Autor Subiect: Profetiile esuate ale lui Isus si ale discipolilor lui  (Citit de 77342 ori)

Offline OryNider

• Pionier auxiliar
  • Data Înregistrării: Oct 2011
  • Mesaje postate: 126
    • Vezi Profilul
    • Calea Creştină
Re: Profetiile esuate ale lui Isus si ale discipolilor lui
« Răspuns #90 : Septembrie 10, 2012, 02:23:56 pm »
Hai să comparăm în limba Greacă:

Codex Sianiticus Mateo. 12:
28 ει δε G1487 & G1161 CI DACĂ  εν G1722 ÎN  πνι G4151 SPIRIT  θυ DUMNEZEU  εγω EU εκβαλλω [G5719] expulzez  τα G3588 CEI  δεμονια G1140 DEMONI αρα G686 ATUNCI  εφθαϲεν G5348 [G5656] A SOSIT  εφ G1909 PESTE   ϋμαϲ G5209 VOI   η G3588 EA  βαϲιλια G932ÎMPĂRĂŢIA του G3588 CELUI/LUI  θυ G2316 DUMNEZEU.

Am numărat 17 cuvinte.

Scrivener Textus Receptus Mateo. 12:
28  ειG1487 δεG1161 CI DACĂ   εγωG1473 EU   ενG1722 ÎN   πνευμα G4151 SPIRIT τιG5101 lui θεουG2316 DUMNEZEU   εκβαλλωG1544 [G5719] expulzez   ταG3588 CEI   δαιμονιαG1140 DEMONI,   αραG686 ATUNCI  εφθασενG5348 [G5656] A SOSIT   εφG1909 PESTE   υμαςG5209 VOI   ηG3588 EA   βασιλειαG932ÎMPĂRĂŢIA τουG3588 CELUI/LUI  θεουG2316 DUMNEZEU.

Am numărat 18 cuvinte.

New World Greek Mateo. 12:
28 Αλλά G235 CI  αν G302 UN/CARE μέσω G3319 ΜΙJLOC του G3588 CELUI/LUI  πνεύματος G4151 SPIRITUL του G3588 CELUI/LUI  Θεού G2316 DUMNEZEU εγώ G1473 EU   εκβάλλω[G5719] expulzez  τους G3588 ACEI/EI  δαiμoνες G1140 DEMONI, η G3588 EA  βασιλεία G932ÎMPĂRĂŢIA του G3588 CELUI/LUI  Θεού G2316 DUMNEZEU σάς G686 ATUNCI  έχει G2192 [G5719] A πράγματι G4229 LUCRU/CELA καταφθάσει G2596 ? DUPĂ-SOSI.   

Am numărat 19 cuvinte.

WESTCOTT-HORT Textus Criticus Mateo. 12 
28  ειG1487 COND  δεG1161 CONJ  ενG1722 PREP  πνευματιG4151 N-DSN  θεουG2316 N-GSM  εγωG1473 P-1NS  εκβαλλωG1544 V-PAI-1S  ταG3588 T-APN  δαιμονιαG1140 N-APN  αραG686 PRT  εφθασενG5348 V-AAI-3S  εφG1909 PREP  υμαςG4771 P-2AP  ηG3588 T-NSF  βασιλειαG932 N-NSF  τουG3588 T-GSM  θεουG2316 N-GSM 

Am numărat 18 cuvinte ca în Textus Receptus.

Khabouris Codex & NT Peşitta Mat 12:
וֵאן בּרוּחָא דַּאלָהָא אֵנָא מַפֵּק אנָא דַּיוֵא קֵרבַּת לָה עלַיכּוּן מַלכּוּתָא דַּאלָהָא .
28 Ue an bî-Ruha dî-Eloha ana mepeq ana dî-Yua qerebt leh alicun Malcuta dî-Eloha;
Am numărat 16-17 cuvinte.

