Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?

Offline sceptic

 • Administrator
 • Slujitor auxiliar
 • *****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 372
  • Adevărul despre Martorii lui Iehova
Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« : Februarie 09, 2012, 12:30:04 am »
Martorii ii tratează pe cei care doresc să părăseasă religia de bună voie (se dezasociază), nefiind vinovați de vreo faptă condamnabilă ca și pe păcătoșii care au fost exculși.

Este vreo susținere biblică pentru această practică?

Această este una dintre cele mai importante caracteristici care îi plasează pe martori în categoria 'cult' (sectă). Din ce îmi amintesc ea a fost introdusă cu ocazia scandalului provocat de plecarea lui Raymond de la Brooklyn, cu scopul de a-l exclude.
Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziţie cu cu cel care afirmă şi crede că a găsit. - Miguel de Unamuno

Offline logic

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 197
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #1 : Februarie 09, 2012, 09:30:43 am »
    Ray a avut obiecții doctrinare. Dacă la acest tip de dezasociere te referi, atunci în 1 Ioan 2:18, 19 se vorbește despre „mulți anticriști... care au ieșit din mijlocul nostru”. Obiecțiile lor erau fie că Isus nu era Mesia, fie natura venirii lui Mesia, în carne sau în spirit.
De asemenea Pavel îi meționează pe Imeneu și Filip „care s-au abătut de la adevăr, zicând că a și venit invierea”. „Dintre ei sunt Imeneu și Alexandru pe care i-am dat Satanei, ca să fie învățați prin disciplină să nu hulească (1 Tim 1:19; 2 Tim 2:17, 18). În contrast cu aceștia Timotei trebuia „să păstreze credința pe care unii au lepădat-o”.

    Tratamentul acestor dezasociați este foarte clar exprimat în 2 Ioan 10: „Dacă cineva vine la voi și nu vă aduce învățătura aceasta, să nu-l primiți în casă și să nu-l salutați”.

    Un tratament la fel de dur era aplicat și de către iudei pentru cei excomunicați sau dezasociați de sinagogă. Model care își are originile în eliminarea fizică din VT a celor care gândeau altfel despre teologie.

    În mod interesant Isus pare să fi acționat diferit, departe de aceste pedepse și disciplinări, venind în întâmpinarea oamenilor însetați de idei noi și a păcătoșilor. Și Russell pare să fi fost la început mai concesiv cu diversitatea în gândire a celor ce studiază Biblia.

Offline ilie

 • Pionier special
 • ********
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 540
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #2 : Februarie 09, 2012, 10:41:42 am »
Unii,rastalmacesc scripturile,spre pierzarea lor,facand abuzuri prin folosirea incorecta a unor versete Biblice.Ei se fac ca nu observa contextul unor versete si il aplica asupra unor situatii iesite din cadru!Bineinteles ca au abuzat de acest fapt excluzand orice persoana care reprezinta" un pericol pt.teocratie!"Altii care au facut unele abateri,sunt considerati " apostati"De asemenea si pe cei care se dezasociaza din motive personale,sau atunci cand li se calca in picioare demnitatea ii considera la fel!Ce conteaza pt.ei ca nu au nici o sustinere Biblica!Este exclus faptul ca nu i-si dau seama,ca fac un abuz.Dar toate oalele sparte se platesc mai devreme sau mai tarziu!Ei nu au nici un pic de spirit crestin, aplica teocratia Israelului,in varianta moderna.De acolo sau inspirat si cu congresele,de la cele trei sarbatori anuale ale evreilor!Unul dintre ei chiar a spus ca ISUS a facut un congres atunci cand sa aratat la500 de persoane,in Galilea !La fel fac cand folosesc cap.15 din Faptele Ap.pentru"a demonstra originea straveche"a corpului de guvernare!Oricum sunt experti in rastalmacirea si sucirea scripturilor,dar spre pierzarea proprie!Felicitari,Sceptic,pt.abordarea acestui subiect!Asa este; REYa fost umilit si exclus,tocmai prin folosirea unui abuz.Acesti oameni sunt atit de rigizi ca nu accepta nici o alta opinie,superdovedita scriptural!Oricine face asa,"o ia inainte"Inaintea cui?Inaintea intereselor pamantesti ale WTS?Cred ca au atins apogeul ingamfarii si FATARNICIEI!!!

