ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ

Offline ConstantinStancu

 • Vestitor nebotezat
 • **
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 42
ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« : Decembrie 26, 2011, 05:34:21 pm »
Mi-a fost sugerat să deschid un nou topic. Iată că am făcut-o.
Eu consider că tema centrală a Bibliei este în totalitate concentrată în Exod 3: 13, 14.
Voi ce ziceți?

Offline vio16

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 348
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #1 : Decembrie 28, 2011, 03:03:15 am »
Subiectul deschis pe baza versetelor din Exod 3:"13. Moise a zis lui Dumnezeu: "Iata, cand ma voi duce la copiii lui Israel si le voi spune: "Dumnezeul parintilor vostri m-a trimis la voi"; si ma vor intreba: "Care este Numele Lui?" Ce le voi raspunde?" 14. Dumnezeu a zis lui Moise: "Eu sunt Cel ce sunt." Si a adaugat: "Vei raspunde copiilor lui Israel astfel: "Cel ce Se numeste "Eu sunt", m-a trimis la voi."
Este un subiect foarte complex  si necesita pagini intregi pentru explicare !De ce?Fiinca lui Moise si poporului Israel se descopera sub diferite nume;
-Elohim
-Yahweh
- El Elyon
-Adonai
-El Roi
-El Shaddai
-El Olam
-Yahweh Iireh
-Yahweh Rafa
-Yahweh Nissi
-Yahweh Mekodishem
-El Qanna
-Yahweh Shalom
-Yahweh Sabaoth
-Yahweh Raah
Si derivatele de denumire continua cu explicatiile lor fiinca poporul Israel trebuia sa stie toate acestea in functie de circumstante si actiune!!Dar pe noi aceste lucruri nu prea ajung sa ne edifice ca cerinta crestina fiinca Dumnezeu Creatorul se dezvaluie sub o noua forma de "Tata" si noi ca fii adoptivi sintem interesati nu de numele atribuite in perioada chind poporul Israel a fost ales,ci din momentul chind si noi "NEAMURILE" am primit intrare la "TATAL  INTR-UN DUH"Efeseni capitolul 2 cu 11 la 18.
Si lucrul cel mai obraznic care poate fi pentru un fiu sa-si strige mereu pe TATAL pe nume ,refuzind sa se adreseze in forma de "TATA".Sa luam exemplul DOMNULUI ISUS HRISTOS si al ucenicilor care prin subiecte ;cum se adreseaza ? Si totusi in org.martorilor si in multe grupe ce se intelege despre aceste lucruri?Si cum se pot ele dovedi ,daca tot este interes in cunoasterea "ADEVARULUI"?Sper ca subiectul sa continue si sa nu  fie pentru multi prea plictisitor ,mai ales la ceea ce am ramas multi din organizatie impregnati in memorie si in ghindire!!Si sa nu uitam mesajul ap.Petru din intiia epistola capitolul 1;"15. Ci, dupa cum Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra.
16. Caci este scris: "Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant".
17. Si daca chemati ca Tata pe Cel ce judeca fara partinire pe fiecare dupa faptele lui, purtati-va cu frica in timpul pribegiei voastre;
18. caci stiti ca nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ati fost rascumparati din felul desert de vietuire pe care-l mosteniserati de la parintii vostri,
19. ci cu sangele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana!"
As dori sa vad ce curaj au cei de la Bethel in dezbaterea acestor discutii si daca doresc sa cunoasca ADEVARUL despre ele?


Offline Dorel Caminante

 • Administrator
 • Pionier regular
 • *****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 211
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #2 : Decembrie 28, 2011, 08:21:57 pm »
Nu cred că neapărat numele lui Dumnezeu este relevant în contextul lui Titi, ci mai degrabă semnificaţia acestui nume. Traducerea lumii noi redă pasajul astfel:
Citat din: Exodul 3:13, 14
Dar Moise i-a spus adevăratului Dumnezeu: „Să zicem că mă duc acum la fiii lui Israel şi le spun: «Dumnezeul strămoşilor voştri m-a trimis la voi», iar ei îmi zic: «Care este numele lui?» Eu ce să le spun?“ Atunci Dumnezeu i-a spus lui Moise: „EU VOI DEVENI CE VOI VREA SĂ DEVIN“. Şi a adăugat: „Iată ce să le spui fiilor lui Israel: «EU VOI DEVENI m-a trimis la voi»“.
Într-adevăr, de-a lungul timpului, Iehova 'a devenit', sau 's-a dovedit a fi', ceea ce era potrivit să devină pentru a-şi duce la îndeplinire scopul măreţ.
Dacă nu există altă indicaţie, citatele biblice sunt din Sfintele Scripturi — Traducerea lumii noi.
Ioan 3:16; 2 Timotei 3:16

