Comentarii la Turnul de Veghe (9-15 iunie 2014 - Îl vezi pe "Cel nevăzut"?)

Offline lovelogic

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Iun 2014
 • Mesaje postate: 375
  • Comuni
De ce trebuie să fim selectivi în ce privește lucrurile pe care le citim sau pe care le transmitem prin mesaje ori e-mailuri?

Cum ne ajută exemplul lui Isus atunci când alții răspândesc informații false despre organizația noastră?

Ce principii biblice ne pot ajuta să evaluăm corect o informație?

1, 2. a) Ce capacitate importantă trebuie să dezvoltăm și de ce? b) Ce vom analiza în acest articol?

CREȘTINII adevărați trebuie să-și dezvolte capacitatea de a evalua informațiile în așa fel încât să tragă concluzii corecte. (Prov. 3:21-23; 8:4, 5) Dacă nu cultivăm această capacitate, vom fi mult mai vulnerabili în fața atacurilor lui Satan și ale lumii lui, care încearcă să ne manipuleze gândirea. (Ef. 5:6; Col. 2:8) Desigur, putem trage concluzii corecte doar dacă știm toate datele unei probleme. În Proverbele 18:13 se spune: „Dacă cineva răspunde înainte de a asculta, este o nebunie și o umilire pentru el”.

2 În acest articol vom analiza câțiva factori care ne-ar putea împiedica să cunoaștem toate datele unei probleme și să ajungem la o concluzie corectă. De asemenea, vom vorbi despre câteva principii biblice și exemple care ne pot ajuta să ne îmbunătățim capacitatea de a evalua corect informațiile.

‘NU DAȚI CREZARE ORICĂRUI CUVÂNT’
3. De ce este necesar să aplicăm principiul biblic din Proverbele 14:15? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

3 În prezent, internetul, televiziunea și alte mijloace de informare în masă ne bombardează cu informații. Mulți sunt asaltați de e-mailuri, mesaje și rapoarte trimise de prieteni sau de  cunoștințe bine intenționate. Întrucât în societatea de azi se practică dezinformarea intenționată și se denaturează adevărul, avem motive întemeiate să fim prudenți și să analizăm cu atenție informațiile primite. Ce principiu biblic ne poate fi de folos? În Proverbele 14:15 se spune: „Cel fără experiență dă crezare oricărui cuvânt, dar cel prevăzător ia aminte la pașii lui”.

4. Cum ne ajută Filipeni 4:8, 9 să fim selectivi în privința materialelor pe care le citim și de ce este vital să avem informații corecte? (Vezi și chenarul „ Instrumente care ne ajută să fim corect informați”.)

4 Pentru a lua decizii corecte, avem nevoie de informații corecte. De aceea, trebuie să fim foarte precauți și să alegem cu grijă informațiile pe care le citim. (Citește Filipeni 4:8, 9.) Nu ar trebui să pierdem timpul urmărind știri pe site-uri discutabile sau citind e-mailuri care transmit informații bazate pe zvonuri. De asemenea, este deosebit de important să evităm site-urile apostaților. Scopul lor este să le slăbească credința slujitorilor lui Dumnezeu și să distorsioneze adevărul. Informațiile greșite duc la decizii greșite. Să nu subestimăm niciodată efectul pe care o informație falsă îl poate avea asupra minții și a inimii noastre! (1 Tim. 6:20, 21)

O familie urmărește JW Broadcasting
 INSTRUMENTE CARE NE AJUTĂ SĂ FIM CORECT INFORMAȚI
Ce instrumente au la dispoziție slujitorii lui Dumnezeu pentru a fi corect informați cu privire la cele mai recente evenimente teocratice?

ȘTIRI DE ULTIMĂ ORĂ: Rubrica Știri de ultimă oră de pe site-ul jw.org furnizează informații succinte, de ultimă oră, în legătură cu evenimentele importante ce au loc în organizația lui Iehova.

REDACȚIA DE ȘTIRI: O rubrică permanentă de pe site-ul jw.org unde găsim rapoarte mai ample referitoare la chestiuni legate de libertatea noastră de închinare sau la acțiuni de ajutorare în caz de dezastru.