Offline sceptic

 • Administrator
 • Slujitor auxiliar
 • *****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 372
  • Adevărul despre Martorii lui Iehova
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #3 : Februarie 09, 2012, 07:19:19 pm »
Nu mă refeream la cei care încercă să introducă învățături 'false' în congregație. Aceștia sunt văzuți și astăzi ca apostați și cel mai probabil excluși înainte să spună prea multe. Ioan la aceștia se referă:

1 Ioan 2:26: V-am scris aceste lucruri în vederea celor ce caută să vă rătăcească.
2 Ioan 1:10: Dacă vine cineva la voi, şi nu vă aduce învăţătura aceasta, să nu-l primiţi în casă şi să nu-i ziceţi: „Bun venit!”

Și Pavel la fel:

2 Timotei 2:17-18: Şi cuvântul lor va roade ca cangrena. Din numărul acestora sunt Imeneu şi Filet, care s-au abătut de la adevăr. Ei zic că a şi venit învierea şi răstoarnă credinţa unora.

1 Timotei 1:19-20: şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă. Din numărul lor sunt Imeneu şi Alexandru, pe care i-am dat pe mâna Satanei, ca să se înveţe să nu hulească.

Mă gândeam la cineva care nu este interesat să 'racoleze' discipoli ci nu mai dorește să se identifice ca membru al congregației. Nu știu în ce măsură exemplele biblice pot fi încadrate la dezasociere, doar dacă nu dezasocierea înseamnă apostazie indiferent de atitudinea celui în cauză sau de motivațiile lui. De exemplu unii au ales să se dezasocieze de congregație după abuzurile sexuale ale unor bătrâni asupra copiilor lor.

Oricum, până în 1981 o persoană care se dezasocia era considerată de martori ca una „din lume”. Odată cu scandalul cu Raymond, WTS a implementat politica evitării celor care s-au dezasociat. Raymond a părasit Brooklynul în mai 1980 și a început să lucreze pentru Peter Gregerson. Gregerson s-a dezasociat de martori în martie 1981; în septembrie 1981, WTS schimbă regulile, astfel că cei care se asociază cu cei dezasociați sunt excluși; în noiembrie 1981 Raymond este exclus din rândul martorilor, fiind văzut luând masa cu șeful său, Peter Gregerson.
Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziţie cu cu cel care afirmă şi crede că a găsit. - Miguel de Unamuno

Offline logic

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 197
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #4 : Februarie 09, 2012, 08:06:07 pm »
    E într-adevăr greu de încadrat cazul celor puțini care înțeleg lucrurile altfel și se retrag în liniște sau care sunt dezamăgiți din cauza unor abuzuri, nu vor să facă valuri și cer să nu mai fie identificați ca martori.

    Unii din ucenicii lui Isus s-au poticnit în limbajul lui și l-au părăsit, dar nu știm dacă au fost apoi evitați de ceilalți ca disciplinare. Isus a prevăzut și timpul când, din cauza înmulțirii fărădelegii în sistemul religios, dragostea celor mai mulți se va răci. Pavel s-a plâns că Dima l-a părăsit din dragoste pentru veacul de acum, dar probabil a părăsit doar serviciul de misionar, nu și credința creștină. (2 Tim 4:10).

