David, nu reusim sa discutam ceva legat, pentru ca ne pierdem in forma. "Ce am spus eu, ce ai spus tu, ce de fapt am spus eu, ce de fapt ai spus tu".
Logic, exagerezi desigur. E normal insa sa discut despre ce ai zis, ca doar nu o sa discut direct cu Tabor, normal ca o sa ma refer la ceea ce ai scris.
Dar nu mi-ai raspuns totusi, scrie Tabor ca "Ioan" a fost scrisa de ebioniti?
"The Nazarene movement, led by James, Peter, and John, was by any historical definition a Messianic Movement within Judaism. Even the term ‘Jewish-Christianity,’ though perhaps useful as a description of the original followers of Jesus, is really a misnomer since they never considered themselves anything but faithful Jews. In that sense early Christianity is Jewish." (The Jesus Dynasty, p. 264)
"There is no evidence that James worshipped his brother or considered him divine." (The Jesus Dynasty, p. 280)
Toate bune si frumoase, nu-l vad insa pe Tabor sa spuna ca evanghelia a fost scrisa de ebioniti.
"I think it likely that the community that ended up shaping the Gospel of John, as indicated in chapter 21:24, had access to eyewitness materials that originated with James the brother of Jesus" (The Identity of the Beloved Disciple).
Cam subtire. Subtire de tot mai bine zis. "Este probabil ca comunitatea care a scris evanghelia sa fi avut acces la materiale ale unor martori oculari care au izvorat de la Iacob"? Asta-i tot?
Ok, hai sa stabilim niste lucruri: nimeni - chiar nimeni - nu stie ca Iacob sa fi lasat vreun material. Speculatia de mai sus se ridica usor la gradul de inventie. De ce e probabil? Are mai multa greutate afirmatia de mai sus decat asta?:
"Probabil ca comunitatea care a scris evanghelia nu a avut acces la materiale ale unor martori oculari care au izvorat de la Iacob"
Cu ce e mai adevarata prima afirmatie decat negarea ei? E pur si simplu o speculatie fara nici un fundament. De fapt avem motive de a crede ca evanghelia a fost scrisa intr-un mediu anebionit, helenistic. De ce? Pt ca utilizeaza imagini si concepte helenistice, nu ebraice. De aceea locul scrierii evangheliei e de multe ori plasat in Alexandria.
Ca sa nu mai zic ca ce scrie acest "Ioan" este total strain de evangheliile sinoptice. Cei trei habar n-au de ce scrie "Ioan" ca ar fi facut si zis Isus, la fel cum Marcu si Pavel habar n-au de conceptia virginala. Ei habar n-au ca Isus zice ca
- "Eu sunt lumina lumii"
- ca este cel care s-a coborat din cer
- "Eu sunt painea vietii care vine din cer"
- "inainte de Avraam eu sunt"
- ca le zice celor care credeau in el ca au de tata pe dracu
- "Eu sunt invierea si viata"
- "Eu sunt calea, adevarul si viata"
Asemenea declaratii puternice si carismatice, si cei trei habar n-au de ele? Deci comunitatea asta ioanida a avut acces la martori oculari, iar cei trei sinoptici nu? Au scris din burta sa de la mana a zecea (mai ales Luca care zice ca facut cercetari amanuntite referitor la ce se zice despre Isus), ei care sunt mai timpurii decat "Ioan"? Hai sa fim totusi seriosi. Eu iti propun sa citesti niste carti de criticism biblic care examineaza Ioan si sinopticele, se pare ca ai mare nevoie.
"Ucenicul acesta [Iacov] este cel care marturiseste aceste lucruri si care le-a scris; si [noi redactorii] stim ca marturia lui este adevarata" (Ioan 21:24)
O inventie desigur. Nu exista nici un indiciu - absolut niciunul - ca Iacob e discipolul iubit. Exista tot felul de pareri vizavi de identitatea lui - ba ca e Lazar, ba ca e Ioan, ba ca etc, dar sunt toate pure speculatii, nimic substantial.
