Mesaje Recente

Pagini: [1] 2 3 ... 10
1
Nu este nimic interesant mai sus. Am scris din greșeală.
2
De ce trebuie să fim selectivi în ce privește lucrurile pe care le citim sau pe care le transmitem prin mesaje ori e-mailuri?

Cum ne ajută exemplul lui Isus atunci când alții răspândesc informații false despre organizația noastră?

Ce principii biblice ne pot ajuta să evaluăm corect o informație?

1, 2. a) Ce capacitate importantă trebuie să dezvoltăm și de ce? b) Ce vom analiza în acest articol?

CREȘTINII adevărați trebuie să-și dezvolte capacitatea de a evalua informațiile în așa fel încât să tragă concluzii corecte. (Prov. 3:21-23; 8:4, 5) Dacă nu cultivăm această capacitate, vom fi mult mai vulnerabili în fața atacurilor lui Satan și ale lumii lui, care încearcă să ne manipuleze gândirea. (Ef. 5:6; Col. 2:8) Desigur, putem trage concluzii corecte doar dacă știm toate datele unei probleme. În Proverbele 18:13 se spune: „Dacă cineva răspunde înainte de a asculta, este o nebunie și o umilire pentru el”.

2 În acest articol vom analiza câțiva factori care ne-ar putea împiedica să cunoaștem toate datele unei probleme și să ajungem la o concluzie corectă. De asemenea, vom vorbi despre câteva principii biblice și exemple care ne pot ajuta să ne îmbunătățim capacitatea de a evalua corect informațiile.

‘NU DAȚI CREZARE ORICĂRUI CUVÂNT’
3. De ce este necesar să aplicăm principiul biblic din Proverbele 14:15? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

3 În prezent, internetul, televiziunea și alte mijloace de informare în masă ne bombardează cu informații. Mulți sunt asaltați de e-mailuri, mesaje și rapoarte trimise de prieteni sau de  cunoștințe bine intenționate. Întrucât în societatea de azi se practică dezinformarea intenționată și se denaturează adevărul, avem motive întemeiate să fim prudenți și să analizăm cu atenție informațiile primite. Ce principiu biblic ne poate fi de folos? În Proverbele 14:15 se spune: „Cel fără experiență dă crezare oricărui cuvânt, dar cel prevăzător ia aminte la pașii lui”.

4. Cum ne ajută Filipeni 4:8, 9 să fim selectivi în privința materialelor pe care le citim și de ce este vital să avem informații corecte? (Vezi și chenarul „ Instrumente care ne ajută să fim corect informați”.)

4 Pentru a lua decizii corecte, avem nevoie de informații corecte. De aceea, trebuie să fim foarte precauți și să alegem cu grijă informațiile pe care le citim. (Citește Filipeni 4:8, 9.) Nu ar trebui să pierdem timpul urmărind știri pe site-uri discutabile sau citind e-mailuri care transmit informații bazate pe zvonuri. De asemenea, este deosebit de important să evităm site-urile apostaților. Scopul lor este să le slăbească credința slujitorilor lui Dumnezeu și să distorsioneze adevărul. Informațiile greșite duc la decizii greșite. Să nu subestimăm niciodată efectul pe care o informație falsă îl poate avea asupra minții și a inimii noastre! (1 Tim. 6:20, 21)

O familie urmărește JW Broadcasting
 INSTRUMENTE CARE NE AJUTĂ SĂ FIM CORECT INFORMAȚI
Ce instrumente au la dispoziție slujitorii lui Dumnezeu pentru a fi corect informați cu privire la cele mai recente evenimente teocratice?

ȘTIRI DE ULTIMĂ ORĂ: Rubrica Știri de ultimă oră de pe site-ul jw.org furnizează informații succinte, de ultimă oră, în legătură cu evenimentele importante ce au loc în organizația lui Iehova.

