Martorii Lui Iehova > Doctrină

Doctrine preluate de Martori de la alte miscari religioase

(1/7) > >>

lamb:
La sugestia lui Sceptic redeschid aici un topic de pe vechiul forum pentru a face o inventariere a doctrinelor pe care organizatia Martorilor lui Iehova le-a preluat de-a lungul timpului de la alte miscari religioase.

Nu m-ar surprinde ca dupa o vreme sa constatam ca din multitudinea de doctrine logice si corecte din punct de vedere biblic (numele divin, trinitatea, sufletul, iadul, etc.) doar o parte infima sa aiba intr-adevar ca autori lideri ai Martorilor lui Iehova, iar majoritatea celorlalte sa fi fost de fapt preluate (ca sa nu spun furate) de la alte miscari religioase ce au existat de-a lungul timpului.

Asta ar cam pune la indoiala "inspiratia" si "numirea" Scalvului Fidel, in pozitia in care este, direct de catre Iehova.

Ar fi de dorit ca orice punct adaugat sa fie confirmat de cel putin o sursa de incredere: enciclopedii, publicatii (chiar si ale Watchtower), etc.

lamb:
Se stie ca inceputurile moderne ale organizatiei Martorii lui Iehova se confunda cu miscarea adventista. Russell s-a despartit de adventisti in urma unei neintelegeri doctrinare referitoare la rascumparare si a infiintat miscarea "Studentii in Biblie" care dupa moartea sa avea sa adopte numele de "Martorii lui Iehova".

Dupa cum se stie una din doctrinele de baza ale Martorilor lui Iehova este Mare Controversa. Se spune ca Satan a starnit aceasta Mare Controversa in 2 episoade distincte. Mai intai el a pus la indoiala in Eden dreptul lui Iehova de a domni ca suveran al Universului, iar apoi el a pus la indoiala integritatea oamenilor fata de Iehova in cazul lui Iov.

Cine dintre voi stia insa ca de fapt autoarea de drept a acestei doctrine este o figura importanta din religia adventista: Helen White? Nascuta in 1827, White a contribuit la infiintarea Adventistilor de Ziua a 7-a, iar una din doctrinele lor de baza este exact "Marea Controversa". Puteti verifica acest lucru pe Wikipedia la urmatorul link: http://en.wikipedia.org/wiki/Great_controversy_theme

E usor de observat ca pana in 1874 cand Russell s-a despartit de adventisti, el a avut timp sa studieze si sa adopte aceasta doctrina, pe care apoi a pastrat-o considerand-o probabil ca fiind sustinuta de relatarile biblice implicate. Acesta doctrina este inca una de baza pentru Martorii lui Iehova.

Mai multe despre biografia Helen-ei White puteti gasi aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ellen_G._White

lamb:
- Un accent foarte mare pus pe studiul personal al Bibliei.
- Excluderea imaginilor, lumanarilor si vesmintelor preotesti din inchinare.
- Necelebrarea sarbatorilor traditionale.

Va suna cunoscute aceste invataturi? Bineinteles! Ele apartin Martorilor lui Iehova dar stiati ca de fapt cei care le-au introdus primii in crestinism au fost Puritanii? Puritanii au luat fiinta in 1559 (cu peste 300 de ani inainte de Studentii in Biblie) iar mai tarziu Biserica Presbiteriana si cea Congregationalista au preluat multe din doctrinele si invataturile lor.

Ei bine, se stie ca Russell a fost membru al Bisericii Presbiteriene pana la varsta de 13 ani dupa care a parasit-o pentru a se alatura Bisericii Congregationaliste, asadar nu e greu de inteles originea acestor invataturi prezente si astazi la Martorii lui Iehova.

Pentru mai multe detalii despre puritani vezi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Puritan

lamb:
Se stie cata emfaza pun Martorii pe faptul ca ei sunt singurii care recunosc si proclama numele lui Dumnezeu. De fapt ei spun ca acesta este unul din cele mai importante semne care arata ca ei sunt singura organizatie aprobata de Dumnezeu.

Ei bine, de-a lungul timpului, ei nu au fost singurii care au tradus tetragrama YHWH din textul evreiesc al Scripturilor. Alti traducatori ai Bibliei au redat tetragrama in diverse forme cum ar fi: Yehovah, Y'hovah, Yehowah, Yahweh.

Si totusi primul care a redat numele divin sub forma "Jehovah" asa cum este el redat astazi in engleza si in Traducerea Lumii Noi a fost nimeni altul decat Martin Luther intemeietorul Protestantismului. Acesta a fost modul in care el a ales sa redea tetragrama יְהֹוָה‎ in traducerea sa germana a Textului Masoretic publicat in 1534 (cu 300 de ani inaintea lui Russell).

Asadar nimic nou inventat de Martorii lui Iehova sau intemeietorul lor in acesta privinta. Russell ar putea totusi avea meritul ca a insistat mai mult decat alti invataori protestanti si neoprotestanti in folosirea numelui divin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tetragrammaton

lamb:
- Respingerea Trinitatii
- Negarea Iadului ca loc de tortura
- Refuzul de a boteza bebelusii
- Refuzul de a purta arme

Invataturi cunoscute ale Martorilor lui Iehova, nu-i asa? Si totusi stiati ca ele au peste 400 de ani vechime? Fratii Polonezi sau Socinianii dupa numele intemeitorului lor Laelius Socinus, un reofrmator umanist italian care a facut parte din Biserica Calvinista.

Turnul de Veghe din 1 ianuarie 2000 ne spune doar ca Parlamanetul Polonez a interzis in 1638 aceasta miscare religioasa, iar 20 de ani m-ai tarziu i-a expluzat pe cei ramasi de ea in afara granitelor.

Oare gasim pana la urma vreo doctrina corect argumentata biblic si cu adevarat descoperita numai si numai de Martorii lui Iehova? Sau totul e preluat de la miscari anterioare care s-au bazat pe principiul protestant Solo Scrittura?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă