata de parinti si de societate. Mai mult, în cadrul grupului devin apreciati pentru conformarea cu cerintele cultului de care au devenit atât de dependenti. Eventual sunt prezentati noilor veniti ca “eroi ai credintei”, modele vrednic de urmat.

Daca li se permite amintirile suprimate sau îndoielile înabusite sa vina la suprafata, acestea pot declansa o anxietate care, la rândul ei, poate favoriza anumite stari de cvasi-transa, cum ar fi vorbirea în limbi, în scopul apararii sistemului de gândire, de sentimente si de comportament al cultului. Astfel de persoane pot avea un comportament normal, cel putin la suprafata. Totusi, adaptarea lor la societate depinde de masura în care si-au pastrat vechiul mod de gândire, telurile, valorile si afectele personale. Un nivel normal de dezvoltare psihologica si integrare a personalitatii este foarte greu de atins.

 

Cum îi influentează apartenenta la un cult pe oameni?

Deoarece sesizeaza deseori schimbarile negative care le scapa noilor convertiti, familiile acestora sunt de obicei primele ranite. În încercarea lor de a-si ajuta rudele cazute în aceste culte, familiile au parte de frustrari, lipsa de ajutor, vina si, din cauza ca putini le înteleg situatia, de singuratate.

Membrii pot fi afectati în sensul ca îsi pierd autonomia psihologica. Mai mult, separarea grupului de restul societatii, în numele ideii biblice de “iesire din lume”, îi lipseste pe membri de ocazia de a învata din variatele experiente ale unei vieti normale. Membrii pot pierde irecuperabil ani într-o stare de “arest al dezvoltarii”. În unele cazuri, ei au parte de caderi psihice. Copiii din astfel de culte sunt supusi riscului de neglijare din partea parintilor din cauza ca parintii si-au modificat sistemul anterior si normal de afecte, declinându-si acum tacit responsabilitatea pe motivul “voii Domnului” sau al unei entitati superioare.

Cei care parasesc grupul au parte de sentimente de anxietate, depresie, mânie, teama, vina, tulburari de gândire, “plutire”, trecere de la atitudinea cultica fata de lume la una ne-cultica, sau senzatia ca sunt întepeniti într-o stare intermediara. Aceasta tulburare emotionala afecteaza capacitatea de a lua decizii si de a-si asuma responsabilitatile vietii.

Într-adevar, multi fosti membri au nevoie de un an sau doi pentru a se întoarce la vechiul nivel de adaptare, în timp de unii sufera decaderi nervoase sau ramân afectati psihologic ani de zile.

Nu toti cei care adera la culte sunt afectati din punct de vedere psihologic. Unii se refugiaza în cult din fata dificultatilor vietii, prea mari pentru ei. Altii au putut pastra o distanta emotionala si au urmat cultul fara a deveni însa cu adevarat o parte din el si fara a fi prea afectati de ideologia grupului. În fine, unii au taria de a rezista presiunii propagandistice, ceea ce le permite sa-si pastreze un grad de autonomie chiar într-un mediu foarte presant.

 

De ce pleaca oamenii din culte?

Oamenii pleaca din culte pentru o multime de motive. Dupa ce au devenit constienti de coruptia si /sau ipocrizia din interiorul cultului, indivizii care si-au pastrat un grad de independenta si o oarecare legatura cu vechile lor valori pot pur si simplu sa plece, deziluzionati. Alti membri pleaca pentru ca s-au plictisit de rutina prozelitismului sau a colectarii de fonduri, prezenta în cult dându-le un sentiment de “tras barca pe uscat”. Uneori chiar si cei mai “fierbinti” membrii ai cultului ajung sa se simta nepotriviti în fata cerintelor exagerate ale cultului si pleaca, nu pentru ca au încetat sa mai creada, ci pentru ca se simt niste esecuri irecuperabile. Altii pot renunta la cult dupa ce se reîntâlnesc cu vechile valori, teluri în viata, interese sau relatii, ca rezultat al vizitelor parintilor sau a discutiilor cu fosti membri.

 

Este usor sa pleci din cult?

Persoanele care încep sa se gândeasca sa paraseasca adunarea se vad supusi anumitor presiuni sa ramâna. Unii fosti membri povestesc ca au avut nevoie de luni, chiar ani de zile pentru a gasi puterea sa plece. Unii au fost atât de intimidati încât au plecat în secret.

Desi majoritatea membrilor din culte pleaca singuri în cele din urma, rudele nu trebuie sa fie linistite. Mai întâi, multi, daca nu majoritatea celor care pleaca singuri sunt afectati din punct de vedere psihologic, deseori într-o maniera pe care ei nu o înteleg. În al doilea rând, unii din culte nu pleaca niciodata si sunt afectati foarte grav. În al treilea rând, nu se poate prezice cine va pleca si cine nu sau cine va fi afectat. În consecinta, a renunta la atentie din partea rudelor înainte de vreme este ca si cum ai renunta la precautii în cazul tinerilor care fumeaza marijuana pe motivul ca majoritatea celor care încearca marijuana nu devin drogati.

 

Ce este consilierea pentru iesirea din cult? Cum difera aceasta de deprogramare?

Consilierea pentru iesirea din cult si deprogramarea implica amândoua discutarea cu membrii cultului (uneori în sedinte lungi, pe parcursul multor zile), pentru a-i ajuta sa identifice practicile manipulante si înselatoare ale cultului, sa-si refaca legaturile avute anterior de convertire si sa-si reia capacitatea de a gândi independent si critic. Aceste doua concepte difera însa printr-un aspect foarte important.

Deprogramarea, spre deosebire de consilierea pentru iesire, este asociata unui proces de “salvare” în care membrii familiei si prietenii au un rol extrem de important.