JW BROADCASTING: Un post de televiziune prin internet care ne ține la curent cu activitățile Martorilor lui Iehova din toată lumea.

5. Ce raport negativ li s-a prezentat israeliților și cum i-a influențat acesta?

5 Faptul de a da crezare unor informații false poate avea consecințe dezastruoase. De exemplu, să ne gândim la ce s-a întâmplat pe timpul lui Moise când 10 dintre cei 12 spioni care fuseseră trimiși să cerceteze Țara Promisă au exagerat informațiile prezentându-le într-o lumină negativă. (Num. 13:25-33) Raportul lor a șocat poporul lui Iehova și l-a descurajat. (Num. 14:1-4) De ce au dat israeliții crezare acelui raport? Ei s-au gândit, probabil, că, de vreme ce majoritatea spionilor au adus un raport negativ, informațiile prezentate de ei trebuia să fi fost adevărate. Israeliții au refuzat să asculte raportul încurajator prezentat de Iosua și Caleb, doi bărbați demni de încredere. (Num. 14:6-10) În loc să afle toate detaliile și să se bizuie pe Iehova, ei au ales să creadă raportul negativ. Câtă nesăbuință!

6. De ce nu ar trebui să fim șocați când auzim lucruri revoltătoare despre poporul lui Iehova?

6 Trebuie să fim foarte precauți mai ales când aflăm informații negative cu privire la poporul lui Iehova. Noi știm că Satan este acuzatorul slujitorilor fideli ai lui Dumnezeu. (Rev. 12:10) De aceea, Isus și-a avertizat continuatorii că dușmanii aveau ‘să mintă și să spună tot felul de lucruri rele împotriva lor’. (Mat. 5:11) Dacă ținem cont de acest avertisment, nu vom fi șocați când vom auzi lucruri revoltătoare despre Martorii lui Iehova.

7. Ce trebuie să facem înainte de a trimite un mesaj sau un e-mail?

7 Ești genul de persoană căreia îi place să trimită mesaje și e-mailuri prietenilor și cunoștințelor? Dacă da, poate că atunci când citești o știre sau auzi o experiență, te simți ca un reporter dornic să fie primul care transmite o poveste interesantă. Totuși, înainte de a trimite un mesaj sau un e-mail, întreabă-te: Sunt convins că informația pe care vreau să o distribui este adevărată? Cunosc toate detaliile? Dacă nu ești sigur de exactitatea informațiilor, riști să răspândești informații false printre frați. Cel mai bine este ca, atunci când ai îndoieli, să apeși butonul „Șterge”, nu butonul „Trimite”.

8. Ce au făcut împotrivitorii din unele țări și cum am putea ajunge, fără să vrem, să colaborăm cu astfel de persoane?

8 Mai există un pericol de care trebuie să ținem cont dacă avem obiceiul să trimitem mai departe mesaje sau e-mailuri  primite de la alții. În unele țări, lucrarea noastră este restricționată sau interzisă. Împotrivitorii din aceste țări ar putea răspândi informații false cu scopul de a ne intimida sau de a ne slăbi încrederea în frați. Să ne amintim ce s-a întâmplat în fosta Uniune Sovietică. Poliția secretă, cunoscută drept KGB, a răspândit zvonuri potrivit cărora unii frați cu răspundere au trădat organizația lui Iehova. * Mulți au dat crezare acestor informații false și au părăsit adevărul. Ce trist! Din fericire, unii s-au întors ulterior, dar alții n-au revenit niciodată în organizație. Ei „au naufragiat în ce privește credința lor”. (1 Tim. 1:19) Cum putem evita un deznodământ atât de tragic? Nu trimiteți mai departe știri negative sau informații neverificate. Nu fiți creduli și nu vă lăsați înșelați! Asigurați-vă că aveți informații corecte.

INFORMAȚII INCOMPLETE
9. Ce alt factor ne poate împiedica să ajungem la concluzii corecte?