Offline logic

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 197
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #3 : Decembrie 28, 2011, 09:17:29 pm »
    E un pic de perifraza de la redarea literala "voi deveni ce voi deveni" la EU VOI
DEVENI CE VOI VREA SĂ DEVIN desi, trebuie sa recunosc, este mai inteligibil.

    Imi suna ca aceasta exprimare reflecta suveranitate absoluta, scopul "numelui"
fiind sa dea incredere si curaj pentru parasirea Egiptului.

    Folosirea memoriala a numelui-verb, la persoana a treia, s-a dovedit
potrivita, fiind in acord cu persistenta laitmotivului "salvare prin puterea divina"
in toata istoria poporului Israel.

Offline ConstantinStancu

 • Vestitor nebotezat
 • **
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 42
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #4 : Decembrie 30, 2011, 04:27:48 pm »
EU SUN CEL CE SUNT sau EU VOI FI CEL CE VOI FI ?

   De-a lungul timpului m-am confruntat deseori cu o problemă care la prima vedere pare foarte simplă şi evidentă, dar la o privire mai atentă, mi-am dat seama că nu mai este atât de simplă. Şi culmea, problema este extrem de complexă tocmai prin simplitatea ei! Sună ciudat nu-i aşa? Este complexă din cauza faptului că necesită îndeplinirea a două condiţii:
          1. Căutări mai ample
          2. Neîncredere în traducător
   Aceste condiţii nu le îndeplinesc decât puţini oameni.
   Cum să traducă, de exemplu d-l D. Cornilescu Biblia corect, când el nu cunoaşte care este tema centrală a ei? Ca şi traducător probabil era foarte bun dar nu cunoştea spiritul Bibliei. Nu cunoştea faptul că Dumnezeu permite toate lucrurile tocmai ca să dovedească cine este El! Şi atunci, neintenţionat, a tradus cum a tradus. Nu este o greşală flagrantă de traducere, însă expresia tradusă în acest fel estompează profunzimea textului şi îl subordonează tacticii din Eden, tactică care merge de minune şi în zilele noastre: OARE A ZIS DUMNEZEU CHIAR SĂ VĂ INTERESEZE SEMNIFICAŢIA NUMELUI SĂU? Atenţie! Repet: NU PRONUNŢAREA NUMELUI ESTE IMPORTANTĂ CI SEMNIFICAŢIA LUI, PENTRU CĂ TOCMAI SEMNIFICAŢIA LUI GENEREAZĂ TEMA CENTRALĂ A BIBLIEI.
   Să vedem deci cum s-a tradus expresia אֶֽהְיֶ֖ה אֲשֶׁ֣ר אֶֽהְיֶ֑ה în diverse versete din Biblie. Primul rând (primele rânduri) reprezintă textul scris în ebraică, iar imediat sub, textul tradus în limba română, cu micile mele comentarii între paranteze. Dar mai întâi aş vrea să vă spun că am luat textul în ebraică şi l-am dat unui prieten de-al meu din Alba Iulia, un patron evreu, care la prima citire a textului, faţă de cum eram eu obişnuit, în loc de "Eu sunt" mi-a tradus "Eu voi fi". M-am bucurat foarte mult de această confirmare, bucurie care aş vrea să v-o împărtăşesc şi vouă.

Pentru o tratare mai largă a acestui subiect daţi click http://tinutinu.files.wordpress.com/2011/12/eu-sun-cel-ce-sunt-sau-eu-voi-fi-cel-ce-voi-fi.pdf

Offline ilie

 • Pionier special
 • ********
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 540
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #5 : Decembrie 30, 2011, 05:21:03 pm »
Felicitari!excelent,stancule.cum ai zis tu:lucrurile simple sunt complexe,si invers,din anumite motive.intotdeuna trebue sapat adanc si sa nu ai neaparat incredere in traducatori.subscriu la tot ce ai prezentat tu!sanatate,ilie.

