O discuție cu un Martor

Offline lovelogic

 • Slujitor auxiliar
 • ******
 • Data Înregistrării: Iun 2014
 • Mesaje postate: 377
  • Comuni
O discuție cu un Martor
« : Noiembrie 07, 2016, 01:14:29 pm »
Am găsit această discuție aici: https://www.youtube.com/watch?v=58mHGQvrNd0


Informatii false, numai credul si ignorant tre sa fii sa crezi orice informatie. Un om intelept ar cerceta sa vada daca e adevarat, s-ar documenta de la sursa, nu din gura oricarui necunoscut. Eu i-as intreba pe martori in locul vostru pe martori personal daca se considera profeti si care-i treaba cu anii aceeia.

Nu cred că un om înțelept se documentează doar de la sursă. Este bine să te documentezi de la sursă, dar orice organizație, religioasă sau nu, caută să ascundă părțile negative. De aceea, pentru a avea o imagine cât mai bună asupra realității, un om înțelept analizează mai multe opinii.

+Emanuela Blajan sunt de acord partial cu tine. Eu de 5 ani ii cunosc pe martorii lui Iehova, am asistat la intrunirile lor, chiar implicat, mama e martora, multe rude ale mele sunt martore, 5 ani de informatii acumulate despre ei, si nu pot decat sa le laud organizatia lor religioasa. Cunosc raspunsul unui martor la intrebarea asta, daca persoana care a facut video-ul chiar a discutat cu un martor, a ascuns restul conversatiei, sau partea care nu face parte din discutia lor a fost adaugata doar ca sa calomnieze invataturile lor. Deasta zic ca mai bine e de intrebat un martor personal, raspunsul dat de un martor cu ani de studiu al Bibliei in spate ar fi lamurit lucrurile, oferind cateva versete biblice. Analizeaza tu de la persoanele care ii urasc si incearca sa-i puna in lumina proasta, ca sigur numai adevarul nu vei afla, cat timp eu cercetez de la sursa, din publicatiile lor, intrunirile si discutiile cu ei adevarata lor parere. A nu se face confuzie intre Organizatia Martorilor lui Iehova si Asociatia Martorilor lui Iehova din Romania, a doua grupare este o secta a primei, Organizatia Martorilor lui Iehova e cultul oficial din care s-a despins Asociatia, iar termenul „secta” se refera la comunitatea de membrii desprinsi dintr-un cult cu scopul de a forma alt cult. Asociatia are majoritatea invataturilor Organizatiei, iar legat de cele cu care nu se potrivesc, Asociatia devine haterul Organizatiei, am putut vedea destui astfel de oameni judecand cu scopul de a se da ei mai drepti decat membrii Organizatiei, cam ceea ce face si tipul din video. Nu zic ca e membru al Asociatiei.

Discuția este fictivă. Este modul în care îmi imaginez că ar răspunde la argumentele mele. Am cercetat multe religii pentru a vedea dacă este vreuna bună și la toate am văzut lipsuri. La Martori mi-a atras atenția schimbările de doctrină. Și nu doar la Martori am văzut asta. Este prezentă și la mormoni și la adventiști și altele care nu sunt în Romania, cum ar fi mișcarea Moonies. Mi se pare ilogic să spun că ai adevărul și în același timp să predai niște idei pe care astăzi le vezi adevărate și mâine false.

