Autor Subiect: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase  (Citit de 24446 ori)

Offline alorearamis

  • Vestitor nebotezat
  • **
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 37
  • Am trecut sub o masca
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #15 : Ianuarie 13, 2012, 01:34:21 pm »
Problema cu "sa va feriti de sange"era sa nu il bea nimeni,deci aceasta placere a gustului de a consuma sange de animal era ceva scarbos,nicidecum nu le-a trecut prin minte oamenilor in acea vreme ca sangele uman poate salva vieti.                           
                                                                                                                       
     Cat despre religii,intotdeauna de la inceputul istoriei ,cand Dumnezeu facea o schimbare de Lege sau a dorit sa arate cuiva ca este Dumnezeul unui popor,a intarit credinta cu multe miracole si multe minuni,Dumnezeu intotdeauna s-a manifestet asa si niciodata fara miracole.                                                                                   
                                                                                                                       
     Asa va fi si cand se apropie "sfarsitul lumii",Dumnezeu isi va manifesta prezenta prin minuni si miracole,ca lumea sa vada si sa nu poata zice ca n-a stiut,n-a vazut.
Matei 7:11
Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru care este în ceruri va da lucruri bune celor ce I le cer!

Offline Corpul de Guvernare

  • Supraveghetor de zonă
  • ************
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 994
  • băi uacitauăr, v-ați pus cu cine nu trebe!
    • Află adevărul despre Watchtower - în curând
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #16 : Ianuarie 13, 2012, 01:58:57 pm »
Problema cu "sa va feriti de sange"era sa nu il bea nimeni,deci aceasta placere a gustului de a consuma sange de animal era ceva scarbos,nicidecum nu le-a trecut prin minte oamenilor in acea vreme ca sangele uman poate salva vieti.                           

Remus, foarte multe din ""reglementarile" literale aparute in Biblie au fost preluate ad-literam de unele religii, inclusiv de wts, dar si de iudaism sau altele, desi se vede de la o posta ca ele erau strict prevazute pentru vremurile respective si posibilitatile tehnologice/sanitare de atunci.

CdG
--
Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot

Offline GABRIELL

  • Membru al Corpului de Guvernare
  • *************
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 1.607
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #17 : Ianuarie 13, 2012, 03:37:41 pm »
@ alore bine zici ,fara ceva vraji ,vrejeli nu mai tine....acum in secolul manipularii si minciunii. ;)
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline sceptic

  • Administrator
  • Slujitor auxiliar
  • *****
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 372
    • Adevărul despre Martorii lui Iehova
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #18 : Ianuarie 15, 2012, 11:23:41 pm »
Legat de doctrinele preluate de Martori de la alte mișcări religioase, am fost surprins când am citit că martori neagă faptul că ar fi arianiști invocând motive neconvingătoare și arătând o lipsă de cunoaștere a istoriei creștinismului:

Citat din: w84 9/1 pp. 27-28 “We Worship What We Know”
Because the fourth-century dissident theologian Arius stated the Biblical truth that “the Son is not unbegotten,” and Jehovah’s Witnesses accept that truth, The New Encyclopædia Britannica states: “The Christology of Jehovah’s Witnesses, also, is a form of Arianism.” First, it must be stated that Jehovah’s Witnesses do not have a particular “Christology,” defined as “the theological interpretation of the person and work of Christ.” They share the view of the Christian layman who is recorded as having bluntly told the wrangling theologians assembled in Nicaea in 325 C.E.: ‘Christ did not teach us dialectics, art, or vain subtleties, but simple-mindedness, which is preserved by faith and good works.’ Apparently this man had suffered for his faith in Christ, even as many of Jehovah’s Witnesses have. Like him, they have no faith in theological philosophy. They accept with simplicity what the Bible states about God, Christ and the holy spirit, and they are willing to suffer for their simple faith and prove it by good works.