Desi propaganda din interiorul cultului încearca sa contracareze procesul de “salvare”, numindu-l “cădere de la credintă”, “părăsire a Căii”, “întoarcere la păcat” sau la lumea cea rea, multi fosti membri care au fost ajutati sa se re-echilibreze au declarat ca au fost surprinsi de respectul si grija de care au avut parte.

Riscurile esuarii unui astfel de proces de “salvare” sunt mari. În unele cazuri copiii au dezvoltat o ura fata de parinti si în general, fata de cei din afara cultului. Lipsa de tact si de rabdare a familiei a fost atent speculata de cult pentru a întari în mintea persoanei imaginea de rautate a lumii din afara, persoana devenind în cele din urma mai legata de grup.

Pentru informatii detaliate privind cultele religioase, vizitati www.csj.org (http://www.csj.org) (site în limba engleză). Situl apartine unei cunoscute Asociatii din SUA formată în anii 1970 la initiativa unor sociologi, psihologi, psihiatri si părinti ai căror copii fuseseră atrasi în diferite secte.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: vio16 din August 24, 2012, 11:58:34 pm
Gaby deprogramarea este greu de facut pentru o persoana umana care nu este stapina pe puterea de gandire !Este greu sa reeduci o persoana doctrinala nascuta in centrul doctrinei.Este la fel cum ai aduce o persoana invirstra in strainatate si trebuie sa invete sa comunice si sa se incadreze in noul sistem .Gaby si celor tineri le este greu sa paraseasca grupul religios si sa se asocieze cu alte gruprui ;sa zicem ca trec de la crestinism la budism,hinduism sau la islamisti .chiar sa frecventeze alte forme doctrinale asa pretinse crestine.O spun din experienta fiinca am trecut prin multe doctrine si am vecini de religii diferite si observ diferentele de gandire.Fiecare doar cat poate si cum crede ca este fericit . :)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: page din August 25, 2012, 01:02:29 am
Gabi,
tot ce ai scris in ultimele doua postari are legatura eventual cu religia falsa sau cu orice organizatie (secta, etc.) care tinde sa isi inrobeasca membrii().

Este vorba doar despre psihologie, o “stiinta” pe care o poti folosi in detrimentul semenilor tai.

Adevarata  credinta in Dumnzeul Bibliei nu are nicio legatura cu cele relatate in articolul postat de tine.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 19, 2012, 11:32:39 am
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/530982_173485096120743_640583656_n.jpg
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: David din Septembrie 19, 2012, 04:12:11 pm
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/530982_173485096120743_640583656_n.jpg

Gabi, uite așa poți sa pui imaginea direct in post:

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/530982_173485096120743_640583656_n.jpg)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 19, 2012, 06:24:56 pm
Fain..dar tot nu stiu ce trebuie facut... :)

Oare au inteles pretinii  :D mesajul lui Harriet ?
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: David din Septembrie 20, 2012, 04:48:59 am
Pune linkul intre [i m g] [/i m g] (fara spatii intre i,m,g).
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 26, 2012, 09:20:06 pm
Manipularea prin frică (http://www.youtube.com/watch?v=pMgODlBrNwg#)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 28, 2012, 10:22:46 am
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/185307_285416574893187_1613294409_n.jpg)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 28, 2012, 08:03:14 pm
 Spalarea creierului.

Se considera manipulare mentala controlarea cu succes a gandurilor si actiunilor unei persoane, fara a avea consimtamantul ei. De regula, persoana respectiva renunta la un set de idei politice, religioase sau atitudini sociale, fiind ”convinsa” sa accepte un set nou de idei, care sunt opuse celor vechi, fara a se face uz de forta. Termenul “brainwashing” se foloseste in cazul persoanelor convinse prin si de propaganda.

Controlul mental e reprezentat printr-o gama larga de tactici psihologice capabile de a slabi controlul individului asupra comportamentului, emotiilor si deciziilor sale. Exista numeroase controverse in privinta metodelor de obtinere a acestui lucru, acestea sunt in stransa legatura cu religia, politica, prizonierii de razboi, totalitarism, culturi, terorism, etc.

In cartea sa din 1961 “ Thought Reform and the Psychology of Totalism: A Study of “Brainwashing” in China”, psihiatrul Robert Jay Lifton descrie 8 metode folosite pentru manipularea individului.
1. Controlul milieu
Controlul milieu implica controlul total asupra informatiilor si mijloacelor de comunicatie, atat din mediul exterior cat si cel interior al individului, care are ca rezultat o izolare aproape totala de restul societatii.

Acest tip de control implica si diverse tehnici pentru a restrictiona contactul membrilor cu lumea exterioara si reduce capacitatea critica si rationala de judecare a informatiei.

Solidaritatea grupului unifica o subcultura intr-o comunitate. Criticii sustin ca oamenii izolati de societate si familie sunt privati de cunoasterea exterioara iar liderii grupurilor limiteaza cognitia umana, reducand-o la respectivul grup.

2. Manipularea mistica
Manipularea mistica implica manipularea experientelor care apar in mod spontan, dar de fapt au fost planuite si orchestrate de catre grup sau de liderii sai, avand ca scop demonstrarea autoritatii divine, a evolutiei spirituale sau a unui dar sau talent special care ii permite liderului sa reinterpreteze evenimentele, legile si experientele dupa bunul sau plac.

Cultele procedeaza asemanator alcatuind adevarate scenarii, cu scopul de a convinge grupul de nocivitatea unui anumit comportament sau convingeri, dand nastere la o comunitate de sentimente, la o coeziune interna, care poate imbraca forma unei eliberari de energie colectiva. In acest mod, pe nesimtite o intreaga colectivitate este transformata in sensul dorit de lideri si, chiar daca la suprafata totul pare normal, sechele psihice nu sunt deloc neglijabile, ele sedimentandu-se si putand invada realul oricand. Aceasta transformare nu are doar aspecte negative, ci poate constitui liantul care solidifica un anumit grup.

3. Puritatea ca cerinta primordiala
Puritatea ca cerinta primordiala implica impartirea lumii in alb si negru, membrii sunt presati permanent sa se conformeze ideologiei grupului si sa aspire la perfectiune. Drept mecanism de control se foloseste inocularea sentimentului de vina sau de vinovatie.

4. Confesiunea
Pacatele sunt definite de grup, iar confesiunea are loc in prezenta unui supraveghetor personal sau in mod public. Pacatele si atitudinile membrilor sunt discutate si exploatate de catre lideri.

5. Stiinta sacra
Stiinta sacra este doctrina sau ideologia unui grup care e considerata Adevar Suprem. Acest adevar nu poate fi gasit in afara grupului iar liderul, mesager al divinitatii, e dincolo de orice critica sau indoiala.

6. Incarcarea limbajului
Incarcarea limbajului este interpretarea sensului cuvintelor si frazelor de catre grup, astfel incat cei din exterior sa nu le inteleaga. Jargonul e compus din clisee care trebuie sa schimbe gandirea membrilor, conform celei de grup.

7. Doctrina mai presus de individ
Doctrina mai presus de individ, subordonarea experientelor personale celor sacre. Orice experienta contrarie trebuie interzisa sau reinterpretata pentru a corespunde ideologiei grupului.

Ideologiile de cult se bazeaza pe dihotomia interior-exterior si pe maniheismul bine-rau, intretinand la adept o frica continua de lume, discursul sectei alimentand si etaland contradictiile sociale. Confruntarea brusca cu realitatea poate provoca accese anxioase, care pot avea o mare anvergura, insotindu-se si de manifestari somatice. Astfel, medicii care au tratat copii care au supravietuit dramei de la Waco au constatat la acestia tulburari somatice masive, in special cardiace si intestinale, a caror evolutie a condus la ipoteza ca aveau cauze psihice. Manifestari asemanatoare s-au mai intalnit la persoane crescute exclusiv in mediul sectar, insa intr-un grad mai redus de gravitate.

Fobiile sunt indreptate intr-o diversitate de directii: persoane (in special reprezentanti ai institutiilor statului, psihiatri, clerici), institutii (armata, Biserica), manifestari culturale, practici medicale, diverse alimente, obiecte (in special noile produse ale tehnicii moderne, produse vestimentare). Aceste fobii se pot indrepta si impotriva unor etnii, rase, natiuni, insa acele grupuri care adopta asemenea atitudini se autoizoleaza si nu au prea mare importanta din punctul de vedere al impactului social.

8. Renuntarea la existenta
Grupul hotaraste cine are dreptul sa existe si cine nu. De regula cei din afara sunt pacatosii condamnati, de aceea trebuiesc convertiti la ideologia grupului.

Exista multe conceptii gresite despre controlul mental, printre acestea se numara :
eforturile parintilor pentru educarea copiilor conform normelor sociale, morale si a standardelor personale.
tehnicile de modificare a comportamentului, fie prin auto-disciplinare si autosugestie sau prin intermediul work-shop-urilor si a anumitor clinici.
publicitatea si seductia sexuala.
tratamentele dezumanizante si devalorizante a fiintei umane din folosite de ofiteri in armata sau in penitenciare, avand ca scop distrugerea individualitatii. Asta e valabil si pentru antrenorii si instructorii sportivi care ameninta, devalorizeaza, si care prin pedepse fizice sau prin exercitii fizice excesive, incearca sa distruga ego-ul si sa formeze spiritul de echipa si de identificare cu grupul.
unele dintre tacticile de recrutare a miscarilor spirituale si religioase sau a grupurilor de potential uman New Age.
victimele unei rapiri care sunt convertite sau dobandesc o relatie empatica cu rapitorii lor ( Sindromul Stockholm ).
femeia care ramane alaturi de barbatul care abuzeaza de ea.
mesajele subliminale din muzica, reclame sau casetele self-help.
armele laser, radiatoarele isotropice, ultrasunete, generatoarele de puls electromagnetic non-nuclear sau emitatoarele de microunde de mare putere, toate acesta fiind folosite pentru a deruta sau a incapacita oamenii.
tehnicile de “brain-washing” ( tortura, deprivare senzoriala, etc. ) folosite de chinezi in timpul razboiului din Coreea si faimosii zombie obtinuti in Voodo.

Multe dintre conceptiile gresite despre controlul mental, provin din fictiune. Un exemplu in acest sens, e filmul “Candidatul Manciurian”, care are ca subiect un asasin programat sa reactioneze la un stimul post-hipnotic, sa comita o crima si sa uite complet evenimentul. In alte lucrari de fictiune se folosesc droguri sau implanturi cerebrale, fiind deja cunoscut faptul ca stimularea creierului ( mecanica, electrica, chimica, etc. ) poate produce reactii corporale si schimbari de comportament.

Putem cauza niste efecte previzibile, cum ar fi uitarea unui eveniment sau inocularea unui sentiment sau a unei dorinte, dar nu putem face asta intr-o maniera non-invaziva si care sa ne permita un control aproape complet a acelei persoane.

In viitor poate o sa fie posibila implantarea unui dispozitiv care prin controlarea reactiilor chimice din creier, sa manipuleze gandurile si actiunile individului.

Dar avand in vedere nivelul actual al neuro-stiintelor acest lucru inca nu e posibil, desi doi neurologi de la Universitatea Emory, dr. Roy Bakay si dr. Philip Kennedy, au realizat un implant cerebral electronic, activat de ganduri, care permite miscarea unui cursor.

(http://3.bp.blogspot.com/_2l0du91g7dU/S2gcC8UTK-I/AAAAAAAABBk/Zti7gZIhWNE/s1600/spalarea%20creierului.jpg)
 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Noiembrie 12, 2012, 09:28:59 am
Ipocriti cu intentii "bune". Tot ce fac si vand ei se bazeaza pe inventii scornite de catre afaceristii sfinti si promovate de fiecare generatie in parte in tot acest timp. Un telefon fara fir, rezultatul fiind o bazaconie luata in seama doar de cei creduli si mai putin rationali. TOATE religiile sunt afaceri profitabile.

