Mesaje Recente

Pagini: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de valeriu Septembrie 28, 2018, 11:18:34 pm »
Bine, lovelogic! Tu faci aici ca şi Isus la nunta din Cana (Ioan 2:10), punctele mai principale le laşi la urmă. Sper să le fie de folos, să se trezească, căci „beţi” sunt, dar nu de vin.  :)
12
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 27, 2018, 12:10:50 am »
Cred că ar fi interesant și un punct cu redefinirea termenilor (cum ar fi: a fi la adevăr = a fi martor)
13
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 26, 2018, 11:50:17 pm »
17. Protejați de religia adevărată. Pentru martori asta înseamnă totul: să rămână martori. Asta li se repetă la aproape fiecare congres, an de an. Singura condiție pentru a trece Armaghedonul este de a fi martor. Deci, mai bine spus, religia este ca un talisman.

A avea curaj = a avea curajul de a predica
A fi fideli = a rămâne martori
A fi buni = a predica pentru ca alții să fie salvați
A fi drepți = a predica
A avea credință = A fi sigur că martorii sunt religia adevărată.
A avea perspicacitate = A studia publicațiile martorilor
A fi generos = A da donații
A fi smerit și umil = A te supune bătrânilor
Iubire = Predicare
etc.

Practic, aproape toate calitățile (dacă nu toate) au fost redenumite. Aceasta îi face pe martori să se rupă de realitate. Aceasta îi face să-și scuze greșelile, din moment ce au toate calitățile de mai sus.
Ajung să fie și îngâmfați din moment ce ei știu mai multe decât ceilalți oameni și Dumnezeu îi vede la un nivel mai înalt.

La ce se ajunge? La o grămadă de probleme.

O întâmplare adevărată: Un martor cu soția lui locuiau la mama lui. Din cauză că au apărut probleme, au dat-o afară pe mama lui, femeie de peste 70 de ani. Din cauză că nu avea unde să stea, un vecin al ei a primit-o să locuiască cu el. Bătrânii au acționat imediat și au exclus-o pe motiv de curvie. Mama lui a murit și el se lăuda că nici la înmormântare la ea nu a mers pentru că respectă ”regulile teocratice”.

Scriitorii Bibliei nu au încurajat așa ceva. Așa cum martorii văd religia lor ca o protecție, așa vedeau și israeliții templul, dar li s-a spus:

Ieremia 7:3 - Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: "Îndreptaţi-vă căile şi faptele, şi vă voi lăsa să locuiţi în locul acesta.
4. Nu vă hrăniţi cu nădejdi înşelătoare zicând: "Acesta este Templul Domnului, Templul Domnului, Templul Domnului!"
5. Căci numai dacă vă veţi îndrepta căile şi faptele, dacă veţi înfăptui dreptatea unii faţă de alţii,
6. dacă nu veţi asupri pe străin, pe orfan şi pe văduvă, dacă nu veţi vărsa sânge nevinovat în locul acesta şi dacă nu veţi merge după alţi dumnezei, spre nenorocirea voastră,
7. numai aşa vă voi lăsa să locuiţi în locul acesta, în ţara pe care am dat-o părinţilor voştri, din veşnicie în veşnicie.
8. Dar iată că voi vă hrăniţi cu nădejdi înşelătoare care nu slujesc la nimic.
9. Cum? Furaţi, ucideţi, preacurviţi, juraţi strâmb, aduceţi tămâie lui Baal, mergeţi după alţi dumnezei pe care nu-i cunoaşteţi!…
10. Şi apoi veniţi să vă înfăţişaţi înaintea Mea, în Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu, şi ziceţi: "Suntem izbăviţi!"… ca iarăşi să faceţi toate aceste urâciuni!


