Sondaj

Crezi în creație sau în evoluție?

Creație
15 (60%)
Evoluție
4 (16%)
Creație prin evoluție
4 (16%)
Nu știu
2 (8%)

Numărul total de membrii care au votat: 23

Autor Subiect: creaţie sau evoluţie?  (Citit de 30160 ori)

Offline orex

• Persoană interesată
  • *
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 5
    • Vezi Profilul
Re: creaţie sau evoluţie?
« Răspuns #15 : Noiembrie 04, 2011, 09:39:44 pm »
Un sincer salut tuturor.Interesant topicul si pentru ca acesta e primul mesaj pe acest site, ma voi limita la a sugera vizionarea unor filme de pe You tube care trateaza acest subiect dintr-un alt unghi.
Descifrand Misterul Vietii. Evolutia este o minciuna, Teoria lui Darwin este o aberatie ! 1 / 7
Descifrand Misterul Vietii. Evolutia este o minciuna, Teoria lui Darwin este o aberatie ! 2 / 7
Descifrand Misterul Vietii. Evolutia este o minciuna, Teoria lui Darwin este o aberatie ! 3 / 7
Descifrand Misterul Vietii. Evolutia este o minciuna, Teoria lui Darwin este o aberatie ! 4 / 7
Descifrand Misterul Vietii. Evolutia este o minciuna, Teoria lui Darwin este o aberatie ! 5 / 7
Descifrand Misterul Vietii. Evolutia este o minciuna, Teoria lui Darwin este o aberatie ! 6 / 7
Descifrand Misterul Vietii. Evolutia este o minciuna, Teoria lui Darwin este o aberatie ! 7 / 7
Posibil ca multi dintre cei prezenti sa le fi vazut deja.Oricum mi s-au parut interesante si mai interesante sunt urmarile sau mai bine zis repercusiunile pe care anumiti doctori universitari,le-au suportat pentru ca au facut referinta  la termenul DESIGN INTELIGENT care nu inseamna altceva decat.............vizionare placuta tuturor celor interesati.
cu respect Razvan

Offline sceptic

• Administrator
  • Slujitor auxiliar
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 372
    • Vezi Profilul
    • Adevărul despre Martorii lui Iehova
« Răspuns #16 : Noiembrie 05, 2011, 04:02:54 pm »
Apreciez interesul față de subiect, orex.

Cum am scris și într-un post mai sus, nu vreau să aduc eu dovezi pro-evoluție, pentru că, din experiența mea, se va ajunge la un război al declaraților, fară niciun rezultat. Am cerut doar, celor care resping evoluția să menționeze de ce oamenii de știință acceptă evoluția și pe ce se bazează ei. Am făcut asta pentru am observat că cei care nu sunt de acord cu evoluția nu au de fapt cunoștințe legat de ea, sau dacă au cunoștințe, ele ori sunt eronate ori incomplete.

De ce se întâmplă asta? Deoarece în general noi oamenii, ajungem să dobândim anumite păreri legate de diverse lucruri, fără să verificăm dacă părerile respective au fundament sau nu. Adică acceptăm concluzii pe care nu le-am verificat și asta de la persone cu autoritate: părinți, profesori, conducători religioși, oameni de știință, etc. Dacă am învățat ceva din experiențele neplăcute cu martorii, este să cercetez orice lucru pe care-l aud.

Înțeleg reținerea majorității față de acest subiect, am fost și eu în aceași situație până în urmă cu câțiva ani. Numai idea de evoluție mi se părea scandaloasă. Am fost educat de mic într-o familie creștină, iar la Sala Regatului mi s-a arătat doar o parte a „controversei” legate de evoluție (vezi cărțile Cum a apărut viaţa — prin evoluţie sau prin creaţie? sau broșurile: Originea vieţii sau Opera unui Creator). Însă am văzut niște documentare care mi-au stârnit interesul, apoi am citit niște cărțile despre acest subiect și astfel am ajuns să-mi fac o părere despre cum stau lucrurile.

Desigur fiecare este liber să creadă ceea ce-l îndeamnă rațiunea să creadă. Nu pot obliga pe nimeni să citească anumite cărți sau să vizioneze anumite documentare. Investigarea diverselor terorii și ipoteze este un drum pe care fiecare trebuie să-l facă singur, ceilalți pot doar să dea anumite indicii. Mulți însă nu doresc să facă acest drum, fiind mulțumiți să dea crezare diverselor persoane cu autoritate din viața lor. În acest caz, nu rămâne decât să ne respectăm opinile unul altuia.