Secondly, Jehovah’s Witnesses cannot be accused of Arianism, inasmuch as they disagree with Arius’ views in many respects. For example, Arius denied that the Son could really know the Father. The Bible teaches that the Son ‘fully knows’ the Father and that the Son is “the one that has explained him.” (Matthew 11:27; John 1:14, 18) Arius claimed that the Word became God’s Son “by adoption” because of his virtue or moral integrity. The Bible says that he was created by Jehovah as his “only-begotten son.” (John 1:14; 3:16; Hebrews 1:2; Revelation 3:14) Arius taught that Christians could hope to become equal to Christ, whereas the Bible states that God gave him “the name that is above every other name.” (Philippians 2:9-11) Far from being modern-day Arians, Jehovah’s Witnesses believe what the Bible says.

Mai mult, martorii neagă faptul că ar fi creaționiști:

Citat din: g 9/06 pag. 3 Pe cine ar trebui să credeţi?
SUNT MARTORII LUI IEHOVA CREAŢIONIŞTI?
Deşi cred în relatarea despre creaţie consemnată în cartea biblică Geneza, Martorii lui Iehova nu sunt creaţionişti.
În realitate martorii se încadrează la Old Earth Creationism (nu știu echivalentul în română).

Se poate observa deci o tendință a WTS de negare a originilor proprilor învățături, probabil cu scopul de a-și afirma originalitatea.
« Ultima Modificare: Ianuarie 15, 2012, 11:34:43 pm de sceptic »
Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziţie cu cu cel care afirmă şi crede că a găsit. - Miguel de Unamuno

Offline lamb

  • Global Moderator
  • Pionier regular
  • *****
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 222
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #19 : Ianuarie 30, 2012, 01:00:14 pm »
Un caz interesant de miscare protestanta au fost Catarii care au inflorit in Franta secolelor 11 si 13.

Printre doctrinele promovate de ei erau:
- respingerea transubstantierii (si Martorii au asta)
- respingerea crucii (desi martorii au pastrat-o pe coperta Turnului de Veghe pana in 1931)
- existenta a 2 clase de crestini "perfecti" si "credentes" (oare unde am mai auzit asta? :))

Din ce inteleg Rutherford a fost cel care s-a indreptat mai mult spre punctele de vedere ale catarilor si foarte probabil a preluat din lecturile despre ei ce i s-a parut lui ca e suficient de ok argumentat pe Biblie. El era presedinte in 1931 cand au scos crucea de pe coperta Turnului de Veghe si tot el a venit in 1935 cu ideea de 2 clase de crestini - celebrul congres cand a identificat "marea multime" si clasa "alte oi". 1935 a fost anul despre care martorii au fost invatati decenii la rand ca atunci s-a produs sigilarea celor 144.000 si ca altii nu mai pot fi adaugati. Ca o ironie fina, intre timp sigiliul pare sa fi fost rupt si noi crestini "unsi" se descopera anual. Acum sunt vreo 11.000 care se impartasesc.

Mai multe detalii despre catari si doctrinele lor aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Catharism
« Ultima Modificare: Ianuarie 30, 2012, 01:06:13 pm de lamb »
Noi credem uneori ca lucrurile sunt adevarate, numai fiindca sunt spuse in mod elocvent. (Pacal)

Offline lamb

  • Global Moderator
  • Pionier regular
  • *****
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 222
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #20 : Februarie 03, 2012, 02:13:59 pm »
Interzicerea celebrarii Craciunului ca fiind ziua de nastere a lui Cristos, lucru de altfel nefundamentat biblic (ce-i drept!) nu e nici pe departe o descoperire a Martorilor.

In 1652, anglicanii (noua religie a Angliei desprinsa din catolicism in timpul lui Henric al 8-lea pentru ca omul isi schimba sotiile ca pe ciorapi - a avut 6 numai oficiale - iar papa s-a opus acestui lucru) au dat o lege in parlamentul condus de Cromwell prin care au interzis complet celebrarea Craciunului.

Istoricului Penne Restad descrie atmosfera din acele vremuri in urmatoarele cuvinte: „miniştrii religioşi care ţineau predici despre naşterea lui Cristos riscau să fie închişi. Epitropii primeau amenzi dacă împodobeau de Crăciun bisericile. Prin lege, magazinele erau deschise de Crăciun la fel ca în toate celelalte zile lucrătoare“.

