Sondaj

A existat Isus în realitate ca om?

Da
1 (33.3%)
Nu
2 (66.7%)

Numărul total de membrii care au votat: 3

Isus, personaj istoric.

Offline calea

 • Bătrân de congregație
 • *******
 • Data Înregistrării: Oct 2011
 • Mesaje postate: 464
  • Calea Crestina
Isus, personaj istoric.
« : Octombrie 14, 2014, 03:16:43 pm »
A existat cu adevărat persoana lui Isus Cristos?
În afară de sursele biblice despre persoana lui Isus, există surse extrabiblice şi necreştine că El a existat în realitate.
Cornelius Tacitus (născut în 52-54 d.C.), a fost istoric roman, ajuns guvernator în Asia în anul 112 d.C., el scrie despre domnia lui Nero şi despre creştini, el face aluzie la moartea lui Cristos când a scris: „Numele [de creştin] li se trage de la Cristos, care, în vremea împăratului Tiberius, fusese condamnat la moarte de Pontius Pilatus”. — Anale, de Cornelius Tacitus, editura Humanitas, 1995, traducere din limba latină, introducere şi note de Gheorghe Guţu, cartea XV, par. 44, p. 430.
Josephus Flavius, istoric iudeu din secolul I, a vorbit despre uciderea cu pietre a lui „Iacov, fratele lui Isus care era numit Cristos” (Antichităţi iudaice, cartea a XX-a, secţiunea 200). În cartea a XVIII-a, secţiunile 63, 64, se vorbeşte în mod direct despre Isus în termeni foarte favorabili.
Phlegon un istoric al primului secol, din scrierile căruia s-a păstrat un mic fragment, şi prin care se confirmă întunericul ce a avut loc la răstignirea Domnului, când spune: „în timpul lui Tiberius Cezar, avuse loc o eclipsă totală de soare în timpul lunii pline”. – vezi: Matei 27:45.
Într-un manuscris păstrat la British Museum, care păstrează textul unei scrisori scrise după 73 d.C. de un sirian, fiului său, el face referire în această scrisoare la Isus Cel răstignit, când spune: „Ce avantaje au câştigat evreii prin execuţia înţeleptului rege? După aceasta împărăţia lor a fost nimicită”.
În ce priveşte primele referiri istorice necreştine la Isus, într-o enciclopedie se spune: „Aceste relatări independente una de alta dovedesc că, în timpurile antice, nici chiar cei ce se împotriveau creştinismului nu s-au îndoit vreodată de istoricitatea lui Isus, care a început să fie pusă la îndoială, din motive neîntemeiate, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, pe parcursul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea”. — The New Encyclopædia Britannica (1976), Macropædia, vol. X, p. 145.
În conluzie citez ceea ce a spus: F.F.Bruce, profesor la univeristatea din Manchester: „Istoricitatea lui Cristos este atât de axiomatică pentru un istoric nepărtinitor...Nu istoricii sunt aceia care propagă teoria unui Cristos legendar”. Iar Otto Betz concluzionează: „Nici un savant serios nu s-a aventurat să postuleze ne-istoricitatea lui Isus”.
"Nici o minciună nu este din adevăr" - 1Ioan 2:21.

Offline Aliosa

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Nov 2016
 • Mesaje postate: 177
 • Uneori ai succes…iar alteori înveți.
Re: Isus, personaj istoric.
« Răspuns #1 : Ianuarie 03, 2017, 09:22:44 pm »
Am văzut acest documentar, mi s-a părut intersant. De ce să nu fie luate în seamă opiniile acestor cercetători? Ar putea răspunde, în mod logic și documentat la întrebarea: ”A existat cu adevărat persoana lui Isus Cristos?”....

https://www.youtube.com/watch?v=gWbQCn1LCcw
*** g95 8/7 pag. 25: Faptul că fariseul se considera drept era o reflectare a convingerilor sale.***

"Cel mai curajos lucru este, încă, să gândești singur.Și cu voce tare!"

Offline Aliosa

 • Pionier auxiliar
 • ****
 • Data Înregistrării: Nov 2016
 • Mesaje postate: 177
 • Uneori ai succes…iar alteori înveți.
Re: Isus, personaj istoric.
« Răspuns #2 : Ianuarie 17, 2017, 07:40:05 pm »
*** g95 8/7 pag. 25: Faptul că fariseul se considera drept era o reflectare a convingerilor sale.***

"Cel mai curajos lucru este, încă, să gândești singur.Și cu voce tare!"