Legat de documenarul prezentat de tine. Aș menționa următoarele:

1. Teoria evoluției nu este legată de teoria referitoare la cum a apărut viața (abiogeneza). Evoluția își propune să răspundă strict la întrebarea: Apar schimbări în cazul organismele vii de-a lungul generaților? La fel cum despre gravitație întrebarea fundamentală este: „Există sau nu gravitație?”. De ce există gravitație, cum a apărut gravitația sunt întrebări la care nu se poate răspunde foarte precis, însă asta nu fac ca gravitația să fie mai puțin credibilă. La fel stau lucrurile și în cazul evoluției. Dovezile indică că organismele vii se schimbă în timp. De ce? Este un proces dirijat? sunt întrebări la care știința nu poate răspunde cu certitudine. Cel mai probabil evoluția este generată de selecția naturală, însă poate este influențată și de alți factori, care nu au fost încă identificați.
2. Dovada „împotriva evoluției” pe care o avansează ei este că ființele vii sunt prea complexe ca să fi evoluat. Mai mult este adusă în discuție pretinsa „complexitatea ireductibilă” a unor organisme: flagelumul bacterian. Dar dacă cineva nu poate să explice cum un organism a ajuns în existență, nu înseamnă că nimeni nu poate oferi o explicație. Vezi video-ul de mai jos:

Flagelul bacterian - Complex ireductibil?

Kenneth R. Miller, cunoscut evoluționist, romano-catolic explică în detaliu acest subiect aici (în engleză).
3. Originea ADN-ului este o întrebare bună. Întrucât ADN-ul nu poate fi în general recuperat din fosile, este dificilă elaborarea unei teorii cu privire la apariția și evoluția lui.
4. Oamenii de știință nu se opun Designului Inteligent din cauza prejudecăților ci din cauza lipsei de dovezi. Totodată, multe alte fenomene nu pot fi explicate de ipoteza Designului Inteligent. De exemplu, nervul laringial în cazul girafei, cât și a altor mamifere, inclusiv omul face un înconjur inutil:

Richard Dawkins demonstrates laryngeal nerve of the giraffe

În final recomand un documentar realizat de cel mai cunoscut susținător al teoriei evoluției din timpurile noastre: Richard Dawkins, profesor de biologie la universitatea din Oxford, Marea Britanie.
Documentarul se numește Geniul lui Charles Darwin (subtitrat în limba română; aveți nevoie de un cont gratuit pentru a accesa site-ul). Documentarul prezină pe scurt tocmai de ce oamenii de știință acceptă evoluția ca cea mai plauzibilă teorie care explică complexitatea vieții de pe pământ. Probabil mulți nu o să-l vizionați din cauza prejudecăților. Este de înțeles :).
« Ultima Modificare: Noiembrie 05, 2011, 04:08:31 pm de sceptic »
Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziţie cu cu cel care afirmă şi crede că a găsit. - Miguel de Unamuno

Offline orex

• Persoană interesată
  • *
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 5
    • Vezi Profilul
« Răspuns #17 : Noiembrie 05, 2011, 06:34:06 pm »
Interesante filmuletele,dar cel putin primul reia mai mult sau mai putin (cu mici diferente)esenta celor postate de mine.Eu sunt un adept al creatiei si nu al evolutiei,dar asta nu inseamna ca nu sunt dispus la orice informatie pro sau contra.Nu o sa incerc sa-mi dezvolt teoriile ci doar sa afirm ca-ci prefer sa am ca Tata o persoana cu calitati deosebite,decat sa cred, ca provin dintr-o maimuta antropoida.Este o parere personala si nu doresc ca cineva sa inteleaga ca-ci este vre-o aluzie.
Cat priveste teoria evolutiei,as dori o explicatie daca e posibil.La baza acestei teorii sta asa zisa selectie naturala,in urma careia anumite organisme dezvolta diferite caracteristici,care-i confera avantaje de supravietuire.Toate bune si frumoase dar toti doctorii universitari din lume sunt de acord ca-ci creierul uman,foloseste doar o parte din potentialul dealtfel urias.Cum am dezvoltat noi un asemenea potential si apoi folosim doar o mica parte din el, cu consecvente...........mai mult decat elocvente?
Aceasta intrebare am regasito in nenumarate articole pe net si explicatiile numai rationale nu le-am gasit,asa ca a ramas mereu o necunoscuta.Cu siguranta e un punct de vedere,care poate fi gresit dar acesta este punctul meu de vedere.
In speranta ca nu am suparat pe nimeni un sincer salut tuturor
cu respect Razvan