REDACȚIA DE ȘTIRI: O rubrică permanentă de pe site-ul jw.org unde găsim rapoarte mai ample referitoare la chestiuni legate de libertatea noastră de închinare sau la acțiuni de ajutorare în caz de dezastru.

JW BROADCASTING: Un post de televiziune prin internet care ne ține la curent cu activitățile Martorilor lui Iehova din toată lumea.

5. Ce raport negativ li s-a prezentat israeliților și cum i-a influențat acesta?

5 Faptul de a da crezare unor informații false poate avea consecințe dezastruoase. De exemplu, să ne gândim la ce s-a întâmplat pe timpul lui Moise când 10 dintre cei 12 spioni care fuseseră trimiși să cerceteze Țara Promisă au exagerat informațiile prezentându-le într-o lumină negativă. (Num. 13:25-33) Raportul lor a șocat poporul lui Iehova și l-a descurajat. (Num. 14:1-4) De ce au dat israeliții crezare acelui raport? Ei s-au gândit, probabil, că, de vreme ce majoritatea spionilor au adus un raport negativ, informațiile prezentate de ei trebuia să fi fost adevărate. Israeliții au refuzat să asculte raportul încurajator prezentat de Iosua și Caleb, doi bărbați demni de încredere. (Num. 14:6-10) În loc să afle toate detaliile și să se bizuie pe Iehova, ei au ales să creadă raportul negativ. Câtă nesăbuință!

6. De ce nu ar trebui să fim șocați când auzim lucruri revoltătoare despre poporul lui Iehova?

6 Trebuie să fim foarte precauți mai ales când aflăm informații negative cu privire la poporul lui Iehova. Noi știm că Satan este acuzatorul slujitorilor fideli ai lui Dumnezeu. (Rev. 12:10) De aceea, Isus și-a avertizat continuatorii că dușmanii aveau ‘să mintă și să spună tot felul de lucruri rele împotriva lor’. (Mat. 5:11) Dacă ținem cont de acest avertisment, nu vom fi șocați când vom auzi lucruri revoltătoare despre Martorii lui Iehova.

7. Ce trebuie să facem înainte de a trimite un mesaj sau un e-mail?

7 Ești genul de persoană căreia îi place să trimită mesaje și e-mailuri prietenilor și cunoștințelor? Dacă da, poate că atunci când citești o știre sau auzi o experiență, te simți ca un reporter dornic să fie primul care transmite o poveste interesantă. Totuși, înainte de a trimite un mesaj sau un e-mail, întreabă-te: Sunt convins că informația pe care vreau să o distribui este adevărată? Cunosc toate detaliile? Dacă nu ești sigur de exactitatea informațiilor, riști să răspândești informații false printre frați. Cel mai bine este ca, atunci când ai îndoieli, să apeși butonul „Șterge”, nu butonul „Trimite”.

8. Ce au făcut împotrivitorii din unele țări și cum am putea ajunge, fără să vrem, să colaborăm cu astfel de persoane?

8 Mai există un pericol de care trebuie să ținem cont dacă avem obiceiul să trimitem mai departe mesaje sau e-mailuri  primite de la alții. În unele țări, lucrarea noastră este restricționată sau interzisă. Împotrivitorii din aceste țări ar putea răspândi informații false cu scopul de a ne intimida sau de a ne slăbi încrederea în frați. Să ne amintim ce s-a întâmplat în fosta Uniune Sovietică. Poliția secretă, cunoscută drept KGB, a răspândit zvonuri potrivit cărora unii frați cu răspundere au trădat organizația lui Iehova. * Mulți au dat crezare acestor informații false și au părăsit adevărul. Ce trist! Din fericire, unii s-au întors ulterior, dar alții n-au revenit niciodată în organizație. Ei „au naufragiat în ce privește credința lor”. (1 Tim. 1:19) Cum putem evita un deznodământ atât de tragic? Nu trimiteți mai departe știri negative sau informații neverificate. Nu fiți creduli și nu vă lăsați înșelați! Asigurați-vă că aveți informații corecte.

