Ce parere aveti de Betelisti in general?

Offline Offline

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 394
Ce parere aveti de Betelisti in general?
« : Noiembrie 14, 2011, 09:00:17 am »
Initiez acest subiect deoarece am observat ca unii betelisti sunt condusi de sentimente de superioritate. Se considera realizati. Se considera o elita. Nu de putine ori am fost privit de unii dintre ei cu dispret si desconsiderare, desi judecand dupa bagajul lor de cunostinte lor ar fi trebuit sa le fie rusine.

Asistam odata la o discutie intre doua surori, una fiind din Betel. Betelista ii spunea celeilalte ca toti cei care sunt in Betel au garantia ca sunt salvati, asa ca sfatul ei catre cealalta era sa se gandeasca sub rugaciune daca nu cumva doreste sa vina la Betel. A fost un moment de greata... in fata acestui mod de gandire.

Au fost cateva situatii cand unii frati si surori ma indemnau sa fac cerere pentru Betel, deoarece, spuneau ei m-as potrivi sa lucrez la Betel si chiar mi-as gasi o sora spirituala din Betel.
Cuvinte care-mi dadeau greata. Ei nu stiau ce inseamna cu adevarat sa traiesti in cazarma din Betel.

Nu stiu daca cineva a luat vreodata masa la Betel...
M-am deplasat din localitatea mea catre Betel sa ajut pe santier. Acolo am luat masa cu betelistii, se spunea ca este un privilegiu sa servesti masa impreuna cu ei. Am constatat ca la fiecare masa era postat in capul mesei un membru al familiei betel 'matur spiritual' care nu avea alt rol decat sa supravegheze orice miscare la acea masa. Sobru. Serios. Banuitor. Nu gusta nicio gluma. Cand am realizat acest lucru mi-a trecut pofta de mancare. Mi-am propus sa nu mai am niciodata treaba cu aceasta institutie rigida: Betelul.

Offline Dorel Caminante

 • Administrator
 • Pionier regular
 • *****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 211
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #1 : Noiembrie 14, 2011, 01:50:20 pm »
Citind postarea ta, Oma, îmi venea în minte prin călăuzirea spiritului (acelaşi spirit la care se face referire la sfârşitul întrebării de botez, adică "membri ai organizaţiei sale conduse de spirit") versetul-moto al beteliştilor:
Citat din: Psalmul 133:1
Iată ce bine şi ce plăcut este ca fraţii să locuiască împreună în unitate!
Deşi nu am citit broşura Să locuim împreună în unitate,* unitatea şi organizarea aceasta impecabilă este vizibilă cu ochiul liber (am vizitat şi eu Betelul în urmă cu câţiva ani, înainte de inaugurarea intrării dinspre strada Orzari). După cât se pare, avem motive rezonabile să credem că spiritul care animă, conduce, călăuzeşte şi întreţine organizaţia este prezent şi la Betel: mici rotiţe dinţate nevinovate, fără personalitate proprie, pline de zel şi dedicate serviciului într-o maşinărie complet neecologică din punct de vedere spiritual, care evacuează gazele de eşapament în interiorul carcasei, pentru ca din exterior totul să par curat, paradiziac, idealist. No wonder, fraţii tânjesc spre serviciul la Betel.
————
* Pentru cei care nu ştiu, broşura Să locuim împreună în unitate (Dwelling Together in Unity), revizuită în 2004 dacă nu mă înşel, cuprinde codul de conduită al beteliştilor; un fel de "Termeni şi condiţii" pentru a fi exemplar. Mai există Branch Office Procedure, un cod procedural dedicat supraveghetorilor de la Betel.
Dacă nu există altă indicaţie, citatele biblice sunt din Sfintele Scripturi — Traducerea lumii noi.
Ioan 3:16; 2 Timotei 3:16

Offline Corpul de Guvernare

 • Supraveghetor de zonă
 • ************
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 994
 • băi uacitauăr, v-ați pus cu cine nu trebe!
  • Află adevărul despre Watchtower - în curând
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #2 : Noiembrie 14, 2011, 02:36:08 pm »
Aici cred ca cel mai bine ne va spune Vasile H, care a zabovit o perioada de timp printre ei...
Vasile, ai cuvantul.