Offline logic

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 197
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #6 : Decembrie 30, 2011, 08:55:19 pm »
In loc de "Eu sunt" mi-a tradus "Eu voi fi". M-am bucurat foarte mult de această confirmare, bucurie care aş vrea să v-o împărtăşesc şi vouă.

Traducerea cu "eu sunt" nu ar fi din cauza ignorantei, ci a sursei: Septuaginta.
Din motive teologice redarea este pastrata si in versiunile bazate pe textul masoretic.

Offline calea

 • Bătrân de congregație
 • *******
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 464
  • Calea Crestina
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #7 : Decembrie 31, 2011, 07:50:12 pm »
Draga Constantin, subscriu la: "Dar pe noi aceste lucruri nu prea ajung sa ne edifice ca cerinta crestina fiinca Dumnezeu Creatorul se dezvaluie sub o noua forma de "Tata" si noi ca fii adoptivi sintem interesati nu de numele atribuite in perioada chind poporul Israel a fost ales,ci din momentul chind si noi "NEAMURILE" am primit intrare la "TATAL  INTR-UN DUH"Efeseni capitolul 2 cu 11 la 18.
Si lucrul cel mai obraznic care poate fi pentru un fiu sa-si strige mereu pe TATAL pe nume ,refuzind sa se adreseze in forma de "TATA"."
Foarte frumos spus!

Eu cred că tema Bibliei ar fi Domnul Isus, despre El vorbesc toti profeţii, marturia despre El este Duhul profeţiei, iar iar personajul principal al Evangheliei este Fiul (Romani 1:1-4)

"Nici o minciună nu este din adevăr" - 1Ioan 2:21.

Offline sceptic

 • Administrator
 • Slujitor auxiliar
 • *****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 372
  • Adevărul despre Martorii lui Iehova
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #8 : Ianuarie 02, 2012, 10:59:07 pm »
Eu consider că tema centrală a Bibliei este în totalitate concentrată în Exod 3: 13, 14.

Asta ar fi mai degrabă tema Vechiului Testament. În Noul Testament, Yahwe își face rar simțită prezența, prim-planul fiind luat de Isus.

Martorii o sumarizează în felul următor:

Citat din: g 11/07 pag. 19 Ce învăţăm din Biblie?
...scopul lui Iehova de a-şi reabilita reputaţia şi numele constituie tema centrală a Bibliei.


Citat din: w82 1/3 pag. 8 Biblia, o carte a speranţei
Numeroase profeţii biblice dintre cele mai importante sînt legate de tema ei centrală: justificarea lui Dumnezeu prin Regatul „Seminţei” promise.

și o legă de Geneza 3:15:

Citat din: Geneza 3:15, NWT
Voi pune duşmănie între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. El îţi va zdrobi capul şi tu îi vei zdrobi călcâiul“.

Alți o leagă mai mult de om și spun că tema Bibliei este răscumpărarea omului din păcat prin intermediul lui Mesia.
« Ultima Modificare: Ianuarie 02, 2012, 11:39:55 pm de sceptic »
Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziţie cu cu cel care afirmă şi crede că a găsit. - Miguel de Unamuno