Fie că înțelegi sau nu, religia te-a transformat într-o copie fidelă, iar tu accepți asta. Viața ta este dirijiată de acei păpușari sfinți, insă foarfeca e la tine. Preferi să fii OM sau marionetă?
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Noiembrie 12, 2012, 09:39:48 am
(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/228973_282452308522947_2098066205_n.jpg)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: zeu din Decembrie 09, 2012, 11:14:04 pm
http://secretele--sistemului.blogspot.ro/2011/08/controlul-mintii-cheia-noii-ordini.html (http://secretele--sistemului.blogspot.ro/2011/08/controlul-mintii-cheia-noii-ordini.html)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: lycurgos din Iunie 08, 2013, 11:37:37 am
Aici este un subiect delicat.Deconditionarea psihica,remedii,terapii facute cu tine insuti,sub indrumarea unui psiholog.Este o munca titanica,avand in vedere ca aceste mecanisme de subjugare sunt implementate de mici copii.Rabdare,tenacitate,cunoastere,studiul psihlogiei ar trebui sa faca parte din disciplna fiecarui om .
Rezultate apar in functie de gravitatea situatiei.Cu cat avem mai multa incredere si responsabilitatea in ceea ce facem cu atat mai bine.Orgoliul,frica,egoismul,trufia si alte "sentimente"similare franeaza evolutia omului si eliberarea lui din jugul religios .
Avem de infruntat mentalul colectiv ,mostenirea genetica de la parintii,bunici religiosi.Tre sa cautam insistent remediile si tot ce ne ajuta sa devenim oameni cu adevarat.Cursul firesc in univers cat si pe pamant este spre evolutie.Legile sunt de partea noastra .
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Iulie 08, 2013, 10:36:52 am
I .B   cine se apleaca in fata lui " DZEU" este invatat sa nu conteste autoritatea! inginerie sociala a elitelor! pai un asa, dzeu  nu-ti vorbeste tie personal, ci prin alesi!....
 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 19, 2013, 12:34:14 am
http://bibliesaureligie.3x.ro/analiza%20biblica/continuare9.htm (http://bibliesaureligie.3x.ro/analiza%20biblica/continuare9.htm)

PSIHOLOGIA RELIGIEI
 
            Rolul factorului psihologic în sfera religiei îl recunosc aproape majoritatea cercetătorilor, dar nu toţi înţeleg şi explică în acelaşi mod izvoarele credinţei religioase ca şi natura acesteia.
            Teologii şi psihologii, adepţi ai teologiei cercetează religozitatea ca rezultatat al întâlnirii omului cu transcendentalul, supranaturalul, respectiv cu D-zeu. Din punctul lor de vedere existenţa oamenilor religioşi demostrează cu necesitate existenţa reală a unui izvor “de dincolo” a revelaţiei religioase – noi trebuie să recunoaştem existenţa “a ceva” care determină prezenţa la toţi oamenii, începând cu cele dintîi trepte de cultură a vieţii religioase.
            Viaţa religioasă poate fi primitivă, rudimentară, alunecând în întregul ei spre magie şi cu toate acestea omul caută fără preget “la ce să se închine”. “Acest ceva” care stă dincolo de orice “fenomenologie” religioasă şi “trage” sufletul spre înălţimi poate fi înţeles numai astfel:  în profunzimile sale sufletul este legat cu Absolutul, este legat cu D-zeu. Izvorul cel mai profund al religiei, acel sentiment de teamă şi de fascinaţie în faţa misterului care apare la om prin întâlnirea lui cu sacrul , cu supranaturalul -  religiozitatea fiecărui individ este determinată de particularităţile psihice ale acestuia; sentimentele unui om sunt ca cel mai “profund izvor al religiei”.
           Credinţa religioasă în supranatural se distinge prin trei trăsături esenţiale:
           Mai întâi , ea presupune credinţa intr-o existenţă reală a supranaturalului. Omul religios nu numai că cugetă despre supranatural şi nu numai că, pur şi simplu şi-l reprezintă, ci el crede că aceste chipuri supranaturale există în mod real. Tocmai aici îşi are locul despărţirea dintre religie şi artă.
           Al doilea rând, omul credincios este totdeuna profund tulburat în relaţiile sale cu supranaturalul, care se prezintă ca un focar al tuturor proceselor sale emoţionale.
           Al treilea rând; credinţa în supranatural include în sine relaţii practice iluzorii între credincios şi obiectul supranatural prezent în imaginaţia sa. Omul religios crede că supranaturalul (D-zeu, spirit, etc.) poate influenţa asupra vieţii lui şi că, la rândul său poate influenţa într-un fel sau altul supranaturalul.
           Studierea structurii psihicului religios presupune între altele cercetarea, în cadrul acestuia, a corelaţiei dintre conştient şi inconştient.
           Psihicul religoios nu poate fi redus numai la emoţii, oricât de mare rol ar avea ele. În psihicul credincioşilor, gîndirea, imaginaţia, reprezentările nu au numai un rol auxiliar, ele creează un nucleu specific al psihicului religios, care determină orientarea atât a proceselor emoţionale cât şi a celor volitive.
           !!! Cercetarea ştiinţifică a conţinutului credinţelor religioase ale unei grupări sociale sau naţionale nu este posibilă dacă nu se urmăresc rădăcinile sociale ale acestor credinţe, cu alte cuvinte, dacă nu se dezvăluie acele laturi ale structurii sociale care le-au chemat la viaţă şi care creează condiţii favorabile pentru proliferarea lor !!!
           !!! Există câteva tipuri de credincioşi:
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 19, 2013, 10:56:39 am
   - apariţia vieţii din punct de vedere (d.p.d.vd) ştiinţific-

 

            Vieţuitoarele şi celelalte realităţi, au apărut, conform Bibliei, datorită intervenţiei divine prin simpla decretare verbală "să facem".