CdG
--
Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot

Offline Vasile H

 • Vestitor botezat
 • ***
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 90
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #3 : Noiembrie 14, 2011, 02:48:52 pm »
Aici pot sa spun multe.O anumita rigiditate este si se impune un fel de cazarma dar sunt si situatii diferite.de exemplu erau un frate de la Cluj pe nume Calin am inteles ca acum e "de al nostru" si in timpul rugaciunii de la masa de dimineata le lua din farfurie fructul sau prajitura de la altii,sigur ca in gluma.Unii erau foarte sobrii intr-adevar se considerau diferiti si imp[ortanti dar nu toti erau asa.Eu cred ca tinea si de educatie si de felul omului de a fi.In schimb erau si frati care ne considerau diferiti si ne vedeau altfel de cum ar fi trebuit.Va spun un caz care l-am trait eu cu fratele meu la un congres care s-a tinut la Brasov cred in 1997.Trebuia sa fie congres international si nu s-a mai tinut la Bucuresti pentru ca nu era deacord Patriarhul si Ion Iliescu. Am mers la Brasov si in timpul congresului ne-am deplasat in zona scenei ,nu retin de ce ; nu se dadea acces la frati.Tot ce retin e ca aveam pe ecusoane trecut Bucuresti si Betel.Si in momentul cand au vazut Betel au tresarit ca si cum ar fi fost "sefii lor" si au spus ceva de genul ;dumneavoastra puteti sa intrati.Nu stiu daca ne-am simtit bine sau prost dar asa s-a intamplat.Apoi sa nu credeti ca betelisti sunt altceva decat oameni.Stiu un caz concret -pot da si nume-cand sora s-a incurcat cu unu din lume si isi insela sotu desi erau amandoi betelisti ,asta vreo 3 ani.ea lucra la contabilitate si el la dep.serviciu.dupa aia a fost excomunicata si au fost trimisi acasa amandoi.
Cu timpul o sa va mai scriu si altele.Daca va intereseaza ceva anume va rog sa puneti intrebari la acest subiect.

Offline sceptic

 • Administrator
 • Slujitor auxiliar
 • *****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 372
  • Adevărul despre Martorii lui Iehova
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #4 : Noiembrie 15, 2011, 01:01:09 am »
Daca va intereseaza ceva anume va rog sa puneti intrebari la acest subiect.
Aș avea eu câteva întrebări legate de beteliști:
1. Se fac favoritisme la alegerea celor ce sunt acceptați să stea la Betel?
2. Sunt beteliști „sfinți” așa cum se crede?
3. Ai auzit de probleme cu alcoolul sau de natură sexuală (sexul opus, același sex, minori) printre beteliști?
4. Oferă statutul de betelist un avantaj unui frate în fața surorilor? (în vederea alegerii unui partener)
5. Dețin „șefii” de la Betel bunuri de lux (mașini personale, costume scumpe, Tv-uri mari)? Pleacă vreodată în vacanțe?
6. Sunt problemele dintre frați rezolvate trasparent sau băgate sub preș? Se vorbește pe ascuns de diverși frați „sus puși”?

Poți să răspunzi doar la întrebările pe care le consideri relevante :).

Personal nu am avut prea mult contact cu beteliști, dar am observat că sunt priviți ca niște „vedete”. Cam la fel cum sunt priviți cei care fac Școala de instruire ministerială (MTS).
Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziţie cu cu cel care afirmă şi crede că a găsit. - Miguel de Unamuno

Offline Offline

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 394
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #5 : Noiembrie 15, 2011, 01:18:44 am »
Legat de betelisti, fratii din Bucuresti se plang ca congregatiile bucurestene se afla sub jugul si apasarea Betelului prin faptul ca sunt strict monitorizate. In fiecare congregatie din Bucuresti sunt plantati si betelisti pentru a raporta la Betel orice abatere si a tine congregatia aliniata la centru. Am vorbit cu cativa frati inimosi din Bucuresti care tineau cuvantari in provincie si acestia se plangeau ca in majoritatea cazurilor betelistii sunt o adevarata pacoste pentru congregatiile bucurestene. Noi, cei din provincie eram numiti fericiti ca nu avem betelisti printre noi.
Deci se poate si mai rau...

