Martorii Lui Iehova > Doctrină

Conform Watchtower Society: Ce s-a intamplat cu dinozaurii?

(1/16) > >>

Offline:
Salutare tururor,

Deschid acest thread deoarece am observat, oficial, ca Martorii evita sa mai discute acest subiect sensibil deoarece, fie se tem de vreo gafa, fie nu cunosc suficient acest subiect. Cat despre vreo revista recenta care sa trateze acest subiect nu pare sa existe vreo speranta. As fi curios ce ar scrie daca totusi ar aparea o astfel de revista.
Opinia oficiala a WTS (o revista Treziti-va! din anii '80) despre dinozauri este ca Dumnezeu ia creat pentru un anume scop (necunoscut nici de ei) si dupa ce acest scop a fost atins dinozaurii au fost inlaturati (ucisi, evident).
Interesant este faptul ca autorii revistei au constientizat faptul ca dinozaurii erau parinti grijulii si iubitori care-si cresteau cu dragoste puii si ca se bucurau de viata ca orice fiinta. De ce i-ar fi distrus Iehova? Ar fi ca si cu un servetel, care dupa ce il folosesti il arunci.
Chiar asa sa faca Dumnezeul iubirii? Daca nu, atunci ce s-a intamplat cu dinozaurii?

Haideti sa punem cap la cap tot ce stim si toate informatiile de care putem dispune pentru a intelege cum au stat lucrurile si cine are dreptate: Dumnezeu si Biblia sau WTS?

Dorel Caminante:
Pentru detalii, vezi Treziţi-vă! din 8 februarie 1990 (engl.), paginile 2–11. Pentru cei care folosiţi Watchtower Library, inseraţi g90 2/8 2-11 în caseta Căutare.

sceptic:
Subiectul „dinozauri” este unul delicat pentru mai toate religiile creștine, în funție de interpretarea pe care o oferă Bibliei. În continuare voi preciza de ce, ce spune știința despre dinozauri dar și cum „rezolvă” WTS acestă dilemă.

Conform științei, dinozaurii au dominat pămânul aproximativ 160 de milioane de ani, până în urmă cu 65 de milioane de ani, când un cataclism de mare proporții (se vehiculează impactul unui asteroid sau o activitate crecută a vulcanilor) le-a cauzat extincția. Dinozauri erau animale vertebrate, de mari dimensiuni, unii dintre ei fiind carnivori (vezi Tyrannosaurus).

De ce este acestă o problemă pentru creștini?
În primul rând dinozaurii nu au fost niciodată contemporani cu omul, așadat ei au existat cu mult înaintea lui, adică cu mult înainte de păcatul originar. Biblia susține însă că animalele au devenit carnivore doar după păcatul lui Adam, deci o contradicție. Se ridică așadar o multitudine de întrebări: De ce erau dinozauri carnivori? Ce înseamnă perfecțiunea pentru Dumnezeu? De ce Dumnezeu a permis, violența, suferința, moartea într-o era fără de păcat? De ce Biblia nu menționează nimic despre acest subiect delicat? Cum poate Dumnezeul iubirii să creeze animale programate să ucidă (în cazul în care excludem evoluția)? Geneza menționează că tot ce a creat Dumnezeu „era foarte bun”. Se referă acesta și la dinozauri? Și multe altele.

Cum tratează WTS problema dinozaurilor?
În primul rând Watch Tower respinge ideea că dinozaurii ar fi fost carnivori, dar o face într-un mod subtil, invizibil unei persoane care nu cunoaște problema. De exemplu în articolul din Treziți-vă, menționat de Caminante se spune:


--- Citat din: Treziţi-vă! din 8 februarie 1990 (engl.), pag. 11 ---Gamă largă de dinozauri cu apetitul lor uriaş ar fi fost adecvată având în vedere vegetaţie abundentă, care evident a existat la vremea lor.
--- Terminare citat ---

Societatea nu face alte afirmații interesante despre ei, doar condamnă teoria evoluției și afirmă creația lui Dumnezeu:


--- Citat din: Treziţi-vă! din 8 februarie 1990 (engl.), pag. 11 ---Când dinozaurii şi-au îndeplinit scopul, Dumnezeu le-a încheiat viaţa. Dar Biblia păstrează tăcerea cu privire la modul în care a făcut-o sau când. Putem fi siguri că dinozaurii au fost creați de Iehova pentru un scop, chiar dacă noi nu-l înţelegem pe deplin, în prezent. Ei nu au fost o greseală, nici un produs al evoluţiei. Faptul că ei apar brusc în arhiva fosiliferă fără nicio legătură cu orice strămoşi, şi, de asemenea, dispar fără a lăsa legături fosiliere, este o dovadă împotriva opiniei că astfel de animale au evoluat treptat, pe parcursul a milioane de ani. Astfel, arhiva fosiliferă nu susține teoria evoluţiei. În schimb, ea se armonizează cu punctul de vedere al Bibliei legat de actele de creație ale lui Dumnezeu.
--- Terminare citat ---