Offline sceptic

• Administrator
  • Slujitor auxiliar
    • Vezi Profilul
« Răspuns #18 : Noiembrie 05, 2011, 09:10:23 pm »
Citat
Toate bune si frumoase dar toti doctorii universitari din lume sunt de acord ca-ci creierul uman,foloseste doar o parte din potentialul dealtfel urias.Cum am dezvoltat noi un asemenea potential si apoi folosim doar o mica parte din el, cu consecvente...........mai mult decat elocvente?

Este un mit.
Omul își folosește întregul creier din punct de vedere mecanic.
Dacă vorbim despre capacitatea intelectuală (inteligența) sau capacitatea de memorare, acestea pot fi îmbunătățite prin exerciții, deci depind de fiecare dintre noi.

Link-uri:
-engleză
http://en.wikipedia.org/wiki/10%25_of_brain_myth
http://scienceray.com/biology/human-biology/how-much-brain-do-we-use/
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=people-only-use-10-percent-of-brain&print=true
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=do-we-really-use-only-10&print=true
http://bigthink.com/ideas/14786

-română
http://www.yuppy.ro/articol/Health/4330/TOP-5-Ce-nu-stiai-despre-Surprinzatorul-Creier.html
http://ladiescafe.ro/cat-la-suta-din-creier-folosim/

Citat
Nu o sa incerc sa-mi dezvolt teoriile ci doar sa afirm ca-ci prefer sa am ca Tata o persoana cu calitati deosebite,decat sa cred, ca provin dintr-o maimuta antropoida
Și eu prefer la fel. Din păcate preferințele noastre nu contează. Cum spunea Dawkins în finalul documentarului precizat mai sus: „Unii oameni găsesc această idee deranjantă, chiar înfricoşătoare. Ca şi Darwin, eu găsesc realitatea palpitantă”.
Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziţie cu cu cel care afirmă şi crede că a găsit. - Miguel de Unamuno

Offline calea

• Slujitor auxiliar
  • Mesaje postate: 399
    • Vezi Profilul
    • Calea Crestina
« Răspuns #19 : Noiembrie 06, 2011, 07:54:46 pm »
Dragă Răzvăn îţi mulţumim pentru filmele de pe youtube.

Dacă cineve cred în Dumnezeu şi Acesta nu există nu pierde nimic, dar dacă cineva nu crede în Dumnezeu şi Acesta există pierde totul!
"Nici o minciună nu este din adevăr" - 1Ioan 2:21.

Offline sceptic

• Administrator
  • Slujitor auxiliar
    • Vezi Profilul
« Răspuns #21 : Noiembrie 06, 2011, 10:38:19 pm »
Citat
Dacă cineve cred în Dumnezeu şi Acesta nu există nu pierde nimic, dar dacă cineva nu crede în Dumnezeu şi Acesta există pierde totul!

Topic greșit. Subiectul în discuție este dacă sunt dovezi pentru evoluție, nu dacă există sau nu Dumnezeu.

Cum am precizat într-un comentariu precedent, acceptarea evoluției nu înseamnă automat abandonarea credinței în Dumnezeu. Statisticile spun că numărul celor care cred într-o evoluție dirijată (catolici, anglicani și alți) este mai mare decât al celor care cred într-una nedirijată (atei, agnostici). Din păcate mulți cad în capcana numită falsa dilemă, crezând că au de ales între a accepta evoluția și a crede în Dumnezeu.

Totodată, documentarul postat de tine: Planeta privilegiată (pe care l-am văzut mai demult :) ) nu are nicio legătura cu evoluția. Pe scurt documentarul spune că viața de pe planeta Pământ este prea complexă ca să fi apărut din „întâmplare”. Oricum alt subiect.

Personal am purtat nenumărate discuții pe acestă temă cu diverse persoane. Fiind un subiect delicat cu implicații multiple, este, pentru majoritatea, imposibil de analizat într-un mod obiectiv, rațional. Singura mea recomandare este să evitați copy-paste-ul și să înceracați să înțelegeți ce susține fiecare parte și care sunt argumente lor. Dacă se poate :).

