Si in acest post, din pacate, voi fi nevoit sa atrag atentia ca inventezi la greu. Iti sugerez sa te axezi mai bine pe ceea ce textul spune, nu pe idei private care iti rasar in minte.
De fapt acest verset, ca si altele, si ca si NT in ansamblu, arata ca Isus chiar credea ca regatul lui dzeu avea sa vina in sec. I.
Dar eu îţi spun că Mesia Iisus însuşi a fondat acest regat al lui Dumnezeu atunci când şi-a chemat primii ucenici şi când a preluat şatafeta de la ultimul profet al înpregului popor, pentru că întreg Israelul s-a botezat la Iordan.
Exact, TU imi spui, nu textul. Pe tine de fapt se pare ca nu te prea intereseaza ce spune textul, ci ideile pe care tu (sau alti apologisti) le-ai scornit. Afirmatia de mai sus se incadreaza perfect in acest sens.
Tu poţi să te râzi şi să fii sarcastic mai departe...
Binenteles, oricine poate, nu doar eu - desi nu vad unde am ras pana acuma vizavi de subiect. Daca gasesc ceva de ras sau care merita sarcasm, o sa ma exprim liber

Regatul lui Dumnezeu a venit înacepând cu primele persoane care fac parte din acest Regat Veşnic care va veni în curând pe întreg pământul.
Inventie, sau spune vreun text asa ceva?
Pentru aceasta este rugăciunea "Tatăl Nostru care eşti în ceruri vie Împărăţia Ta, facăse voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ...", pentru ca acest verset să se împlinească trebuie ca Împărăţia să vină mai întâi sus în cer iar apoi jos pe pământ,
Idem, inventii peste inventii; simpla realitate este ca textul de fapt nu spune asa ceva, si o sa tot repet chestia asta (nu ca m-as mira c-o faci, watchtower programeaza bine in stilul asta).
(1) dar pentru cine a crezut începând cu zilele când boteza Ioan această Împărăţia a şi venit pentru că ei deja au devenit cetăţeni în această Cetate.
(2) Împărăţia lui Dumnezeu este luată cu asalt din zilele lui Ioan. Ştii unde scrie ...?
Deci dacă a fost luată cu aslat, atunci cum zici că nu a venit ?
Dupa cum spuneam, si cum reiese din text, Isus se contrazice pe-a-locuri cand vorbeste de venirea imparatiei. O data urmeaza sa vina, odata a si venit deja, desi majoritatea declaratiilor lui pe aceasta tema indica venirea imparatiei ca fiind un eveniment viitor.
Referitor la putinele dati cand se afirma ca a venit deja, prima afirmatie a ta din citatul de mai sus e chiar gresita. Imparatia nu a venit doar pt. cine a crezut, ci indiferent ca au crezut sau nu. Cand e acuzat ca scoate demoni cu ajutorul diavolului, Isus zice ca imparatia a venit peste ei.
Deci ideea ca imparatia a venit inca de pe timpul botezatorului pt. cei care au crezut e chiar falsa. Sa ma apuc sa-ti citez versete care spun ca e de fapt de domeniul viitorului? Hai sa vedem:
Imparatia lui dzeu s-a apropiat (Mr 1:15, Mt 3:2; Lu 10:9,11)
Predicati spunand "Imparatia lui dzeu s-a apropiat" (Mt 4:17; 10:7; Luca, etc)
Asa sa va rugati: vina imparatia ta (Mt 6:10, Lu 11:2)
Sunt unii care stau aici care nu vor gusta moartea pana nu vor fi vazut imparatia lui dzeu dupa ce a
venit in putere" (Mr 9:1)
Binecuvantata este imparatia care vine (Mr 11:10)
Nu voi bea... pana nu voi bea din nou in imparatia lui dzeu (Mr 14:25; Lu 22:28)
Iosif din Arimateea astepta imparatia lui dzeu (Mr 15:43; Lu 23:51)
Nu vor gusta moartea inainte sa vada imparatia (Lu 9:27)
Discipolii credeau ca imparatia lui dzeu avea sa apara imediat, dar Isus neaga spunandu-le o parabola (Lu 19:11...)
Cand se vor intampla aceste lucruri - semne apocaliptice - sa intelegeti ca imparatia lui dzeu e aproape (Lu 21:31)
Deci iata ca afirmatia ta ca "dar pentru cine a crezut începând cu zilele când boteza Ioan această Împărăţia a şi venit pentru că ei deja au devenit cetăţeni în această Cetate" este una privata, si falsa.
