Apreciez interesul față de subiect, orex.
Cum am scris și într-un post mai sus, nu vreau să aduc eu dovezi pro-evoluție, pentru că, din experiența mea, se va ajunge la un război al declaraților, fară niciun rezultat. Am cerut doar, celor care resping evoluția să menționeze de ce oamenii de știință acceptă evoluția și pe ce se bazează ei. Am făcut asta pentru am observat că cei care nu sunt de acord cu evoluția nu au de fapt cunoștințe legat de ea, sau dacă au cunoștințe, ele ori sunt eronate ori incomplete.
De ce se întâmplă asta? Deoarece în general noi oamenii, ajungem să dobândim anumite păreri legate de diverse lucruri, fără să verificăm dacă părerile respective au fundament sau nu. Adică acceptăm concluzii pe care nu le-am verificat și asta de la persone cu autoritate: părinți, profesori, conducători religioși, oameni de știință, etc. Dacă am învățat ceva din experiențele neplăcute cu martorii, este să cercetez orice lucru pe care-l aud.
Înțeleg reținerea majorității față de acest subiect, am fost și eu în aceași situație până în urmă cu câțiva ani. Numai idea de evoluție mi se părea scandaloasă. Am fost educat de mic într-o familie creștină, iar la Sala Regatului mi s-a arătat doar o parte a „controversei” legate de evoluție (vezi cărțile Cum a apărut viaţa — prin evoluţie sau prin creaţie? sau broșurile: Originea vieţii sau Opera unui Creator). Însă am văzut niște documentare care mi-au stârnit interesul, apoi am citit niște cărțile despre acest subiect și astfel am ajuns să-mi fac o părere despre cum stau lucrurile.
Desigur fiecare este liber să creadă ceea ce-l îndeamnă rațiunea să creadă. Nu pot obliga pe nimeni să citească anumite cărți sau să vizioneze anumite documentare. Investigarea diverselor terorii și ipoteze este un drum pe care fiecare trebuie să-l facă singur, ceilalți pot doar să dea anumite indicii. Mulți însă nu doresc să facă acest drum, fiind mulțumiți să dea crezare diverselor persoane cu autoritate din viața lor. În acest caz, nu rămâne decât să ne respectăm opinile unul altuia.
Legat de documenarul prezentat de tine. Aș menționa următoarele:
1. Teoria evoluției nu este legată de teoria referitoare la cum a apărut viața (
abiogeneza). Evoluția își propune să răspundă strict la întrebarea: Apar schimbări în cazul organismele vii de-a lungul generaților? La fel cum despre gravitație întrebarea fundamentală este: „Există sau nu gravitație?”. De ce există gravitație, cum a apărut gravitația sunt întrebări la care nu se poate răspunde foarte precis, însă asta nu fac ca gravitația să fie mai puțin credibilă. La fel stau lucrurile și în cazul evoluției. Dovezile indică că organismele vii se schimbă în timp. De ce? Este un proces dirijat? sunt întrebări la care știința nu poate răspunde cu certitudine. Cel mai probabil evoluția este generată de selecția naturală, însă poate este influențată și de alți factori, care nu au fost încă identificați.
2. Dovada „împotriva evoluției” pe care o avansează ei este că ființele vii sunt prea complexe ca să fi evoluat. Mai mult este adusă în discuție pretinsa „complexitatea ireductibilă” a unor organisme: flagelumul bacterian. Dar dacă
cineva nu poate să explice cum un organism a ajuns în existență, nu înseamnă că
nimeni nu poate oferi o explicație. Vezi video-ul de mai jos:
Flagelul bacterian - Complex ireductibil?Kenneth R. Miller, cunoscut evoluționist, romano-catolic explică în detaliu acest subiect
aici (în engleză).
3. Originea ADN-ului este o întrebare bună. Întrucât ADN-ul nu poate fi în general recuperat din fosile, este dificilă elaborarea unei teorii cu privire la apariția și evoluția lui.
4. Oamenii de știință nu se opun Designului Inteligent din cauza prejudecăților ci din cauza
lipsei de dovezi. Totodată, multe alte fenomene nu pot fi explicate de ipoteza Designului Inteligent. De exemplu, nervul laringial în cazul girafei, cât și a altor mamifere, inclusiv omul face un înconjur inutil:
Richard Dawkins demonstrates laryngeal nerve of the giraffeÎn final recomand un documentar realizat de cel mai cunoscut susținător al teoriei evoluției din timpurile noastre: Richard Dawkins, profesor de biologie la universitatea din Oxford, Marea Britanie.
Documentarul se numește
Geniul lui Charles Darwin (subtitrat în limba română; aveți nevoie de un cont gratuit pentru a accesa site-ul). Documentarul prezină pe scurt tocmai de ce oamenii de știință acceptă evoluția ca cea mai plauzibilă teorie care explică complexitatea vieții de pe pământ. Probabil mulți nu o să-l vizionați din cauza prejudecăților. Este de înțeles

.