MH-ST Mat 12:28
 ואם אני מוציא השדים ברוח אלקים באמת בא קץ מלכות
28 Ue am ani nu ţia ha şedim bî-Rucha dî-Elohim bî-amet boa qeţ Malchut;
Am numărat 16 cuvinte.
אמין אמר אנא לכון דכמא דעבדתון לחד מן הלין אחי זעורא לי הו עבדתון
Amin zic vouă, totatât cât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, din urmă, Mie Mi-aţi făcut.
Amen I say to you, Inasmuch as you did it unto one of these My least brethren, unto Me you did it. (Etheridge N.T.)

Offline OryNider

• Pionier auxiliar
    • Vezi Profilul
    • Calea Creştină
« Răspuns #91 : Septembrie 10, 2012, 02:46:22 pm »
De ce "care" sfarsit si de ce "care" venire?

De aceea pentru că mai întâi trimite ucenicii din cetate în cetate doi câte doi, apoi le dă instrucţiuni ce să facă să-i pregătescă calea ca locuitorii care aşteaptă Împărăţia lui Dumnezeu ce a venit prin el să ştie şi să-l primească, iar apoi spune cum la sfârşitul veacului îi vor pregăti la fel calea mergând dinc etate în cetate fără a le putea pargurge toate, venire despre care vorbeşte şi apostolul Pavel în Evrei 9:26-28 când după înviere la a doua Sa venire oamenilor nu le va mai fi rânduit să moară conform legii păcatului ci sî izbăvească pe poporul Său de neamurile care vor urca spre Ierusalim la război:
... fiindcă atunci ar fi trebuit să pătimească de mai multe ori de la întemeierea lumii; pe când acum, la sfârşitul veacurilor, S-a arătat o singură dată, ca să şteargă păcatul prin jertfa Sa.
Ci/Şi, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, (şi/ci) iar după aceea vine judecata: tot aşa, Hristos, după ce S-a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora, se va arăta a doua oară, nu în vederea păcatului, ca să aducă mântuirea celor ce-L aşteaptă.
Atunci se împlinesc cuvintele profetului Zaahria scrise în cap. 14:1-4a unde se arată că jumătate din cetate nu va fis coasă afară, cap. 12:10 unde se arată că vor face plângere când îl voe vedea pe Cel pe care l-au străpuns, şi cap. 14:16 unde scrie că vor rămâne mulţi dintre neamurile care au trimis trupe la Ierusalim care nu au gustat moartea dar vor fi obligaţi să se urce în fiecare an la Sărbătoarea Corturilor (care se apropie acum).
Amin zic vouă, totatât cât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, din urmă, Mie Mi-aţi făcut.
Amen I say to you, Inasmuch as you did it unto one of these My least brethren, unto Me you did it. (Etheridge N.T.)

Offline OryNider

• Pionier auxiliar
    • Vezi Profilul
    • Calea Creştină
« Răspuns #92 : Septembrie 10, 2012, 04:29:22 pm »

Citat
Dacă promisiunea din Marcu nu specifică să-L vadă pe Mesia la drepta lui Dumnezeu, cum i s-a dat lui Ştefan, atunci se referă doar la semne şi minuni,

N-are nici o noima... Inventii.

Matei 16:28:  Adevărat grăiesc vouă: Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea pe Fiul Omului, venind în împărăţia Sa.

Ştefan la văzut, nu scrie că venind pe pământ ci venind (intrând) în Împărăţia (Cetatea) Sa.

Marcu 9:1:  Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu, venind întru putere.

Evanghelia după Marcu se termină cu semne şi minuni ca fel ca răspunsul dat lui Ioan, care întreabă dacă mai trebuie să aştepte pe altul, şi spune făgăduinţa că ceicare vor rămâne pot face chiar mai multe pentru că el merge la Tatăl (în Cetate).

Luca 9:27:  Cu adevărat însă spun vouă: Sunt unii, dintre cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu.

Aici nu spune ce vor vedea venind sau intrând şi nici măcar cum vor vedea, sau cum nu vor vedea, cu toate că înainte vorbeşte de a doua venire "când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri". 

Ioan 8:51:  Amin, Amin zic vouă: Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac.
Ioan 8:52:  Iudeii I-au zis: Acum am cunoscut că ai demon. Avraam a murit, de asemenea şi proorocii; şi Tu zici: Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va gusta moartea în veac.
[...]
Ioan 8:56:  Avraam, părintele vostru, a fost bucuros să vadă ziua Mea şi a văzut-o şi s-a bucurat.