În final aș vrea să spun două cuvinte despre citatul menționat de tine, care aparține lui Blaise Pascal, fiind numit și pariul lui Pascal.

Credința în Dumnezeu nu este un pariu, nu poți crede de frică (să mori pentru totdeauna, să nu ajungi în iad, etc..). În primul rând pentru că o astfel de credință nu poate fi acceptată de niciun zeu. În al doilea rând se ridică întrebarea în ce zeu să credem? Dacă islamiștii au dreptate? Credința în Dumnezeu trebuie să izvorască din niște dovezi incotenstabile asupra existenței sale. Degeabă se preface cineva că crede în Dumnezeu, dacă în adâncul inimii lui se îndoiește de existența acestuia. Dacă aceste dovezi există sau nu, este dilema personală a fiecărui locuitor de pe planetă. Ce este interesant, e că, legat de lucrurile față de care sunt dovezi incotestabile nu este nevoie de credință, de exemplu luna sau planeta Jupiter, dar legat de existența lui Dumnezeu este nevoie. Desigur se poate spune că el aparține unei lumi metafizice (spirituale), însă interacțiunile lui cu lumea fizică sunt în descreștere, dacă nu inexistente. Fapt care ridică întrebarea, de ce nu se face Dumnezeu mai „vizibil” omenirii? Adică cum poate un hindus să știe, de exemplu, că cel care a creat totul este dumnezeul creștinilor, el crede că-i vorba despre Brahman. Nu cred că pentru ei este evident că există un Dumnezeu și că el este cel descris de Biblie. Dar sunt convins că în momentul în care ai postat citatul de mai sus tu te-ai gândit la Dumnezeul creștin, nu la Brahman. Probabil pentru tine credința în Brahman este egală cu necredința sau mai grav cu idolatria. De aici și subiectivitatea experienței religioase. De ce permite Dumnezeu această confuzie? Cum îi poate trage el la răspundere pe cei care nu cred îl el, dar au totuși o viață morală? Sunt întrebări pe care mi le-am pus și mi le voi pune.

Offline GABRIELL

• Membru al Corpului de Guvernare
  • Mesaje postate: 1.577
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
    • Vezi Profilul
« Răspuns #22 : Noiembrie 07, 2011, 09:40:10 am »
Bune intrebari iti pui scepticule,uite ca am si eu o intrebare .Cum se face ca Dumnezeu este Minunat si totusi lipseste cu desavirsire?Iar o sa-i zgirie pe unii cugetarea mea.Insa aceasta afirmatie este evidenta si foarte logica,de aceea mai zic eu ca nu-l inteleg deloc pe Dumnezeu...daca nu cumva o fi unul fabricat de disperarea oamenilor-nu stiu.
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline calea

• Slujitor auxiliar
    • Vezi Profilul
    • Calea Crestina
« Răspuns #23 : Noiembrie 07, 2011, 08:36:20 pm »
Draga Sceptic îmi spui:
Topic greșit. Subiectul în discuție este dacă sunt dovezi pentru evoluție, nu dacă există sau nu Dumnezeu.
Eu ştiu că topicul este "creaţie sau evoluţie" nu "Dumnezeu se foloseşte de evoluţie", de aceea mi-am permis să postez aceste filmuleţe youtube.
Da este adevărat că nu este suficientă o credinţă doar bazată pe frică, dar ea ar putea fi un început pe calea credinţei.

Îmi spui: "Credința în Dumnezeu trebuie să izvorască din niște dovezi incotenstabile asupra existenței sale."