            În ziua a treia au luat naştere plantele, iar în ziua a 5-a animalele, omul fiind creat în ziua a şasea. De atunci şi până în epoca noastră nu s-a întâmplat nimic, ci astăzi găsim în jurul nostru aceleaşi vieţuitoare (în mare parte) de la începutul lumii.

            Mai întâi se pune întrebarea: cum au putut să apară plantele, şi să supravieţuiască fără lumină sau caldură solară, ştiind că d.p.d.vd. biologic, seminţele şi plantele nu se dezvoltă fără  lumină şi caldură (procesul de fotosinteză).

            Dumnezeu a creat Soarele în a patra zi, după apariţia plantelor.

            Cercetatorii au descoperit osemintele unor animale neîntâlnite până atunci printre cele existente, fapt ce a provocat derută în rândul bisericii, întru'cât nu toate vieţuitoarele (creaţii ale lui D-zeu) au existat până în zilele noastre. Ulterior, pentru a salva mitul creaţiei, s-a recurs la explicaţia naivă cum D-zeu a încercat mai multe prototipuri de vieţuitoare, iar pe cele ce nu i-au reuşit, le-a "aruncat", devenind fosilele animalelor găsite.

...

http://www.bibliesaureligie.3x.ro/analiza%20biblica/analiza%20Bibliei.htm (http://www.bibliesaureligie.3x.ro/analiza%20biblica/analiza%20Bibliei.htm)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 19, 2013, 01:46:15 pm
Nu ma mir deloc...credincios=ignorant! :-X :D

http://www.9am.ro/stiri/Incredibil/247128/studiu-cu-cat-iq-ul-este-mai-mare-cu-atat-credinta-in-dumnezeu-este-mai-slaba.html (http://www.9am.ro/stiri/Incredibil/247128/studiu-cu-cat-iq-ul-este-mai-mare-cu-atat-credinta-in-dumnezeu-este-mai-slaba.html)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 19, 2013, 02:13:58 pm
    Religia este: “ … nevroza obsesionala universala a umanitatii ” de care oamenii vor scapa atunci cand vor invata sa priveasca lumea fara sa se mai bazeze pe iluzii, ci pe cunoastere validata stiintific.

http://iosifmartisca.blog.com/2010/10/18/teoria-freudiana-a-religiei/ (http://iosifmartisca.blog.com/2010/10/18/teoria-freudiana-a-religiei/)


 Cu alte cuvinte ..religiosii pasionati, au bubu la bila  :D

Nu ma mir de loc de ce nu m-am putut acomoda intre pasionatii(defectii) religiosi. :)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 19, 2013, 07:28:27 pm
În ochii unui ateu, ritualul bizar și fastidios pe care și-l impun credincioșii pare fără sens. Chiar și pentru credinciosul practicant, ritualul altor religii nu-i pare decât o superstiție. Pentru un evreu, a face 30 de ture în jurul unei pietre pentru a obține o mai bună șansă de a ajunge în Paradis, cum fac musulmanii, pare absurd. Pentru un protestant, a te confesa unui preot băgat într-un șifonier, așa cum fac catolicii, ține de erezie.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Explica%C8%9Bia_biologic%C4%83_a_religiei (http://ro.wikipedia.org/wiki/Explica%C8%9Bia_biologic%C4%83_a_religiei)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din August 21, 2013, 11:24:09 pm
Fain ii prezinta articolu asta pe martori.

http://ro.scribd.com/doc/81293470/Prozelitismul-Advent-Milenarismul-Iehovist-Si-Adventist (http://ro.scribd.com/doc/81293470/Prozelitismul-Advent-Milenarismul-Iehovist-Si-Adventist)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 06, 2013, 02:20:16 pm
 
Fabrica de sclavi
Religia creştină acţionează în creierul uman mecanismele psihice necesare pentru dobândirea unei mentalităţi de sclav, numai bun de abrutizat. Iată cum funcţionează această oroare ce se petrece în şcolile româneşti, pe banii noştri:

Faza I - studiul Vechiului Testament:

a) Se începe bineînţeles cu Geneza, unde Dumnezeu îi pedepseşte pe oameni, pentru că au încălcat o poruncă pe care oricum nu aveau cum s-o înţeleagă, deoarece nu aveau cunoştinţa binelui şi a răului, şi coincidental, sunt pedepsiţi pentru faptul că au dorit cunoaştere. Elevii fragezi bagă la cap faptul că autoritatea are voie să te pedepsească fără să se justifice în vreun fel, precum şi faptul că obţinerea cunoaşterii este un lucru de care mai bine te lipseşti. Ignoranţa este adusă la rang de valoare.

b) Pilda lui Avraam şi Isaac în care copilul este învăţat că este moral să-ţi ucizi copilul dacă Dumnezeu (autoritatea, stăpânul) ţi-o cere. Uciderea propriului copil este bineînţeles o metaforă pentru un lucru imposibil, un lucru pe care care nici o persoană normală nu l-ar face. De aici copiii români învaţă că dacă autoritatea (stăpânul) îţi cere ceva, atunci acel lucru trebuie neapărat făcut, în ciuda absurdităţii sau a cruzimii lui extreme.

c) Pilda potopului, unde Dumnezeu (autoritatea, stăpânul) ucide întreaga specie umană, fără ca aceasta să aibă drept de apel. Existenţa unui stăpân absolut implică existenţa sclavului absolut. De aici, pruncul naiv învaţă cum că stăpânul are drepturi absolute asupra lui.