9 Relatările care conțin semi-adevăruri sau informații incomplete constituie un alt factor care ne împiedică să ajungem la concluzii corecte. Dacă o informație este doar zece la sută adevărată, ea este sută la sută înșelătoare. Ce putem face pentru a nu fi induși în eroare de relatările care conțin un sâmbure de adevăr, dar care, în realitate, sunt înșelătoare? (Ef. 4:14)

10. Cum au ajuns israeliții la un pas de a porni la luptă împotriva fraților lor, dar ce i-a oprit?

10 Să ne amintim ce s-a întâmplat pe timpul lui Iosua cu israeliții care locuiau la vest de râul Iordan. (Ios. 22:9-34) Ei au fost informați că israeliții care locuiau pe malul estic al râului (tribul lui Ruben și al lui Gad, precum și jumătate din tribul lui Manase) construiseră un altar impunător lângă Iordan. Informația era adevărată, dar incompletă. Astfel, ei au tras concluzia că israeliții de la est de Iordan se răzvrătiseră împotriva lui Iehova și, de aceea, s-au adunat ca să meargă la luptă împotriva lor. (Citește Iosua 22:9-12.) Din fericire, înainte să pornească la atac, ei au trimis o delegație formată din bărbați de încredere ca să adune toate informațiile necesare. Ce au aflat  aceștia? Israeliții din tribul lui Ruben și al lui Gad, precum și jumătate din tribul lui Manase construiseră un altar, dar nu pentru jertfe, ci ca aducere-aminte, pentru ca generațiile următoare să știe că și ei fuseseră slujitori fideli ai lui Iehova. Cât de recunoscători trebuie să fi fost israeliții că s-au informat bine înainte să acționeze, evitând astfel să-și ucidă frații!

11. a) Cum a ajuns Mefiboșet o victimă a nedreptății? b) Cum ar fi putut David să evite acest lucru?

11 Fiecare dintre noi ar putea ajunge o victimă a nedreptății când se răspândește un semi-adevăr sau o informație incompletă despre noi. Să ne gândim la regele David și la Mefiboșet. David a arătat generozitate și bunătate față de Mefiboșet înapoindu-i toate pământurile ce-i aparținuseră lui Saul, bunicul său. (2 Sam. 9:6, 7) Mai târziu însă, lui David i s-au spus lucruri negative despre Mefiboșet. Fără să verifice informația, David a hotărât să-l deposedeze de toate proprietățile. (2 Sam. 16:1-4) Când, în cele din urmă, David a vorbit cu Mefiboșet, și-a dat seama că a greșit și i-a restituit acestuia o parte din pământuri. (2 Sam. 19:24-29) Totuși, această nedreptate ar fi putut fi evitată dacă David și-ar fi făcut timp să cunoască toate detaliile, în loc să acționeze în mod pripit, pe baza unei informații incomplete.

12, 13. a) Cum a reacționat Isus în fața calomniilor? b) Ce putem face dacă cineva răspândește minciuni despre noi?

12 Dar cum ai reacționa tu dacă ai fi ținta unei calomnii? Isus și Ioan Botezătorul au trecut printr-o asemenea încercare. (Citește Matei 11:18, 19.) Cum a reacționat Isus în fața acuzațiilor? El nu și-a irosit timpul și energia încercând să se apere. Mai degrabă, i-a încurajat pe oameni să analizeze faptele, adică acțiunile și învățăturile lui. Așa cum a spus Isus, „înțelepciunea este dovedită dreaptă de lucrările ei”. (Mat. 11:19)

13 Din exemplul lui Isus învățăm o lecție valoroasă. Uneori, oamenii vor spune lucruri neadevărate despre noi sau ne vor critica, stricându-ne buna reputație. Ce putem face într-o asemenea situație? Dacă se răspândesc minciuni despre noi, putem să ne trăim viața în așa fel încât nimeni să nu creadă acele minciuni. După cum am învățat din exemplul lui Isus, conduita noastră ireproșabilă poate dezminți zvonurile bazate pe semi-adevăruri, precum și acuzațiile false.