La fel, când s-a construit templul, Dumnezeu a prevăzut că templul urma să fie o capcană, de aceea a spus:

1 Regi 6:11 - Domnul a vorbit lui Solomon şi i-a zis:
12. "Tu zideşti Casa aceasta! Dacă vei umbla după legile Mele, dacă vei împlini orânduirile Mele, dacă vei păzi şi vei urma toate poruncile Mele, voi împlini faţă de tine făgăduinţa pe care am făcut-o tatălui tău, David,
13. voi locui în mijlocul copiilor lui Israel şi nu voi părăsi pe poporul Meu, Israel."
14
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 22, 2018, 10:29:18 pm »
16. Exact în această seară am urmărit pe ”History” o emisiune care trata legile israeliților. Când s-a vorbit despre interdicția cu privire la închinarea la idoli, s-a spus că Dumnezeu evreilor, cică era un dumnezeu exclusivist, răzbunător care cerea acest lucru nu numai de la israeliți, dar și de la alții.

Cum adică, Dumnezeu a cerut și de la neisraeliți să nu se închine la idoli și la alți zei?

Asta nu am citit-o în Biblie, dar am ascultat să văd ce argumente s-au dat. Și au găsit un singur argument din Vechiul Testament și unul din Noul Testament. Cel din Vechiul Testament era că filistenii au fost loviți cu ”hemoroizi pentru că se închinau la idoli”.

Pot să demonstrez ușor că cei ce au spus asta erau niște bibliști de 2 bani. Dacă citesc 1 Samuel capitolul 6 unui copil de 12 ani și îl întreb de ce au avut filistenii hemoroizi, el ar spune că din cauza chivotului (sau arcei legământului) care era în orașul lor.

Deci, în ce sens este Biblia superioară normelor martorilor?

În timp ce Dumnezeu nu a condamnat niciodată un neisraelit pentru că se închina la alți dumnezei, martorii îi condamnă pe care îi slujesc aceluiași Dumnezeu cu cea mai mare pedeapsă, dacă nu-i slujesc așa cum spun ei.

PS. În Ieremia 35 se vorbește despre faptul că Dumnezeu a răsplătit o națiune pentru simplul fapt că ei au ascultat de strămoșul lor.

Ieremia 35:16 -  Da, fiii lui Ionadab, fiul lui Recab, păzesc porunca pe care le-a dat-o tatăl lor, însă poporul acesta nu M-ascultă!

Ieremia 35:18,19 - Şi Ieremia a zis casei recabiţilor: "Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: "Pentru că aţi ascultat de poruncile tatălui vostru Ionadab, pentru că aţi păzit toate orânduirile lui şi aţi făcut tot ce v-a poruncit el;
19. pentru aceasta, aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: "Ionadab, fiul lui Recab, nu va fi lipsit niciodată de urmaşi care să stea înaintea Mea!"


Asta este ca și cum un martor i-ar spune unui penticostal: ”La noi mai sunt martori care mai trag cu păhărelul, mai și curvesc. Tu, în schimb, îți respecți religia într-un mod excelent! Ești un exemplu! Dumnezeu te va binecuvânta!”
15
Nu este nimic interesant mai sus. Am scris din greșeală.
16
De ce trebuie să fim selectivi în ce privește lucrurile pe care le citim sau pe care le transmitem prin mesaje ori e-mailuri?

Cum ne ajută exemplul lui Isus atunci când alții răspândesc informații false despre organizația noastră?

Ce principii biblice ne pot ajuta să evaluăm corect o informație?

1, 2. a) Ce capacitate importantă trebuie să dezvoltăm și de ce? b) Ce vom analiza în acest articol?

CREȘTINII adevărați trebuie să-și dezvolte capacitatea de a evalua informațiile în așa fel încât să tragă concluzii corecte. (Prov. 3:21-23; 8:4, 5) Dacă nu cultivăm această capacitate, vom fi mult mai vulnerabili în fața atacurilor lui Satan și ale lumii lui, care încearcă să ne manipuleze gândirea. (Ef. 5:6; Col. 2:8) Desigur, putem trage concluzii corecte doar dacă știm toate datele unei probleme. În Proverbele 18:13 se spune: „Dacă cineva răspunde înainte de a asculta, este o nebunie și o umilire pentru el”.

2 În acest articol vom analiza câțiva factori care ne-ar putea împiedica să cunoaștem toate datele unei probleme și să ajungem la o concluzie corectă. De asemenea, vom vorbi despre câteva principii biblice și exemple care ne pot ajuta să ne îmbunătățim capacitatea de a evalua corect informațiile.