Putin mai tarziu, puritanii din America au adoptat o atitudine similara respingand tradiţiile de Craciun care nu-si gaseau corespondenta in Biblie. În 1659 în Massachusetts Bay Colony s-a adoptat o lege conform careia Crăciunul nu trebuia celebrat în nici un fel. Cei ce încălcau această lege riscau să fie amendaţi.

Si nu doar puritanii sositi in America din Anglia erau împotriva sărbătoririi Crăciunului, ci şi alte grupări. Quakerii din Pennsylvania erau la fel de neînduplecaţi în convingerile lor privitoare la această sărbătoare ca puritanii. Într-o lucrare de referinţă se spune că, „la scurt timp după ce americanii şi-au câştigat independenţa, Elizabeth Drinker, ea însăşi o quakeră, îi împărţea pe locuitorii oraşului Philadelphia în trei categorii. Erau quakerii, care «considerau Crăciunul la fel ca toate celelalte zile», apoi persoanele care ţineau Crăciunul din motive religioase şi restul care «chefuiau şi se destrăbălau cu această ocazie»“.

Deci iarasi pretentia ca "sclavul fidel" sub indrumarea directa a spiritului sfant si prin studiu sarguincios din scripturi a inteles ca Craciunul este o sarbatoare pagana, e mai mult decat nejustificata, ca sa nu spun mincinoasa. Rutherford a fost cel care dupa Russell vrand si el sa contribuie cu ceva la setul de doctrine al organizatiei s-a pus cel mai probabil pe citit istorii ale miscarilor protestante si neoprotestante mai vechi, si astfel i-a venit "inspiratia" pentru niste noi doctrine. Asa cum am mai spus tot el a introdus doctrina celor 2 clase de crestini, lucru pe care catarii il inventasera cu 7 secole inainte. Si tot de la catari a inteles ca crucea era un simbol necrestin.

Deci nimic nou sau miraculos sub soare. Am putea vorbi chiar de simplu plagiat. Furt de proprietate intelectuala cum l-am numi noi in prezent. Pentru ca apoi sa se bata cu pumnul in piept ca ce corect au identificat ei invataturile biblice. Halal. Daca n-ar fi fost miscarile dinaintea lor nu identificau nimic.
« Ultima Modificare: Februarie 03, 2012, 02:17:04 pm de lamb »
Noi credem uneori ca lucrurile sunt adevarate, numai fiindca sunt spuse in mod elocvent. (Pacal)

Offline lamb

  • Global Moderator
  • Pionier regular
  • *****
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 222
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #21 : Februarie 06, 2012, 02:53:21 pm »
Revin cu noi informatii despre miscarea Catarilor de la care Rutherford pare sa se fi inspirat mai mult decat ne-am fi asteptat.

Cu totii stim de exemplu, cat de mult accent pune organizatia pe faptul ca spre deosebire de celelalte religii din crestinatate, martorii nu participa in nici un fel la razboi. Ei, ia ghiciti cine avea exact aceeasi doctrina? Doctrina "nu ridica sabia" a fost introdusa in crestinismul medieval de catari. Se spune despre ei ca duceau nonviolenta pana acolo incat ajunsesera sa nu mai taie animale, iar unul din testele prin care inchizitorii catolici ii identificau, era sa le dea sa taie o gaina si cum acestia refuzau, atunci inchizitorii stiau sigur ca e vorba de un membru al miscarii catarilor.

Tot catarii dispretuiau materialismul, alta invatatura de baza si a martorilor nu-i asa?

Mai multe detalii despre catari si convingerile lor se gasesc in cartea lui Sean Martin intitulata "The Cathars: The Most Successful Heresy of the Middle Ages".