INFORMAȚII INCOMPLETE
9. Ce alt factor ne poate împiedica să ajungem la concluzii corecte?

9 Relatările care conțin semi-adevăruri sau informații incomplete constituie un alt factor care ne împiedică să ajungem la concluzii corecte. Dacă o informație este doar zece la sută adevărată, ea este sută la sută înșelătoare. Ce putem face pentru a nu fi induși în eroare de relatările care conțin un sâmbure de adevăr, dar care, în realitate, sunt înșelătoare? (Ef. 4:14)

10. Cum au ajuns israeliții la un pas de a porni la luptă împotriva fraților lor, dar ce i-a oprit?

10 Să ne amintim ce s-a întâmplat pe timpul lui Iosua cu israeliții care locuiau la vest de râul Iordan. (Ios. 22:9-34) Ei au fost informați că israeliții care locuiau pe malul estic al râului (tribul lui Ruben și al lui Gad, precum și jumătate din tribul lui Manase) construiseră un altar impunător lângă Iordan. Informația era adevărată, dar incompletă. Astfel, ei au tras concluzia că israeliții de la est de Iordan se răzvrătiseră împotriva lui Iehova și, de aceea, s-au adunat ca să meargă la luptă împotriva lor. (Citește Iosua 22:9-12.) Din fericire, înainte să pornească la atac, ei au trimis o delegație formată din bărbați de încredere ca să adune toate informațiile necesare. Ce au aflat  aceștia? Israeliții din tribul lui Ruben și al lui Gad, precum și jumătate din tribul lui Manase construiseră un altar, dar nu pentru jertfe, ci ca aducere-aminte, pentru ca generațiile următoare să știe că și ei fuseseră slujitori fideli ai lui Iehova. Cât de recunoscători trebuie să fi fost israeliții că s-au informat bine înainte să acționeze, evitând astfel să-și ucidă frații!

11. a) Cum a ajuns Mefiboșet o victimă a nedreptății? b) Cum ar fi putut David să evite acest lucru?

11 Fiecare dintre noi ar putea ajunge o victimă a nedreptății când se răspândește un semi-adevăr sau o informație incompletă despre noi. Să ne gândim la regele David și la Mefiboșet. David a arătat generozitate și bunătate față de Mefiboșet înapoindu-i toate pământurile ce-i aparținuseră lui Saul, bunicul său. (2 Sam. 9:6, 7) Mai târziu însă, lui David i s-au spus lucruri negative despre Mefiboșet. Fără să verifice informația, David a hotărât să-l deposedeze de toate proprietățile. (2 Sam. 16:1-4) Când, în cele din urmă, David a vorbit cu Mefiboșet, și-a dat seama că a greșit și i-a restituit acestuia o parte din pământuri. (2 Sam. 19:24-29) Totuși, această nedreptate ar fi putut fi evitată dacă David și-ar fi făcut timp să cunoască toate detaliile, în loc să acționeze în mod pripit, pe baza unei informații incomplete.

12, 13. a) Cum a reacționat Isus în fața calomniilor? b) Ce putem face dacă cineva răspândește minciuni despre noi?

12 Dar cum ai reacționa tu dacă ai fi ținta unei calomnii? Isus și Ioan Botezătorul au trecut printr-o asemenea încercare. (Citește Matei 11:18, 19.) Cum a reacționat Isus în fața acuzațiilor? El nu și-a irosit timpul și energia încercând să se apere. Mai degrabă, i-a încurajat pe oameni să analizeze faptele, adică acțiunile și învățăturile lui. Așa cum a spus Isus, „înțelepciunea este dovedită dreaptă de lucrările ei”. (Mat. 11:19)

13 Din exemplul lui Isus învățăm o lecție valoroasă. Uneori, oamenii vor spune lucruri neadevărate despre noi sau ne vor critica, stricându-ne buna reputație. Ce putem face într-o asemenea situație? Dacă se răspândesc minciuni despre noi, putem să ne trăim viața în așa fel încât nimeni să nu creadă acele minciuni. După cum am învățat din exemplul lui Isus, conduita noastră ireproșabilă poate dezminți zvonurile bazate pe semi-adevăruri, precum și acuzațiile false.