Offline ConstantinStancu

 • Vestitor nebotezat
 • **
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 42
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #9 : Ianuarie 06, 2012, 06:45:11 pm »
           Sceptic,
  Dacă ai constatat că Vechiul Testament are o Temă centrală iar Noul Testament o altă temă centrală, înseamnă că acelea nu reprezintă Tema centrală a Bibliei! Dacă Biblia este unitară şi are într-adevăr o Temă centrală, ea trebuie să fie conţinută şi susţinută atât de VT cât şi de NT! Eu de acea Temă vreau să vorbesc! Şi pot şi să demonstrez că este aşa!
  Ceea ce spui tu despre WTS este o reacţie viscerală! Nu te poţi dezobişnui! Eu vreau să vorbim de convingerile personale şi nu de cele ale WTS sau a altor religii. Este treaba lor şi nu a noastră să ne edifice asupra faptului că au dreptate. Dacă, de exemplu, ortodocşii cred în Hristos, asta nu înseamnă că eu nu mai trebuie să cred în El doar pentru simplul fapt că şi ortodocşii cred! Deci, sunt unele noţiuni care sunt foarte biblice şi trebuie în consecinţă să le ataşăm credinţei noastre, chiar dacă sunt îmbrăţişate şi de alte culte sau religii sau secte!
  Nu pot să uit însă că, de la WTS am aflat primele noţiuni care m-au făcut să stau în picioare la ora actuală în faţa zecilor de argumentări a zecilor de secte, şi mi-au insuflat îndârjirea de a studia singur şi fără prejudecăţi Scriptura! Drept pentru care, măcar pentru acest lucru, le mulţumesc pe această cale chiar dacă nu mai sunt de acord cu ei!

Offline vio16

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 348
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #10 : Ianuarie 07, 2012, 05:39:53 am »
Biblia detine o tema centrala pentru omenire si prin continutul ei se descopera puterea divina,scopul creierii universului in care alaturi de totata creatia creierea omului devine un subiect complex si pentru multi azi inexplicabil fiinca nu doresc sa inteleaga mesajul Scripturii asa cum este scris.
Si LEGEA  unei tari in puterea constitutionala pe articole  si subarticole este inteleasa doar de cei care o invata si in fiecare zi se folosesc de ea pentru scopul care exzista!Si cu mesajul Scripturii este la fel si doar in timp lucrurile,actiunile si proorociile ajung sa fie intelese .Vechiul Testament cu chit ca se pare ca detine o tema centrala aparte fata de Noul de fapt Noul este continuitatea Vechiului .Prin comentarii este greu sa se explice fiinca necesita spatiu si un dialog foarte binedocumentat subiectului exact cum se intimpla intr-un caz de judecata in care cele doua parti doresc sa-si dovedeasca nevinovatia sau dreptatea in cauza vatamarii .Unele cazuri de judecata se termina in o saptamina ,poate o luna ori un an ,sau ani de zile.Si pentru omenire si dreptatea divina  se vede ca trebuie un timp pe care omenirea dealungul generatiilor nu a reusit sa-l cunoasca si nici nu va reusi  fiinca judecata este intre Dumnezeu-Tatal si Satana,care a indus prima pereche umana in puterea neascultarii poruncii divine si astfel s-a ajuns la pacat si izgonirea omului din gradina Edenului ,pentru a ajunge la ceea ce azi vedem si inca multi nici nu doresc sa perceapa aceste lucruri .Constantin  sincer sa fiu as dori sa primesti raspunsul satisfacator  si as fi bucuros sa-l pot citi si eu ,dar  este greu de a-l primi si detine din multe motive !!Motivele sint cele pe care DOMNUL ISUS le-a explicat chind era pe pamint si mereu era provocat de carturari si farisei si chiar de cei care aveau pretentii la scaunul lui Moise.Nici ucenicii care detineu puterea DUHULUI SFINT  nu au ajuns pedeplin sa cunoasca mesajul divin ,fiinca detineu o misiune aparte si limitata dupa cum si prima pereche umana a detinut pentru timpul respecti.Deci in timp lucrurile se descopera si primesc raspunsul pentru intregirea subiectului  care detine descrierea finala in apocalipsa 22 cu 1 la 7.Poate pentru unii explicatia nu se potriveste si nu este un raspuns adecvat si este ceva normal  fiinca acum doar se cunoaste inparte ......iar cel ce detine un calculator stie poate sa-l foloseasca ,insa nu ii pricepe si principiul de functionare ,constructie si partea vulnerabila de virusare ,alaturi de multe alte detalii mai complexe si mai greu de perceput.Dar sa nu uitam de ceea ce cunoastem si ce trebuie sa facem pentru ceea ce cunoastem fiinca toti formam un trup in Hristos ;1 Corinteni capitolul 12 cu 12 la 31 explica poate mai pe inteles mesajul

Offline David

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 3.359
  • The Dirty Little Secret of Christianity
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #11 : Ianuarie 12, 2012, 01:54:34 am »
Biblia nu are o tema centrala. Daca era scrisa de un singur scriitor, poate ar fi avut. Dar fiind o compilatie de texte scrise de zeci de scriitori, e si normal sa aiba zeci de "teme centrale", de idei care se bat cap in cap, etc.

