10 miliarde sa fie de o parere, ca eu tot de a mea ma tin
Daca acum noi condamnam pe cei ce au pus stapanire pe mintea multora si nu accepta decat pozitia de a fi slugarnic, cum am arata noi sa facem la fel? Sa incercam sa ne impunem unul altuia ceiace credem noi. Va trimit o mica parte dintr-o scrisoare a lui Franz pe care mi-a trimis-o. Aici nu o pot trimite toata , este lunga dar minunata. Cred ca ne da foarte mult de gandit.
"TRECAND PESTE DURERE SI MANIE.
Atunci cand cineva descoopera greseli importante intr-un grup sau o miscare particulara, poate sa devina foarte nervos si poate sa se simta indurerat, pentru ca a fost dezamagit. S-ar putea sa fie chiar inclinat sa-i vada pe membrii care iau decizii ca fiind manipulatori cu voia si cruzi. Deseori oricum aceia care apara infocat o organizatie, sunt ei insasi niste victime demne de mila, actionand asemenea unor membri de familie care acopera si dau ghes faptelor unui tata sau a unei mame alcoolice. Chiar si atunci cand cineva are cunstinta de prima mana despre indivizii implicati si despre modul in care au distorsionat faptele, trebuie sa avem grija sa nu ne indreptam sentimentele noastre puternice impotriva acestor indivizi, pentru ca exista o foarte mare diferenta intre a expune o proasta interpretare a sentimentului de dorinta de bine pentru altii si intre a condamna indivizi. Orice judecata finala apartine Tatalui Ceresc si Fiului Sau. Actiunile in cadrul grupului sunt complexe, presiunile si restrangerile asupra indivizilor sunt inr-adevar mari, cu cateva exceptii: constiinta individuala pare sa fie intr-o stare de animatie suspendata si deseori gandirea este inlocuita de catre o emotie care se propaga in grup. Nimeni nu pare sa aiba o responsabilitate personala in decizile de grup, care pot sa nici nu fie unanime, si pentru efectul negativ pe care acestea pot sa le aiba. Masa isi asuma o personalitate a ei si o putere mult mai mare decat suma totala a personalitatii indivizilor care fac parte din ea. In masa fie ca este vorba de o masa etnica, tribala, nationala, religioasa sau comerciala totul devine supus asupra ceea ce este perceput ca interesele sale, fie acestea reale sau imaginare. Forma sa extrema, masa lipsita de constiinta poate sa comita atrocitati. Cu toate acestea indivizii implicati pot sa nu se vada pe ei insasi ca fiind vinovati de crime hidoase impotriva umanitatii. Astfel membrii unui grup, oamenii, pot sa actioneze fara compasiune si in modul in care ar putea sa fie imposibile de infaptuit pentru ei in mod individual, cu alte cuvinte lucruri pe care ca indivizi nu le-ar face niciodata. Un luptator de seama pentru libertatea crestina, apostolul Pavel, s-a gasit intr-o stare de mila, ca un evreu zelos luptand disperat impotriva unei amenintari, numarul celor care il acceptau pe Isus ca pe Mesia Cel Promis crescand mereu dintre membrii poporului sau. Ar fi fost foarte usor sa-l judeci pe acest persecutator vicios ca pe un barbat oribil si lipsit de mila care merita sa moara. Ceea ce s-a intamplat cu el oricum ar trebui sa ne dea de gandit, inainte de-a condamna pe cineva care s-a purtat urat cu noi. Invatatorul nostru ne-a sfatuit sa ne rugam pentru acei care cauta sa ne faca rau, nu sa aruncam vorbe si expresii de rea vointa impotriva lor (Matei 5:44-45). Urmand invatatura lui Isus Christos, Stefan a spus: “Doamne nu le lua in seama acest pacat” (Fapte 7:60). Iata deci, dupa cum a fost confirmat de catre propriile cuvinte ale lui Pavel. Aceasta rugaciune plina de mila a lui Stefan care era pe moarte a primit raspuns (I Timotei 1:13)."