Ce e interesant in toata treaba asta, e ca prin preluarea de catre primii presedinti ai Watchtower, Russell si Rutherford a tot felul de doctrine (cele mai multe fundamentate biblic) de la miscarile protestante si neoprotestante care au existat inaintea lor, a fost, ca sa parafrazez un fost membru al Corpului de Guvernare, ca si cum "ar fi supt la sanul Babilonului celui Mare", ca doar ei asa spun nu: Babilonul cel Mare include toate celalte religii ale crestinatatii.

Si ironia merge mai departe ca doar viata are uneori darul asta de a-ti da peste nas la modul cel mai ironic. Dupa ce ai supt la sanul "prostituatei" (ea fiind identificata ca Babilonul cel Mare), vii si te prezinti drept o organizatie de "fii spirituali ai lui Dumnezeu", adoptati de el. Crunta ironie, dar asa se intampla cand plagiezi si apoi iti arogi merite care nu sunt ale tale.
« Ultima Modificare: Februarie 06, 2012, 02:58:43 pm de lamb »
Noi credem uneori ca lucrurile sunt adevarate, numai fiindca sunt spuse in mod elocvent. (Pacal)

Offline Oul Dumitru

  • Vestitor nebotezat
  • **
  • Data Înregistrării: Feb 2012
  • Mesaje postate: 49
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #22 : Februarie 14, 2012, 10:38:50 pm »
Lamb, imi plac informatiile acestea. Totusi, parerea mea este ca ele sustin mai bine faptul ca doctrina si practicile martorilor nu sunt unice.
Pentru a afirma ca au fost preluate de la Catari, de exemplu, ar trebui sa avem certitudinea ca cei care au creeat doctrina Organizatiei erau familiarizati cu aceste idei. Nu stiu daca se poate spune clar ca Rutherford era un cercetator sau un"erudit" care sa fi studiat doctrina catarilor si sa introduca ideeile lor in Organizatie.
Poate fi o coincidenta... Desigur, spun poate, pentru ca nu imi dau seama exact cum poate fi verificata ideea asta.
Geneza 3:22 - Apoi Iehova Dumnezeu a zis: „Iată că omul a devenit ca unul dintre noi, cunoscând binele şi răul. Acum, ca nu cumva să-şi întindă mâna şi să ia şi din rodul pomului vieţii, să mănânce şi să trăiască veşnic . .

Offline lamb

  • Global Moderator
  • Pionier regular
  • *****
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 222
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #23 : Februarie 16, 2012, 10:38:09 am »
Oule,

Bineinteles ca ai alternativa sa crezi ca aceste doctrine le-au fost turnate in cap liderilor organizatiei de spiritul lui Dumnezeu. Asta mai ales daca nu-ti faci temele acasa si nu citesti. Daca ai citi un pic, ai intelege de ce am afirmat ce am afirmat. Uite de exemplu ce a scris Russell in Turnul de Veghe din 15 iulie 1906 (il gasesti arhivat pe net in format electronic - in engleza bineinteles):