Offline Vasile H

 • Vestitor botezat
 • ***
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 90
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #6 : Noiembrie 15, 2011, 05:26:24 pm »
@Sceptic

Incerc sa-ti raspund punctual la intrebarile puse in functie de ceea ce am vazut eu acolo.

1.De obicei se aleg cei care inainte au activat sau activeaza ca pionieri ,batrani,slujitori ministeriali ,se mai ia in calcul si familia din care provin daca acestia vin din familii de martori cu un trecut bun in organizatie si deasemenea pregatirea care o au.Desi se spune ca nu prea conteaza pregatirea eu va spun ca conteaza.Eu cand am discutat cu sotia si urma sa ne casatorim am dorit sa fie primita in Betel ,ea fiind asistenta,dar DI Nicola Danielle cel care se ocupa cu Personalul de la Betel mi-a spus ca daca ar avea un doctorat in Engleza ar primi-o ,si cum nu avea nu a vazut Betelul decat in vizita.
2. Nu neaparat. Sunt oameni obisnuiti marea majoritate, insa sunt unii care au despre ei o parere foarte buna,probabil se considera sfinti.Din pacate unii sunt dracusori.
3.Da.Un caz de imoralitate l-am descris deja.In ce priveste situatia cu alcoolul stiu un frate care era la echipa de constructii cand s-a construit Betelul nou si apoi repartizat la echipele de constructii de sali ale Regatului.A fost iertat decateva ori datorita statutului desi uneori cand era beat se certa cu alti martori si chiar injura.
4.Da.Sunt priviti ca si cei cu meserii bune ex.medic,avocat,etc.
5.Cred ca da.Dar de acestea nu se prea stie.Cel putin in Romania nu s-au afisat.In vacante merg fara probleme chiar si in tari straine.
6.Uneori se tine cont de cine esti,ce ai facut,al cui esti etc si se mai trec cu vederea .

@Oma desala

Este adevarat ca in mai toate congregatiile din Bucuresti sunt betelisti dar ei nu prea au treaba cu ce se intampla in congregatie,cel putin pe mine nu m-a intrebat niciodata la Betel ce se intampla in congregatie .Sper ca cei din congregatiile in care am fost nu erau stresati de prezenta mea(cei din Uverturii,Herastrau,Centru,Compozitorilor,unde am activat si eu).

Offline artymer

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 191
 • batran de congregatie
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #7 : Noiembrie 28, 2011, 05:31:14 pm »
o mica corectare vasile,despre cazul care zici tu cu i.a si i.m... nu au fost tre ani totusi ci doar cateva luni.si app acum toti patru sunt martori activi,iar a s-a casatorit si e batran in orasul natal.si e chiar de treaba,am colaborat bine cu el
Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi!

Offline Vasile H

 • Vestitor botezat
 • ***
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 90
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #8 : Noiembrie 28, 2011, 06:34:21 pm »
@artimer

Este clar ca eu nu pot sa stiu cand s-a intamplat exact si cat a durat relatia de imoralitate,banuiesc ca nici a nu stie exact.Doi oameni pot umbla mult impreuna si sa nu aiba nimic sau sa aiba.Acu daca pacatul o fi fost de cateva luni cum spui tu se poate, dar relatia lor  te asigur ca era mai de mult.

Offline Valer

 • Pionier regular
 • *****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 212
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #9 : Noiembrie 28, 2011, 08:21:36 pm »
.Acu daca pacatul o fi fost de cateva luni cum spui tu se poate, dar relatia lor  te asigur ca era mai de mult.
Mai conteaza cat a durat pacatul ?...
Daca a durat mai putin , e mai mic ? . Si daca a durat mai mult e mai mare ?.
 Dar ce e important , e ca azi sunt martori activi  8) ??? :o.... asta conteaza .