Care e cuvantul de care se leaga (si cine)? Nu e "neapărat redat corect în traducere"? Cum asa? Evanghelia lui Marcu e folosita pt. ca e prima evanghelie, si deci e mai "saraca" ca cele ulterioare pt. ca acestea adauga la Marcu.
Evanghelia lui Marcu e printre primele scrise în limba Greacă, pentru că în Antiohia se vorvbea arameică dar nu e neapărat scrisă înainte de evanghelia după Luca doar că aşa e agenda celor de la care au venit imformaţiile din cauza fragmentelor de la Marea Moartă pe care încă îţi ascundeau că există şi au încercat să te influenţeze fără să folosească dovezi. Nu îţi pot spune pe acest topic ce dovezi am cu privire la Theophil cel pentru care a scris Luca cele două cărţi, e un alt subiesct, dar te rog să cauţi singur răspunsul pe net. Şi chiar dacă Luca a citit evanghelia lui Marcu, consider că a fost un text care ia furnizat multe informaţii în cercetările lui până a început să scrie.
Motivul pentru care nu cred că Marcu a scris evanghelia înainte de Luca este din cauza vârstei care o avea, şi vorbesc de evanghelistul pe care uncii îl confundă cu apostolul care avea nume asemănător, dar e o părere personală şi se poate să fi scris înainte.
Ok, vad ca nu vrei sa raspunzi la intrebari, ci in schimb oferi iarasi aspecte dubioase. Evanghelia lui Marcu e printre primele scrise în limba Greacă,
pentru că în Antiohia se vorbea aramaica? Ce-are aramaica aici a face cu orice? N-are de-a face cu nimic, nu exista evanghelii in aramaica si cu asta basta.
In rest se vede ca nu esti familiarizat cu studiile critice ale NT. Daca te mai documentezi, vei vedea ca Marcu a fost scris inaintea lui Luca din multe motive - analiza critica a surselor, analiza gramaticala, etc; varsta nu conteaza aici in nici un caz, e ridicol sa decizi ordinea cronologica a lui Marcu si Matei pe simpla banuiala a varstei. Prea tanar pt. ce?
Cat despre "agenda celor de la care au venit imformaţiile din cauza fragmentelor de la Marea Moartă pe care încă îţi ascundeau că există şi au încercat să te influenţeze fără să folosească dovezi", se pare ca esti adeptul ipotezei conspiratiei. De fapt nu ai zis nimic aici. Ti-am mai zis, si mai documenteaza-te si tu, ca
documente ale NT nu exista printre mss de la marea moarta.
Total gresit, fiecare scriitor trebuie evaluat singur. Scopul nu e sa armonizam scripturile, ci sa determinam cea mai veche sursa si adaugirile care au urmat. Apoi manuscrisele cele mai bune sunt cele mai vechi, iar acestea sunt in greaca.
Evanghelia după Marcu nu e manuscris, ci e o carte separată scrisă de un martor ocular sau scriitor diferit, iar ceilaţi ebanghelişti sunt scriitori diferiţi care au scris evangheliile conform informaţiilor lor proprii. Trebuie un subiesct separat unde putem discuta special despre canon şi scrierile din perioada apostolilor.
Nu e manuscris? Dar ce e, carte tipografiata? S-a nascut Gutenberg inaintea lui Marcu?

In rest, Marcu nu este martor ocular, nu stiu de unde ai scos-o si pe asta. Matei si Luca au copiat din Marcu, mai documenteaza-te.
Din păcate nu există un manuscris alternativ în ebraică, doar în arameică, la această evanghelie, dar există la a lui Matei, şi acesta e unul din motivele pentru care felul cum sunt redate cuvintele lui Mesia este foarte disputat, dar avem fragmente în greacă descoperite chiar la Qumran, împreună cu alte suluri, lângă Marea Moartă.
Manuscrise ebraice ale ev. lui Marcu, contemporane sau mai vechi ca cele mai vechi grecesti, nu exista (nici nu stim daca au existat vreodata!), si nici nu avem nevoie de asa ceva. Nu exista nici un indiciu ca Marcu ar fi fost scrisa initial in vreo alta limba decat greaca, deci toata discutia despre mss ebraice/aramaice e irelevanta.
Discuţia nu e irelevantă pentru nu ai făcut acuzaţii asupra evangheliştilor ci chiar asupra lui Mesia cum că a făcut o promisiune care nu şi-a ţinuto. Deci în acest caz nu trebuie să cercetăm o evanghelie ci cuvintele lui Mesia referitoare la acea promisiune şi să vedem dacă din toate evangheliile reiese aceiaşi promisiune sau în fiecare este altă promisiune, pentru că fiecare martor ocular a avut făgăduinţele sale personale şi a putut reda în fucţie de acestea cuvintele lui Mesia.