"Era aproximativ ianuarie 1876, iar atenţia mea era îndreptată în special spre subiectul timpului profetic, spre modul în care se leagă de aceste doctrine şi speranţe. S‑a petrecut în felul următor: Am primit o revistă numită Vestitorul dimineţii, trimisă de editorul ei, dl N. H. Barbour. Când am deschis‑o, am identificat‑o imediat cu adventismul, datorită imaginii de pe copertă, şi am examinat‑o cu o oarecare curiozitate pentru a vedea ce timp au mai stabilit pentru arderea lumii.
Dar, spre uimirea şi bucuria mea, când am aflat din cuprins că editorul a început să‑şi deschidă ochii cu privire la subiecte care, de câţiva ani, ne‑au bucurat atât de mult inimile noastre aici, în Allegheny — că scopul întoarcerii Domnului nostru nu e să distrugă, ci să binecuvânteze toate familiile pământului, şi că venirea sa va fi ca a unui hoţ, nu în carne, ci ca o fiinţă spirituală, invizibilă oamenilor; iar strângerea bisericii sale şi separarea „grâului“ de „neghină“ se va desfăşura în timpul acestui veac fără ca lumea să fie conştientă de asta.
M‑am bucurat să aflu că alţii ajung la aceeaşi poziţie avansată, dar am fost uluit când am aflat afirmaţia, foarte prudent făcută, că editorul crede că profeţiile indică faptul că Domnul este deja prezent în lume (nevăzut şi invizibil) şi că lucrarea de seceriş pentru strângerea grâului are deja loc — şi că acest punct de vedere e garantat de profeţiile cronologice despre care, în urmă cu câteva luni, presupuse că au eşuat.
Iată o nouă idee: se poate că profeţiile cronologice, pe care le‑am dispreţuit atâta vreme datorită abuzului lor de către adventişti, să indice de fapt timpul când Domnul urma să fie prezent în mod invizibil pentru a‑şi instala regatul — ceea ce am văzut clar că nu se poate şti altfel? Mi se părea cel puţin rezonabil, chiar foarte rezonabil, să ne aşteptăm ca Domnul să‑şi informeze poporul pe marginea subiectului — în special căci el promisese că cel fidel nu va fi lăsat în întuneric cu lumea şi că, deşi ziua Domnului va veni asupra tuturor celorlalţi ca un hoţ noaptea (pe ascuns), acest lucru nu ar trebui să fie la fel şi în cazul sfinţilor sinceri, care veghează. — 1 Tes. 5:4.
Îmi aduc aminte de anumite argumente, folosite de prietenul meu, Jonas Wendell, şi alţi adventişti, pentru a dovedi că în 1873 va avea loc arderea lumii etc. — cronologia lumii arătând că cei şase mii de ani de la Adam se sfârşesc la începutul lui 1873 — şi alte argumente bazate pe
Scripturi şi ele păreau să coincidă.
...
Dar nu existau cărţi sau alte publicaţii care să arate profeţiile referitoare la timp precum erau înţelese atunci, deci, am achitat cheltuielile dlui Barbour să vină să mă vadă la Philadelphia (unde aveam angajamente de afaceri pe parcursul verii 1876) pentru a‑mi arăta pe deplin şi scriptural, dacă poate, că profeţiile indică anul 1874 ca anul la care a început prezenţa Domnului
şi „secerişul“. A venit şi am fost satisfăcut de dovezi. Fiind o persoană cu convingeri pozitive şi pe deplin consacrat Domnului, am observat imediat că timpurile deosebite în care trăim dau o importanţă majoră obligaţiei şi lucrării noastre de discipoli ai lui Cristos; că, fiind în timpul secerişului...
"

Asadar ce anume a trezit apetitul lui Russell pentru calcule si predictii cronologice? Discutiile cu adventistul Barbour. Si uite asa a ramas anul 1914 an de capatai in invataturile organizatiei.

Mai mult, daca citesti cartea Criza Constiintei scrisa de Ray Franz (vezi sectiunea de pe site dedicata lui) afli ca dupa Russell in timpul presedintilor Rutherford si Knorr, eminenta cenusie a organizatiei in materie de doctrina a fost Fred Franz, cel care i-a urmat le presidentie lui Knorr. El a fost autorul traducerii Lumii Noi si tot el formula doctrine noi sau le schimba pe unele vechi. Insa omul acesta, Fred Franz, avea obiceiul sa citeasca tot felul de publicatii ale altor religii. Uite ce relateaza la un moment dat Ray in cartea lui:

"Vicepreşedintele Societăţii, Fred Franz, era cunoscut ca principalul erudit biblic al organizaţiei. În câteva ocazii am mers la el în birou pentru a pune întrebări cu privire la anumite aspecte. Spre surpriza mea, el mă îndrepta frecvent spre comentariile biblice spunând: „De ce nu te uiţi la ce spune Adam Clarke, sau ce spune Cooke“ ori, dacă subiectul era legat de Scripturile Ebraice, „ce spun comentariile lui Soncino“.
Biblioteca noastră de la Betel conţinea rafturi şi rafturi, pline cu astfel de comentarii. Deoarece erau produsul erudiţilor din alte religii, nu le‑am acordat mare importanţă şi, împreună cu ceilalţi din departament, simţeam o ezitare sau chiar neîncredere să le folosim. Precum se exprima uneori fără menajamente Karl Klein, un membru vechi al Departamentului de Redactare, utilizarea acelor comentarii era ca şi cum „am suge la sânul Babilonului cel Mare“, imperiul
religiei false.
"