AI PREA MULTĂ ÎNCREDERE ÎN TINE?
14, 15. De ce nu este înțelept să ne bizuim pe propria pricepere?

14 Lipsa informațiilor demne de încredere este un obstacol care ne împiedică să ajungem la concluzii corecte. Un alt obstacol este imperfecțiunea umană. Poate că îi slujim lui Iehova cu fidelitate de zeci de ani și, de-a lungul timpului, ne-am dezvoltat capacitatea de gândire și discernământul. Probabil că mulți ne respectă pentru judecata sănătoasă de care dăm dovadă. Ar putea însă aceste puncte forte să devină o capcană?

15 Da, faptul de a ne baza prea mult pe priceperea noastră poate deveni o capcană. Sentimentele și ideile personale ar putea începe să ne domine gândirea. Am putea crede că suntem în măsură să judecăm și să înțelegem o situație chiar dacă nu cunoaștem toate detaliile. Acesta este un mare pericol! Biblia ne avertizează cu claritate să nu ne bizuim pe propria pricepere. (Prov. 3:5, 6; 28:26)

16. Descrieți o întâmplare fictivă ce are loc într-un restaurant și menționați concluzia la care a ajuns Tom.

16 Să ne imaginăm următorul scenariu:  Un bătrân cu experiență pe nume Tom ia cina într-un restaurant. El este șocat când îl vede pe John, un alt bătrân, că ia masa cu o femeie care nu este soția lui. Tom îi vede pe cei doi râzând, simțindu-se bine împreună și chiar îmbrățișându-se cu afecțiune. El este din ce în ce mai tulburat și se întreabă: Oare această situație se va termina cu un divorț? Ce se va întâmpla cu soția lui John? Dar cu copiii lui? Tom a mai văzut astfel de situații triste. Dacă ai fi fost în locul lui Tom, tu la ce te-ai fi gândit?

17. Ce a aflat Tom ulterior și ce lecție învățăm din acest scenariu?

17 Dar să mergem mai departe cu scenariul. Deși Tom nu cunoștea toate detaliile, el a tras în mod pripit concluzia că John i-a fost infidel soției sale. Mai târziu în acea seară, Tom îl sună pe John ca să afle cum stăteau lucrurile. Imaginați-vă ce ușurat se simte el când află că femeia din restaurant era sora lui John, care locuia în alt oraș. Cei doi nu se văzuseră de mulți ani. Întrucât sora lui era doar în trecere prin oraș, John nu s-a putut întâlni cu ea decât la restaurant. Soția lui John nu reușise să vină la întâlnire. Din fericire, Tom nu a transmis concluziile sale greșite mai departe. Ce învățăm de aici? Oricât de multă experiență am avea ca slujitori ai lui Iehova, aceasta nu este suficientă ca să ajungem la o concluzie corectă. Trebuie să cunoaștem toate datele problemei.

18. Cum ar putea conflictele de personalitate să ne întunece judecata?

18 Conflictele de personalitate reprezintă un alt factor care ne împiedică să evaluăm corect o situație. Dacă ne concentrăm asupra neînțelegerilor pe care le avem cu un frate, am putea ajunge să-l privim cu suspiciune. Astfel, când auzim ceva negativ despre fratele respectiv, suntem înclinați să credem imediat acel lucru, chiar dacă nu avem dovezi. De aici învățăm o lecție importantă: dacă nutrim sentimente negative față de frații noștri, putem trage concluzii greșite și neîntemeiate cu privire la ei. (1 Tim. 6:4, 5) Întrucât invidia și gelozia întunecă judecata, nu trebuie să le permitem să prindă rădăcini în inima noastră. Să nu cedăm sentimentelor negative, ci să ne amintim că avem datoria morală de a ne iubi frații și de a-i ierta din inimă. (Citește Coloseni 3:12-14.)