Ca mai sus, ce scrii nu se leaga deloc. E irelevant sa vorbesti de mss ebraice, iar tu imi zici ba nu, e relevant, deci sa vedem toate evangheliile. Inca o data, nu exista evanghelii ebraice, dar cum tu esti axat pe tot ce e ebraic, trebuie sa spui "ebraic, aramaic" in aproape fiecare paragraf. Cui ii pasa de ebraica si aramaica?
Acum referitor la studiul tuturor evangheliilor, deci Marcu nu este destul. Marcu greseste atunci, Isus nu a spus ce a zis Marcu? Problema ta e ca Marcu il contrazice pe Matei si Luca si invers, deci ceea ce spui tu e ca Marcu atunci e fals. Isus nu a zis 9:1, nu? Pai atunci halal evanghelii? Deci atunci conform cu Marcu, Isus e profet fals? Ce ne facem dupa aia ca si Matei si Luca au versete care-l fac pe Isus profet fals?
Dacă promisiunea din Marcu nu specifică să-L vadă pe Mesia la drepta lui Dumnezeu, cum i s-a dat lui Ştefan, atunci se referă doar la semne şi minuni,
N-are nici o noima... Inventii.
Felul cum sunt redate cuvintele lui Isus in Mr 9:1 *nu* este "foarte disputat", iar sulurile de la marea moarta nu contin nici un text din NT, deci irelevant din nou.
Iată fragmentul 7Q5 din Marcu 6:52-53:
7Q5 nu contine nici un Marcu. Vezi aici:
http://www.bib-arch.org/online-exclusives/dead-sea-scrolls-13.asp incepand cu:
7Q5 contains only 20 Greek letters on four or five lines. Of these 20 letters only 10 can be read with certainty, and there is only one complete word—kai (and)
Dar nu conteaza, e irelevant!
Revenind la Marcu 9...
"sunt unii care stau aici care nu vor gusta moartea pana nu vor fi vazut imparatia lui dzeu dupa ce a venit in putere". QED
Poţi să respecţi gramatica referitoare la timp şi gen indiferent ce rădăcină are un verb. E tot una cu:
"sunt unii care stau aici care nu vor gusta moartea pana nu vor fi vazut imparatia lui dzeu dupa ce e prezenta in putere".
Pai nu ca poti sa respecti, *trebuie* sa respecti gramatica!
Aici din context nu se potriveşte, dar se poate traduce:
"sunt unii care stau aici care nu vor gusta moartea pana nu vor fi vazut imparatia lui dzeu dupa ce a plecat in putere".
Nu doar ca nu se potriveste, este total gresit. NU se poate traduce "plecat in putere". De unde pana unde? Imparatia lui dzeu a... plecat? Dar... dar... unde a ppppplecat???
Am observat că dacă ai fragmente din scripturi care nu le cunoşti, chair din cărţile canonice, foloseşte "Invenţie" pentru a justifica lipsa de informaţii.
Lipsa de informatii nu am, dar nu ma pot abtine sa nu remarc ca inventezi la greu. Acolo unde tu spui ceva ce textul nu spune, inventezi. Chiar si textul inventeaza de multe ori, dar eu ma rezum deocamdata la tine.
Isus nu a venit totusi inainte sa parcurga ei toate cetatile lui Israel, tocmai asta e problema.
Se referă la cei care rămân pe pământ până la venirea Fiului Omului în toate generaţiile lor.
In toate generatiile lor? Iti scrii propria evanghelie acum? Ai citit ca Isus vorbeste literalmente cu discipolii lui contemporani?
Mărturia lui Khaboris este că a terminat copierea manuscrisului în anul 1000 după un manuscris din anul 150. Putem crede sau nu credem e alegerea fiecăruia.
Eu personal cred că e adevărat dar ceea ce mai cred este că nu s-a abţinut să consulte alte manuscrise şi suluri ca să complecteze părţile omise, şi în limba lui matermă era jucărie. Dar cred că restul textului care a existat în manuscrisul antic sutn redate corect.
Tu il crezi pe Khaboris nu pt. ca ai motive sa-l crezi, ci pt. ca vrei sa-l crezi. Datarea cu carbon 14 indica sec. 12, ca el spune ca a copiat un ms din anul 150 nu conteaza pt ca nu stim de unde stia el asa ceva, daca gresea sau nu, daca mintea sau nu, etc. Deci irelevant.