AI PREA MULTĂ ÎNCREDERE ÎN TINE?
14, 15. De ce nu este înțelept să ne bizuim pe propria pricepere?

14 Lipsa informațiilor demne de încredere este un obstacol care ne împiedică să ajungem la concluzii corecte. Un alt obstacol este imperfecțiunea umană. Poate că îi slujim lui Iehova cu fidelitate de zeci de ani și, de-a lungul timpului, ne-am dezvoltat capacitatea de gândire și discernământul. Probabil că mulți ne respectă pentru judecata sănătoasă de care dăm dovadă. Ar putea însă aceste puncte forte să devină o capcană?

15 Da, faptul de a ne baza prea mult pe priceperea noastră poate deveni o capcană. Sentimentele și ideile personale ar putea începe să ne domine gândirea. Am putea crede că suntem în măsură să judecăm și să înțelegem o situație chiar dacă nu cunoaștem toate detaliile. Acesta este un mare pericol! Biblia ne avertizează cu claritate să nu ne bizuim pe propria pricepere. (Prov. 3:5, 6; 28:26)

16. Descrieți o întâmplare fictivă ce are loc într-un restaurant și menționați concluzia la care a ajuns Tom.

16 Să ne imaginăm următorul scenariu:  Un bătrân cu experiență pe nume Tom ia cina într-un restaurant. El este șocat când îl vede pe John, un alt bătrân, că ia masa cu o femeie care nu este soția lui. Tom îi vede pe cei doi râzând, simțindu-se bine împreună și chiar îmbrățișându-se cu afecțiune. El este din ce în ce mai tulburat și se întreabă: Oare această situație se va termina cu un divorț? Ce se va întâmpla cu soția lui John? Dar cu copiii lui? Tom a mai văzut astfel de situații triste. Dacă ai fi fost în locul lui Tom, tu la ce te-ai fi gândit?

17. Ce a aflat Tom ulterior și ce lecție învățăm din acest scenariu?

17 Dar să mergem mai departe cu scenariul. Deși Tom nu cunoștea toate detaliile, el a tras în mod pripit concluzia că John i-a fost infidel soției sale. Mai târziu în acea seară, Tom îl sună pe John ca să afle cum stăteau lucrurile. Imaginați-vă ce ușurat se simte el când află că femeia din restaurant era sora lui John, care locuia în alt oraș. Cei doi nu se văzuseră de mulți ani. Întrucât sora lui era doar în trecere prin oraș, John nu s-a putut întâlni cu ea decât la restaurant. Soția lui John nu reușise să vină la întâlnire. Din fericire, Tom nu a transmis concluziile sale greșite mai departe. Ce învățăm de aici? Oricât de multă experiență am avea ca slujitori ai lui Iehova, aceasta nu este suficientă ca să ajungem la o concluzie corectă. Trebuie să cunoaștem toate datele problemei.

18. Cum ar putea conflictele de personalitate să ne întunece judecata?

18 Conflictele de personalitate reprezintă un alt factor care ne împiedică să evaluăm corect o situație. Dacă ne concentrăm asupra neînțelegerilor pe care le avem cu un frate, am putea ajunge să-l privim cu suspiciune. Astfel, când auzim ceva negativ despre fratele respectiv, suntem înclinați să credem imediat acel lucru, chiar dacă nu avem dovezi. De aici învățăm o lecție importantă: dacă nutrim sentimente negative față de frații noștri, putem trage concluzii greșite și neîntemeiate cu privire la ei. (1 Tim. 6:4, 5) Întrucât invidia și gelozia întunecă judecata, nu trebuie să le permitem să prindă rădăcini în inima noastră. Să nu cedăm sentimentelor negative, ci să ne amintim că avem datoria morală de a ne iubi frații și de a-i ierta din inimă. (Citește Coloseni 3:12-14.)

PRINCIPIILE BIBLICE NE VOR OCROTI
19, 20. a) Ce principii biblice ne vor ajuta să evaluăm corect o informație? b) Ce vom analiza în articolul următor?

