Tot ma gandesc la cei care se autodeclara atei. Pentru ei asta este singura viata. Nu-i asa? Ce ii motiveaza sa fie buni in lumea in care traim? De ex. daca s-ar fi nascut si trait in conditii complet defavorabile, grele care sunt acele principii dupa care s-ar fi ghidat in viata?
Este foarte usor sa fii ateu daca ai o stare materiala buna (indestulatoare)in care nu-ti lipseste nimic, esti ”tanar, sanatos si voinic”.Ce s-ar intampla cu principiile etice inalte a unui ateu, daca brusc si-ar pierde toate privilegiile? Ce l-ar mai motiva sa actioneze moral, cand ar observa ca prin felul acesta nu are prea mult de castigat in felul lumii?
(doar simple intrebari)
Pe mine mă califică drept ateu modul de viata, cu credințele și obiceiurile mele. Nu mă autodeclar, așa cum marea majoritate a creștinilor se autodeclară creștini, dar nu sunt loiali credinței lor. Să fiu bun în lumea în care trăiesc. Vai, dar ești dezinformat. Ce înseamnă să fii bun? Să fac cadouri necunoscuților? Să fiu amabil cu persoane pe care nu le voi întâlni niciodată? Să acționez altruist față de oameni care nu m-ar putea ajuta niciodată cu nimic? Îți jur că așa ceva e străin de mine. Bunătatea e o aiureală. Străinii îmi sunt indiferenți. Dacă pot să exploatez slăbiciunea cuiva, o voi face, respectând însă limitele legii. Dacă găsesc pe jos un milion de parai nu merg cu ei la poliție, ci mi-i însușesc.
Modul în care pui tu problema e oricum naiv. Adică un om care are de toate nu e capabil de sentimente înalte? Numai voi, sărăcimea, proletariatul, masele sunteți capabili de bine? Ascultă ce îți spun acum și poate o să pricepi: ateismul e apanajul persoanelor cu inteligență peste medie, superioară. Un astfel de om, chiar dacă ajunge să nu mai aibă nimic, nu rămâne multă vreme în șanț. Îl scoate la liman dovleacul de pe umeri. Ia-i mâine lui Dawkins tot ce are, inclusiv hainele de pe el. Crezi că o să moară de foame? Crezi că o să cadă în genunchi, asemenea masochistului Iov, să îl slăvească pe Jojoba? Ia-mi mie tot ce am, mâine. Peste câțiva ani o să am iar casă cu etaj și 2 mașini în curte, ca acum.
În fine, la ultima întrebare răspunul e: eu nu acționez moral. Nu sunt filantrop. Eu acționez echitabil și echidistant. Îmi iubesc prietenii și îmi urăsc dușmanii. Respect legea și mă tem de ea. Îi respect pe alții pentru că și ei mă respectă pe mine. Sunt milos doar cu persoanele care îmi inspiră încredere. În fine, dacă mâine am rămâne pe o insulă pustie vreme de câteva săptămâni, fără nimic de mâncare, te-aș ucide și te-aș mânca fără să am nici un fel de probleme morale.