Nevoia de a stabili ca exista o "tema centrala" cred ca vine din dorinta credinciosului de a pune in ordine haosul care reiese din paginile bibliei, de a avea sentimentul ca totul are un sens. In loc de a face asta, poate ar trebui ca mai inainte sa cercetezi daca biblia e intr-adevar cuvantul lui dumnezeu, ce argumente exista impotriva acestei idei, de ce acestea sunt invalide, etc. Nu de alta dar s-ar putea dovedi ca toate chestiile astea cu doamne-doamne, satana, adam si eva, sunt povesti de adormit copii, si voi va irositi viata cautand sa placeti cuiva care nu exista. 
Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19

Offline GABRIELL

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 1.603
 • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #12 : Ianuarie 12, 2012, 02:35:20 am »
 Inclin sa subscriu dar mai sper.Insa nu ma simt vinovat de loc ca am aceste sentimente....dle.David. :)  Sincer am experimentat in ultima vreme faptul de a nu crede intr-un dumnezeu si am constatat ca am fost mai linistit si mai inpacat cu sine.Daca dumnezeu are vreo treaba cu mine stie unde ma gaseste.De mii de ani oamenii se roaga la dumnezei si zeii nimic pauza....frustrant si enervant.Chiar si in ciuda, m-am saturat sa fiu cobaiul zeilor.Deci azi iar is nervos pe eventualul dumnezeu. ::) :-*
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline vio16

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 348
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #13 : Ianuarie 12, 2012, 08:31:54 am »
Domnul "David"sint surprins sa citesc mesajul scris  din partea dumneavoastra!Pentru o persoana care nu cunoaste mesajul unei carti poate sa afirme ori si ce ,insa in momentul in care ajungi sa o citesti ,sa o analizezi si sa o folosesti ca principii de baza lucrurile se schimba!!Si argumentarile in comentarii apar sub o noua forma!!!Daca omenirea ar cunoaste raspunsul cu privire la viata si la creierea universului alaturi de scopul aparitiei persoanei umane  totul ar fi demonstrat si moartea nu ar mai fi o enigma dupa cum si alte lucruri sint !Si savantii si cercetatorii care i-si sacrifica vietile ,banii ,timpul ,energia si capacitatea mentala ar detine raspunsuri bine definite la ceea ce nu cunosc!Continutul Bibliei descopera lucrurile care pentru unii sint enigme si reda un mesaj aparte !Chiar la doua versete daca a-ti medita putin mai mult poate a -ti intelege ceea ce inca nu a-ti inteles !Si mesajul este simplu ;Cititi din curiozitate 2 Timotei capitolul 3 cu 16 la 17 si astfel poate ve-ti intelege scopul mesajului din SFINTELE SCRIPTURI .Mult succes si meditare  sincera asupra celor scrise fiinca o sa va aduca mult folos in viata!Cu stima si respect.

Offline David

 • Membru al Corpului de Guvernare
 • *************
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 3.359
  • The Dirty Little Secret of Christianity
Re: ARE BIBLIA O TEMĂ CENTRALĂ
« Răspuns #14 : Ianuarie 12, 2012, 07:16:36 pm »
Vio, apreciez stima si respectul tau, sentimentul e reciproc.

In ce privește biblia, sunt destul de familiarizat cu ea, am citit-o de la A la Z si am studiat-o mai mulți ani decât ar fi trebuit :) (intr-un context pe care prefer sa nu-l dezvalui deocamdată)

Mi-ai sugerat 2Ti 3:16-17, si deci probabil nu ai vazut topicurile deschise de mine pe marginea acestui subiect:

Biblia gresita, sau cuvântul lui Dumnezeu?

Profetiile esuate ale lui Isus si ale discipolilor lui

Al doilea topic e versiunea scrisa a unui clip care l-am facut (engleza, ca vad ca ești din Chicago) pe marginea profetiilor esuate ale lui Isus:


The Dirty Little Secret of Christianity

Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19