Te înşeli dragă sceptic, Dumnezeu este dincolo de raţiunea noastră, şi nu-L putem cuprinde cu raţiunea pe Dumnezeu, şi nu nepărat credem în El că avem dovezi incontestabile ştinţifice, pt. că de multe ori la orice argument se poate aduce contra argumente, noi credem în El pentru că duhul nostru atunci când citeşte Cuvântul Lui  recunoaşte că este adevărul, există o convingere lăuntrică dincolo de raţiune, o mărturie lăuntrică că Dumnezeu există, o intuiţie sau cum vrei să-i spui.
De asemenea după cum duhul nostru cu Duhul lui Dumnezeu mărturisesc că suntem copii lui Dumnezeu, duhul nostru şi Duhul lui Dumnezeu adeversc Biblia ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu.
Dacă cineva ar avea toate explicaţiile şi argumentele impatabile, nu ar mai fi credinţă ci ştiinţă!
Noi credem în Dumnezeul Bibliei nu doar că există argumente, ci pentru că cei sinceri cu inima L-au văzut pe Dumnezeu (Matei 5:8; 2Ioan 11). Dumnezeu nu i-a dat răspunsuri la întrebările lui Iov, nu l-a satisfăcut intelectual, dar în final, Iov s-a închinat în faţa necuprinsului, şi a spus: Iov 42:5  „Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine; dar acum ochiul meu Te-a văzut. [chiar dacă nu L-a văzut cu ochii fizici pe Dumnezeu].
Dumnezeu a pus în om o conştiinţă şi omul nu este materie, ci el este şi spirit, aceea parte spirituală din om Îl poate percepe pe Dumnezeu şi poate să creadă fără ca omul să ştie răspunsul la toate întrebările. Dar chiar mai mult decât atât, Dumnezeu intervine, şi El are mijloace să convingă şi să zdrobească pe cei ce umblă cu mândrie.
Daniel 4:34  După trecerea vremii sorocite, eu, Nebucadneţar, am ridicat ochii spre cer şi mi-a venit iarăşi mintea la loc. Am binecuvântat pe Cel Prea Înalt, am lăudat şi slăvit pe Cel ce trăieşte veşnic, Acela a cărui stăpânire este veşnică şi a cărui împărăţie dăinuieşte din neam în neam.
35  Toţi locuitorii pământului sunt o nimica înaintea Lui; El face ce vrea cu oastea cerurilor şi cu locuitorii pământului şi nimeni nu poate să stea împotriva mâniei Lui, nici să-I zică:„ Ce faci?”
36  În vremea aceea, mi-a venit mintea înapoi; slava împărăţiei mele, măreţia şi strălucirea mea mi s-au dat înapoi; sfetnicii şi mai marii mei din nou m-au căutat; am fost pus iarăşi peste împărăţia mea şi puterea mea a crescut.
37  Acum, eu, Nebucadneţar, laud, înalţ şi slăvesc pe Împăratul cerurilor, căci toate lucrările Lui sunt adevărate, toate căile Lui sunt drepte şi El poate să smerească pe cei ce umblă cu mândrie!”

Tu doar spune sceptic: Doamne dacă exişti şi eşti Dumnezeul bibliei convinge-mă, că tu şti pe fiecare în parte cum să Îl convingi, sau ce metode să foloseşti...".

Creştinii adevăraţi Îl percep pe Dumnezeu, pt. ei Dumnezeu este viu, activ în viaţa lor, El este prezent, El nu este doar un Dumnezeu care a vorbit, care a făcut minuni, care a intervenit în istoria omenirii, ci este un Dumnezeu care şi acuma este acelaşi ca Cel de pe paginile Bibliei. El este "Eu sunt" nu "Eu am fost".
Faptul că nu putem înţelege toate lucrurile, sau că unele lucruri ni se par iraţionale, sau există că există argumente pro şi contra, eu spun:
Romani 11:33  O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui!
34  Şi într-adevăr „cine a cunoscut gândul Domnului? Sau cine a fost sfetnicul Lui?

Eu chiar dacă nu pot explica ştinţific cum funcţionează soarele îi pot simţi căldura, şi încerc să mă bucur de căldura soarelui, chiar dacă nu o pot explica pe deplin.
« Ultima Modificare: Noiembrie 07, 2011, 08:40:04 pm de calea »

Offline sceptic

• Administrator
  • Slujitor auxiliar
    • Vezi Profilul
« Răspuns #24 : Noiembrie 07, 2011, 08:52:23 pm »
Citat
Cum se face ca Dumnezeu este Minunat si totusi lipseste cu desavirsire?Iar o sa-i zgirie pe unii cugetarea mea.Insa aceasta afirmatie este evidenta si foarte logica,de aceea mai zic eu ca nu-l inteleg deloc pe Dumnezeu...

Scurt și la obiect :). Îmi place parafrazarea din Caragiale: „Industria română e admirabilă, e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire”.

Din experiența mea de viață, n-am văzut nimic care să arate că ar exista vreun Dumnezeu, fie el Allah, Yahweh, Brahman, Shiva, Vișnu sau altul. Dacă există, eu sunt deschis la dovezi, sunt un căutător al divinului. Nu pot să spun în mod cert că el nu există, pentru că un negativ, mai ales unul plasat în domeniul metafizic este imposibil de dovedit. Pot doar spune că dacă există, mie nu mi s-a arătat.