PRINCIPIILE BIBLICE NE VOR OCROTI
19, 20. a) Ce principii biblice ne vor ajuta să evaluăm corect o informație? b) Ce vom analiza în articolul următor?

19 Din cauza avalanșei de informații îndoielnice, a semi-adevărurilor și a propriei imperfecțiuni nu este ușor să cunoaștem toate datele unei probleme și să ajungem la concluzii corecte. Ce ne poate ajuta? Cunoașterea și aplicarea principiilor biblice. Unul dintre aceste principii spune că ‘este o nebunie și o umilire să răspundem înainte de a asculta’. (Prov. 18:13) Un alt principiu ne sfătuiește ‘să nu dăm crezare oricărui cuvânt’ fără să verificăm informația. (Prov. 14:15) Și, nu în ultimul rând, oricât de multă experiență am avea, trebuie să fim atenți ‘să nu ne bizuim pe priceperea noastră’. (Prov. 3:5, 6) Principiile biblice ne ocrotesc ajutându-ne să evaluăm informațiile, să tragem concluzii corecte și să luăm decizii înțelepte.

20 Totuși, mai există un obstacol: tendința de a judeca lucrurile după aparențe. În articolul următor vom analiza câteva dintre capcanele în care pot cădea oamenii din cauza acestei tendințe, precum și ce ne poate ajuta să le evităm.
3
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 16, 2018, 03:58:23 pm »
15. Martorii își schimbă des doctrina, în timp ce Biblia nu i-a îndemnat niciodată pe cei ce îi slujeau lui Dumnezeu să-și schimbe doctrina.

1 Regi 13:15-18 - Atunci el i-a zis: "Vino cu mine acasă şi să iei ceva să mănânci."
16. Dar el a răspuns: "Nu pot nici să mă întorc cu tine, nici să intru la tine. Nu voi mânca pâine şi nici nu voi bea apă cu tine în locul acesta;
17. căci mi s-a spus prin cuvântul Domnului: "Să nu mănânci pâine, nici să nu bei apă acolo şi nici să nu te întorci pe drumul pe care te vei duce."
18. Şi el i-a zis: "Şi eu sunt proroc ca tine; şi un înger mi-a vorbit din partea Domnului şi mi-a zis: "Adu-l acasă cu tine ca să mănânce pâine şi să bea apă." Îl minţea.


1 Regi 13:24 - Omul lui Dumnezeu a plecat; şi a fost întâlnit pe drum de un leu, care l-a omorât. Trupul lui mort era întins pe drum; măgarul a rămas lângă el, şi leul stătea şi el lângă trup.

Versetele de mai sus vorbesc despre un profet care a fost pedepsit cu o moarte rușinoasă pentru că și-a schimbat doctrina.
De fapt o schimbare de doctrină a fost privită ca o minciună.

Idem în Noul Testament:

Galateni 1:8 - Dar, chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema!

Dacă apostolul Pavel ar fi predat o doctrină diferită față de ceea ce a predat în trecut, cum fac martorii deseori, și-a declarat blestemul asupra lui.
4
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 13, 2018, 01:53:54 pm »
14. Când cineva devine martor, el deține adevărul, așa că tot ce se predă afară este fals și tot ce primește în interior este bun și nu mai trebuie să cerceteze.

Scriitorii Bibliei, din contră, i-au îndemnat chiar și pe cei care au devenit creștini să continue să cerceteze ceea ce li s-a spus dacă era adevărat sau fals.

1 Ioan 4:1 - Preaiubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi proroci mincinoşi.

Acelor creștini nu li s-a spus nici să respingă, nici să aprobe anumite duhuri: li s-a spus să cerceteze.

1 Tesaloniceni 5:21 - Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun.

Din nou, aceste lucruri au fost spuse unor creștini botezați.
5
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 12, 2018, 07:17:22 pm »
13. Strâns legat de punctul 12 este faptul că judecățile, comitetele judiciare, de demitere se fac în secret.

