Autor Subiect: Tetragrama in Cartea Daniel  (Citit de 6922 ori)

Offline endimion84

• Persoană interesată
  • *
  • Data Înregistrării: Apr 2014
  • Mesaje postate: 7
    • Vezi Profilul
Tetragrama in Cartea Daniel
« : Aprilie 10, 2014, 12:36:18 pm »
Buna ziua.
Am si eu o neclaritate. Studiez Biblia cu un martor. Am privit impreuna un material video in care spune ca in Biblie termenul Iehova apare de aproximativ 7000 de ori. Citisem nu mai stiu unde ca Daniel ii spunea lui Dumnezeu: Ce Batran in Zile. Si de curios m-am uitat de cate ori apare Cel Batran in Zile si cuvantul Iehova (in Traducerea Lumii noi). Am gasit 19 ori - Iehova si 3 ori CEl Batran in Zile. Mi s-a parut interesant ca lui Dumnezeu i se mai spune si altfel decat Iehova. Pe un site interlinear am cautat tetragrama in ebraica si surpriza: IHWH de 8 ori si ADNI de 11 ori => au tradus Iehova in loc de Adonai. Domnul cu care studiez mi-a spus ca sursa (site-ul interlieanr) nu e sigura.
Care e adevarul ?

Va multumesc

Offline Dagothur

• Pionier special
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 549
    • Vezi Profilul
Re: Tetragrama in Cartea Daniel
« Răspuns #1 : Aprilie 10, 2014, 10:03:24 pm »
Adevarul e ca oricum l-ai numi (Iehova, Adonai, Osiris, Odin, Zeus, Allah, Zmeul Zmeilor), tot nu te ajuta cu nimic. Pentru ca nu exista. Poftim adevarul. 

Offline valeriu

• Supraveghetor de district
  • Data Înregistrării: Feb 2012
  • Mesaje postate: 748
  • www.ce-spun-proorocii.com
    • Vezi Profilul
« Răspuns #2 : Aprilie 10, 2014, 11:40:23 pm »
Bun venit, „endimion84”!  :)
Pe lângă cele arătate de tine, în Biblie vei găsi şi alte denumiri ale lui Dumnezeu. De pildă, Isus îi spune lui IEHOVA: Tată. Adevărul este că adevăratul Dumnezeu are un nume care-L diferă de alţi dumnezei şi acesta se pronunţă în limba română – IEHOVA.

Offline endimion84

• Persoană interesată
  • *
    • Vezi Profilul
« Răspuns #3 : Aprilie 11, 2014, 12:02:25 pm »
@Dagothur - Ok, exista/nu exista este o alta discutie. Ma refeream strict la Cartea Daniel

@Valeriu - Martorii reproseaza altor confesiuni ca au modificat numele Iehova in cel de Domnul; In Cartea Daniel NWT (New World Translation) numele Iehova apare de 19 ori, as dori sa stiu daca si in manuscrisele originale apare tetragrama IHWH de 19 ori (ma refer doar la Daniel). Dupa cum am mentionat in postarea anterioara, pe un site (http://scripture4all.org/) de 8 ori apare IHWH si de 11 ori ADNI (Adonai)

Mersi pentru reply-uri

Offline Sparlock

• Persoană interesată
  • *
  • Data Înregistrării: Iul 2012
  • Mesaje postate: 17
    • Vezi Profilul
« Răspuns #4 : Aprilie 11, 2014, 12:17:53 pm »
prietene...ai grija cu cine studiezi si ce studiezi ca si mie mi-au luat astia mintile. iti fac mintea varza si e posibil sa nu te mai trezesti nicodata. eu m-am trezit dupa 20 de ani si ma intreb si acum cat de stupid am putut sa fiu sa accept cretinismele acestei secte.

iti doresc o viata frumoasa

Offline valeriu

• Supraveghetor de district
  • Data Înregistrării: Feb 2012
  • Mesaje postate: 748
    • Vezi Profilul
« Răspuns #5 : Aprilie 11, 2014, 10:28:02 pm »
as dori sa stiu daca si in manuscrisele originale apare tetragrama IHWH de 19 ori (ma refer doar la Daniel).
Nu-mi sunt la îndemână textele originale, nu pot să te ajut, dar am o traducere după ele. Este din 1873 şi nu este o Biblie a Martorilor lui Iehova. Apare numele IEHOVA de câteva ori în Cartea lui Daniel, numai în capitolul 9 este de vreo 4 – 5 ori, dacă te ajută cu ceva.  :)

Offline endimion84

• Persoană interesată
  • *
    • Vezi Profilul
« Răspuns #6 : Aprilie 12, 2014, 09:58:58 am »
@Sparlock - Multumesc pt sfat, sunt atent, incerc sa cercetez orice afirmatie o face d-ul cu care studiez, de ex recent avem niste 'neintelegeri' cu privire la termenul spirit (pneuma) :)

@Valeriu - Cred ca stiu despre ce Biblie e vorba, probabil e o versiune tiparita la Budapesta intr-o romana arhaica. Intr-adevar nu e o Biblie ce apartine Martorilor, si din cate am inteles si in King James edition apare  termenul Jehovah.

Oricum va multumesc pt reply-uri

Offline Sparlock

• Persoană interesată
  • *
  • Data Înregistrării: Iul 2012
  • Mesaje postate: 17
    • Vezi Profilul
« Răspuns #7 : Aprilie 12, 2014, 01:53:52 pm »
bravo. imi pare bine ca esti sceptic. daca ai timp, cerceteaza istoria necosmetizata a Watchtower...profetiile neimplinite ale acestei religii...interpretarile relatarilor biblice pe care le modifica de cate ori doresc si cum doresc...si eventual incearca sa intelegi ce sunt tehnicile de manipulare. multi se prind de cum sta treaba si pleaca, altii au familia la ei, prietenii, toata viata legata de Watchtower si chiar daca se prind - prefera sa ramana, iar altii nu isi dau seama ce li se intampla si stau toata viata acolo.