‘NU DAȚI CREZARE ORICĂRUI CUVÂNT’
3. De ce este necesar să aplicăm principiul biblic din Proverbele 14:15? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

3 În prezent, internetul, televiziunea și alte mijloace de informare în masă ne bombardează cu informații. Mulți sunt asaltați de e-mailuri, mesaje și rapoarte trimise de prieteni sau de  cunoștințe bine intenționate. Întrucât în societatea de azi se practică dezinformarea intenționată și se denaturează adevărul, avem motive întemeiate să fim prudenți și să analizăm cu atenție informațiile primite. Ce principiu biblic ne poate fi de folos? În Proverbele 14:15 se spune: „Cel fără experiență dă crezare oricărui cuvânt, dar cel prevăzător ia aminte la pașii lui”.

4. Cum ne ajută Filipeni 4:8, 9 să fim selectivi în privința materialelor pe care le citim și de ce este vital să avem informații corecte? (Vezi și chenarul „ Instrumente care ne ajută să fim corect informați”.)

4 Pentru a lua decizii corecte, avem nevoie de informații corecte. De aceea, trebuie să fim foarte precauți și să alegem cu grijă informațiile pe care le citim. (Citește Filipeni 4:8, 9.) Nu ar trebui să pierdem timpul urmărind știri pe site-uri discutabile sau citind e-mailuri care transmit informații bazate pe zvonuri. De asemenea, este deosebit de important să evităm site-urile apostaților. Scopul lor este să le slăbească credința slujitorilor lui Dumnezeu și să distorsioneze adevărul. Informațiile greșite duc la decizii greșite. Să nu subestimăm niciodată efectul pe care o informație falsă îl poate avea asupra minții și a inimii noastre! (1 Tim. 6:20, 21)

O familie urmărește JW Broadcasting
 INSTRUMENTE CARE NE AJUTĂ SĂ FIM CORECT INFORMAȚI
Ce instrumente au la dispoziție slujitorii lui Dumnezeu pentru a fi corect informați cu privire la cele mai recente evenimente teocratice?

ȘTIRI DE ULTIMĂ ORĂ: Rubrica Știri de ultimă oră de pe site-ul jw.org furnizează informații succinte, de ultimă oră, în legătură cu evenimentele importante ce au loc în organizația lui Iehova.

REDACȚIA DE ȘTIRI: O rubrică permanentă de pe site-ul jw.org unde găsim rapoarte mai ample referitoare la chestiuni legate de libertatea noastră de închinare sau la acțiuni de ajutorare în caz de dezastru.

JW BROADCASTING: Un post de televiziune prin internet care ne ține la curent cu activitățile Martorilor lui Iehova din toată lumea.

5. Ce raport negativ li s-a prezentat israeliților și cum i-a influențat acesta?

5 Faptul de a da crezare unor informații false poate avea consecințe dezastruoase. De exemplu, să ne gândim la ce s-a întâmplat pe timpul lui Moise când 10 dintre cei 12 spioni care fuseseră trimiși să cerceteze Țara Promisă au exagerat informațiile prezentându-le într-o lumină negativă. (Num. 13:25-33) Raportul lor a șocat poporul lui Iehova și l-a descurajat. (Num. 14:1-4) De ce au dat israeliții crezare acelui raport? Ei s-au gândit, probabil, că, de vreme ce majoritatea spionilor au adus un raport negativ, informațiile prezentate de ei trebuia să fi fost adevărate. Israeliții au refuzat să asculte raportul încurajator prezentat de Iosua și Caleb, doi bărbați demni de încredere. (Num. 14:6-10) În loc să afle toate detaliile și să se bizuie pe Iehova, ei au ales să creadă raportul negativ. Câtă nesăbuință!

6. De ce nu ar trebui să fim șocați când auzim lucruri revoltătoare despre poporul lui Iehova?

6 Trebuie să fim foarte precauți mai ales când aflăm informații negative cu privire la poporul lui Iehova. Noi știm că Satan este acuzatorul slujitorilor fideli ai lui Dumnezeu. (Rev. 12:10) De aceea, Isus și-a avertizat continuatorii că dușmanii aveau ‘să mintă și să spună tot felul de lucruri rele împotriva lor’. (Mat. 5:11) Dacă ținem cont de acest avertisment, nu vom fi șocați când vom auzi lucruri revoltătoare despre Martorii lui Iehova.