Offline Vasile H

 • Vestitor botezat
 • ***
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 90
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #5 : Februarie 09, 2012, 10:29:03 pm »
Ai perfecta dreptate Ilie.WTS-ul schimba orice din mers,orice care sa-i ajute sa-si tina sub control oamenii.Istoria lor arata ca se poate schimba orice doctrina ,daca se pare ca nu mai tine.Se poate modifica ,se poate ajusta,se poate elimina ....ce conteaza daca oamenii pot accepta sau nu...trebuie sa accepte ,pentru ca e de la sclav....altfel vor fi pedepsiti intr-un fel sau altul.Cei care am petrecut pe la ei ani de zile stim cum se procedeaza  si suntem siguri(cel putin eu sunt )ca vom vedea schimbari ,pe masura ce trec anii din ce in ce mai dese.Eu spun ca ar trebui sa o lase mai moale cu profetiile si explicatiile si deasemenea cu regulile si sa se ocupe in a arata iubire ,intelegere,compasiune fata de oamenii pe care-i pastoresc si deasemenea fata de ceilalti.La teorie sunt bunicei dar la practica sunt slabi si pe masura ce trece timpul tot mai slabi.Daca vb cu un martor de prin anii 50-60 iti va spune ca atunci nu se stiau atatea dar ca "fratii" erau mai iubitori si ca sareau sa ajute si ca se sprijineau ori decate ori era nevoie ,insa azi lucrurile s-au schimbat foarte mult in ce priveste practicarea adevarului biblic.

Offline lamb

 • Global Moderator
 • Pionier regular
 • *****
 • Data Înregistrării: Ian 2012
 • Mesaje postate: 222
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #6 : Februarie 09, 2012, 10:46:34 pm »
Foarte buna intrebarea Sceptic. Mai ales ca in manualul batranilor, apostazia e echivalata cu cineva care "face propaganda" idelilor contrare organizatiei. Dar daca eu pastrez linistea si indiferent de ce idei as avea scriu o scrisoare prin care ma retrag, de ce ma tratati la fel ca pe unul care a comis adulter, crima, idolatrie, samd? Cum ma puteti pune in rand cu ei? Doar pentru ca nu mai vreau sa ma supun autoritatii unor oameni, respectiv Corpului de Guvernare? Pai ce fundament biblic avem pentru asta?

Aici ar merita probabil amintita din nou celebra cuvantare a lui Fred Franz cand lupta impotriva cedarii puterii din mana presedintelui societatii Watchtower catre Corpul de Guvernare si cand a dat exemplu cu Pavel si Barnaba care au fost trimisi de Isus intr-o calatorie misionara din congregatia Antiohia si s-au intors cu raportul lor tot acolo, iar apostolii si batranii de la Ierusalim (respectiv corespondentul Corpului de Guvernare din acea vreme in viziunea Watchtower) nu i-au luat la intrebari ca de ce nu le-au raportat lor ca si autoritate centrala.

In 1981, ca sa-l poate exclude, dar mai ales izola pe Ray Franz, de marea masa a membrilor organizatiei, Corpul de Guvernare a schimbat politica aplicata celor exclusi absolut dupa bunul plac "indoind" din nou Biblia si facand-o sa para ca spune altceva, decat ceea ce spune in realitate. Se folosesc foarte mult versetele din Ioan si Iuda pentru a justifica izolarea celor exclusi sau dezasociati.

Ce e jenant e ca nu coreleaza aceste verste cu cele din Matei 18 despre care Watchtower spune ca se aplica tot la comitete judiciare, dar la cele in care pacatul este savarsit impotriva unui frate nu impotriva lui Iehova. Si e vorba doar de 2 pacate: frauda si calomnia. Stiti celebra recomandare a lui Isus cu cei 3 pasi. De fapt hai sa vedem ce a spus Isus conform traducerii Lumii Noi:

"Dacă fratele tău comite un păcat, du-te şi dezvăluie-i greşeala numai între tine şi el. Dacă te ascultă, l-ai câştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu ascultă, mai ia cu tine unu sau doi, pentru ca orice lucru să fie stabilit prin gura a doi sau trei martori. Dacă nu ascultă de ei, vorbeşte cu congregaţia. Dacă nu ascultă nici de congregaţie, să fie pentru tine ca un om al naţiunilor şi ca un încasator de impozite."