Prin urmare draga Oule, inainte sa ne lansam in speculatii sau chiar negari, eu propun sa ne documenta putin mai bine, sa ne facem niste lecturi necesare si apoi ne putem da cu parerea in cunostinta de cauza. Altfel, precum am zis, ai alternativa sa-i crezi pe cuvant: ca ei sunt singurii acceptati de Iehova si Iehova le toarna in cap aceste explicatii si invataturi biblice.
Noi credem uneori ca lucrurile sunt adevarate, numai fiindca sunt spuse in mod elocvent. (Pacal)

Offline ilie

  • Pionier special
  • ********
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 540
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #24 : Februarie 16, 2012, 02:24:29 pm »
BRAVO,Sustin tot comentariul!"Pavele" sustine adevarul dupa intelepciunea data tie!!!

Offline vio16

  • Slujitor auxiliar
  • ******
  • Data Înregistrării: Dec 2011
  • Mesaje postate: 348
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #25 : Februarie 16, 2012, 05:24:50 pm »
Lamb ,un comentariu excelent si intradevar prea putini au ajuns sa cunoasca pe ce principii s-a format organizatia martorilor si cum a evoluat pina la acest punct .Multi privesc spre grupul "sclavul fidel" dupa cum catolicii privesc spre "papa si suita din jurul lui"si nici nu doresc sa discute  provocarile care mereu apar si aduc prin anumite decizii,necazuri mebrilor in loc de ajutor si chiar un suport moral pozitiv dupa cum este cel scriptural.

Offline Oul Dumitru

  • Vestitor nebotezat
  • **
  • Data Înregistrării: Feb 2012
  • Mesaje postate: 49
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #26 : Februarie 19, 2012, 09:41:51 am »
Deacord cu argumtele tale Lamb. Despre influenta curentului Advent asupra lui Russell si chiar a celor care i-au urmat am citit de multe ori, iar aceasta influenta este clara. Si este posibil ca si celelalte doctrine sa fie preluate de la tot felul de alte miscari religioase.
Totusi, faptul ca si altii au spus ceva inainte nu face ca, obligatoriu, cel care spune mai tarziu aceleasi lucruri sa le fi copiat. Poate fi, nu afirm clar ca este, deoarece nu stiu.
Eu nu am niciun interes sa aduc argumente in favoarea Organizatiei, nici pe departe, dar consider ca este necesara o doza de obiectivism.
Pe de alta parte, am impresia ca invataturile pentru care Organizatia are drepturi de autor, s-au dovedit atat de false incat nu stiu daca a mai ramas vreuna in picioare pana acum...
Geneza 3:22 - Apoi Iehova Dumnezeu a zis: „Iată că omul a devenit ca unul dintre noi, cunoscând binele şi răul. Acum, ca nu cumva să-şi întindă mâna şi să ia şi din rodul pomului vieţii, să mănânce şi să trăiască veşnic . .

Offline lamb

  • Global Moderator
  • Pionier regular
  • *****
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 222
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #27 : Martie 05, 2012, 11:39:59 am »
Oule,

Hai sa o luam metodic. Un articol de studiu recent din Turnul de Veghe descria cum se desfasurau lucrurile atunci cand Russell a pus bazele miscarii Studentii in Biblie. Se punea o anumita intrebare, apoi el si asociatii sai cautau si citeau toate versetele legate de acea intrebare, discutau, dupa care concluzia la care ajungeau era pusa in scris.

Intrebarea mea e urmatoarea: oamenii aia (700 se pare ca au fost intital, dupa aceea numarul crescand, evident) ce background-uri aveau? Aveau mintile asemenea unor coli de hartie albe si imaculate sau proveneau din familii de diferite religii existente deja la vremea aceea: presbiterieni, congregationalisti, baptisti, adventisti, catolici chiar, samd? Raspunsul e evident. La fel ca Russell toti ceilalti veneau cu un bagaj de cunostinte si convingeri religioase din anturajul si educatia lor. Cu un bagaj de intelegeri si doctrine biblice.