Aici în limba greacă avem cuvântul "AION" care de obicei se referă la Veacul Viitor, dar însemană "veac" sau  "eră", şi este substantiv care deci nu se poate traduce cu "niciodată".

Aici nu zice că dacă cineva din secolul acela va păzi cuvântul Său, nu va vedea moartea în Veac, deşi dacă "aion" e tradus ca substantiv se referă la veacul viitor care este după sfârşitul veacului când are loc învierea şi e scris "binecuvântaţi şi sfinţi sunt cei ce au parte de întâia înviere! Asupra lor a doua moarte n-are nicio putere...".

Offline OryNider

• Pionier auxiliar
    • Vezi Profilul
    • Calea Creştină
« Răspuns #93 : Septembrie 10, 2012, 04:41:08 pm »

Sa te credem pe cuvant? Stiai ca in cercurile eruditilor nationalitatea lui Matei e disputata?
]

Dacă unul singur din cei doisprezece ar fi fost de altă etnie decât din triburile lui Israel, sau dacă nu îşi puteau susţine genealogia, atunci Mesia ar fi fost acuzat că introduce un efesean (un nimeni) sau unul necircumcis la Templu cu fiecare ocazie când s-a suit cu ucenicii.

Despre Marcu ştim ceva mai multe şi că îi însoţea pe ucenici aşa cum îi însoţea femeile dar era de vârstă ceva mai mică, deocamdată aici rămâne una din invenţiile mele până poate deschid un subiect special pe unul din forumuri.

Despre Luca ştim exact în ce oraş s-a născut şi ce limbă şi alfabete se foloseau acolo, acum e aproape de Siria unde ucenici au fost numiţi prima dată „creştini”, la fel ca şi despre Pavel care este aici mai aproape de Macedonia dar în prezent ambele zone fac parte din Turcia, deci călătoreau în aceiaşi direcţie dacă mergeau atât pe Mare cât şi pe uscat.

Offline David

• Membru al Corpului de Guvernare
  • Data Înregistrării: Nov 2011
  • Mesaje postate: 3.303
    • Vezi Profilul
    • The Dirty Little Secret of Christianity
« Răspuns #94 : Septembrie 11, 2012, 04:06:43 am »
A, deci ai vrut de fapt sa zici ca au introdus "realmente" in spaniola. Pe cine intereseaza traducerea in spaniola?! :D Oricum nu conteaza.
Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19

Offline David

• Vezi Profilul
« Răspuns #95 : Septembrie 11, 2012, 04:12:00 am »
De ce "care" sfarsit si de ce "care" venire?

De aceea pentru că mai întâi trimite ucenicii din cetate în cetate doi câte doi, apoi le dă instrucţiuni ce să facă să-i pregătescă calea ca locuitorii care aşteaptă Împărăţia lui Dumnezeu ce a venit prin el să ştie şi să-l primească, iar apoi spune cum la sfârşitul veacului îi vor pregăti la fel calea mergând dinc etate în cetate fără a le putea pargurge toate, venire despre care vorbeşte şi apostolul Pavel în Evrei 9:26-28 când după înviere la a doua Sa venire oamenilor nu le va mai fi rânduit să moară conform legii păcatului ci sî izbăvească pe poporul Său de neamurile care vor urca spre Ierusalim la război:
... fiindcă atunci ar fi trebuit să pătimească de mai multe ori de la întemeierea lumii; pe când acum, la sfârşitul veacurilor, S-a arătat o singură dată, ca să şteargă păcatul prin jertfa Sa.
Ci/Şi, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, (şi/ci) iar după aceea vine judecata: tot aşa, Hristos, după ce S-a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora, se va arăta a doua oară, nu în vederea păcatului, ca să aducă mântuirea celor ce-L aşteaptă.
Atunci se împlinesc cuvintele profetului Zaahria scrise în cap. 14:1-4a unde se arată că jumătate din cetate nu va fis coasă afară, cap. 12:10 unde se arată că vor face plângere când îl voe vedea pe Cel pe care l-au străpuns, şi cap. 14:16 unde scrie că vor rămâne mulţi dintre neamurile care au trimis trupe la Ierusalim care nu au gustat moartea dar vor fi obligaţi să se urce în fiecare an la Sărbătoarea Corturilor (care se apropie acum).