19 Din cauza avalanșei de informații îndoielnice, a semi-adevărurilor și a propriei imperfecțiuni nu este ușor să cunoaștem toate datele unei probleme și să ajungem la concluzii corecte. Ce ne poate ajuta? Cunoașterea și aplicarea principiilor biblice. Unul dintre aceste principii spune că ‘este o nebunie și o umilire să răspundem înainte de a asculta’. (Prov. 18:13) Un alt principiu ne sfătuiește ‘să nu dăm crezare oricărui cuvânt’ fără să verificăm informația. (Prov. 14:15) Și, nu în ultimul rând, oricât de multă experiență am avea, trebuie să fim atenți ‘să nu ne bizuim pe priceperea noastră’. (Prov. 3:5, 6) Principiile biblice ne ocrotesc ajutându-ne să evaluăm informațiile, să tragem concluzii corecte și să luăm decizii înțelepte.

20 Totuși, mai există un obstacol: tendința de a judeca lucrurile după aparențe. În articolul următor vom analiza câteva dintre capcanele în care pot cădea oamenii din cauza acestei tendințe, precum și ce ne poate ajuta să le evităm.
Din toate enigmele din viața mea, cea mai mare rămâne: cum au învățat șopârlele să zboare?

Offline lovelogic

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Iun 2014
 • Mesaje postate: 375
  • Comuni
Re: Comentarii la Turnul de Veghe (9-15 iunie 2014 - Îl vezi pe "Cel nevăzut"?)
« Răspuns #1 : Septembrie 17, 2018, 09:39:09 pm »
Nu este nimic interesant mai sus. Am scris din greșeală.
Din toate enigmele din viața mea, cea mai mare rămâne: cum au învățat șopârlele să zboare?

Offline lovelogic

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Iun 2014
 • Mesaje postate: 375
  • Comuni
Re: Comentarii la Turnul de Veghe (9-15 iunie 2014 - Îl vezi pe "Cel nevăzut"?)
« Răspuns #2 : Octombrie 01, 2018, 11:35:57 am »
Articolul de mai sus este, de fapt, cel ce se analizează în această săptămână. Când am încercat să îl modific cu comentarii, am primit mesajul că prea mult timp a fost alocat modificării și a rămas așa.

Obiectivul articolului: Prea multe știri negative apar despre martori, așa că ele nu ar trebui citite.

1, 2. a) Ce capacitate importantă trebuie să dezvoltăm și de ce? b) Ce vom analiza în acest articol?

CREȘTINII adevărați trebuie să-și dezvolte capacitatea de a evalua informațiile în așa fel încât să tragă concluzii corecte. (Prov. 3:21-23; 8:4, 5) Dacă nu cultivăm această capacitate, vom fi mult mai vulnerabili în fața atacurilor lui Satan și ale lumii lui, care încearcă să ne manipuleze gândirea. (Ef. 5:6; Col. 2:8) Desigur, putem trage concluzii corecte doar dacă știm toate datele unei probleme. În Proverbele 18:13 se spune: „Dacă cineva răspunde înainte de a asculta, este o nebunie și o umilire pentru el”.

2 În acest articol vom analiza câțiva factori care ne-ar putea împiedica să cunoaștem toate datele unei probleme și să ajungem la o concluzie corectă. De asemenea, vom vorbi despre câteva principii biblice și exemple care ne pot ajuta să ne îmbunătățim capacitatea de a evalua corect informațiile.

Dacă știm toate datele unei probleme - exact acest lucru sunt învățați martorii să nu facă

3. De ce este necesar să aplicăm principiul biblic din Proverbele 14:15? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

3 În prezent, internetul, televiziunea și alte mijloace de informare în masă ne bombardează cu informații. Mulți sunt asaltați de e-mailuri, mesaje și rapoarte trimise de prieteni sau de  cunoștințe bine intenționate. Întrucât în societatea de azi se practică dezinformarea intenționată și se denaturează adevărul, avem motive întemeiate să fim prudenți și să analizăm cu atenție informațiile primite. Ce principiu biblic ne poate fi de folos? În Proverbele 14:15 se spune: „Cel fără experiență dă crezare oricărui cuvânt, dar cel prevăzător ia aminte la pașii lui”.