+Emanuela Blajan :)) de ce nu precizezi ca e fictiva? Sau cel putin eu nu am observat asta. Apoi, enumera-mi te rog schimbarile de doctrine, si spune-mi si motivul daca il stii. O sa raspund eu primul in ce priveste motivul schimbariilor. Dupa daca vrei, iti dai cu parerea. La inceput se numeau Studenti in Biblie, si de la inceput pana acum, baza convingerilor lor a stat numai pe Biblie. Unele lucruri le-au inteles mai tarziu, studiind-o. Stii ca ortodoxia are traditia ei, nu? Ei se bazeaza foarte mult pe ea, la teologie foarte putin invata din Biblie studentii (daca pot fi numiti asa, in fine). Despre traditia asta se spune ca a fost transmisa pe cale orala, nu a fost scrisa in manuscrisele biblice de catre apostoli. Exact acelasi lucru credeau si fariseii despre traditia lor orala, care mai tarziu a fost consemnata in Mișna. Ca Moise nu a scris totul, alte invataturi fiind transmise pe cale orala. A durat ceva timp pana cand au indepartat-o din doctrinele lor, chiar si unele culte desprinse din ortodoxie si catolicism, alea protestante, mai pastreaza unele traditii din cultul mama. Russell, cel care a fondat organizatia asta, provenea si el dintr-o astfel de religie, care isi avea traditia ei, pe langa Biblie. In timp, studiind, a indepartat invataturile care nu erau Biblie. Conform notitelor lui, de fiecare data cand descoperea un lucru nou, exclama „Acum este clar! Asta invata Biblia! Vom crede ce spune ea!” Progresul asta avanseaza, mereu sunt lucruri noi de aflat din Biblie, intrucat inchinarea originala, cea fondata de discipolii lui Isus a fost ingropata sub traditii si conceptii nebiblice. Poti fi sigura ca studiind Biblia si tinand numai la invataturile ei, vei trai crestinismul autentic. Metoda lui Russell de studiere a Bibliei nu a fost inventata de el. Multi eruditi din trecut s-au gandit la aceeasi metoda, imi scapa numele unuia, cel dupa care s-a inspirat Russel, insa ideea lui era „Biblia sa se interpreteze singura”, iar asta consta in faptul de a lua Biblia cap-coada, a scoate din ea toate versetele care vorbesc despre un subiect, analizate si dupa trasa linie si scrisa definitia subiectului respectiv, conform versetelor. Si in prezent, martorii lui Iehova studiaza in felul asta. Legat de anii aceia despre care multi hateri spun ca au fost profetit sfarsitul lumii sunt minciuni. M-am documentat despre ei, martorii nu au sustinut niciodata ca sunt profeti, si nu au spus nimic de la ei. Poate unii au avut asteptari nerealiste cu privire la 1914, insa nu inseamna ca asta a fost promovat de intreaga organizatie. In 1914 multi se asteptau sa se incheie sistemul, insa nu vei gasi in nici o publicatie din vremea aceea si dinainte de anul 1914 care sa promoveze ideea asta.

Da, ideea că Biblia se interpretează singură a fost susținută de mulți alții și înainte, printre care și Lightfoot și Adam Clarke. Dar faptul că cineva pretinde că face aceasta, nu înseamnă că o și face. De exemplu, ați studiat versete ca: Luca 21, 8 [despre cei ce zic ca sfârșitul lumii este aproape], Romani 10, 9 [despre cine va fi mântuit], Apocalipsa 1, 1-3 și 22, 6 și 7 și 10 și 12 [despre când s-a împlinit Apocalipsa]?

Imi e greu sa inteleg versetele. Mai simplu e sa pui dupa Capitol „:” (doua puncte) si apoi versetele cu virgula. Spre exemplu Luca 21:8.

Bine, Luca 21:8, Romani 10:9, Apocalipsa 1:1,3 și 22:6, 7, 10, 12. Ieri am studiat principala activitate a Martorilor lui Iehova, și anume propovăduirea. Am văzut că în epistole foarte puțin se vorbește despre această activitate și, din câte îmi aduc aminte creștinii nu au fost îndemnați vreodată să propovăduiască. În 1 Corinteni 9:16, apostolul Pavel a spus 'vai de mine dacă nu vestesc', și nu 'vai de noi' sau 'vai de mine și de voi', deoarece el era apostol și doar apostolii aveau obligația de a propovădui. Cuvântul apostol înseamnă 'trimis', deci a vesti era ceva specific apostolilor. La Matei 28:19, Isus le-a poruncit doar apostolilor să propovăduiască. Deci, deși a vorbi cu alți oameni despre Biblie este un lucru frumos și apreciez pe mulți Martori care își fac timp pentru asta, totuși acest lucru nu este o cerință pentru creștini.