Dacă ne uităm la 1 Corinteni 5:1, 2 de mai sus, vedem că în secolul 1 acea problemă s-a analizat public.

La fel și în Vechiul Testament:

Deuteronomul 21:19 - tatăl şi mama să-l ia şi să-l ducă la bătrânii cetăţii lui şi la poarta locului în care locuieşte.

Poarta orașului era locul cel mai accesibil și, deci, cel mai public. Acolo se făcea judecata.

Interesant este că fariseii aveau o judecată secretă de la care au preluat martorii:

Faptele 4:13-17 (NW) - Văzând ei îndrăzneala lui Petru și a lui Ioan și înțelegând că erau oameni fără carte și de rând,+ s-au mirat. Și și-au dat seama că fuseseră cu Isus.+ 14  Și, privindu-l pe omul care fusese vindecat și care stătea în picioare lângă ei,+ n-au avut nimic de spus împotrivă.+ 15  Atunci le-au poruncit să iasă din sala Sanhedrinului și s-au sfătuit, 16  zicând: „Ce să facem cu oamenii aceștia?+ Pentru că au făcut un semn extraordinar, văzut de toți locuitorii Ierusalimului,+ iar noi nu putem nega. 17  Dar, pentru ca lucrul acesta să nu se mai răspândească în popor, să-i amenințăm și să le spunem să nu mai vorbească nimănui în numele acesta“.

La fel și martorii, când se sfătuiesc ce să facă cu cineva, îl scot afară, deci aceeași lipsă de transparență.
6
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 12, 2018, 06:11:28 pm »
12.  Martorii au cărți și scrisori secrete pentru bătrâni, pionieri, beteliști, supraveghetori de circumscripție și poate și alții. Este nedrept pentru membrii obișnuiți să fie judecați după niște proceduri pe care ei nu le cunosc.

Legea din Vechiul Testament era disponibilă tuturor, chiar și neisraeliților, și nu avea părți secrete pentru o anumită categorie de oameni.

1 Corinteni 5:1, 2 - Din toate părţile se spune că între voi este curvie; şi încă o curvie de aceea care nici chiar la păgâni nu se pomeneşte; până acolo că unul din voi trăieşte cu nevasta tatălui său.
2. Şi voi v-aţi fălit! Şi nu v-aţi mâhnit mai degrabă, pentru ca cel ce a săvârşit fapta aceasta să fi fost dat afară din mijlocul vostru!


Și în secolul 1, bătrânii nu aveau proceduri secrete de excludere. Cuvintele de mai sus au fost adresate întregii adunări.


7
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 09, 2018, 10:51:28 pm »
11. Nu existau comitete judiciare și nici comitete de demitere (idee extrasă din aceeași sursă ca la punctul 10). Aceste comitete sunt foarte frustrante pentru martorii sinceri. îmi aduc aminte de un caz în care nu a fost un comitet, doar 2 bătrâni au chemat-o pe o soră la ”camera mică” doar să discute despre o problemă pe care a avut-o cu altă soră. Soțul ei a mers la acei bătrâni și le-a spus: ”Soția mea nu are nicio problemă cu cealaltă soră. Nu o mai chemați la camera mică pentru că ea are probleme cu inima”.

1 Tesaloniceni 4:3-11 - Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie;
4. fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste,
5. nu în aprinderea poftei, ca Neamurile care nu cunosc pe Dumnezeu.
6. Nimeni să nu fie cu vicleşug şi cu nedreptate în treburi faţă de fratele său; pentru că Domnul pedepseşte toate aceste lucruri, după cum v-am spus şi v-am adeverit.
7. Căci Dumnezeu nu ne-a chemat la necurăţie, ci la sfinţire.
8. De aceea, cine nesocoteşte aceste învăţături nesocoteşte nu pe un om, ci pe Dumnezeu, care v-a dat şi Duhul Său cel Sfânt.
9. Cât despre dragostea frăţească, n-aveţi nevoie să vă scriem; căci voi singuri aţi fost învăţaţi de Dumnezeu să vă iubiţi unii pe alţii,
10. şi iubiţi în adevăr pe toţi fraţii care sunt în toată Macedonia. Dar vă îndemnăm, fraţilor, să sporiţi tot mai mult în ea.
11. Să căutaţi să trăiţi liniştiţi, să vă vedeţi de treburi şi să lucraţi cu mâinile voastre, cum v-am sfătuit.