7. Ce trebuie să facem înainte de a trimite un mesaj sau un e-mail?

7 Ești genul de persoană căreia îi place să trimită mesaje și e-mailuri prietenilor și cunoștințelor? Dacă da, poate că atunci când citești o știre sau auzi o experiență, te simți ca un reporter dornic să fie primul care transmite o poveste interesantă. Totuși, înainte de a trimite un mesaj sau un e-mail, întreabă-te: Sunt convins că informația pe care vreau să o distribui este adevărată? Cunosc toate detaliile? Dacă nu ești sigur de exactitatea informațiilor, riști să răspândești informații false printre frați. Cel mai bine este ca, atunci când ai îndoieli, să apeși butonul „Șterge”, nu butonul „Trimite”.

8. Ce au făcut împotrivitorii din unele țări și cum am putea ajunge, fără să vrem, să colaborăm cu astfel de persoane?

8 Mai există un pericol de care trebuie să ținem cont dacă avem obiceiul să trimitem mai departe mesaje sau e-mailuri  primite de la alții. În unele țări, lucrarea noastră este restricționată sau interzisă. Împotrivitorii din aceste țări ar putea răspândi informații false cu scopul de a ne intimida sau de a ne slăbi încrederea în frați. Să ne amintim ce s-a întâmplat în fosta Uniune Sovietică. Poliția secretă, cunoscută drept KGB, a răspândit zvonuri potrivit cărora unii frați cu răspundere au trădat organizația lui Iehova. * Mulți au dat crezare acestor informații false și au părăsit adevărul. Ce trist! Din fericire, unii s-au întors ulterior, dar alții n-au revenit niciodată în organizație. Ei „au naufragiat în ce privește credința lor”. (1 Tim. 1:19) Cum putem evita un deznodământ atât de tragic? Nu trimiteți mai departe știri negative sau informații neverificate. Nu fiți creduli și nu vă lăsați înșelați! Asigurați-vă că aveți informații corecte.

INFORMAȚII INCOMPLETE
9. Ce alt factor ne poate împiedica să ajungem la concluzii corecte?

9 Relatările care conțin semi-adevăruri sau informații incomplete constituie un alt factor care ne împiedică să ajungem la concluzii corecte. Dacă o informație este doar zece la sută adevărată, ea este sută la sută înșelătoare. Ce putem face pentru a nu fi induși în eroare de relatările care conțin un sâmbure de adevăr, dar care, în realitate, sunt înșelătoare? (Ef. 4:14)

10. Cum au ajuns israeliții la un pas de a porni la luptă împotriva fraților lor, dar ce i-a oprit?

10 Să ne amintim ce s-a întâmplat pe timpul lui Iosua cu israeliții care locuiau la vest de râul Iordan. (Ios. 22:9-34) Ei au fost informați că israeliții care locuiau pe malul estic al râului (tribul lui Ruben și al lui Gad, precum și jumătate din tribul lui Manase) construiseră un altar impunător lângă Iordan. Informația era adevărată, dar incompletă. Astfel, ei au tras concluzia că israeliții de la est de Iordan se răzvrătiseră împotriva lui Iehova și, de aceea, s-au adunat ca să meargă la luptă împotriva lor. (Citește Iosua 22:9-12.) Din fericire, înainte să pornească la atac, ei au trimis o delegație formată din bărbați de încredere ca să adune toate informațiile necesare. Ce au aflat  aceștia? Israeliții din tribul lui Ruben și al lui Gad, precum și jumătate din tribul lui Manase construiseră un altar, dar nu pentru jertfe, ci ca aducere-aminte, pentru ca generațiile următoare să știe că și ei fuseseră slujitori fideli ai lui Iehova. Cât de recunoscători trebuie să fi fost israeliții că s-au informat bine înainte să acționeze, evitând astfel să-și ucidă frații!

11. a) Cum a ajuns Mefiboșet o victimă a nedreptății? b) Cum ar fi putut David să evite acest lucru?