Deci daca nu asculta si in viziunea Watchtower ala inseamna momentul excluderii (cand chiar si dupa parcurgerea celor 3 pasi fratele tot nu-si corecteaza pacatul) cum trebuia sa te comporti cu el conform cuvintelor lui Isus? Ca si cu un om al natiunilor si un incasator de impozite. Cum se purta Isus cu acesti oameni? Cu femeia neisraelita care i-a spus ca si cateii mananca firmiturile de la masa copiilor? Sau cu Matei care a fost incasator de impozite?

Iata deci, ideea lasata de Isus e ca cei exclusi sau dezasociati ar trebui priviti ca niste oameni din lume nu sa li se aplice o inchizitie psihica si tortura afectiva, lucruri care nu au nimic in comun cu rodul spiritului pe care un crestin il cultiva. Cum poti tu ca crestin sa pretinzi ca ai bunatate, iubire, compasiune, empatie, umilinta, altruism, daca tu si pe propriul copil esti in stare sa-l ignori ani la rand, poate doar pentru ca nu accepta 100% toate ideile publicate de organizatie (intre noi fie vorba, destule dintre ele gresite).

Nu ar trebui mai degraba sa urasti fapta, pacatul si nu pe pacatos? Iehova nu asa face? Ce a urat la David? Pacatele lui sau pe el ca persoana?
« Ultima Modificare: Februarie 09, 2012, 10:52:58 pm de lamb »
Noi credem uneori ca lucrurile sunt adevarate, numai fiindca sunt spuse in mod elocvent. (Pacal)

Offline vio16

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Dec 2011
 • Mesaje postate: 348
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #7 : Februarie 09, 2012, 11:31:11 pm »
"lamb"in comentariul scris ai afirmat;"Iata deci, ideea lasata de Isus e ca cei exclusi sau dezasociati ar trebui priviti ca niste oameni din lume nu sa li se aplice o inchizitie psihica si tortura afectiva, lucruri care nu au nimic in comun cu rodul spiritului pe care un crestin il cultiva. "
"Inchizitia psihica si tortura afectiva" este arma ceea mai puternica si efectiva care se intrebuinteaza de brigazile cele mai speciale in locurile mai putin cunoscute de persoanele societatii !Si implementarea se face cu manusi albe sa nu se lase amprente si sa se inteleaga din partea cui vine pentru invinovatire.Unii trecuti prin anumite torturi in regimul trecut poate au realizat si inca simt efectele.Azi se procedeaza intr-un mod modern si cu zimbet pe buza si cu un efect dublu .Un sociolog si un pshiolog  in domeniu  poate sa explice cum stau lucrurile cu privire la astfel de modalitati aplicate in domeniul religiei!!si efectele sint cu multul mai puternice dechit in alte categorii cu care omenirea se ocupa in sistemul de exzistenta!!!Unii ajung dezamagiti chind sint dati afara din un servici ,sau un partid politic ,dar chind sint dati afara din un grup religios afectiunile sint cu multul mai mari si grele !Si ei stiu fiinca cei din conducerea oricarui grup religios detin chite o persoana care se ocupa de ceea ce explici si pe urma mesajul este transmis pe scara si cei dornici de o pozitie de intermediere ca in armata dubleaza doza  si astfel efectul cel in cauza i-l simte .si care au trecut si prin timpul de instruire militara au anumite experiente cu astfel de incercari !!Pentru fiecare membru devotat acestei organizatii  care ajunge in puterea de excludere  pe nedrept este nevoie de ajutor si de multa incurajare si de redresare !!!Uni ajung sa se balanseze si sa uite ,dar altii ramin cu traumatisme si este dureros ca nu pot sa treaca peste aceste incercari si sa se bucure cu adevarat de fiecare zi in sensul puterii divine si a realitatii in puterea divinitatii!!!Multi nu stiu in ce consta libertatea  si nici cum sa  ghindeasca si sa comunice in deplina lui libertate .Si astfel apare frustrare,frica si chiar o abzicere de la multe lucruri ,dar sa nu uitam sa avem putere de comunicare ,de reabilitare si curaj de a ne implica in ceea ce ghindim si dorim!!!