Citat
daca nu cumva o fi unul fabricat de disperarea oamenilor-nu stiu.
O analiză comparativă a religilor relevă multe.

Citat
Te înşeli dragă sceptic, Dumnezeu este dincolo de raţiunea noastră, şi nu-L putem cuprinde cu raţiunea pe Dumnezeu, şi nu nepărat credem în El că avem dovezi incontestabile ştinţifice, pt. că de multe ori la orice argument se poate aduce contra argumente, noi credem în El pentru că duhul nostru atunci când citeşte Cuvântul Lui  recunoaşte că este adevărul, există o convingere lăuntrică dincolo de raţiune, o mărturie lăuntrică că Dumnezeu există, o intuiţie sau cum vrei să-i spui.

Înseamnă că sunt pierdut.
Dacă nu-l putem cunoaște pe Dumnezeu cu rațiunea, de ce ne-a dat-o? De ce ne-a dat capacitatea de a pune întrebări, dar nu și răspunsurile? Ce vrea de la noi? Să credem în absența dovezilor? Păi atunci orice religie ai, ești aprobat de Dumnezeu. Nu ai nevoie de dovezi, doar de acea experiența mistică, pe care o au oamenii din toate religile.

Citat
Tu doar spune sceptic: Doamne dacă exisşti şi eşti Dumnezeul bibliei convinge-mă, că tu şti pe fiecare în parte să Îl convingi...".
Perfect de acord.
« Ultima Modificare: Noiembrie 07, 2011, 09:17:38 pm de sceptic »

Offline calea

• Slujitor auxiliar
    • Vezi Profilul
    • Calea Crestina
« Răspuns #25 : Noiembrie 07, 2011, 09:27:11 pm »
Dragă sceptic, raţiunea nu este totul, există şi calea spiritului, Dumnezeu este spirit şi omul are un spirit, îl poţi cunoaşte pe Dumnezeu pe această cale, poate pornind de la un simţământ intuitiv al existenţei Lui.
Ca apoi Îl, căutăm şi dacă Îl căutăm cu toată inima, El se va lăsa găsit de noi, căci El nu este departe de fiecare dintre noi, căci în El avem viaţa şi suflarea.
Uneori este nevoie de falimentul raţiunii (mai ales în cazul persoanelor ce se bazează 100% pe raţiunea lor şi nu cunosc altă cale de cunoaştere decât prin raţiune].
Este o dovadă de dragoste când Dumnezeu ne va duce la falimentul raţiunii, sau uneori chiar al vieţii, ca de acolo El să ne scoată şi să ne reconstruiască din cioburile vieţii noastre, un om nou cu chipul Lui.
Când ne vom da seama că raţiunea este insuficientă pentru al căuta şi găsi pe Dumnezeu, când ne vom da seama că pe Dumnezeu Îl găsim în primul rând, în inima noastră, în spiritul nostru decât în raţiunea noastră, nu degeaba, Isus ne-a învăţat ca închinarea să fie în spirit, acolo este sfânta sfintelor din fiinţa noastră unde Îl putem găsi.
Isaia 26:9  Sufletul meu Te doreşte noaptea şi duhul meu Te caută înăuntrul meu.
"Şi nu vor mai învăţa fiecare pe vecinul sau pe fratele său, zicând: "Cunoaşte pe Domnul!" căci toţi mă vor cunoaşte în ei înşişi, de la cel mai mic până la cel mai mare dintre ei" (Evrei 8:11 GBV).
Când vom renunţa să încercăm ca noi să controlăm lucrurile, atunci când totul este logic şi ştiinţific nu mai este loc de un Dumnezeu infinit, de necuprins, supranatural, impredictibil. Dumnezeu nu poate fi introdus în tiparul minţii noastre, şi nu poate fi controlat şi cuprins de mintea noastră.
Atunci când noi Îl vom căuta pe calea Lui, de la inimă la inimă, nu neapărat pe calea raţiunii, cu toate că şi această cale poate fi de folos, El se va lăsa găsit de noi.
rugăciunea noastră chiar dacă suntem necredincioşi ar putea fi:
"Doamne vreau să mi te revelezi, vreau să te cunosc, vreau să-mi vorbeşti pe limba mea, şi apoi să am o relaţie cu tine în care eu să îţi vorbesc şi tu să îmi vorbeşti, ca în final să devenim una, să devenim prieteni şi să te cunosc de aproape aşa cum şi tu mă cunoşti" AMIN.
« Ultima Modificare: Noiembrie 07, 2011, 09:29:38 pm de calea »