11 Fiecare dintre noi ar putea ajunge o victimă a nedreptății când se răspândește un semi-adevăr sau o informație incompletă despre noi. Să ne gândim la regele David și la Mefiboșet. David a arătat generozitate și bunătate față de Mefiboșet înapoindu-i toate pământurile ce-i aparținuseră lui Saul, bunicul său. (2 Sam. 9:6, 7) Mai târziu însă, lui David i s-au spus lucruri negative despre Mefiboșet. Fără să verifice informația, David a hotărât să-l deposedeze de toate proprietățile. (2 Sam. 16:1-4) Când, în cele din urmă, David a vorbit cu Mefiboșet, și-a dat seama că a greșit și i-a restituit acestuia o parte din pământuri. (2 Sam. 19:24-29) Totuși, această nedreptate ar fi putut fi evitată dacă David și-ar fi făcut timp să cunoască toate detaliile, în loc să acționeze în mod pripit, pe baza unei informații incomplete.

12, 13. a) Cum a reacționat Isus în fața calomniilor? b) Ce putem face dacă cineva răspândește minciuni despre noi?

12 Dar cum ai reacționa tu dacă ai fi ținta unei calomnii? Isus și Ioan Botezătorul au trecut printr-o asemenea încercare. (Citește Matei 11:18, 19.) Cum a reacționat Isus în fața acuzațiilor? El nu și-a irosit timpul și energia încercând să se apere. Mai degrabă, i-a încurajat pe oameni să analizeze faptele, adică acțiunile și învățăturile lui. Așa cum a spus Isus, „înțelepciunea este dovedită dreaptă de lucrările ei”. (Mat. 11:19)

13 Din exemplul lui Isus învățăm o lecție valoroasă. Uneori, oamenii vor spune lucruri neadevărate despre noi sau ne vor critica, stricându-ne buna reputație. Ce putem face într-o asemenea situație? Dacă se răspândesc minciuni despre noi, putem să ne trăim viața în așa fel încât nimeni să nu creadă acele minciuni. După cum am învățat din exemplul lui Isus, conduita noastră ireproșabilă poate dezminți zvonurile bazate pe semi-adevăruri, precum și acuzațiile false.

AI PREA MULTĂ ÎNCREDERE ÎN TINE?
14, 15. De ce nu este înțelept să ne bizuim pe propria pricepere?

14 Lipsa informațiilor demne de încredere este un obstacol care ne împiedică să ajungem la concluzii corecte. Un alt obstacol este imperfecțiunea umană. Poate că îi slujim lui Iehova cu fidelitate de zeci de ani și, de-a lungul timpului, ne-am dezvoltat capacitatea de gândire și discernământul. Probabil că mulți ne respectă pentru judecata sănătoasă de care dăm dovadă. Ar putea însă aceste puncte forte să devină o capcană?

15 Da, faptul de a ne baza prea mult pe priceperea noastră poate deveni o capcană. Sentimentele și ideile personale ar putea începe să ne domine gândirea. Am putea crede că suntem în măsură să judecăm și să înțelegem o situație chiar dacă nu cunoaștem toate detaliile. Acesta este un mare pericol! Biblia ne avertizează cu claritate să nu ne bizuim pe propria pricepere. (Prov. 3:5, 6; 28:26)

16. Descrieți o întâmplare fictivă ce are loc într-un restaurant și menționați concluzia la care a ajuns Tom.

16 Să ne imaginăm următorul scenariu:  Un bătrân cu experiență pe nume Tom ia cina într-un restaurant. El este șocat când îl vede pe John, un alt bătrân, că ia masa cu o femeie care nu este soția lui. Tom îi vede pe cei doi râzând, simțindu-se bine împreună și chiar îmbrățișându-se cu afecțiune. El este din ce în ce mai tulburat și se întreabă: Oare această situație se va termina cu un divorț? Ce se va întâmpla cu soția lui John? Dar cu copiii lui? Tom a mai văzut astfel de situații triste. Dacă ai fi fost în locul lui Tom, tu la ce te-ai fi gândit?