Faza a II-a - studiul Noului Testament

După ce elevul cel fraged la minte a fost traumatizat psihic cu o frică paroxistă faţă de autoritate şi cu un respect imens pentru stăpânul care îl sclaveşte cu ajutorul religiei iudaice, e rândul să fie imbecilizat într-un mod crud cu religia creştină, pentru a-i înăbuşi chiar şi ultimele instincte reacţionare pe care le-ar mai putea avea. De aceea este băgat la studiul Noului Testament şi învăţat că următoarele tipare comportamentale sunt o virtute:

a) faceţi bine celor ce vă fac rău

Bineînţeles că normal este să-l pedepseşti pe cel care-ţi face rău nu să-i faci vreun bine. În situaţia în care avem un stăpîn de sclavi şi un sclav care are această mentalitate, nu numai că stăpânul îl va abuza în perpetuitate, dar pe deasupra, cu cât îl va abuza ma mult pe sclav, cu atât mai mult îi va place şi sclavului masochist, şi stăpânului sadic. Reţeta perfectă pentru un sclavagism perfect şi absolut - ceea ce tiranii nu au reuşit, a reuşit Cristos cu ideologia lui defectă. Aceasta sinistru principiu urmăreşte să modifice comportamentul individului la nivel decizional.

b) binecuvântează pe cel ce te blestemă

O învăţătură obscenă, care atacă viitorul sclav la nivel emoţional, îi comandă să-şi înăbuşească emoţiile şi sentimentele, acelea evoluate prin selecţie naturală, care sunt esenţiale în manifestarea corectă a funcţiei de relaţie a omului cu exteriorul. Practic eşti învăţat să-i iubeşti pe cei care te urăsc, eşti învăţat să suferi de sindromul Stockholm, adică să fii psihotic.

c) celui ce te loveşte peste obraz întoarce-i-l şi pe celălalt

Acest îndemn antiuman care se referă la un abuz fizic direct, spre deosebire de celelalte două, este menit a sterge din creierul uman la cel mai fundamental nivel instinctul natural de apărare al individului, de a-i compromite complet sistemul imunitar şi de-a-l lăsa fără nici o modalitate de apărare în faţa paraziţilor.

Deci statul ia bani de la populaţie prin taxele percepute, şi foloseşte aceşti bani pentru a le transforma copiii într-o armată de sclavi ignoranţi, lipsiţi de respect faţă de sine şi de capacitatea de-a reacţiona corect în faţa abuzurilor, o armată de cristoşi gata să-şi ducă crucile toată viaţa, să suporte fără să crâcnescă loviturile de bici şi coroanele de spini cu care acest sistem defect îi torturează, să moară şi apoi să nu mai învie.

Dacă nu vom scăpa mai repede de această plagă nenorocită numită creştinism, nu putem spera că o să fim vreodată civilizaţi, că putem avea un nivel de trai decent, că societatea va reacţiona corect în faţa şarlatanilor, a impostorilor şi a manipulatorilor, şi vom trăi într-un sclavagism perfect şi perpetuu.

Dracul să ne ajute! Că de la dumnezeul biblic în mod clar nu mă aştept la aşa ceva.

http://sclavii.blogspot.ro/2010/05/fabrica-de-sclavi.html (http://sclavii.blogspot.ro/2010/05/fabrica-de-sclavi.html)
 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 06, 2013, 10:07:18 pm
 
Nebunia crestina este o boala sociala, nu una individuala. Sigur, nu sustin ca crestinii sunt nebuni, in sensul ca ar avea fiziologia creierului defecta si ca o astfel de defectiune ii impiedica sa faca diferenta intre fictiune si realitate. La schizofrenici sau paranoici de exemplu exista dezechilibre ale neurotransmitatorilor care ii fac sa halucineze. La crestini este vorba de altceva, nu de dezechilibre ci de un mod defectuos in care le-au fost circuitate creierele - de catre parinti, societate, etc. Nu e cazul sa ne alarmam, aceasta circuitare defectuoasa se poate rezolva fara medicamente desi nu as exculde vreo terapie medicamentoasa. Ceea ce este cert este ca asa cum sunt, credinciosii in religie se manifesta atunci cand vine vorba de religie doar asa cum un nebun o poate face, nu ai fi in stare sa deosebesti un religios de un paranoic iar halucinatiile religioase sunt acceptate social doar din cauza ca sunt prea multi care pretind ca le au. De aceea, fie ca sunt sau nu nebuni, credinciosii trebuie sa fie numiti astfel penbtru momentul de fata, ca sa inteleaga ca au o problema, ca societatea are o problema. De asemeni mai trebuie lucrat la definitia sanatatii mintale.

 http://sclavii.blogspot.ro/2013/05/hristos-decedat_3.html (http://sclavii.blogspot.ro/2013/05/hristos-decedat_3.html)   :'( ;)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 20, 2013, 10:50:10 pm

Practici ale Martorilor lui Iehova - Izolarea (http://www.youtube.com/watch?v=HT46OabAJZY#)


https://www.facebook.com/exMLI (https://www.facebook.com/exMLI)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Septembrie 24, 2013, 06:29:55 pm
manipulare crasa ,secta oribila  :-X

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562174093832462&set=a.482159825167223.1073741827.482132151836657&type=1&theater&notif_t=like (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562174093832462&set=a.482159825167223.1073741827.482132151836657&type=1&theater&notif_t=like)


(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1231462_562174093832462_1226155548_n.jpg)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: valeriu din Septembrie 26, 2013, 09:26:03 pm
Gabi! E bine că ai adus în discuţie această revistă (Noiembrie 2013).

Ca să vezi, cică, bătrânii din corpul de guvernare sunt cei 7 păstori şi 8 căpetenii (Mica 5:5), ei vor scăpa organizaţia de „asirian”. Eu cred că mai degrabă aceştia formează pe al „optulea împărat”… „şi merge la pierzare” (Apoc.17:11).