Ihim, deci in Matei 10:23, “Cînd va vor prigoni într’o cetate, sa fugiti într’alta. Adevarat va spun ca nu veti ispravi de strabatut cetatile lui Israel pîna va veni Fiul omului.”, e vorba de a 2-a venire. Era clar de la inceput. Si cum am spus, chiar aici e problema, discipolii au ramas cu buzele umflate, Isus nu a venit. Deci profetie falsa.
Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpînire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din cîmpie, pentru că aveau care de fier. - Judecatori 1:19

Offline David

• Vezi Profilul
« Răspuns #96 : Septembrie 11, 2012, 04:24:42 am »

Citat
Dacă promisiunea din Marcu nu specifică să-L vadă pe Mesia la drepta lui Dumnezeu, cum i s-a dat lui Ştefan, atunci se referă doar la semne şi minuni,

N-are nici o noima... Inventii.

Matei 16:28:  Adevărat grăiesc vouă: Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea pe Fiul Omului, venind în împărăţia Sa.

Ştefan la văzut, nu scrie că venind pe pământ ci venind (intrând) în Împărăţia (Cetatea) Sa.

Fain raspuns. Eu vorbeam de Marcu si tu-mi vorbesti de Matei si Stefan :D Si dupa aia mai si rastalmacesti. La tine "venind" e "intrand" si "imparatia" e de fapt "cetatea". De fapt Marcu nu scrie asa ceva, e inventia ta. Si zi, care cuvinte le-a zis Isus? Alea din Marcu, Matei sau Luca? Ca vad ca nu-ti place Marcu. Te mai intrebasem, deci conform lui Marcu atunci, Isus e un profet fals, nu? Ca altfel nu vad de ce tot fugi de Marcu.

Offline David

• Vezi Profilul
« Răspuns #97 : Septembrie 11, 2012, 04:28:59 am »

Sa te credem pe cuvant? Stiai ca in cercurile eruditilor nationalitatea lui Matei e disputata?
]

Dacă unul singur din cei doisprezece ar fi fost de altă etnie decât din triburile lui Israel, sau dacă nu îşi puteau susţine genealogia, atunci Mesia ar fi fost acuzat că introduce un efesean (un nimeni) sau unul necircumcis la Templu cu fiecare ocazie când s-a suit cu ucenicii.

Din nou irelevant. Cine a zis ca e vorba de unul din cei 12? E scriitorul evangheliei anonime ("Matei" cum ii zicem noi) unul din cei 12? Sa te credem pe cuvant? Plus ca ce-ai scris nu adreseaza dovada ca scriitorul e ne-evreu!

Citat
Despre Marcu ştim ceva mai multe şi că îi însoţea pe ucenici aşa cum îi însoţea femeile dar era de vârstă ceva mai mică, deocamdată aici rămâne una din invenţiile mele până poate deschid un subiect special pe unul din forumuri.

Ok, deci recunosti pana la urma ca e inventia ta. Poate mai tarziu o sa ne spui ca e de fapt inventia altora...

Citat
Despre Luca ştim exact în ce oraş s-a născut şi ce limbă şi alfabete se foloseau acolo, acum e aproape de Siria unde ucenici au fost numiţi prima dată „creştini”,

Da de unde.

Offline OryNider

• Pionier auxiliar
    • Vezi Profilul
    • Calea Creştină
« Răspuns #98 : Octombrie 16, 2012, 07:44:16 am »

Din nou irelevant. Cine a zis ca e vorba de unul din cei 12?
E scriitorul evangheliei anonime ("Matei" cum ii zicem noi) unul din cei 12?
Sa te credem pe cuvant?
Plus ca ce-ai scris nu adreseaza dovada ca scriitorul e ne-evreu!
Citat

Nu am spus că scriitorul e ne-evreu, ci am spus exact pe dos că e evreu aşa cum au argumnetat şi părinţii bisericii că este vorba de vameşul Matei, unul din cei 12. Nu am spus că este iudeu, ci am spus că este evreu şi deci avea acces la Templu.