Have a nice day!

Offline David

• Membru al Corpului de Guvernare
  • Mesaje postate: 3.303
    • Vezi Profilul
    • The Dirty Little Secret of Christianity
« Răspuns #8 : Aprilie 13, 2014, 12:19:39 am »
Salut Endi, uite aici un sit cu citate interesante din turn si treziti-va: http://www.quotes-watchtower.co.uk/ :) Acelasi sit (dar pe un domeniu american parca) a fost dat in judecata de watchtower si l-au inchis. Pe asta nu l-au putut inchide ca e inregistrat in UK.
Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19

Offline Dagothur

• Pionier special
  • Mesaje postate: 549
    • Vezi Profilul
« Răspuns #9 : Aprilie 13, 2014, 09:36:17 am »
Pai strict la discutie...e evident ca Traducerea Lumii Noi e tendentioasa.

Offline endimion84

• Persoană interesată
  • *
    • Vezi Profilul
« Răspuns #10 : Aprilie 13, 2014, 12:55:49 pm »
Buna tuturor
Mi se pare interesant ca eu cautam un subiect legat de Societatea Martorii lui Iehova si goagalu a afisat si acest site. Din ce stiam eu, ei au un sg site autorizat ca sa zic asa si anume jw.org, prin urmare mi-a fost trezita curiozitatea. Eeei si dupa ce am vazut 'Discutii libere' ... :) Oare ce parere aveti, daca ii aduc unui domn martor mai multe dovezi privind calculul gresit al distrugerii Ierusalimului, o sa-si revizuiasca parerea despre 1914 ?  Dansul mi-a spus ca data 607 i.e.n e foarte bine documentata si argumentata ... in revistele lor :)) Asta ma duce cu gandul la ideea ca evreii sustin ca sunt poporul ales, intr-o carte scrisa tot de ei, oare in Coran arabii sustin ca evreii sunt poporul ales ? :) Imi place la ei ca studiaza, dar probabil trebuie sa stii si cum sa studiezi ..
Anyway keep up the good work :)

Offline Alice

• Pionier auxiliar
  • Data Înregistrării: Sep 2012
  • Mesaje postate: 179
    • Vezi Profilul
« Răspuns #11 : Aprilie 27, 2014, 10:46:42 am »
endimion84! Daca nu esti multumit cu mintea ce o ai , intra in hora si acesti indivizi iti vor spala mintea de nu o sa te mai trezesti niciodata.Cat am spicuit din mesajele tale vrei sa stii cum este cu Spiritul Sfant, niciodata nu te vor putea lamuri dar te baga intr-un labirint de idei (tampite) ca nu vei intelege nimic. Apoi cu socotirea timpului atat cu daramarea Ierusalimului cat si cu sfarsitul lumii. Lumea dupa spiritul lor s-a terminat de 5 ori pana acuma in: 1874; 1914; 1925 cand Rutherford i-a inebunit complet au iesit imbracati in haine albe pe dealuri sa poata fi vazuti sa-i rapeasca la cer; 1975, cand Korr s-a inervat dupa un congres ca ei au sustinut sfarsitul si daca a fost intrebat ce se faca daca nu este adevarat???? Knorr a zis ca el stie doar atat ca Iehova este Dumnezeul adevarat si Isus Fiul Sau.De fap[ Knorr era papuc in ale Bibliei.  Apoi in Turnul de Veghere din 1948 unde scriiau cu certitudine ca in sec.20 lumea se gata cu totul. Minciuni, minciuni si cand o sa te saturi de ele o sa iesi daca mai poti. Au omorat in puscariile comuniste mii de oameni in numele credintei , mii de oameni au iesit lasandu-si sanatatea prin puscarii si fiind o povoara pt familie iar ei si-au construit averi fabuloase, un adevarat imperiu, sunt la fel de bogati ca si Vaticanul.
In rest sa ai sanatate.
Iov 38:10  când i-am pus hotar, şi când i-am pus zăvoare şi porţi;
11  când am zis: „Până aici să vii, să nu treci mai departe; aici să ţi se oprească mândria valurilor tale?”

Offline endimion84

• Persoană interesată
  • *
    • Vezi Profilul
« Răspuns #12 : Aprilie 29, 2014, 05:57:02 pm »
@Alice
Multumesc pentru informatii

Offline David

• Membru al Corpului de Guvernare
  • Mesaje postate: 3.303
    • Vezi Profilul
    • The Dirty Little Secret of Christianity
« Răspuns #13 : Aprilie 30, 2014, 01:50:39 am »
Alice, alte minciuni vin de la epigonii iehovisti precum Vacaleriu. El zice ca Isus vine in 2015 in vazul tuturor. Saracu de el.
Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19

Offline Alice

• Pionier auxiliar
  • Data Înregistrării: Sep 2012
  • Mesaje postate: 179
    • Vezi Profilul
« Răspuns #14 : Mai 03, 2014, 11:46:23 pm »
David, ai rabdare ca nu mai este mult pana in 2015 si minciuna se va vedea. Minciuna este o vorba, dar nu a fost dreapta niciodata.
Iov 38:10  când i-am pus hotar, şi când i-am pus zăvoare şi porţi;
11  când am zis: „Până aici să vii, să nu treci mai departe; aici să ţi se oprească mândria valurilor tale?”