Oare ştiu acei bătrâni din corpul de guvernare, care-şi dau ifose de zei, cine este cu adevărat „asirianul” pe care zic ei că-l aşteaptă?  Ştiu ei de ce a permis  IEHOVA să vină peste popor acea nenorocire? Cu ce mai pot fi ei de folos pentru poporul Domnului dacă nici n-au ştiut măcar când a atacat „asirianul”, de-l mai aşteaptă în viitor?

Cred că ar fi de folos o discuţie pe larg a acestui subiect: „ASIRIANUL”.

Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: Grivei din Septembrie 27, 2013, 09:22:03 am
ia zi ma valeriule , ca prea le stii tu pe toate , ca un om mare.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: David din Septembrie 28, 2013, 04:46:12 pm
Aiureli primitive.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: valeriu din Septembrie 28, 2013, 10:54:10 pm
Grivei! Am deschis subiect nou la Exegeză biblică. Nu-i vorba de ştiinţă ci de curaj şi voinţă. Mulţam, oricum.  :)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: David din Septembrie 29, 2013, 08:09:22 pm
De curaj nu poate fi vorba - ce curaj? E vorba mai degraba de aiureli primitive cu imparatu' rosu, si ala verde, si Praslea cel viteaz (Isus?).
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Octombrie 15, 2013, 10:19:29 am
Fermele umane – singura structura sociala reala de mii de ani
 
 
Etichetenoua ordine mondiala, sclavi, societate, stapanii
Acest concept “human farming” este dupa prostitutie cea mai veche ocupatie umana.Diferenta dintre human farming si prostitutie este faptul ca prima este mult mai rentabila.Cum functioneaza?Foarte simplu,se bazeaza pe cel mai puternic sentiment uman,nu nu este iubirea,este frica.

Diferenta dintre om si animale este faptul ca omul,avand constiinta de sine este capabil sa identifice sursa durerii sau a pericolului si astfel devine controlabil.Nu pot ameninta o vaca cu batul sa faca mai mult lapte,sau o gaina cu inchisoarea pentru a face mai multe oua,dar poti ameninta un om cu lipsirea de libertate sau cu suferinta fizica ca sa iti dea laptele si oaule lui.Pare logic nu este asa?Logic si foarte valoros pentru cine detine astfel de fiinte controlabile.

La inceput,fermierii (asa o sa ii numim pe cei care detin alte fiinte umane si le exploateaza) controlau fizic sclavii,dar nu putea controla mintile lor,astfel productivitatea lor era scazuta si procesul necesita resurse imense pentru functiona.

Odata cu aparitia sitemului roman de controlare a scalivor (care apropo a fost o piatra importanta la cladirea celui mai mare imperiu din istorie),sclavilor li se acordau anumite libertati pana la acordarea libertatii totale in cazuri foarte rare,lucru care le-a crescut productivitatea,taxele care s-au incasat au crescut,bogatia Romei a crescut pana a acaparat aproape toata Europa si parti din Africa si Asia.

Dupa prabusirea Imperiului Roman,in perioada medievala sistemul feudal a fost altfel gandit,in loc sa detina direct sclavii fiind deci raspunzatori pentru hrana,adapostul,hainele lor plus alte cheltuieli,fiecarui sclav (taran) i s-a dat pamant pe care sa il exploateze platind taxe din ceea ce producea.Sistemul s-a prabusit atunci cand noile tehnici de productie agricola a permis randamente mai bune cu mai putini oameni,in acelasi timp acestea a fost baza extinderii pentru viitoarele orase.

Odata inceput deci exodul catre orasele care abia incepeau sa intre in era industriala,a devenit evident pentru fermieri ca e mai bine si mai rentabil sa isi lase scalvii sa aleaga singuri ce vor sa faca,erau mai productivi si deci si ei castigau mai mult.Asa a luat nastere sistemul democratic care cu unele modificari este cam acelasi in care traim si acum.

Urmatoarea modificarea a fost sistemul mafiot,care in loc sa detina direct activele,incaseaza taxa de protectie.Sistemul functioneaza si aduce crestere pe toate liniile inclusiv in buzunarele fermierilor.

Problema apare tocmai de la modul in care e gandit sistemul,desi obtin profituri sporite fermierii sunt amenintati de faptul ca scalvii incep,obijnuinduse cu libertatile sa gandeasca si sa se intrebe de ce au nevoie de stapani.


Asadar sistemul are nevoie de unele corectii care se fac astfel:

-indoctrinarea inca din copilarie.Mintea umana e ca un burete in primii 10-12 ani de viata,de accea acestia sunt cei mai importanti pentru formarea unor reflexe de supunere si de gandire care sa faca subiectii controlabili.

-divide impera.Prin sclavi devotati si dependenti stapanilor masele sunt manipulate si grupurile fie ele rasiale,politice,religioase sau de orice fel sunt intoarse una impotriva altora.

-crearea de amenintari false,astfel ca masele sa se introarca sub aripa stapanilor pentru protectie (incalzirea globala,armaghedon,terorism etc).

Asadar primiti din partea statului educatie,asistenta medicala,o oarecare protectie,drepturi civile si vi se ingaduie anumite libertati printre care si aceea a alegerii carierei din acelasi motiv.Oamenii cheie ai stapanilor fie ca sunt politicieni,militari,jurnalisti,preoti,savanti,politisti,profesori universitari,sportivi,artisti toti au acelasi scop fie ca sunt sau nu constienti de ceea ce fac,acela de a de distrage de la realitate,astfel ca tu sa nu vezi gratiile,si fac o treaba buna.

Singura problema a acestui sistem,la fel ca si cel al Imperiului Roman este aceea ca pe masura ce avutia creste in baza libertatilor care cresc productivitatea,numarul hotilor si al parazitilor creste,iar sistemul se prabuseste.Tocmai asta traim acum.

Carti de citit :

1984  de George Orwell

Minunata Lume Noua de Aldous Huxley

Bine ai venit in Noua Ordine Mondiala,cititorule,acum ca ai deschis ochii ce ai de gand sa faci?