Citat
Ok, deci recunosti pana la urma ca e inventia ta. Poate mai tarziu o sa ne spui ca e de fapt inventia altora...
Nu o invenţie, dar aşa îţi face plăcere să le faci logica celor care citesc aici că scriu invenţii de asta spun să rămână aşa acum.  În plus nu vreau să fii primul care face o critică la informaţiile pe care le avem despre (tânărul) Marcu.

Aştept să primesc mai multe explicaţii în anii care vin, eu am răbdare, cu privire la persoana care a scris evanghelia cu câteva linkuri, cât să pot face un mic rezumat. Precis că se discută multe şi în cercurile tale şi apar informaţii. Chestia e că nu vreau să trimit informaţii care să nu mai fie actuale peste 2 ani.

Citat
Da de unde.

Da de unde, ce ? Nu înţeleg, este evanghelistul despre care se ştiu cele mai multe informaţii şi sunt publice, se ştie unde s-a născut, unde a făcut şcoala, pentru cine a lucrat, cum s-a alăturat lui Pavel, ce a scris, ce meserie a avut, şi câţi ani a trăit. Caută pe wiki...

Offline David

• Vezi Profilul
« Răspuns #99 : Octombrie 18, 2012, 07:06:00 pm »
Nu am spus că scriitorul e ne-evreu, ci am spus exact pe dos că e evreu aşa cum au argumnetat şi părinţii bisericii că este vorba de vameşul Matei, unul din cei 12. Nu am spus că este iudeu, ci am spus că este evreu şi deci avea acces la Templu.

iti propun ca alta data sa citesti mai atent, e clar ca esti un pic in ceata. Eu am zis "Plus ca ce-ai scris nu adreseaza dovada ca scriitorul e ne-evreu!". Babeste: eu spun ca Matei nu e evreu, tu spui ca este, ti-am furnizat dovada ca nu este, iar tu n-ai adresat-o. Priceput acum?

Citat
Citat
Nu o invenţie, dar aşa îţi face plăcere să le faci logica celor care citesc aici că scriu invenţii de asta spun să rămână aşa acum.  În plus nu vreau să fii primul care face o critică la informaţiile pe care le avem despre (tânărul) Marcu.
E o inventie de vreme ce nu te bazezi pe nimic concret. Daca n-ai nici o dovada e o inventie.

Citat
Citat
Da de unde.

Da de unde, ce ? Nu înţeleg, este evanghelistul despre care se ştiu cele mai multe informaţii şi sunt publice, se ştie unde s-a născut, unde a făcut şcoala, pentru cine a lucrat, cum s-a alăturat lui Pavel, ce a scris, ce meserie a avut, şi câţi ani a trăit. Caută pe wiki...

Cauta pe wiki :) Tu mananci tot ce zboara pe "wiki"? "Da de unde" se referea la afirmatia ta ca "Despre Luca ştim exact în ce oraş s-a născut şi ce limbă şi alfabete se foloseau acolo". Nu stim asa ceva.

Dar in sfarsit, discutia degenereaza in alte directii. Pana acum n-am vazut nici o contestatie ca Isus nu ar fi un profet fals. Deci este.

Offline OryNider

• Pionier auxiliar
    • Vezi Profilul
    • Calea Creştină
« Răspuns #100 : Ianuarie 21, 2013, 08:15:04 am »
iti propun ca alta data sa citesti mai atent, e clar ca esti un pic in ceata. Eu am zis "Plus ca ce-ai scris nu adreseaza dovada ca scriitorul e ne-evreu!". Babeste: eu spun ca Matei nu e evreu, tu spui ca este, ti-am furnizat dovada ca nu este, iar tu n-ai adresat-o. Priceput acum?

Dar in sfarsit, discutia degenereaza in alte directii. Pana acum n-am vazut nici o contestatie ca Isus nu ar fi un profet fals. Deci este.

Doar dacă poţi dovedi că autorul nu este vameşul Matei, adică unul din cei 12, pentru că cei 12 s-au urcat toţi la Templu ceea ce nu era permis doar celor tăiaţi împrejur.