Offline sceptic

• Administrator
  • Slujitor auxiliar
    • Vezi Profilul
« Răspuns #26 : Noiembrie 08, 2011, 11:30:59 pm »
Această cale spirtuală de care vorbești tu, acest 'faliment al rațiunii', este după părerea mea nu mai mult decât un mod de gândire deziderativ. Calea spirituală este practicată nu doar de creștini ci și de alte religii. Prin rugăciuni prelungite și meditare omul ajunge într-o stare transcedentală în care mintea nu este tocmai lucidă. Nu cred că Dumnezeu, în cazul în care există, le solicită oamenilor pentru a-l cunoaște să se transpună într-o astfel de stare labilă. Mai mult în cazul unui „conflict” doctrinar între religii se recurege în general la o discuție rațională a dovezilor, a faptelor, nu la dovezi de transcedență. Nu pot slujii un Dumnezeu care pretinde supunere oarbă, fară folosire capacităților de gândire. Chiar și Biblia spune:

Citat din: Romani 12:1, NWT
Vă implor deci, fraţilor, prin îndurarea lui Dumnezeu, să vă prezentaţi corpurile ca o jertfă vie, sfântă şi plăcută lui Dumnezeu, adică un serviciu sacru îndeplinit cu puterea raţiunii voastre.

Citat
poate pornind de la un simţământ intuitiv al existenţei Lui
În primul rând eu nu am acest simțământ. În al doilea rând, dacă l-aș fi avut și m-aș fi născut în Emiratele Arabe Unite, nu mi-ar fi folosit la prea multe, nu-i așa? Intuiția ne poate înșela, sentimentele ne pot păcăli, de aceea e nevoie de dovezi verificabile.

Citat
Dumnezeu nu poate fi introdus în tiparul minţii noastre, şi nu poate fi controlat şi cuprins de mintea noastră.
Acestea sunt afirmații mari, dar în final fără fundament. Problema reală, spun eu, nu este incapacitatea omului de a-l percepe pe Dumnezeu, ci modul în care acesta alege să se reveleze omenirii sau mai exact, modul în care Dumnezeu alege să nu se reveleze omenirii. Și asta cu precădere de când lumea a avansat tehnologic și a abandonat superstițile și miturile din epoca bronzului.

Această atitudine de ascundere a divinului este una cunoscută și veche.
Chiar Biblia menționează astfel de simțăminte:

Citat din: Psamlul 22:1-2, NWT
Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?
De ce stai departe de salvarea mea,
de cuvintele gemetelor mele?
Strig ziua, o, Dumnezeul meu, iar tu nu răspunzi,
ba chiar şi noaptea, şi n-am linişte.
și
Citat din: Isaia 45:15
Într-adevăr, tu eşti un Dumnezeu care se ascunde, Dumnezeul lui Israel, un Salvator.
Cum am spus, acestă atitudine de ascundere este mai acută în prezent ca oricând, iată de ce religia este în declin.

Nietzsche a sumarizat în mod elegant această problemă: „Un Dumnezeu care este atotştiutor şi atotputernic şi care nici măcar nu se asigură că creaturile Sale îi înţeleg intenţiile - ar putea fi acesta un dumnezeu al bunătații?”. De aici pornește și argumentul necredinței: dacă Dumnezeu ar fi existat şi ar vrut ca umanitatea să-l cunoască, ar fi adus o situaţie în care fiecare persoană rezonabilă să creadă în El, cu toate acestea există necredincioşi rezonabili, şi, prin urmare, un Dumnezeu, cel puțin unul care vrea ca umanitatea să-l cunoască nu poate exista. Desigur unii speculează că nu Dumnezeu este problema ci necredincioși, pentru că sunt fie încăpățânți, fie mândri, fie egoiști, fie toate la un loc. O astfel de atitudine ingrată față de oameni care se străduiesc să înțelegă cum stau lucrurile mi se pare nepotrivită.
Vorbind despre cazul meu, nu am devenit „necredincios” peste noapte, a fost un drum lung și dificil pe care l-am parcurs singur, în care presupusul suveran al universului a stat nepăsător. Eu nu-mi reproșez nimic. Dacă un Dumnezeu există, aștept cu conștiința împăcată judecata sau revelarea Sa într-un mod incontestabil.