+Emanuela Blajan Matei 24:14 ce spune? Ca predicarea trebuie sa atinga cote mondiale inainte de sfarsitul sistemului. In Matei 28:19, 20 e adevarat, doar cativa discipoli ai lui Isus erau de fata cand a dat Isus porunca aceea dar am sa caut mai multe versete despre acest lucru :) Revin la Matei 24:14, doar o mana de discipoli unsi de Isus ca apostoli sa poata face predicare la scara mondiala? Timotei nu a fost crestin cat a fost Isus in viata, dupa ce a predicat Pavel, el a devenit crestin. Si in scrisorile care ii erau destinate lui scrie clar ca predica. Sunt aproximativ 9.000.000 de martori pre glob, incepand cu 1918, cand numarul lor era de ordinul miilor, s-a pus mult accent pe predicare, si unii martori chiar s-au pus la dispozitie sa mearga in zone unde nu a ajuns deloc crestinismul, sau daca a ajuns, nu a facut nimic pe plan spiritual. In zonele alea se practica ritualuri, cultul stramosilor, etc. Cativa au devenit crestini in sens ca au renuntat la practicile dinainte, respectand legile si principiile divine si s-au botezat. De asemenea, citeste Luca 10:1-24. Vei vedea ca Isus a trimis 70 de oameni doi cate doi in predicare, dandu-le si instructiuni. Legat de porunca in Matei 28:19, 20, crezi ca Isus i-a privat si pe alti continuatori ai sai care l-au urmat, devenindu-i discipoli, de responsabilitatea asta? E adevarat, Biblia nu spune cat, cand si unde sa predici ce spune Biblia, insa cineva care a cercetat lucrurile isi da seama ca e necesar sa vorbeasca oamenilor despre Biblie, asta insemnand predicare. Ioan 17:3 spune ca viata vesnica depinde de cunostinta despre Iehova si despre trimisul sau, Isus. Asta inseamna sa cercetezi lucrurile, sa studiezi. Uita-te in jur. Cati oameni cerceteaza Biblia? Cati oameni spun „Eu sunt crestin” dar prin faptele, cuvintele si felul lor de gandire nu dovedesc decat ca is de partea cealalta. Acei oameni au nevoie de instruire, sa iti spun experienta mea personala. Eu cand eram mic cantam in corul bisericii. am mai fost si la baptisti cu bunicii. Am citit cat de cat din Biblie, insa in pofida acestor lucruri, am ajuns ateu. Ce crezi ca mi-a lipsit mie, desi eram botezat ca ortodox de prunc? O sa iti dai seama imediat. Mama a inceput sa studieze Biblia cu martorii in Austria, si cand a venit acasa mi-a vorbit din Biblie ce a invatat cu mine. Apoi mi-a facut legatura cu un tanar martor ca sa studiez cu el. Faptul ca cineva a folosit Biblia si mi-a aratat versete cu care a explicat multe lucruri, m-a facut sa cred intr-un Creator din nou. Nu a fost nevoie de prea mult, pur si simplu, lucrurile deveneau clare in lumina scripturilor, avea sens ceea ce spune Biblia despre anumite subiecte, in contrast cu multe convingeri „crestine” care nu isi au baza in Biblie si sunt false. Sa dau un exemplu. Cand moare un copil, se obisnuieste sa spuna consolator „L-a luat Dumnezeu ca i-a trebuit un inger in cer”. Afirmatia asta deja trezeste indoieli in priviinta lui Dumnezeu, si nici Biblica nu e. 1. Dumnezeu nu provoaca lucruri rele, precum accidente, boli etc. (Iacov 1:13, Deuteronomul 32:4, Iov 34:10) Daca copilul moare in accident, ar trebui ca Dumnezeu sa fie tras la raspundere, nu soferul care a provocat accidentul, pentru ca conform afirmatiei, Dumnezeu a fost in spatele acestui lucru.
2. Dumnezeu este crud, neiubitor si nepasator cu privire la omenire, daca face astfel de lucruri, provocand suferinta familiei indoiate si altor persoane. Biblia spune altceva.in Isaia 63:9 (ii pasa si chiar sufera odata cu cei ce sufera, vezi si Exodul 3:7) ca Dumnezeu nu doar iubeste, dar el insusi este iubire, deci e o diferenta imensa in 1 Ioan 4:8. Stiai ca dupa moartea fetiei sale, dar si datorita credintei lui ca iadul este intocmai cum il descriu majoritatea religiilor, Darwin si-a pierdut increderea in Dumnezeu si a ajuns sa caute alternative. Vezi, cine a fost devina? Tocmai ceea ce trebuie sa ii apropie pe oameni de Dumnezeu i-a indepartat, din cauza faptului ca nu au folosit Biblia, ca nu au pus accent pe ea. Asta e doar un lucru, eu am prins incredere in Dumnezeu dupa ce am fost ajutat sa cercetez singur lucrurile, si am facut schimbari multe in acest sens. Un martor la o astfel de intrebare „De ce a murit fetita mea” ar raspunde cu cateva versete biblice.
Romani 3:23, 6:23 (toti am mostenit imperfectiunea, care aduce cu ea moartea, doar jertfa lui Isus poate anula imperfectiunea cu efectele ei)
Eclesiastul 9:11 ultima parte „timpul şi evenimentele neprevăzute îi ajung pe toţi”
1 Ioan 5:19 - lumea zace in puterea celui rau, daca Dumnezeu ar prelua conducerea sistemului de lucruri in care ne aflam, ar indeparta intr-o secunda tot si toti cei ce produc suferinta. Insa Dumnezeu permite ca „cel rau” sa exercite influenta asupra locuitorilor pamantului. Nu poti spune ca Dumnezeu conduce lumea, pentru ca l-ai face vinovat de razboaie, foamete si altele cate se intampla aici. Pur si simplu si-a luat ocrotirea pe moment fata de omenire, si are la baza un motiv intemeiat, din cauza controversei care a izvorat acum 6000 de ani aproximativ in gradina Edenului, iar in controversa asta esti implicat si tu, si eu, si ingerii, si demonii si Dumnezeu insusi. E mult de scris, daca vrei sa afli mai multe, poti intreba un martor si discuti cu el fata in fata, e mult mai bine asa. Sper ca te-am facut sa intelegi cat de cat de ce oamenii au nevoie de predicare, de ce e important ca cineva sa le predice. Remarca si urmatoarele versete te rog, Romani 10:17 iar apoi Romani 10:11-15. Daca mai ai curiozitati, poate ca stii deja link-ul, poate nu, am uitat daca ti l-am dat sau nu, dar oricum :)