17. Ce a aflat Tom ulterior și ce lecție învățăm din acest scenariu?

17 Dar să mergem mai departe cu scenariul. Deși Tom nu cunoștea toate detaliile, el a tras în mod pripit concluzia că John i-a fost infidel soției sale. Mai târziu în acea seară, Tom îl sună pe John ca să afle cum stăteau lucrurile. Imaginați-vă ce ușurat se simte el când află că femeia din restaurant era sora lui John, care locuia în alt oraș. Cei doi nu se văzuseră de mulți ani. Întrucât sora lui era doar în trecere prin oraș, John nu s-a putut întâlni cu ea decât la restaurant. Soția lui John nu reușise să vină la întâlnire. Din fericire, Tom nu a transmis concluziile sale greșite mai departe. Ce învățăm de aici? Oricât de multă experiență am avea ca slujitori ai lui Iehova, aceasta nu este suficientă ca să ajungem la o concluzie corectă. Trebuie să cunoaștem toate datele problemei.

18. Cum ar putea conflictele de personalitate să ne întunece judecata?

18 Conflictele de personalitate reprezintă un alt factor care ne împiedică să evaluăm corect o situație. Dacă ne concentrăm asupra neînțelegerilor pe care le avem cu un frate, am putea ajunge să-l privim cu suspiciune. Astfel, când auzim ceva negativ despre fratele respectiv, suntem înclinați să credem imediat acel lucru, chiar dacă nu avem dovezi. De aici învățăm o lecție importantă: dacă nutrim sentimente negative față de frații noștri, putem trage concluzii greșite și neîntemeiate cu privire la ei. (1 Tim. 6:4, 5) Întrucât invidia și gelozia întunecă judecata, nu trebuie să le permitem să prindă rădăcini în inima noastră. Să nu cedăm sentimentelor negative, ci să ne amintim că avem datoria morală de a ne iubi frații și de a-i ierta din inimă. (Citește Coloseni 3:12-14.)

PRINCIPIILE BIBLICE NE VOR OCROTI
19, 20. a) Ce principii biblice ne vor ajuta să evaluăm corect o informație? b) Ce vom analiza în articolul următor?

19 Din cauza avalanșei de informații îndoielnice, a semi-adevărurilor și a propriei imperfecțiuni nu este ușor să cunoaștem toate datele unei probleme și să ajungem la concluzii corecte. Ce ne poate ajuta? Cunoașterea și aplicarea principiilor biblice. Unul dintre aceste principii spune că ‘este o nebunie și o umilire să răspundem înainte de a asculta’. (Prov. 18:13) Un alt principiu ne sfătuiește ‘să nu dăm crezare oricărui cuvânt’ fără să verificăm informația. (Prov. 14:15) Și, nu în ultimul rând, oricât de multă experiență am avea, trebuie să fim atenți ‘să nu ne bizuim pe priceperea noastră’. (Prov. 3:5, 6) Principiile biblice ne ocrotesc ajutându-ne să evaluăm informațiile, să tragem concluzii corecte și să luăm decizii înțelepte.

20 Totuși, mai există un obstacol: tendința de a judeca lucrurile după aparențe. În articolul următor vom analiza câteva dintre capcanele în care pot cădea oamenii din cauza acestei tendințe, precum și ce ne poate ajuta să le evităm.
17
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 16, 2018, 03:58:23 pm »
15. Martorii își schimbă des doctrina, în timp ce Biblia nu i-a îndemnat niciodată pe cei ce îi slujeau lui Dumnezeu să-și schimbe doctrina.

1 Regi 13:15-18 - Atunci el i-a zis: "Vino cu mine acasă şi să iei ceva să mănânci."
16. Dar el a răspuns: "Nu pot nici să mă întorc cu tine, nici să intru la tine. Nu voi mânca pâine şi nici nu voi bea apă cu tine în locul acesta;
17. căci mi s-a spus prin cuvântul Domnului: "Să nu mănânci pâine, nici să nu bei apă acolo şi nici să nu te întorci pe drumul pe care te vei duce."
18. Şi el i-a zis: "Şi eu sunt proroc ca tine; şi un înger mi-a vorbit din partea Domnului şi mi-a zis: "Adu-l acasă cu tine ca să mănânce pâine şi să bea apă." Îl minţea.


1 Regi 13:24 - Omul lui Dumnezeu a plecat; şi a fost întâlnit pe drum de un leu, care l-a omorât. Trupul lui mort era întins pe drum; măgarul a rămas lângă el, şi leul stătea şi el lângă trup.