Cine la făcut pe Iisus, profet ? Iar eu deviez discuţia...

Offline logic

• Pionier auxiliar
  • Mesaje postate: 197
    • Vezi Profilul
« Răspuns #101 : Ianuarie 22, 2013, 11:45:30 pm »
Isus nu a fost profet in sensul de prezicator inspirat al viitorului - nu a exprimat/scris nici o profetie.
Asa ca orice teolog apocaliptic insa, a interpretat profetiile (VT) si a proclamat ca se vor implini in generatia lui.
 Multi astfel de teologi care au devenit populari s-au crezut (sau au acceptat la recomandarea sustinatorilor) ca sunt ei insisi niste personaje/caractere profetice - Moise, Ilie, scalvul fidel. Russell, Branham, Frank, de exemplu, au crezut astfel. Biserica primara il considera pe Isus "Moise" profetit de Maleahi.
« Ultima Modificare: Ianuarie 22, 2013, 11:47:07 pm de logic »

Offline David

• Vezi Profilul
« Răspuns #102 : Ianuarie 23, 2013, 06:01:39 am »
Isus nu a fost profet in sensul de prezicator inspirat al viitorului - nu a exprimat/scris nici o profetie.

De fapt Isus a fost profet in sensul de prezicator inspirat al viitorului - a exprimat multe profetii.

Citat
Biserica primara il considera pe Isus "Moise" profetit de Maleahi.

Una este ca biserica primara sa fi inventat multe intamplari in jurul lui Isus, care aveau drept sablon aspecte din viata lui Moise, si alta e ca biserica sa-l fi considerat pe Isus vreun "Moise profetit de Maleahi(?)". Dupa cate stiu eu nu exista nici o referinta explicita la asa ceva. Daca biserica l-ar fi considerat, ar fi existat.

Offline silviu

• Pionier auxiliar
  • Data Înregistrării: Ian 2012
  • Mesaje postate: 141
  • Dragostea acoperă totul
    • Vezi Profilul
« Răspuns #103 : Februarie 05, 2013, 12:17:55 am »
În acele zile, Ioan Botezătorul a venit în deșertul Iudeii și a început să predice. El spunea: "Pocăiți-vă, pentru că Împărăția cerurilor este aproape!" - Mt 3:1-2.

Ioan B  se referea la Isus aici.
  Ioan acesta este acela care fusese vestit prin prorocul Isaia, când zice: „Iată glasul celui ce strigă în pustiu: „Pregătiţi calea Domnului, neteziţi-I cărările.”
Imparatia a venit prin Isus si oamenii puteau intra in aceasta Imparatie.
 Din zilele lui Ioan Botezătorul şi până acum, în Împărăţia Cerurilor se dă buzna, şi cei năvalnici pun mâna pe ea.
Luca 11:20
Dar dacă Eu scot demonii cu degetul lui Dumnezeu, atunci Împărăţia lui Dumnezeu a venit peste voi!
Luca 17:21
şi nici nu se va zice: «Iat-o aici!» sau «Iat-o acolo!», pentru că Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru!”
Imparatia era aproape de fapt chiar a venit. într-un anumit fel.

Citat
Ce stiau evreii de atunci despre venirea acestei imparatii a lui dumnezeu? :
In timpul acela evreii  erau indepartat de Dumnezeu aveau nevoie de pocainta. Nu aveau cum sa inteleaga pt ca doar D-zeu putea sa le descopere.
 17 Isus a luat din nou cuvântul şi i-a zis: „Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona; fiindcă nu carnea şi sângele ţi-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri.
Deci nu prin logica umana ci prin descoperire.
Pt cel fara descoperire Biblia e de neinteles. In secolul 1 existau multe grupari care cautau sa inteleaga vt dara fara D-zeu fara sa se pocaiasca cu adevarat.

Dar în vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie, care nu va fi nimicită niciodată, şi care nu va trece supt stăpînirea unui alt popor. Ea va sfărîma şi va nimici toate acele împărăţii, şi ea însăş va dăinui vecinic. - Dan 2:44

Isus a vorbit si el despre aceasta profetie si a dat de inteles ca nu va veni curind.
11 În timp ce ascultau aceste lucruri, El a continuat prin a le spune o pildă, pentru că era aproape de Ierusalim, iar ei credeau că Împărăţia lui Dumnezeu urma să se arate imediat. 12 Aşadar le-a zis:

„Un nobil a plecat într-o ţară îndepărtată
 Matei 25:19
 19 După multă vreme, stăpânul robilor acelora s-a întors şi le-a cerut socoteala.