Versetele de mai sus arată că păcatele sexuale și nedreptățile sunt judecate doar de Dumnezeu. Singura datorie a creștinilor era să se iubească unii pe alții și să își vadă de treburile lor, lucru care în niciun caz nu îl fac bătrânii din comitetele martorilor.
8
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 05, 2018, 10:23:21 pm »
10. Practica evitării foștilor membri (idei extrase din http://jwsurvey.org/cedars-blog/14-bible-verses-that-dismantle-shunning-as-practiced-by-jehovahs-witnesses)

Această practică crudă care a duc la multe necazuri, depresii și chiar sinucideri este și nebiblică.

Luca 6:35-37 - 35. Voi însă iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb. Şi răsplata voastră va fi mare şi veţi fi fiii Celui Preaînalt; căci El este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi.
36. Fiţi, dar, milostivi cum şi Tatăl vostru este milostiv.
37. Nu judecaţi, şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi, şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi, şi vi se va ierta.


Isus a avertizat pe continuatorii săi ca, mai degrabă decât să judece conduita semenilor lor, să fie iubitori și îndurători.

Versetele susținute de martori pentru evitare sunt:

1 Corinteni 5:11 - Ci v-am scris să n-aveţi niciun fel de legături cu vreunul care, măcar că îşi zice "frate", totuşi este curvar, sau lacom de bani, sau închinător la idoli, sau defăimător, sau beţiv, sau hrăpăreţ; cu un astfel de om nu trebuie nici să mâncaţi.

Aceste legături nu se referă la o evitare totală, deoarece:

2 Tesaloniceni 3: 14, 15 - Şi, dacă n-ascultă cineva ce spunem noi în această epistolă, însemnaţi-vi-l şi să n-aveţi niciun fel de legături cu el, ca să-i fie ruşine.
15. Să nu-l socotiţi ca pe un vrăjmaş, ci să-l mustraţi ca pe un frate.


A nu avea nicio legătură nu însemna evitare totală.

2 Corinteni 2:6-11 - Este destul pentru omul acesta pedeapsa care i-a fost dată de cei mai mulţi;
7. aşa că, acum, este mai bine să-l iertaţi şi să-l mângâiaţi, ca să nu fie doborât de prea multă mâhnire.
8. De aceea, vă rog să vă arătaţi iarăşi dragostea faţă de el;
9. căci v-am scris şi cu gândul ca să vă pun la încercare şi să văd dacă sunteţi ascultători în totul.
10. Dar pe cine iertaţi voi, îl iert şi eu. În adevăr, ce am iertat eu - dacă am iertat ceva - am iertat pentru voi, în faţa lui Hristos,
11. ca să nu lăsăm pe Satana să aibă un câştig de la noi; căci nu suntem în neştiinţă despre planurile lui.


Versetele de mai sus arată că pedeapsa nu a fost dată de toți, ci de cei mai mulți.
Apoi, se spune că, dacă ei ar fi fost prea duri față de el, ar avea de câștigat Satana.
9
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 04, 2018, 02:12:18 pm »
9. În timp ce la martori, toți sunt obligați să predice, în Biblie, în Vechiul Testament, doar profeții erau trimiși să predice, iar în Noul Testament, doar apostolii.

Matei 28:19 - Duceţi-vă* şi faceţi ucenici** din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Contextul arată că cele de mai sus au fost spuse celor 11 apostoli.