Deci in concluzie, vad ca nu ai nici un sprijin pt afirmatia care ai facut-o anterior ("ev. Ioan fiind scrisa de un grup de crestini evrei (ebioniti) cu vederi adoptioniste sub calauzirea lui Iacov"). Nici macar Tabor nu zice asa ceva.
Poate ar trebui sa te intreb cum e convenabil pt mine daca logosul e o persoana?... respingi contextul cultural la care am apelat de nenumarate ori, si tu l-ai refuzat tot de atatea ori.
Pentru tine e convenabil pentru ca in Evangheliile sinoptice si Faptele Isus nu are preexistenta, deci daca logosul e persoana in Ioan, Biblia se contrazice. Punct marcat. Eu insa nu sunt interesat de acest meci. Pentru mine afirmatia "logosul e persoana" e contradictie in termeni. Logosul este cuvant, idee exprimata. Vorba ta, textul "negru pe alb".
A, asta crezi tu ca fac in discutia pe care o port cu tine, ca vreau sa demonstrez ca biblia se contrazice? Ok, mersi ca mi-ai zis si mie, nu stiam

Daca o sa urmaresti ce-am scris in alte parti despre greselile si contradictiile bibliei, o sa vezi ca nu folosesc niciodata acest argument. E pre a slab, nu isi prea atinge scopul. Oricine poate zice ca evangheliile se completeaza unele pe altele, si nu exista nici o contradictie. Deci crede-ma pe cuvant, te inseli. Eu nu joc acest "meci" cu tine.
Pt tine afirmatia "logosul e persoana" e contradictie in termeni pt. ca nu stii ce e aia logos. "Cuvant" pt. o persoana din sec 21 cum esti tu nu poate sa se refere la o persoana, si normal. Tie iti lipseste insa contextul istorico-cultural, nu stii ca acest Logos e un concept helenistic, care in curentul heleno-ebraic era o persoana, dupa cum se si exprima "Ioan". Nu stii, sau refuzi sa iei la cunostinta acest fapt. Pt tine chestia asta e o simpla coincidenta.
Iar contextul cultural la care apelezi, sunt de acord ca a existat, dar relevant in afara. Mediul iudeo-elen a influentat treptat teologia bisericii. Dar acest element strain a cauzat de la inceput un antagonism intre biserica iudaica si cea neiudaica si o rezistenta, asa cum se vede din opozitia doctrinara a nazareenilor/ebionitilor, pana ce acestia au fost eliminati in secolul II ca eretici.
Nu stiu ce vrei sa zici cu "relevant in afara", dar da, influenta a fost treptata. Evanghelia nu a fost scrisa la inceput, ci la sfarsitul secolului (de unde vine si caracterul treptat al influentei), iar influenta se vede clar in scrierea mai noua a lui Ioan. Sinopticele habar n-au de ceea ce scrie Pavel. Multi eruditi cred ca exista doar farame istorice in evanghelia asta, printre care faptul ca Isus a fost initial discipolul Botezatorului. In rest, Ioan inventeaza la greu. Ma mir ca nu stii chestiile asta. Daca este vreo evanghelie care este opusa ebionismului atunci ea e cea a lui "Ioan", de la o posta.
Primii crestini evrei, intre care erau cei 12 apostoli, nu stiau de nasterea virgina si preexistenta, iar Evanghelia "Ioan" a putut fi scrisa in forma initiala sub influenta lor.
Multe lucruri pot fi. Stii tu ca a fost?
Mai tarziu, in procesul de copiere a manuscriselor, nu este exclus ca textul sa fi suferit retusuri ortodoxe, ca si celelalte scrieri.
Pai nu putem exclude nimic. Nici ca extraterestrii care au construit piramidele, sa fi influentat scrierea evangheliei lui Ioan. Dar nu inseamna ca ne putem baza tezele pe asa ceva.
Tu daca vrei poti sa crezi orice, evident. Cu sau fara vreun fundament. Dar macar atunci sa recunosti ca ceea ce crezi nu se bazeaza de fapt pe nimic concret.