https://www.jw.org/ro/martorii-lui-iehova/intrebari-frecvente/

+Vela Johny Matei 24:14 - In primul rând am văzut că în acest verset nu este nicio poruncă. Este doar o prezicere. In Biblia mea acest verset are două trimiteri. Una este la Romani 10:18, iar cealaltă este la Coloseni 1:6 și 23. Toate aceste versete arată că prorocia lui Isus din Matei 24:14 s-a împlinit.
Luca 10 - Isus a trimis 70, iar citirea cu atenție a versetelor mă face să cred că această trimitere a fost unică și nu a rămas un model pentru creștini.
Referitor la Controversă: cunosc mai multe pentru că am fost adventistă. A fost inventată de Ellen White, și expusă în cartea ei, "Marea Controversă", tradusă în română și cu titlul "Marea Luptă". Această idee a ei era total nouă, deoarece nu exista nici în Biblie, nici în apocrife, nici în comentariile biblice dinaintea lui White. În Geneza 3:1-5 nu a existat nicio controversă universală, doar o controversă cu privire la un pom, care s-a rezolvat imediat după ce Adam și Eva au mâncat din el. Nu văd alta, doar dacă presupunem că este alta.
Dacă spui că Diavolul conduce această omenire, atunci ai spune că el i-a ajutat pe oameni să facă progrese, ca de exemplu, în tehnologie, cum ar fi telefoanele, internetul, mașinile de care toți ne folosim și ne fac viața mai ușoară. În unele țări dezvoltate, cum ar fi Germania, Norvegia și Japonia, corupția și răutatea au atins cote minime istorice, oamenii duc o viață frumoasă și liniștită. Iar Dumnezeu este invidios pe aceste progrese, deoarece arată că Satan conduce bine. E adevărat, Satan nu a reușit să înlăture boala și moartea, dar are intenții bune, are cercetători care studiază asta și se fac progrese medicale. Astea ar fi unele concluzii la care duce "marea controversă".
De ce permite Dumnezeu răutatea? La această întrebare se caută răspunsul de secole. Fiecare religie are varianta ei. Unele răspunsuri  sunt mai plauzibile decât altele. Din cauză că nu au găsit un răspuns bun, mulți oameni au devenit atei. De ce nu s-a găsit până acum un răspuns plauzibil la această întrebare? Eu cred că Eclesiastul 8 este cheia. Acolo sunt făcute unele constatări: de multe ori, oameni răi ajung la guvernare (versetul 9), cei răi se bucură de onoare (versetul 10), sunt oameni răi cărora le merge bine și oameni buni cărora le merge rău. (Versetul 14) După ce face aceste constatări, la versetele 16 și 17 se trage concluzia: nimeni nu va ști vreodată clar de ce permite Dumnezeu acestea.


Din toate enigmele din viața mea, cea mai mare rămâne: cum au învățat șopârlele să zboare?

Offline valeriu

 • Supraveghetor de district
 • **********
 • Data Înregistrării: Feb 2012
 • Mesaje postate: 751
 • www.ce-spun-proorocii.com
  • www.ce-spun-proorocii.com
Re: O discuție cu un Martor
« Răspuns #1 : Noiembrie 08, 2016, 09:45:39 pm »
Cei ce se documentează doar la sursa wts, nu vor găsi niciodată adevărul despre ei. Cică 9.000.000 de martori! Probabil că-i numără şi pe ex şi pe cei din cimitir! :)