Versetele de mai sus vorbesc despre un profet care a fost pedepsit cu o moarte rușinoasă pentru că și-a schimbat doctrina.
De fapt o schimbare de doctrină a fost privită ca o minciună.

Idem în Noul Testament:

Galateni 1:8 - Dar, chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema!

Dacă apostolul Pavel ar fi predat o doctrină diferită față de ceea ce a predat în trecut, cum fac martorii deseori, și-a declarat blestemul asupra lui.
18
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 13, 2018, 01:53:54 pm »
14. Când cineva devine martor, el deține adevărul, așa că tot ce se predă afară este fals și tot ce primește în interior este bun și nu mai trebuie să cerceteze.

Scriitorii Bibliei, din contră, i-au îndemnat chiar și pe cei care au devenit creștini să continue să cerceteze ceea ce li s-a spus dacă era adevărat sau fals.

1 Ioan 4:1 - Preaiubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi proroci mincinoşi.

Acelor creștini nu li s-a spus nici să respingă, nici să aprobe anumite duhuri: li s-a spus să cerceteze.

1 Tesaloniceni 5:21 - Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun.

Din nou, aceste lucruri au fost spuse unor creștini botezați.
19
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 12, 2018, 07:17:22 pm »
13. Strâns legat de punctul 12 este faptul că judecățile, comitetele judiciare, de demitere se fac în secret.

Dacă ne uităm la 1 Corinteni 5:1, 2 de mai sus, vedem că în secolul 1 acea problemă s-a analizat public.

La fel și în Vechiul Testament:

Deuteronomul 21:19 - tatăl şi mama să-l ia şi să-l ducă la bătrânii cetăţii lui şi la poarta locului în care locuieşte.

Poarta orașului era locul cel mai accesibil și, deci, cel mai public. Acolo se făcea judecata.

Interesant este că fariseii aveau o judecată secretă de la care au preluat martorii:

Faptele 4:13-17 (NW) - Văzând ei îndrăzneala lui Petru și a lui Ioan și înțelegând că erau oameni fără carte și de rând,+ s-au mirat. Și și-au dat seama că fuseseră cu Isus.+ 14  Și, privindu-l pe omul care fusese vindecat și care stătea în picioare lângă ei,+ n-au avut nimic de spus împotrivă.+ 15  Atunci le-au poruncit să iasă din sala Sanhedrinului și s-au sfătuit, 16  zicând: „Ce să facem cu oamenii aceștia?+ Pentru că au făcut un semn extraordinar, văzut de toți locuitorii Ierusalimului,+ iar noi nu putem nega. 17  Dar, pentru ca lucrul acesta să nu se mai răspândească în popor, să-i amenințăm și să le spunem să nu mai vorbească nimănui în numele acesta“.

La fel și martorii, când se sfătuiesc ce să facă cu cineva, îl scot afară, deci aceeași lipsă de transparență.
20
Convingeri personale / Re: Superioritatea Bibliei față de normele martorilor lui Iehova
« Ultimul mesaj de lovelogic Septembrie 12, 2018, 06:11:28 pm »
12.  Martorii au cărți și scrisori secrete pentru bătrâni, pionieri, beteliști, supraveghetori de circumscripție și poate și alții. Este nedrept pentru membrii obișnuiți să fie judecați după niște proceduri pe care ei nu le cunosc.

Legea din Vechiul Testament era disponibilă tuturor, chiar și neisraeliților, și nu avea părți secrete pentru o anumită categorie de oameni.

1 Corinteni 5:1, 2 - Din toate părţile se spune că între voi este curvie; şi încă o curvie de aceea care nici chiar la păgâni nu se pomeneşte; până acolo că unul din voi trăieşte cu nevasta tatălui său.
2. Şi voi v-aţi fălit! Şi nu v-aţi mâhnit mai degrabă, pentru ca cel ce a săvârşit fapta aceasta să fi fost dat afară din mijlocul vostru!


Și în secolul 1, bătrânii nu aveau proceduri secrete de excludere. Cuvintele de mai sus au fost adresate întregii adunări.


Pagini: 1 [2] 3 4 ... 10