Faptele 14:14 - Apostolii Barnaba şi Pavel, când au auzit lucrul acesta, şi-au* rupt hainele, au sărit în mijlocul norodului şi au strigat:

Versetul de mai sus arată că Barnaba a fost apostol.

1 Corinteni 9:16 - Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie* s-o vestesc; şi vai de mine, dacă nu vestesc Evanghelia!

Scrie ”vai de mine” și nu ”vai de noi” sau ”vai de voi”, deci nu era o obligație pentru creștini să predice; doar pentru apostol.
De fapt, termenul ”apostol” înseamnă ”trimis”.
10
8. Isaia 5:20 - Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele, rău, care spun că întunericul este lumină, şi lumina, întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceaţă, şi dulceaţa în loc de amărăciune!

La martori, toți cei dinăuntru sunt buni (chiar dacă pădure fără uscături nu există) și toți cei care nu le acceptă doctrina sunt răi, chiar dacă duc o viață morală. ”Au ei un motiv rău pentru care nu au devenit martori”, cică.

Niciun scriitor al Bibliei nu a căzut în această capcană. Pentru ei un om rău era rău și un om bun era bun, indiferent dacă era de afară sau din interior.

Diotref, care îi dădea afară din adunare pe cei care nu erau de partea lui, și deci ar fi fost bătrân de congregație după doctrina martorilor, era numit rău de apostolul Ioan:

3 Ioan 9-11 : Am scris ceva bisericii, dar Diotref, căruia îi place să aibă întâietatea între ei, nu vrea să ştie de noi.
10. De aceea, când voi veni, îi voi aduce aminte de faptele pe care le face, căci ne cleveteşte cu vorbe rele. Nu se mulţumeşte cu atât; dar nici el nu primeşte pe fraţi şi împiedică şi pe cei ce voiesc să-i primească şi-i dă afară din biserică.
11. Preaiubitule, nu urma răul, ci binele. Cine face binele este din Dumnezeu; cine face răul n-a văzut pe Dumnezeu.


Apostolul Pavel a arătat că și oamenii care nu cunosc legea (sau Vechiul Testament) pot primi aprobarea lui Dumnezeu dacă fac fapte bune.

Romani 2:9-16 - Necaz şi strâmtorare va veni peste orice suflet omenesc care face răul: întâi peste iudeu, apoi peste grec.
10. Slavă, cinste şi pace va veni însă peste oricine face binele: întâi peste iudeu, apoi peste grec.
11. Căci înaintea lui Dumnezeu nu se are în vedere faţa omului.
12. Toţi cei ce au păcătuit fără Lege vor pieri fără Lege; şi toţi cei ce au păcătuit având Lege vor fi judecaţi după Lege.
13. Pentru că nu cei ce aud Legea sunt neprihăniţi înaintea lui Dumnezeu, ci cei ce împlinesc Legea aceasta vor fi socotiţi neprihăniţi.
14. Când Neamurile, măcar că n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, îşi sunt singuri lege;
15. şi ei dovedesc că lucrarea Legii este scrisă în inimile lor; fiindcă despre lucrarea aceasta mărturiseşte cugetul lor şi gândurile lor, care sau se învinovăţesc sau se dezvinovăţesc între ele.
16. Şi faptul acesta se va vedea în ziua când, după Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor.


Și chiar și în Vechiul Testament, Nebucadnețar și Cirus au fost numiți ”slujitorul meu”, chiar dacă ei se închinau unor zeități păgâne:

Ieremia 25:9 - iată, voi trimite să aducă toate popoarele de la miazănoapte, zice Domnul; şi voi trimite la robul Meu Nebucadneţar, împăratul Babilonului; îi voi aduce împotriva acestei ţări şi împotriva locuitorilor ei, şi împotriva tuturor acestor neamuri de jur împrejur ca să le nimicească cu desăvârşire şi să facă din ele un pustiu şi o pricină de batjocură, nişte dărâmături veşnice.
Pagini: [1] 2 3 ... 10