« Ultima Modificare: Noiembrie 09, 2011, 12:28:38 am de sceptic »

Offline calea

• Slujitor auxiliar
    • Vezi Profilul
    • Calea Crestina
« Răspuns #27 : Noiembrie 09, 2011, 08:06:52 am »
Dragă Sceptic, dacă un om Îl caută pe Dumnezeu, din toată inima, Îl va găsi, chiar dacă s-a născut în emiratele arabe.
Dacă noi suntem sincer Dumnezeu nu ne va lăsa în rătăcire, El ne va scoate de acolo, Domnul Isus a spus:
Luca 11:9  De aceea şi Eu vă spun: Cereţi şi vi se va da: căutaţi şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide.
10  Fiindcă oricine cere, capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate, i se deschide.
11  Cine este tatăl acela dintre voi, care, dacă-i cere fiul său pâine, să-i dea o piatră? Ori, dacă cere un peşte, să-i dea un şarpe în loc de peşte?
12  Sau, dacă cere un ou, să-i dea o scorpie?
13  Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!”

Draga sceptic eu cred că Dumnezeu are un plan cu viaţa ta, şi dacă eşti deschis Dumnezeu îţi va vorbi pe limba ta, şi va interveni în viaţa ta.
Dacă noi căutăm adevărul, şi îi cerem o pâine, nu ne va da o piatră, aceasta este siguranţa că indiferent cât de rătăciţi suntem la ora actuală, El are putere să ne ducă pe calea Sa atât timp cât rămânem sinceri.

P.S. Uite cazul unui musulman:

Mai mult decat vise - Mohamed din Nigeria - Semne si minuni in lumea musulmana - partea 1/4

Mai mult decat vise - Mohamed din Nigeria - Semne si minuni in lumea musulmana - partea 2/4

Mai mult decat vise - Mohamed din Nigeria - Semne si minuni in lumea musulmana - partea 3/4

Mai mult decat vise - Mohamed din Nigeria - Semne si minuni in lumea musulmana - partea 4/4

Offline GABRIELL

• Membru al Corpului de Guvernare
  • Mesaje postate: 1.577
  • adevarul te va face liber dar intai te va enerva
    • Vezi Profilul
« Răspuns #28 : Noiembrie 09, 2011, 08:36:52 am »
Oameni buni,sa nu va mirati ca cei care au avut deaface cu Martorii ajung sa devina necredincosi pina si in dumnezeu.Este o reactie normala,emotionala la trauma care ne-au produso acesti Farsori Detinatori ai Adevarului.De exemplu eu nu mai sint dispus sa cred toate povestile bibliei,insa nici nu o sa-mi bat capul cu cercetari care ar duce la o eventuala reparare a credintei.Adevarul ca mi-sa facut lehamite de tot....Scepticule am ajuns mai aproape de tabara ta,oricum tu ti-ai fundamentat foarte rational concluziile.Probabil ca daca l-am intelege pe Dumnezeu am intelege totul,insa nu se doreste inca asta.Eu sint un vierme ,insa cu toate astea ,imi strig revolta inpotriva a tot ce se intimpla-nici o logica nici o ratiune nici un dumnezeu.Si totusi nu am cum sa nu cred intr-un Creator,pedtru ca sint un rob al logici,ratiunii.Ne framintam si noi ca un musuroi de furnici,pe cine intereseaza ASTA.?
Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein) (eu Gabriel- fost iehovist in congregatia Viilor Baia Mare. Sa se stie ! :D Actualmente ateu si apostat calificat :))

Offline Valer

• Pionier regular
  • Mesaje postate: 212
    • Vezi Profilul
« Răspuns #29 : Noiembrie 09, 2011, 05:59:49 pm »
Gabriel .
Faptul ca unii  dintre noi am ramas marcati intr-un fel sau altul de aceasta organizatie , sau mai degraba de practicile ei , vizavi de cei ce indraznesc sa gandeasca cu mintea lor , nu cred ca e un motiv sa ne pierdem increderea in Creator .
Nu-i de vina Iehova pentru ca un grup de oameni , manati de interese pur omenesti sunt in stare sa manipuleze in interesul lor o multime de oameni care nu fac nici un efort de gandi cu mintea lor .