1 Timotei 4:10
Noi muncim, în adevăr, şi ne luptăm, pentru că ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel Viu, care este Mântuitorul tuturor oamenilor, şi mai ales al celor credincioşi

Offline David

• Vezi Profilul
« Răspuns #104 : Februarie 05, 2013, 06:48:14 am »
În acele zile, Ioan Botezătorul a venit în deșertul Iudeii și a început să predice. El spunea: "Pocăiți-vă, pentru că Împărăția cerurilor este aproape!" - Mt 3:1-2.

Ioan B  se referea la Isus aici.
  Ioan acesta este acela care fusese vestit prin prorocul Isaia, când zice: „Iată glasul celui ce strigă în pustiu: „Pregătiţi calea Domnului, neteziţi-I cărările.”
Imparatia a venit prin Isus si oamenii puteau intra in aceasta Imparatie.

Interpretare fara merit. Calea domnului era pregatita, nu a imparatiei. De niciunde din text nu reiese ca botezatorul vorbea de Isus, ba mai mult, chiar Isus, dupa "venirea" sa predica exact acelasi lucru ca Ioan, ca imparatia lui dzeu este aproape - deci nu.

Citat
Din zilele lui Ioan Botezătorul şi până acum, în Împărăţia Cerurilor se dă buzna, şi cei năvalnici pun mâna pe ea.
Luca 11:20

In greaca, verbul tradus aici prin "a da navala" are conotatii de violenta. Iata cum traduc alte versiuni:

"From the days of John the Baptist until now the kingdom of heaven suffers violence, and violent men take it by force." NASB
"From the days of John the Baptist until now, the kingdom of heaven suffers violence, and the violent are taking it by force." NAB
"But from the days of John the baptist until now, the kingdom of the heavens is taken by violence, and the violent seize on it." DBY
etc.

Deci aici nu-i vorba de venirea imparatiei.

Citat
Dar dacă Eu scot demonii cu degetul lui Dumnezeu, atunci Împărăţia lui Dumnezeu a venit peste voi!
Luca 17:21
şi nici nu se va zice: «Iat-o aici!» sau «Iat-o acolo!», pentru că Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru!”
Imparatia era aproape de fapt chiar a venit. într-un anumit fel.

Intr-un anumit fel hm? Isus nu zice asa ceva, ca imparatia a venit de fapt "intr-un anumit fel", asta o zici doar tu. Ce zice el este ca imparatia este aproape, apoi ca imparatia a venit de fapt deja, iar apoi din nou ca este doar aproape. Chiar foarte tarziu in evanghelie, dupa ce enumera semnele sfarsitului, semnele daramarii templului, spune ca imparatia cerului era inca doar... aproape:

24 Vor cădea supt ascuţişul săbiei, vor fi luaţi robi printre toate neamurile; şi Ierusalimul va fi călcat în picioare de neamuri, pînă se vor împlini vremurile neamurilor.
25 Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pămînt va fi strîmtorare printre neamuri, cari nu vor şti ce să facă la auzul urletului mării şi al valurilor;
26 oamenii îşi vor da sufletul de groază, în aşteptarea lucrurilor cari se vor întîmpla pe pămînt; căci puterile cerurilor vor fi clătinate.
27 Atunci vor vedea pe Fiul omului venind pe un nor cu putere şi slavă mare.
28 Cînd vor începe să se întîmple aceste lucruri, să vă uitaţi în sus, şi să vă ridicaţi capetele, pentru că izbăvirea voastră se apropie.``
29 Şi le -a spus o pildă: ,,Vedeţi smochinul şi toţi copacii.
30 Cînd înfrunzesc, şi -i vedeţi, voi singuri cunoaşteţi că de acum vara este aproape.
31 Tot aşa, cînd veţi vedea întîmplîndu-se aceste lucruri, să ştiţi că Împărăţia lui Dumnezeu este aproape.
32 Adevărat vă spun că nu va trece neamul acesta, pînă cînd se vor împlini toate aceste lucruri.