De ce trebuie să fim așa de atenți? Cât de mult ne poate afecta o știre? Să presupunem că are loc un puternic cutremur.  O sursă estimează numărul morților la 100.000, iar alta la 300.000. Dacă mass-media alege numărul mai senzațional, cu ce ne poate afecta pe noi dacă au murit mai mulți sau mai puțini? De ce trebuie să-mi pierd timpul ca să aflu numărul exact al morților?

Dar ce putem spune despre știrile în care societatea WTC trebuie să plătească amenzi mari pentru acoperirea unor cazuri de abuzuri sexuale, cum este cel de alaltăieri: https://www.dailymail.co.uk/news/article-6224251/Jury-awards-35-million-woman-says-Jehovahs-Witnesses-covered-sexual-abuse-child.html
Astea sunt știrile care dor.

Despre Proverbele 14:15 - 1. Când a fost scris acest verset nu existau știri, internet, televiziune
                                       2. Acest verset trebuie citit în întregime, nu numai prima parte.
« Ultima Modificare: Octombrie 01, 2018, 11:37:39 am de lovelogic »
Din toate enigmele din viața mea, cea mai mare rămâne: cum au învățat șopârlele să zboare?

Offline lovelogic

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Iun 2014
 • Mesaje postate: 375
  • Comuni
Re: Comentarii la Turnul de Veghe (9-15 iunie 2014 - Îl vezi pe "Cel nevăzut"?)
« Răspuns #3 : Octombrie 01, 2018, 11:48:36 am »
4. Cum ne ajută Filipeni 4:8, 9 să fim selectivi în privința materialelor pe care le citim și de ce este vital să avem informații corecte? (Vezi și chenarul „ Instrumente care ne ajută să fim corect informați”.)

4 Pentru a lua decizii corecte, avem nevoie de informații corecte. De aceea, trebuie să fim foarte precauți și să alegem cu grijă informațiile pe care le citim. (Citește Filipeni 4:8, 9.) Nu ar trebui să pierdem timpul urmărind știri pe site-uri discutabile sau citind e-mailuri care transmit informații bazate pe zvonuri. De asemenea, este deosebit de important să evităm site-urile apostaților. Scopul lor este să le slăbească credința slujitorilor lui Dumnezeu și să distorsioneze adevărul. Informațiile greșite duc la decizii greșite. Să nu subestimăm niciodată efectul pe care o informație falsă îl poate avea asupra minții și a inimii noastre! (1 Tim. 6:20, 21)

Partea subliniată cu albastru contrazice total paragraful 1. Cum poți să cunoști toate datele problemei, dacă partea cealaltă nu mai ai voie să o citești? Cum pot martorii să își dezvolte capacitatea de a evalua informațiile dacă li se interzice să cunoască toate datele problemei?

O familie urmărește JW Broadcasting
 INSTRUMENTE CARE NE AJUTĂ SĂ FIM CORECT INFORMAȚI
Ce instrumente au la dispoziție slujitorii lui Dumnezeu pentru a fi corect informați cu privire la cele mai recente evenimente teocratice?

ȘTIRI DE ULTIMĂ ORĂ: Rubrica Știri de ultimă oră de pe site-ul jw.org furnizează informații succinte, de ultimă oră, în legătură cu evenimentele importante ce au loc în organizația lui Iehova.

REDACȚIA DE ȘTIRI: O rubrică permanentă de pe site-ul jw.org unde găsim rapoarte mai ample referitoare la chestiuni legate de libertatea noastră de închinare sau la acțiuni de ajutorare în caz de dezastru.

JW BROADCASTING: Un post de televiziune prin internet care ne ține la curent cu activitățile Martorilor lui Iehova din toată lumea.

Niciuna dintre instrumentele de mai sus nu vorbește nimic despre problema abuzurilor sexuale.
Din toate enigmele din viața mea, cea mai mare rămâne: cum au învățat șopârlele să zboare?