Offline artymer

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 191
 • batran de congregatie
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #10 : Noiembrie 28, 2011, 09:42:06 pm »
ai dreptate,nu conteaza de cand a inceput,adica nu e mai putin grav.oricum ea e acum tot cu acel barbat iar a e casatorit si e batran.neschimbat,dar la fel de rigid.uneori in sensul bun...
Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi!

Offline marcu

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 1.340
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #11 : Iunie 18, 2013, 02:09:57 pm »
Valer: tu ai auzit de CAINTA ???

Offline David

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 3.359
  • The Dirty Little Secret of Christianity
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #12 : Iunie 18, 2013, 03:50:38 pm »
Da Valer, ai auzit de asul din maneca crestinului, cainta? Poți sa il întreci si pe Hitler la genocid, te caiesti si gata, esti ca nou. Uite cum se spală gunoaiele...
Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19

Offline GABRIELL

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 1.604
 • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #13 : Iunie 18, 2013, 03:52:01 pm »
Care nu v-ati prins... Marculos  chiar a fost pus de secta sa Troleze  in zona, pentru a deruta oitele ratacite   aici...pt imformare  ;)
Poate ar fi bine s-al izolam si sa nu-l bagam in seama;desi e greu  :)
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline marcu

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 1.340
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #14 : Iunie 18, 2013, 04:10:12 pm »
Gabriell: iar nu participi la SCOALA.....Se scrie SA-L nicidecum s-al .....

David: pt.ca Dumnezeu nu este ca tine,inclusiv un tiran poate gasi iertare daca SE CAIESTE IN MOD SINCER !

Offline David

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 3.359
  • The Dirty Little Secret of Christianity
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #15 : Iunie 18, 2013, 04:30:17 pm »
Exact cum spuneam, ucide cat poți si apoi "te caiesti", esti curat. Noroc ca justiția umană nu comite astfel de tampenii, ar fi haos.
Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19

Offline David

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 3.359
  • The Dirty Little Secret of Christianity
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #16 : Iunie 19, 2013, 01:17:42 am »
Gabriell: iar nu participi la SCOALA.....Se scrie SA-L nicidecum s-al .....

David: pt.ca Dumnezeu nu este ca tine,inclusiv un tiran poate gasi iertare daca SE CAIESTE IN MOD SINCER !
Ia te uita cine vorbește, unul cu apostoli analfabeti si frați semi.
Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19

Offline marcu

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 1.340
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #17 : Iunie 19, 2013, 09:03:10 am »
Nu spune nimeni ca esti curat.Poti sa fii,dar poti sa fii si batran si sa mori ca pacatos,ajungand in Gheena ! Ce spun eu este ca nici un om nu are dreptul de a decide despre alt om daca este sau nu salvat ! Nu avem dreptul de judecata asupra altora...Acele comitete judiciare iau masuri DE INDREPTARE,care nu-ti rapesc dreptul la mantuire .Nu batranii ti-o dau,nu ei ti-o pot lua.Ei trebuie sa vegheze ca adunarea (congregatia) sa fie curata...Atat !

Offline Aliosa

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Nov 2016
 • Mesaje postate: 176
 • Uneori ai succes…iar alteori înveți.
Re: Ce parere aveti de Betelisti in general?
« Răspuns #18 : Decembrie 02, 2016, 06:37:03 pm »
Nu am cunoscut mulți beteliști,  dar știu că se pune presiune pe tineri să meargă la betel. Presiune simt și părinții tinerilor, mai ales dacă au și ceva privilegii, pentru a-i trimite acolo. Știu caz din familie de bătrân, care a spus fiului care termina liceul: ori te duci la muncă, ori te duci la betel (ăsta-i liber arbitru).
*** g95 8/7 pag. 25: Faptul că fariseul se considera drept era o reflectare a convingerilor sale.***

"Cel mai curajos lucru este, încă, să gândești singur.Și cu voce tare!"