Offline ilie

 • Pionier special
 • ********
 • Data Înregistrării: Nov 2011
 • Mesaje postate: 540
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #8 : Februarie 11, 2012, 09:01:37 am »
Sceptic, se poate discuta mult(si o vom face)despre dezasociere,excludere,insemnare etc.insa vreau sa spun ca in multe locuri parasirea org.este taxata asa:ESTE UN APOSTAT!!!Si asta,indeferent de motivul pt.care pleci!Dar nu fac numai asta.Te urmaresc mereu dupa ce ai plecat,creeaza fel de fel de discutii despre tine,cu scopul clar de a-ti distruge credibilitatea si demnitatea!Vezi cazul Nelu Bota,care dupa ce sa dezasociat,se plange ca este persecutat in continuare!Si il cred,neconditionat;Cunosc sistemul din interior foarte bine,dupa zeci de ani petrecuti aici.Mai mult,este atacata familia, rudele,prietenii si ce este la fel de grav,cand intalnesc o persoana cu care studiezi din Biblie,te discrediteaza si spun ca esti apostat!PERSOANELE AMINTITE,SUNT VULNERABILE,in fata acestei masinarii diabolice si din fanatism,din frica,de rusine fata de ceilalti, adopta o atitudine "corespunzatoare",tipica org.Ei folosesc orice mijloc de discreditare.NU-I IERTA DOAMNE, CA STIU CE FAC!Din mai multe motive,unii aleg sa-si faca cunoscuta atitudinea fata de org.,Familiei in primul rand ,apoi prietenilor etc.Pana pleci sau pina esti  dat afara,Familia si pritenii TE TRATEAZA CA PE UN  FRATE,apoi se schimba radical situatia.Si eu am ales pana acum, varianta explicatiilor din interior pt. ca dupa ce pleci este mult mai greu!Doamne ajuta!!!(vedeti va rog, Psalmul 55:6-14 si Ps.64:2-8!)

Offline Valer

 • Pionier regular
 • *****
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 212
Re: Susținere biblică pentru evitarea celor dezasociați?
« Răspuns #9 : Februarie 11, 2012, 02:19:32 pm »
Cum poti tu ca crestin sa pretinzi ca ai bunatate, iubire, compasiune, empatie, umilinta, altruism, daca tu si pe propriul copil esti in stare sa-l ignori ani la rand, poate doar pentru ca nu accepta 100% toate ideile publicate de organizatie (intre noi fie vorba, destule dintre ele gresite).

Nu ar trebui mai degraba sa urasti fapta, pacatul si nu pe pacatos? Iehova nu asa face? Ce a urat la David? Pacatele lui sau pe el ca persoana?

Lamb.
Raspunsul la aceste intrebari nu-l poti primi din partea organizatiei ...  pentru ca nu exista un raspuns .
Eu aflandu-ma tocmai in aceasta situatie , de dezasociat si care nu am facut nici odata propaganda ideilor contrare organizatiei , o buna perioada de la dezasociere  , am incercat sa aflu de ce sunt inclus intre cei descrisi de 1 Cor.5 :11 ?. Raspunsul a fost ca astea sunt directivele de sus ... si ca atare cei de jos trebuie sa se conformeze .
Deci despre ce rod al spiritului , de bunatate , de compasiune , s,a . vorbim ?
Asa ceva in organizatie nu exista ... doar asa de fatada . Scopul scuza mijloacele ... si scopul lor este sa controleze dupa bunul lor plac viata si mintea membrilor organizatiei ... si se pare ca intr-o mare masura si reusesc ...