De ce i s-a spus toata viata lui Russell pastor? Pentru ca asa se obisnuia in Biserica Congregationalista in care a fost el crescut de parinti si tot asa se spunea si la adventisti care l-au influentat cel mai mult. Deci hai sa privim lucrurile in mod realist si pragmatic. Ar fi idealist sa credem ca acei oameni au luat-o de la zero, ca si cum ar fi venit de pe Marte si nu aveau nici un fel de prejudecati sau cunostinte anterioare si gata s-au apucat sa studieze Biblia sa vada ce descopera ei. Nu, mai degraba cunostintele lor provenite din celelalte religii existente atunci au influentat rezultatul concluziilor lor.

Insa asa cum am spus, ce e de apreciat la Russell si primii sai asociati e sinceritatea lor. Faptul ca au fost dispusi sa lase in urma convingeri si doctrine in care crezusera, daca constatau ca Biblia nu le sustine. Dar daca vorbim de doctrine complet noi, nemaintalnite pana la vremea lor si care sa se fi dovedit corecte la proba timpului, mi-e greu sa amintesc vreo una. Cam toate fusesera deja descoperite inainte. Daca tu poti aminti una ilumineaza-ma.

Noi credem uneori ca lucrurile sunt adevarate, numai fiindca sunt spuse in mod elocvent. (Pacal)

Offline lamb

  • Global Moderator
  • Pionier regular
  • *****
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 222
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #28 : Martie 05, 2012, 12:12:52 pm »
Cautand mai multe informatii pe aceasta tema am gasit faptul ca Russell in scrierile sale a spus ca el era doar un alt mesager al lui Dumnezeu dupa alti 6 mesageri de dinaintea sa pe care i-a si numit: apostulul Pavel, apostulul Ioan, Arius, Waldo, Wyclifee si Martin Luther.

Informatia poate fi gasita in documentul ce contine colectia de predici sustinute de Russell aici:
http://www.heraldmag.org/olb/contents/russell/Sermons.pdf

precum si aici:
http://www.ewtn.com/library/answers/incredjw.htm

O sa caut citatul mai exact in una din cartile lui Russell ca sa-l avem scris de mana lui, nu la a doua mana.

Oricum, intrebarea ramane: de unde s-a inspirat Russell? De unde si-a luat cele mai multe dintre idei si doctrine daca nu de la cei mari "6 mesageri" de dinaintea lui? Eu zic ca lucrurile devin mai mult decat evidente, nu credeti?
« Ultima Modificare: Martie 05, 2012, 12:18:25 pm de lamb »
Noi credem uneori ca lucrurile sunt adevarate, numai fiindca sunt spuse in mod elocvent. (Pacal)

Offline lamb

  • Global Moderator
  • Pionier regular
  • *****
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 222
Re: Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase
« Răspuns #29 : Martie 05, 2012, 01:37:05 pm »
Revin cu citatul exact. Cartea The Finished Mystery (Taina implinita cum a fost tradusa in romana) disponibila aici in format PDF:
http://www.archive.org/download/http://www.archive.org/details/TheFinishedMystery

incepe la pagina 24 sa vorbeasca despre ceea ce spuneam mai sus si anume ca Russell le-a atribuit unor lideri de miscari din timpul Reformei rolul de mesageri ai lui D-zeu dintre acestia el mentionandu-i in clar pe Arius, Waldo, Wyclifee si Luther.

In plus daca luam in considerare ca ii punea pe picior de egalitate cu apostolii Pavel si Ioan e greu de concluzionat ca Russell nu le-a citit scrierile si nu s-a inspirat de la ei in privinta doctrinelor pe care acestia le-au enuntat.

Suficient de obiective dovezile pana aici?
Noi credem uneori ca lucrurile sunt adevarate, numai fiindca sunt spuse in mod elocvent. (Pacal)