Deci nici macar atunci imediat dupa venirea lui Isus cu norii, nu avea inca sa fie venita.

Citat
Citat
Ce stiau evreii de atunci despre venirea acestei imparatii a lui dumnezeu? :
In timpul acela evreii  erau indepartat de Dumnezeu aveau nevoie de pocainta. Nu aveau cum sa inteleaga pt ca doar D-zeu putea sa le descopere.
 17 Isus a luat din nou cuvântul şi i-a zis: „Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona; fiindcă nu carnea şi sângele ţi-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri.
Deci nu prin logica umana ci prin descoperire.
Pt cel fara descoperire Biblia e de neinteles. In secolul 1 existau multe grupari care cautau sa inteleaga vt dara fara D-zeu fara sa se pocaiasca cu adevarat.

Nu, acolo era vorba de identitatea lui Isus. Eu vorbeam de ce credea fiecare evreu, Isus inclusiv, ca imparatia lui dzeu o data venita va distruge toate imparatiile pamantului. Ceea ce evident nu s-a intamplat niciodata.

Citat
Dar în vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie, care nu va fi nimicită niciodată, şi care nu va trece supt stăpînirea unui alt popor. Ea va sfărîma şi va nimici toate acele împărăţii, şi ea însăş va dăinui vecinic. - Dan 2:44

Isus a vorbit si el despre aceasta profetie si a dat de inteles ca nu va veni curind.
11 În timp ce ascultau aceste lucruri, El a continuat prin a le spune o pildă, pentru că era aproape de Ierusalim, iar ei credeau că Împărăţia lui Dumnezeu urma să se arate imediat. 12 Aşadar le-a zis:

„Un nobil a plecat într-o ţară îndepărtată
 Matei 25:19
 19 După multă vreme, stăpânul robilor acelora s-a întors şi le-a cerut socoteala.

De ce esti atat de vag? De ce n-ai un pic de curaj sa explici cat insemna acea "multa vreme", ca altfel e foarte relativ. Pt mine "multa vreme" poate inseamna 5 ani, pt. altul 500 de ore, sau 500.000.000 de ani. Deci cum e? Pai hai sa vedem:

Dupa cum am aratat versetele biblice la inceputul subiectului, apostolii trebuiau sa treaca prin "necazul cel mare", si sa-l vada pe Isus venind cu norii, generatia aceasta nu va trece fara sa fie martori la acestea. Sanhedrinul care-l judeca pe Isus trebuia sa il vada pe Isus venind cu norii. Apostolii vor fugi din cetate in cetate prin Israel dar nu vor termina de fugit prin toate aceste cetati pt. ca Isus vine si ii scapa.

Restul NT arata ca scriitorii lui credeau ca traiesc in ultimele zile, ba chiar ultima ora: 1 Pe 1:20; Evr. 1:1-2; 1 Io 2:18; Fap 2:15-18. Isus insusi le zice celor din sec. I ca "vine in curand" (Ap 22:7,20). Credeau ca sfarsitul tuturor lucrurilor e aproape (1 Pe 4:7; Apoc 1:1,3; 22:6; 1 Co 7:29-31; ca noaptea e aproape gata, si ziua e aproape (Rom 13:12); ca Isus e aproape (Filip. 4:5); ca ei vor ramane in viata pana cand vine domnu' si incepe invierea (1 Tes 4:15-17; 1 Co 15:51-52, 23). Ca trebuiau sa aiba rabdare pt. ca mai este un pic si Isus vine (Iac 5:7-8; Evr 10:25,35-37).

Deci Isus zice ca se intoarce in timpul vietii apostolilor, a sanhedrinului, si restul de scriitori ai NT au crezut acest lucru si il asteptau sa vina in sec. I. Deci cat de lunga e acea "multa vreme" de care te-ai legat tu? Cat o generatie, generatia apostolilor. Poti sa inghiti ce-ti descopera biblia, sau vrei s-o intorci pt. ca nu-ti place concluzia?