Salut, Universal. In privinta constiintei daca vrei sa afli mai multe iti sugerez sa vizionezi "through the wormhole" cu Morgan Freeman, episod in care vorbeste despre constiinta si ideea de suflet, ai fi surprins sa aflii cat de avansata a ajuns stiinta in ziua de azi. Constiinta are o explicatie foarte simpla, pot sa iti explic acum pe scurt care este ideea, insa pentru a intelege mai bine trebuie sa vizionezi acel episod.
Creierul nostru dupa cum stii este format din mai multe zone, exista doua emisfere si patru lobi, lobii frontali(degenerarea lor produce schizofrenia se pare, ca tot am scris ieri despre asta), temporali, occipitali si parietali. Desigur ca si lobii se pot imparti in parti si mai mici fiecare cu o functie proprie. Constiinta apare atunci cand partile acestea din creier comunica intre ele, atunci creierul devine constient ca exista. De aceea atunci cand dormim constiinta dispare temporar, pentru ca zonele din creier nu mai comunica unele cu celelalte, cand ne trezim toate partile din creier reincep comunicarea si atunci apare constiinta.
Eu acum am incercat sa iti spun ideea de baza, lucrurile desigur ca sunt mult mai complicate de atat,dar stiinta mai nou a facut progrese si in acest domeniu foarte mult, e interesant ca noi cu cat cercetam mai mult cu atat gasim alte intrebari fara raspuns.
De asemenea in emisiune se prezinta cum oamenii studiaza si incearca sa creeze o constiinta artificiala, formata partial din neuroni artificiali si naturali, preluati de la cobai. In prezent sunt doar la inceput, insa in cativa ani in ritmul actual este foarte probabil ca acesti cercetatori sa fie capabili sa creeze sisteme artificiale dotate cu inteligenta si care au propria constiinta, practic viata din moment ce sunt constienti ca exista.