Uneori socieatea mai introduce câte o știre pentru a-și susține șubreda teorie:


--- Citat din: Treziți-vă, Septembrie 2006, pag. 30, Lumea în obiectiv ---„Dinozaurii au fost erbivori“
„A fost o mare surpriză pentru oamenii de ştiinţă“ să descopere că „dinozaurii au fost erbivori“, se spune într-un comunicat al The Associated Press. Descoperirea s-a făcut în urma examinării unei mostre de excremente fosilizate de sauropod găsite în India. De ce i-a surprins pe oamenii de ştiinţă descoperirea? Înainte se credea că „iarba nu a apărut decât la mult timp de la dispariţia dinozaurilor“, precizează comunicatul, şi că sauropodele „nu aveau o dentiţie cu care să poată zdrobi frunzele aspre“. Paleobotanista Caroline Stromberg, coordonatoarea echipei care a făcut descoperirea, spune: „Nimeni nu şi-ar fi închipuit că [sauropodele] se hrăneau cu iarbă“.

--- Terminare citat ---


Desigur Watch Tower prezintă doar știrile care îi convin și încercă să ascundă diverse aspecte care pot genera o mulțime de întrebări. Oricum un subiect delicat.

Unele religii, de exemplu mișcarile evangheliste din SUA, care suțin că universul are 6000 de ani, pretind că behemotul din Iov 40:15 era o referința la dinozauri și că omul ar fi fost contemporan cu ei. Unii chiar presupun că Isus a călărit un dinozaur. Ipoteză respinsă atât de martori cât și de știință. Altele, mai exact catolici, susțin că dinozauri sunt rezultatul unei evoluții dirijate de Dumnezeu, și rezolvă parțial problema.

calea:
Cuvântul dinozaur a apărut abia în anul 1841 inventat de Richard Owen un anatomist faimos, îmbinând cuvintele greceşti care înseamnă "şopârlă înspăimântătoare".
De aceea nu găsim cuvântul "dinozaur" în Biblie, el a apărut doar în anul 1841.
În Biblie apare cuvântul "balauri" din ebr. tan, tannin, tannim, tannoth.
Există mai multe pasaje despre balauri: "balaurii din ape" (Psalmul 74:13; vezi şi Isaia 27:1); balaurii de ape ar putea include tipuri de dinozauri cum ar fi: Mosasaurus.
În Iov 41 se descrie un animal uriaş ce a trăit în mare, acesta poate fi Kronosaurus (17 m) sau Liopleurodon (de 25 m).
În Isaia 30:6, biblia pomeneşte de şarpele zburător, această referire ar putea fi o referire la dinozaurii zburători Pteranodon, Rhamporhynchus sau Orinthocheirus.
În Iov 40, Biblia vorbeşte de "behemoth", care nu poate fi nici hipopotamul sau elefantul cum cred unii, căci coada behemotolui era comprată cu un arbore de cedru.
Dinozaurii au fost cel puţin un timp, contemporani cu oamenii conform cu aceste pasaje.
Chiar sursele extrabiblice povestesc despre balauri, tereştri, acvatici sau zburători  văzuţi de oameni sau cu care oamenii sau luptat.
Şi chiar există desene scluptate în stâncă înfăţişând creaturi ce seamănă cu dinozaurii.

Un site în engleză despre creaţie (tratează şi problema dinozaurilor):

http://creation.com/article/6399
http://creation.com/
Şi câteva materiale traduse înlimba română:
http://creation.com/romanian/

OryNider:
Salut,

La traducerile în engleză cuvântul "dragon" este folosit pentru "balaur", mă refer la dragonul komodo din Oceanul Indian (mai precis Indonezia): http://en.wikipedia.org/wiki/Komodo_dragon

Ar trebui tradus tot cu "balaurul" ?

Acesta este o fiară prădătoare şi corespunde la statură cu aşa numiţii balauri care erau duşi în Babilon şi sunt apar pe zidurile cetăţii, dar pe departe cu cei descrişi în cartea lui Iov.

http://www.youtube.com/watch?v=QOF4YPdYELg
http://www.youtube.com/watch?v=WAYxCSaA1Zs

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă