Nu stiu, e paradoxal? In ce fel?
Faptul ca nu conduci tu procesele principale prin care corpul tau functioneaza.
Pai tocmai asta ti-am explicat, ca aici e greseala ta. Ai uitat sa spui ca nu o facem
in mod constient, nu? *Noi* conducem "procesele principale", la nivel vegetativ. Si nu doar la nivel vegetativ, ci chiar si un pic mai ridicat dar mai scazut decat cel constient. Ai auzit vreodata de somnambulism? Oameni care nu sunt constienti ca merg prin somn de ex., ca fac cutare si cutare lucru? Ce inseamna asta? Ca ii face creatorul sa umble noaptea?
Imi amintesc ca recent am citit de niste experimente din care a reiesit ca la nivel subconstient, creierul este capabil sa rezolve mici probleme aritmetice printre altele (
http://www.livescience.com/24774-consciousness-reading-math.html). Ce inseamna asta? Ca le sufla creatorul raspunsul?
Deci mi se pare foarte fortata afirmatia si concluzia ta, ca "in afara de minte, tot corpul ne este strain; paradoxal". Corpul nu ne e deloc strain, pur si simplu creierul nostru conduce procese pe doua nivele, constient si inconstient noua. Nu vad nimic strain. Ti-am zis:
Cred ca privesti lucrurile dintr-un unghi gresit. Noi nu suntem mintile noastre. Nu suntem o constienta sau un creier, si restul corpului sa fie ceva auxiliar. Care-i aportul nostru? Este 100%. Suntem un intreg de la cap pana la degetele de la picioare. O amoeba nu are creier sau procese constiente ca sa zica "mi-e foame, hai sa mananc ceva", dar totusi mananca. Trebuie s-o programeze o entitate constienta (zeul deistilor probabil) ca aceasta amoeba inconstienta sa incorporeze materie (sa se hraneasca)?
Aici e miezul problemei. Putem reduce cele de mai sus la ceva mult mai simplu: pt. ca ceva sa se intample, este nevoie de o entitate constienta care sa vrea acel lucru sa se intample, si sa-l faca sa se intample? De ce exista procese chimice? De ce nucleele a doi atomi de hidrogen fuzioneaza si rezulta heliu? Pt. ca vrea cineva? Gandeste-te.
Ai mai scris:
Tu detii controlul doar pe partea de “alimentare” (mancare, apa; dar pana si astea i le dai pentru ca organismul ti le cere: foame, durere, slabiciune), pe partea de “distributie” sau partea finala (miscare, folosirea simturilor, eliminarea deseurilor) si o limitata exploatare/intretinere (administrarea de medicamente, sport etc). Nu numai ca nu esti tu la carma, dar nici macar nu esti constient de tot ce se intampla in corpul tau. Sper ca-ti dai seama ca nu ma refer la lecturarea si/sau intelegerea cartilor de biologie, chimie, anatomie. Am in vedere aportul tau activ din interiorul corpului.
Ni se pare floare la ureche ca vedem sau ca auzim. Atat de natural si usor, nu? Dar ce faci tu inauntrul ochiului sau urechii tale pentru ca acestea sa faca posibile vederea si auzul? Mai nimic.
Vezi mai sus. A declara eu nu fac nimic inauntrul ochiului si a urechii pt. a vedea si a auzi este evident gresit. Eu fac 100% din munca respectiva. Anumite procese au ajuns sa fie automate, cum ar fi reflexele. Daca-ti pica o picatura in ochi o sa-ti inchizi ochiul extrem de repede. Pui mana pe o plita incinsa si o sa-ti retragi mana cu o viteza de care nici macar nu esti constient. In toate aceste cazuri, creierul a dat comanda muschilor sa actioneze imediat. Dpdv al supravieturii, a selectiei naturale, organismele care reactioneaza astfel vor avea mari avantaje in raport cu organisme care reactioneaza in mod constient (o, stai sa-mi dau seama ca plita asta frige, da frige, ok, acum hai sa-mi retrag mana).
Zeul tau exista pt. ca... de ce? Pt. ca cineva l-a facut? O asemenea inteligenta extraordinara, o asemenea organizare la superlativ, ultra-ordine... cine a dorit-o, si cine a facut-o? Iti dai seama ca asta demonstreaza de fapt, ca argumentele astea care pretind ca existenta ordinii (si a inteligente) necesita, musai, o entitate inteligenta care sa li fi creat, au la baza o eroare logica?
Poate ar fi o eroare logica daca n-am avea exemplul a ceea ce creeaza omul. Existenta ordinii in functionarea pc-ului tau se datoreaza unui creator. Atat timp cat am la ce sa ma raportez am dreptul sa presupun ca lucrurile stau in acelasi fel si cu existenta universului (mult spus univers, mai bine reduc la pamant, soare, luna, stele – ca pe astea le observ si cu ochiul liber).
Totusi nu mi-ai raspuns la intrebari. Zeul tau exista pt. ca... de ce? Pt. ca cineva l-a facut? O asemenea inteligenta extraordinara, o asemenea organizare la superlativ, ultra-ordine... cine a dorit-o, si cine a facut-o?
Exemplul a ceea ce creaza omul nu constituie un ajutor in acest sens. Existenta ordinii in calculatorul meu se datoreaza unui creator desigur. Aici vorbesti de un calculator insa, si faci saltul la cu totul altceva, rezultand o alta eroare logica. Urmand logica ta putem spune urmatorul lucru: indienii din America isi picteaza linii rosii pe fata. Deci daca vedem un om pe strada cu linii rosii pe fata, inseamna ca si le-a facut singur. Nu, nu s-ar putea fie ranit cu sange uscat pe fata, nu, deoarece noi stim ca indienii isi picteaza linii rosii pe fata. Adica stim ca inginerii electronisti creaza calculatoare, deci si noi suntem creati.
Si din nou, daca mergi pe rationamentul asta cu "ceea ce creeaza omul, existenta ordinii se datoreaza unui creator", atunci foloseste-l pana la capat, ca altfel reiese ca o faci din motive subiective, interesat sa tragi o anumita concluzie. Daca existenta omului, a ordinii prezente in el, arata ca a trebuit sa-l faca cineva, ce arata existenta lui dzeu, si ordinea extraordinara pe care o asemenea entitate ar trebui s-o posede?
Pe de alta parte, de ce singularitatea de dinaintea BigBangului ar fi putut exista fara o cauza, dar un Creator nu?
Exact, bine ai zis, "un creator nu". Pt. ca am compara mere cu pere. Singularitatea nu e inteligenta, nu e constienta, nu are vointa, etc. Un dzeu este infinit superior si complex vizavi de o singularitate, care nu este decat masa aforma, la un nivel extrem de minuscul, subatomic. Aceasta afirmatie a ta despre acest creator misterios, intrece cu mult o afirmatie similara, ca un om poate pur si simplu aparea intr-o clipita, in mod spontan, ca om complet, matur, constient, intelept. Daca creatorul tau poate aparea astfel, atunci poate si un om, pt. ca ii este inferior. Iti place ideea?