 Povestea Înrobirii Tale - Fermele Umane (http://www.youtube.com/watch?v=uRgWFfbqcLs#ws)
 
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Februarie 18, 2014, 06:20:21 pm
interesant  :) http://www.freeminds.org/psych/psych.htm (http://www.freeminds.org/psych/psych.htm)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Februarie 24, 2014, 10:08:35 am
http://martorii-lui-iehova.ro/2013/10/05/discretie-amagitoare-tactici-murdare/#comment-259 (http://martorii-lui-iehova.ro/2013/10/05/discretie-amagitoare-tactici-murdare/#comment-259)


O organizaţie care luptă murdar

Pe scurt, nimeni nu ar trebui să presupună că cei care îndrăznesc să se ridice împotriva Societăţii Watch Tower se luptă cu ei la acelaşi nivel. Avem aici o organizaţie care, după nevoi, se va folosi oricând de limbaj plin de ură împotriva adversarilor săi ‘otrăviţi’ şi ‘bolnavi mintal’ şi a acuzaţiilor lor cu efect de „cangrenă“, îndemnându-i pe Martorii loiali să ‘le fie silă’, sau să fie dezgustaţi, de asemenea persoane (w93 11/1 pag. 19 par. 15; Psalmul 139:21).

De asemenea, Societatea va face orice pentru a preveni accesul adepţilor săi la informaţiile sensibile, recurgând, dacă se simte suficient de aţâţată, până la ameninţarea acestui site cu judecata sau la trimiterea de notificări către YouTube privind încălcarea dreptului de autor. Martorii raţionali au dreptul să se întrebe de ce are nevoie organizaţia să păstreze confidenţiale anumite informaţii dacă într-adevăr urmează modelul din secolul întâi.

Apoi există stigmatizarea Internetului şi teama aceea abjectă inoculată în inima Martorilor privitor la vizualizarea informaţiilor care poate părea critică la adresa organizaţiei. Întrucât m-am trezit abia recent, îmi aduc aminte cât de înspăimântător a fost să vizitez prima oara un site neaprobat. Este şocant să te gândeşti că Societatea exercită atât de mult control asupra minţilor oamenilor, dar noi ştim de ce e aşa. Dacă deţii controlul sursei de informare, poţi controla persoana.
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: lorelai_2306 din Iulie 21, 2014, 02:23:34 pm
Multumesc, Gabriel pentru sinceritate!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: lovelogic din Iulie 22, 2014, 12:08:49 am
Intr-adevăr, foarte bine punctat!
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Octombrie 05, 2014, 10:27:46 pm
A. „Moarte cruntă la Armaghedon“. Dacă un membru vrea să părăsească grupul sau nu mai e de acord cu învăţăturile şi procedurile Societăţii Watch Tower, i se spune că Iehova Dumnezeu îl va urî şi îl va pune pe lista Sa a celor care urmează să fie distruşi într-o oarecare manieră oribilă şi va fi mort pentru totdeaună. Acesta este un concept bătut bine în capul fiecărui Martor al lui Iehova, copil din familie de Martori sau potenţial recrut de la primul contact.

B. „Ruperea completă a legăturilor cu familia sau cu prietenii“. Dacă punctul A nu poate să convingă pe cineva să rămână în grup, se aplică punctul B. Nu ţi-e frică de Armaghedon sau de moartea veşnică? Bine. Te izolăm de familie şi de prieteni. Dacă ei încalcă regulile sau ignoră judecata organizaţiei Watchtower împotriva ta şi decid să te vadă chiar şi în acest caz, atunci îi vom pedepsi şi pe ei. Dacă şi ei sunt evitaţi, ei trebuie să continue să te evite dacă speră ca vreodată să se întoarcă în organizaţie.

C. „Acordul neîndoielnic“. Membrii trebuie să creadă tot ce citesc sau aud venind de la organizaţie. Aceasta se aplică şi doctrinelor noi care contrazic învăţături care au fost în vigoare timp de 50 sau chiar 100 de ani. TREBUIE să crezi indiferent ce spune Corpul de Guvernare, chiar dacă sunt incapabili să ofere vreo dovadă biblică la învăţăturile lor. Trebuie să crezi că el e îndrumat direct de Iehova. Nu eşti de acord? Atunci se aplică punctul A sau B de mai sus.

D. „Îndoctrinare constantă şi repetată“. Aceleaşi aproximativ o duzină de concepte sunt regurgitate pentru Martorii lui Iehova la aproape fiecare întrunire, indiferent că e vorba de publicaţii de studiu, de cuvântări şi demonstraţii sau de cântări şi rugăciuni.

E. „Respingerea influenţelor externe“. Martorii lui Iehova sunt învăţaţi că toate influenţele externe sunt „din lume“ sau „rele“, şi sunt sub influenţa lui Satan, a demonilor săi sau a continuatorilor lor (îndeosebi ceea ce provine de la foştii membri, pe care organizaţia îi numeşte „apostaţi“). Martorilor li se interzice să citească orice material care discută învăţăturile, politicile sau istoria organizaţiei Watchtower şi nu a fost publicat sau aprobat în mod explicit de către conducerea Societăţii. Adică, Conflictul conştiinţei = NU; Faith on the March = DA; JW.org = DA; JWfacts.com = NU.    http://martorii-lui-iehova.ro/2014/10/inteleg-intr-adevar-societatile-moderne-pericolele-abuzului-de-putere/ (http://martorii-lui-iehova.ro/2014/10/inteleg-intr-adevar-societatile-moderne-pericolele-abuzului-de-putere/)
Titlu: Re: Psihologia din spatele religiei
Scris de: GABRIELL din Iulie 14, 2015, 06:55:06 pm
superb le zice EDi;suna la martori maxim!

https://www.youtube.com/watch?v=6GrIbrosM9w (https://www.youtube.com/watch?v=6GrIbrosM9w)